Monday, May 2, 2011

Hukum Lelaki Memakai Bow Tie

gambar hiasan

PAKAI BOW TIE
 
Soalan :
Assalamualaikum.
Kemusykilan mengenai pemakaian bow tie. Dulu saya ada dengar tak boleh pakai disebabkan benda tu dipakai utk upacara agama. Kalaulah bow tak boleh pakai skrg atas alasan tersebut, ada kemungkinan tak satu hari nanti kita boleh pakai bow tie disebabkan bende tu dah jadi kebiasaan, macam tali leher?

Jawapan :
Panduan Islam dalam urusan berpakaian adalah amat mudah difahami. Islam menetapkan had minima pakaian kepada anak Adam itu ialah menutup auratnya,  melindungi dari cuaca panas dan dingin.

Yang ditegah adalah jika diperbuat dari sutera atau benang emas, menyerupai perempuan (jika lelaki) dan sebaliknya, atau pakaian yg melambangkan kesombongan dan riya' dan juga pakaian keagamaan sesuatu kaum yg bukan Islam.

Maka selain itu diserahkan kepada umat Islam menentukan yg sesuai jgn adat/uruf /tradisi masing-masing serta keadaan setempat berdasarkan motif atau niat masing-masing.

Dalil larangan menyerupai pakaian keagamaan:
 
HR Muslim dari Abdullah ibn Amr alAs ra, "Rasulullah saw melarang saya memakai pakaian berwarna kuning. Sabda baginda," sesungguhnya ia adalah (warna) pakaian orang kafir, janganlah engkau memakainya."


HRatTabarani dlm alAwsat/Fathul Bari 10/223,"Jauhilah pakaian rahib-rahib kerana barangsiapa yg memakai pakaian mereka bukanlah dari kami." alQaradawi, Halal & Haram.

Jika bow, tie, kot, jacket itu tidak melambangkan upacara keagamaan atau lambang kesombongan, maka haruslah hukumnya. Allahu a'alam.


Source: http://najahudin.8m.com/ahkam10.html
 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...