Wednesday, November 21, 2012

Pray for Gaza

Assalamualaikum,

Korang tengok news tak? Aku tak sanggup sebenarnya nak menonton berita. Especially world news. Tak sanggup nak tengok penderitaan rakyat Palestin. Ya Allah beratnye dugaan buat mereka. 

Sakit sangat hati aku bila tengok anak-anak kecil menjadi mangsa kekejaman Yahudi laknatullah. Badan yang terkulai layu, tubuh yang cedera, darah sana sini.. Allah Allah.. *nak nangis* Bila tengok semua tu terus tengok Shaheem. Terbayang kalau yang terkulai layu tu adalah anak aku.. Terbayang kalau yang cedera berdarah tu saudaraku.. Allahuakbar, tak tertanggung rasanya.. Nauzubillahiminzalik.. Bagaimana keadaan ibu-ibu anak-anak yang tak bersalah tu. Tentu hati mereka sangat cekal. Semangat mereka sangat kuat. Anak mereka syahid. Syurga tempat mereka, insyaallah...

Yahudi tak henti-henti, dengan ego yang sangat tinggi mengatakan mereka tak serang civilians. Dan sekutu-sekutu dorang pun menyokong. Ape ke bodoh bangangnye dorang ni? Children, women, men, tu bukan civilians ke? Konon nak mempertahankan diri daripada serangan Palestin. Apa lah yang rakyat Palestin ada.. Palestin serang dengan lontaran batu dan kau serang dengan lontaran roket dan peluru. Bodoh juga Yahudi ni. Yang pasti mereka ni takut dengan bayang-bayang sendiri. Sanggup membunuh anak-anak kecil sebab bimbang anak-anak ini akan bangkit satu hari nanti untuk menentang mereka. Pengecut dan penakut kan tu. 

Ingat, Allah ada untuk membalas segala perlakuan mereka. Allah ada untuk membela nasib rakyat Palestin yang sekian lama tertindas. Allah ada untuk melindungi rakyat Palestin daripada terus dizalimi. 

Sama-sama kita doakan semua ini akan berakhir. Doakan rakyat Palestin akan hidup bebas. Doakan Yahudi ini akan dilaknat Allah dan akan diberikan seksaan azab yang paling dahsyat......


Senarai Pegawai dan Pemain Pasukan Bola Sepak Kelantan 2013

Senarai Pegawai dan Pemain TRW 2013 [RASMI] :

Ketua Jurulatih/Pengurus: Bojan Hodak
Pen.Pengurus: Wan Badri Wan Omar

Pen. Jurulatih I: Kamarudin Muhammad
Pen. Jurulatih II: Zahasmi Ismail
Jurulatih Penjaga Gol: Ismail Chawalit
Jurulatih Kecergasan: Rueben Jude
Fisioterapi: Zainudin Zakaria
Fisioterapi: Faris Musa
Kit Man: Pok Ronggg

Ketua Pasukan : Badhri Radzi
Pen. Ketua Pasukan : Indra Putra Mahayuddin

1) Shahrizan Ismail
2) Azizi Matt Rose
3) K.Nanthakumar (BARU)
4) Obinna Nwaneri
5) Nik Shahrul Azim
6) Farisham Ismail
7) Zairo Anuar Zailani
8) Shakir Shaari
9) KIV **Tiga Hari Lagi
10) Norfarhan Muhammad
11) Abd. Aziz Ismail
12) Izuan Salahudin (BARU)
13) Faiz Subri (BARU)
14) Zamri Ramli
15) Daudsu Jamaludin
16) Badhri Radzi *Ketua Pasukan*
17) Rizal Fahmi
18) Khairul Izuan Rosli
19) Khairul Fahmi Che Mat (PG)
20) Keita Mandjou (import BARU)
21) Norhadi Ubaidillah (BARU)
22) Tuan Faim *dari Piala Presiden*
23) Indra Putra Mahayuddin
24) Zairul Fitree
25) Aris Zaidi *dari Piala Presiden*
26) *KIV* IMPORT yg bermain dengan negara ranking 100 kebawah.
27) Mijo Dadic (import BARU)
28) S.Subramaniam *Injury ACL*
29) Emmenuel Okine (import)
30) Danny Antwi (import)

**Pemain no.9 dijangka pemain tempatan. Bekas pemenang Piala Malaysia. Pemain no.26 ialah import dr negara ranking 100 keatas. Ghaddar masih dalam rundingan (50%-50%)





**Cilok dari facebook. 





**Saya memang minat bola. Harap maklum :P

Monday, November 19, 2012

My Version of Ayam Penyet

Assalamualaikum,

Petang tadi dah selamat makan ayam penyet buatan sendiri for dinner. WEhe.. Hubby kata menjadi! Dia makan bertambah dan pinggan pun licin. Puas hati la kan hihihi.. Bila hubby suka aku pun suka. Walaupun sebenarnye aku rasa sambal kurang menjadi. Sebab aku blend, tak tumbuk. Bila blend kena buh air sket, kalau tak, blender tak jalan. Aku tak tumbuk sebab takmo tangan panas terkena lada. Kan nak pegang Shaheem. Kesian lak dia kalau terkena panas lada tu.. Next time la try tumbuk pulak.. Mungkin lebih menjadi. Sambal tu aku just blend cili padi (dalam 10 tangkai) ngan tomato sebijik. Bubuhla garam, gula secukup rasa. Aku bubuh jugak ajinomoto. Tapi sikit jela. Niat di hati tak nak letak sebab aku memang tak reti masak buh aji, tapi hubby suruh letak. Katanya nanti lebih umpphhh.. So aku pun bubuhla sikit.. Aku bubuh jugak belacan. Sikitttt je..

Sup pulak, aku rebus ayam 2,3 ketul dengan bawang putih dan halia. Kalau ikut jiran aku, dia kata just rebus air, bawang ngan halia pun dah cukup. Pastu tambahla kiub pati ayam tu. Tapi aku takde kiub tu, sebab tu aku rebus dengan ayam.. Biar ada rasa ayam. Nak rebus kosong dengan halia ngan bawang putih je, rasa macam tak sedap...

Ulam pulak bunga kantan, carrot, terung dan kacang panjang yang aku celor. 

Ayam goreng kunyit biasa. Aku buh jugak tepung jagung nak bagi rasa rangup. Tapi tak rangup pun. Mungkin sebab aku bubuh sikit sangat. Aku ketuk ayam dengan pisau besar tu.. Ketuk ala kadar je, bagi nampak macam terpenyet. Ketuk masa panas-panas.. Kalau kat kedai biasanya ayam besar an, tapi ayam aku ni masa beli kat pasar semalam hubby uruh orang jual tu potong kecik-kecik.. So makan jela yang kecik macam ni. Next time la makan ayam besar punye ehehe


Cubaan pertama buat ayam penyet.
Ala bukan susah pun kan.
Tang sambal tu je kena sedap 


Bila hubby puji kata sedap dan menjadi, harusla senyum sampai ke telinga kannn hehehehehe

Ayam Penyet

Assalamualaikum,

Sape suka makan ayam penyet?? Me me me hehehe..

Ayam penyet ni masakan yang berasal dari Indonesia kan? Kalau salah tolong betulkan. Aku kata asal dari Indonesia sebab masa kat Cyberjaya dulu ada satu restoran ayam penyet ni and ownernya memang orang Indonesia. And student Indonesia pun raaamai yang pegi makan kat situ.. Termasukla aku walaupun aku bukan dari indon huahua...

Suka makan ayam penyet sebab sambalnye pedassss.. Menyengat oo pedas dia. Tu yang sedap tu..

Bila datang Sabah ni, dah lama dah la tak makan sebab tak tau kat mana ada jual. Sehingga la baru-baru ni jiran aku datang bagitau ehehe... Rupa-rupanya kat Alamesra dekat 1Borneo tu ada restoran indon and ayam penyetnye pun buleh tahan sedappp... Aku pun dah termakan hasutan, mengajakla my pumpkin ke sana. My pumpkin tak berapa gemar at first sebab dia tak pernah makan. Tapi dah bini beria ajak kan, dia pun turutla hehehe...

First time pegi, order 2 set ayam penyet. Pehhhhhh sambal dia pedas gileeeeeeeeeeeeeeeee... Dah lama aku tak makan sambal pedas camtu. Hubby makan sampai meleleh-leleh peluh hahaha.. Aku yang tolong lap sebab masa tu sebelah tangan dia dok pegang Shaheem hihihihi... Air hidung sume keluar abes, aku jugak yang tolong lap hahaha...

Balik tu dok teringat-ingat lagi dengan ayam penyet.. Weekend haritu kitorang pergi lagi kikiki.. Kali ni hubby suruh aku makan dulu. Dia pegang Shaheem. Sebab dia kata nanti sambil makan sambil pegang Shaheem, makan takde feel... 

Ni lah nasiknye..
Nasi putih + ayam goreng yang dipenyet-penyetkan, ulam-ulaman & sambal, sup kosong
First time makan haritu sambal dia letak atas ayam. Tu yang pedas gile-gile. 
Second time pergi mintak sambal asing hehehe


Aku makan laju-laju sebab kesian dengan hubby dok telan air liur je hehe.. 

Hubby suka betul makan sampai suruh aku buat sendiri kat rumah. Aaaaa cabaran! Cabaran nak buat sambal dia tuh.. Aku tak reti wuhuhu.. Insyaallah petang ni nak buat. Semoga menjadi ehehehehe

Korang ada resepi sambal ayam penyet tu tak? Share please :)



Thursday, November 15, 2012

Selamat Tahun Baru 1434H



Assalamualaikum,

Selamat menyambut tahun baru :) 

Dah buat azam baru belum? Untuk tahun 1434H ni, aku berazam nak jadi seorang yang bersangka baik. Aku tertarik dengan ayat ni.. aku amik dari Facebook,

"Sungguh beruntung orang yg selalu bersangka baik,
Kerana jiwanya sentiasa damai ,Kerana hatinya sentiasa tenang ,
Kerana fikirannya sentiasa lapang ,dari prasangka yang bukan-bukan"


Aku akui aku ni sebenarnye seorang yang sangat suka fikir bukan-bukan. Kalau nak buat ape-ape mesti akan fikir, ish nanti kalau jadi camni... kalau jadi camtu.. banyak la kalau jadi tu. And kalau jadi yang elok-elok takpela jugak kan, tapi ni selalu fikir kalau jadi yang bukan-bukan. Masalah besar tau bila aku selalu fikir bukan-bukan. Aku jadi kurang yakin, takut nak mencuba, takut takut takut... Hati tu memang selalu sangatla tak tenang. Risau tak bertempat.. 

Cmon wani, ur 27 already la! Nak kena jadi matang sket kan? Kalau sentiasa fikir tak elok je, sampai bila la nak berjaya dalam hidup. Dok takuk lama je la kalau asyik pikir macam ni kan?

Jadi untuk tahun baru Islam ni, aku nak cuba untuk jadi seorang yang bersangka baik.. Insyaallah, doakan aku :)

Korang cuti ke harini? Jangan tanya aku, aku memang hari-hari dok rumah hehehe.. Tapi tak cuti la, keje rumah hari-hari pun kena buat. Hubby duty hari ni. Sedih huhu. Aku cukup tak suka bila dia duty. Bosan! Kalau ada dia blehla nyembang nyembang, blehla manja manja haha.. Minggu ni dia duty direct sebab takde orang kat ofis. Semua ke Tawau. Kalau dia ada kat rumah at least bolehla tolong aku tengok-tengokkan Shaheem sementara aku buat keje kat dapur ke, ngemas-ngemas rumah ke.. Hmm takpelah, dia bekerja demi mencari rezeki buat kami sekeluarga kan. Aku redha! :) Insyaallah weekend nanti akan spend time bersama sepuas-puasnya..

Eh okla, Shaheem dah bangun dan tah pegi mana dah dia haha.. Mesti dah masuk bilik tengah main vacuum. Bunyik baa baa baa dalam tu cakap sorang sorang. 

Esok update lagi hehe.. Tata!

Wednesday, November 14, 2012

Sweet Little Pumpkin

Assalamualaikum,

Huii lamanye tak update blog. Mesti orang ingat blog ni dah lama berkubur kan? Aku sebenarnye memang hari-hari ingat dekat blog ni. Hari-hari ada niat nak update. Tapi mesti ada je halangan bila aku nak menaip. Sibuk melayan Shaheem yang dah banyak akal, sibuk uruskan rumahtangga (masak, ngemas, laundry etc etc) dan sekarang sibuk berbisnes ececece.. Cam besar je bisnes tu ye hehehe.. Serius, sibuk, takde masa huhu.. Paling sibuk melayan Shaheem la. Ni pun kena update laju-laju sebelum dia bangun..

Bisnes.. aah, aku ada buat bisnes online sekarang. Alah kecik-kecik je pun. Jual barang baby. Dan korang tau la kan, barang baby ni raaaaaaaaamai sangat yang jual. Saingan memang maha hebat! Tapi aku berpegang kepada keyakinan rezeki yang Allah akan bagi. Insyaallah, rezeki tu mana-mana pun ada kan? Tak banyak pun takpela. Ada tu dah cukup bersyukur sangat-sangat. Kalau takde sekalipun, insyaallah aku akan lipat gandakan lagi usaha. Allah akan tolong nanti, kan kan? Itu yang aku pegang la. Yang penting rezeki yang aku peroleh tu halal, kerja yang aku buat ni lillahitaala...

Kenapa tetiba buat bisnes ni? Banyak reasons sebenarnye. Salah satunya, sebab tak nak nampak macam aku ni dok rumah sesaje, menghabiskan duit laki je. Apa salahnye kalau aku biakkan duit yang dia bagi tu? hehe.. Alhamdulillah hubby support. Ada hulur duit untuk buat modal. Untung kita kira kemudian ye sayang hihi.. Hubby memang minat berbisnes ni. Tak kira jual ape, dia support je. Dia sendiri pun tengah berbisnes. (Sesape yang nak beli jersey motorcross Scoyco sila email aku hihihi..) Aku berbisnes jugak sebab aku nak nampak macam aku ada duit sendiri. Walaupun tak banyak pun takpela. Aku ada cita-cita. Nak guna duit bisnes tu untuk bayar PTPTN dengan bayar hutang aku ngan mak bapak. Haa besar tak cita-cita. Cita-cita ke angan-angan, aku tak tahu la hehehe.. Tapi tu kalau aku dapat untung riban-riban blehla kot. Tapi ni tak sampai riban pun aku dapat. Takpela, kumpul slow-slow. Mudah-mudahan tercapaila cita-cita ku ini huhu.. 

Jadi, kalau anda sedang mencari barang baby, jemputla ke page FB ku hehe SWEET LITTLE PUMPKIN.
Macam-macam ada! Baju, toys, accessories for baby (crochet hat, headbands), cloth diapers, banyak lagilah. Boleh tengok sendiri. Oh by the way, aku sedang menunggu LIKE yang ke 129. Sape-sape yang like ke129 tu, I'll have special gift for you! For your baby la sebenarnye cos aku jual barang baby kan hehe.. Sekarang 120 like. Haa lagi 9 orang. Cepat-cepat be the 129th likes! :)

Ok, sekian iklan saya hahaha...

Esok update lagi, insyaallah!

****

HOT di Sweet Little Pumpkin!

Crochet Hat
RM28/pc

Ada banyak design lagi, boleh tengok kat sini ya ;)



Thursday, August 9, 2012

Main Masak-masak!

Assalamualaikum,

Aku ni tak reti masak. Serius. Kalo nak masak mesti kena call mak kat kampung dulu. Tanya resepi hehe.. Tak pon bukak MyResepi.com. Nak masak senang-senang cam sardin pun aku kena belek resepi dulu hehehe..

Walaupun nak kena check resepi ape sume itu tak membataskan semangat aku nak memasak untuk suami aku. Kekadang masak simple je. Tapi bila tengok suami makan sampai licin pinggan dan bertambah, kembang kempis jap lubang hidung aku. Bangga muahaha...

Tapi kadang-kadang ada jugak yang aku masak hubby tak berapa nak makan. Makan tapi nampak dia macam tak berselera sangatla huhuh.. Aku rasa bukan sebab aku masak tak sedap tapi sebab dia tak berapa gemar masakan tu. Macam gulai ke ape saje yang bersantan dia memang tak makan sangat. Tapi kalau singgang, sup ke memang suke sangat dia. Siap hirup-hirup kuah lagi...

Anyway, bulan puasa ni aku banyak jugakla masak. Jarang nak beli kat luar.. 

Meh meh tengok gambar juadah yang aku masak untuk berbuka hehehehe... Gedik nak share macamla aku masak sedap-sedap ala chef :P

Yang ni aku dah share kot ek haritu. Lupe dah..
Kuih puteri mandi (air tangan hubby), petai, ikan rebus dan budu, sotong celup tepung, gulai ayam, tom yam balance sahur. 

Ayam masak lemak cili api, ikan tongkol rebus goreng, ulam timun dan budu. Satu lagi ikan pisang masak stim. Balance berbuka sehari sebelum tu..

Heh ni untuk aku sorang. Berbuka sorang sebab hubby on duty. Aku malas nak masak beria, masak jela megi goreng basah ni.. Bila bagitau hubby sedih je dia. Dia cakap, "erm sedihnye. Macam abang ni tak mampu bagi isteri abang makan." Muehehehe dia tak tau, bini dia ni yang malas sebenarnye :P

Close up sket. 
Yum yummm

Ni plak sardin masak kicap. Aku makan sorang untuk sahur.
Habis woo seperiuk kecik ni ekekeke


Pucuk paku goreng dengan daging kerbau, sup ayam, telur dadar. Bubur kacang. First time buat bubur kacang. Aku rasa tawar tapi hubby kata dah ok huhuh...

Sayur lemak pucuk paku dan daging kerbau goreng

Ni yang semalam. Kacang panjang goreng dengan telur, singgang ikan tongkol (ikan aya), ikan selayang celup tepung, dan murtabak megi.

First try buat murtabak megi ni hehehe...
Hubby tak berapa gemar so aku habiskan sepinggan :P



Semua juadah kampung je aku masak. Sedap! hehehehe..

Harini aku nak berbuka dengan roti telur je sebab hubby on duty. Pastu ada roti nak kena habiskan sebab dah lebih dari expiry date. Nanti malam-malam sket baru makan nasik kot Ikan singgang semalam ada lagi.

Sekian cerita main masak-masak :)

Wednesday, August 1, 2012

Dah Masuk Bulan Lapan!

Assalamualaikum,

Cepatnye masa berlalu. Aku tak perasan pun sebenarnya harini 1 Ogos. Perasan pun sebab ramai sangat yang dok pst kat facebook, "1 August 2012," "Ogos dah mari.." Barula diri ni pun sedar terus buat status hal Ogos jugak hahaha...

Erm selalunye alert je bila bulan berlalu sebab dulu keje kan. Every month ada month end closing. First week of the month kena submit pelbagai report. Memang alert sangatla. Now dah tak keje, dok rumah je hari-hari, dah tak ingat tarikh sangat dah. Even my own birthday haritu pun aku takde nak ingat sangat. Cos it's nothing special. Dulu kalau keje ada kawan-kawan yang bawak keluar makan. Wajib ada team lunch bila ada birthday sape-sape. Now dah kat rumah sendiri ni takdenyela... Ceh ngengada kan. Nak sedih hubby tak ingatla tu. Kata tak kisah... Piiraahh hehehehe...

4 bulan lagi dah nak masuk tahun baru dah kan. Apa yang aku dah buat tahun ni? Oh my. Nothing! Except for being a mother lah. Other than that macam takde ape je. It makes me wonder, apa yang aku nak sebenarnye dalam hidup aku ni. Hmmphh..

Aku dah start cari keje balik. Tapi tak taula ada yang tersangkut ke tak. Susah la keje kat sini. Sape nak amik outsider macam aku? Of course employer kat sini cari local je. Senang. Bleh bagi gaji murah. Aku tak kisahla gaji murah pun. As long as aku keje and I have my own income. Sape nak jaga Shaheem? Aku tawakal je. Moga-moga nanti ada orang yang aamaaat baik untuk jaga dia. Aduh sedih bila pikir-pikir. Tapi terpaksala. 

Raya pun tak lama dah. Jeles tengok orang buat persiapan untuk family masing-masing. Aku nak siap ape pun tak tau. Tak retilah wei. Baju raya sendiri dah ada dah. Hubby pulak, entahla dia. Katanya pakai yang mana ada je. Tak bestnya tak sedondon huu.. Tapi takleh keluarkan hal sedondon ni ngan dia. Nanti dia sound aku balik macam tahun lepas heh. Untuk anak pun aku takde siapkan ape. Hubby cakap tak payah sibuk nak beli sekarang. Balik kampung baru cari. Tak pun pakai yang mana ada je. Kesian Shaheem :(

Oklah, takleh nak membebel panjang. Sementara Shaheem tido ni aku nak masuk dapur. Masak untuk berbuka nanti. Nak masak ape pun tak tahu lagi huuuuuu...


Saturday, July 28, 2012

I'm 27 Years Old Today

Assalamualaikum,

Yep, saya berusia 27 tahun harini. 28 Julai 2012. Alhamdulillah. Terima kasih Allah di atas kurniaan usia ni.

27 tahun. Tuanya rasa haha.. Pada usia 27dah berkahwin, dah ada seorang anak. Alhamdulillah. Pemberian Allah SWT yang sangat berharga. What's next? Wallahualam. Semoga yang baik-baik saja kan?

Sambutan? Takde ape sambutan pun. Bulan puasa kan. Nak makan-makan pun takleh. And plus aku kurang sihat. Batuk, selesema, sakit kepala. Hubby kata, "lekat adik kottt..." huahuahua... Nehi nehi.. Aku period lah! Lekat betul baru tahu nak hepi ke nak gelabah hehe...

Oh by the way, hubby tak ingat pun harini birthday aku. pfffttt... Dia tahu pun after kakak aku call nak wish birthday. Aku diamkan je. Malas la nak canang harini birthday aku kan. Kang orang kata aku pathetic pulak. Kalau dia ingat takpe. Tak ingat pun takpe. Doesn't matter. Malas nak merajuk merajuk sebab dia lupa. Letih. hehe.. Lagipun aku memang dah agak dah dia tak ingat.

Dah dia tak ingat takdela hadiah-hadiah spesel kan hehehe.. Buka puasa pun beli je harini. Hubby by time-off untuk aku harini. Tak payah masuk dapo. Hadiah birthday katanya. Plus sebab aku sakit.

Eh kla. Shaheem dah nangis.

Tata!


Wednesday, July 25, 2012

Kali Pertama Berpuasa di Sabah

Assalamualaikum,

Salah salah.. tajuk post kali ni sepatutnya berbunyi macam ni,

" Kali Pertama Berpuasa di Sabah, Kali Pertama Berpuasa Bersama Suami, Kali Pertama Berpuasa dengan Anak Kecil, Kali Pertama Berpuasa Sangat Jauh dari Keluarga."

Takleh nak pikir dah kali pertama apa lagi....

Kali Pertama Berpuasa di Sabah. Apa perasaan? So different hokay! Especially timing bukak pose laa... Dulu masa kecik-kecik bila tibi tunjuk waktu berbuka puasa, aku mesti jeles dengan orang-orang Sabah, Sarawak. Yela, pukul 6 lebih dah berbuka. Kalau kat Semenanjung pukul 7 lebih. Sejam beza! Tapi sebenarnye tuan-tuan dan puan-puan, takde beza pun..... Pukul 6 kat sini sama je dengan pukul 7 kat Semenanjung tu. Sabah ni kan paling timur letaknya dalam peta Malaysia, jadi Sabah menerima cahaya matahari terawal dan matahari pun terbenam awal. Subuh kat sini pukul 4.48 pagi, pukul 6 pagi dah cerah terang benderang dah. Sama macam pukul 8 pagi kat Semenanjung. Maghrib pulak pukul 6.35 petang. Memang dah gelap dah time tu. 

Eh apehal aku membebel pasal masa pulak ni huahuahua.. Tak semena-mena.

Erm kat Sabah ni lain sebab aku takde nafsu nak pegi Bazar Ramadhan/Pasar Ramadhan/Param/ape-ape je yang korang panggil. Takde nafsu sebab tak berselera tengok makanan yang dijual. Heh kejamnye statement. Mungkin sebab baru lagi dok sini so tak reti lagi nak try makanan orang Sabah. Slowly lah belajar. So far dah 5 hari puasa ni aku hanya pergi Bazar Ramadhan dalam base Ahad lepas. Kecik je pun. Dan yang berniaga pun kebanyakannya orang Semenanjung. So juadah pun juadah dari Semenanjung lah. Aku beli nasik kerabu, kuih muih. The next day pulak hubby beli laksam. Sumenye not bad lah.

Kali Pertama Berpuasa Bersama Suami. Yep, ni Ramadhan pertama. Ramadhan tahun lepas kami berjauhan. Hubby di Lumut, aku di Putrajaya. Masa tu pulak aku tengah pregnant so tak larat nak travel pegi Lumut. Hubby pulak berniaga kurma di Pasar Ramadhan dalam base. Sedih woo tak dapat puasa sekali. Dahla baru kawin kan. Sebelum ni dah berfantasi dah nak bukak puasa sama-sama, nak sahur sama-sama, nak pegi terawikh sama-sama. Bila fantasi tu tak menjadi kenyataan memang sedih sobsob. Lebih-lebih lagi bila tengok orang lain yang baru kawin sama macam aku dok post kat Facebook betapa bahagianya mereka berpuasa dengan suami. Ahh angin jeles datang berderu-deru tauu... Tapi takpe, yang tahun lepas dah lepas dah. Tahun ni, syukur Alhamdulillah, Allah bagi kami peluang untuk menyambut Ramadhan bersama :)

Dah jadi isteri ni jadi tanggungjawab aku la kan untuk sediakan makanan berbuka, makanan bersahur untuk suami. Alhamdulillah belum gagal hehehe.. Baru 5 hari puasa dah cakap besar :P Hari pertama berbuka aku masak. Menu gulai lemak pucuk paku, ikan kerisi goreng. Hari kedua berbuka, nasik kerabu beli kat bazar dalam base. Beli sebab dah lewat dah nak masak. Haritu pegi melawat kawan dalam base. Hari ketiga, makan burger ngan laksam. Burger buat sendiri, laksam beli kat bazar. Hari keempat, ni haa yang aku masak

Gulai ayam, sotong celup tepung, tom yam balance sahur hehe, ikan rebus, petai, budu.
Kuih puteri mandi tu pulak hasil air tangan suami tercinta <3

Gigih masak gulai ayam sambil sebelah tangan dokong Shaheem. Last last my beloved pumpkin makan nasik ngan budu, petai, ikan rebus jeee.. Sentap mak huhu... Apa buleh buat, tu fave dish dia. Kalo tak hidang yang tu, tak selera pulak dia makan huhu. Redha. Menu hari kelima iaitu hari ini, ikan goreng dengan balance gulai ayam semalam je. Hubby on duty harini (sebab tu blog berupdate kiki) so tak perlu nak masak beria.... Esok. erm aku tak tau lagi nak masak ape. Pening jugak eh nak masak-masak ni. Lebih-lebih lagi aku ni tak reti masak hehehehe.... But at least aku ada usaha jugak kan. So kasik can laaa... 

Oh ye, jiran aku kan, paaaandai sangat buat kuih. Dan dia pun raaaajin sangat bagi-bagi kat jiran. Huu segan aku sebab aku selalu tak tau nak balas balik dengan ape. Haritu beli laksam je bagi dia. Nak buat kuih sendiri mana aku reti huhuhuh.. 

Erm sahur pulak, aku bangun pukul 3.30 pagi. Panaskan lauk berbuka je. Aku normally dah asing siap-siap dah. Aku wajib bersahur. Kalau tak bersahur aku memang boleh lembik huhu. Hubby pun wajib kena sahur!

Kali Pertama Berpuasa Dengan Anak Kecil. Oh sangat mencabar ok! Walaupun orang cakap aku bernasib baik sebab tak breastfeed Shaheem. Kalu breastfeed sure lembik time puasa. Eh tak breastfeed pun lembik jugak tauuuu.... Mungkin tak lembik sangatla hehe.. Shaheem kalo nak tido, nak berdukung je. Dia dahla almost 9kg kot? Huii nak patah pinggang. Pastu kalau nak masak kena tunggu dia tido baru bleh masuk dapur. Kalau tak, kena ngadap dia je. Kalau my pumpin ada blehla gilir-gilir dukung atau pegang dia. Macam harini aku sorang je yang handle. Aduiii penat sehh... Ni nasib baikla dia dah tido. Bleh aku update blog! hihihih

Kali Pertama Berpuasa Sangat Jauh Dari Keluarga. Sedih, sayu, pilu :(.. Lebih-lebih lagi mak tak berapa sihat sekarang. Bila call tanya buka dengan apa mesti mak jawab, "erm tak tau la lagi. mak pun tak larat nak masuk dapur." Aduh, sayu je rasa huhuhuhu... Ingat lagi kalau dulu-dulu meriah betul bila berbuka kat rumah mak. Lauk dah macam-macam. Air pun 2,3 jenis. Makan ramai-ramai memang syokkk... Tapi sekarang kat kampung masing-masing sibuk. Bila ada masa je bleh kumpul ramai-ramai. Haih, rindu dengan keluarga kat kampung uhuhu... Dulu dok Putrajaya ada jugak amik cuti balik kampung kejap. Sekarang taklehla. Tiket mahalun! Tapi jangan sedih-sedih, insyaallah 13hb nanti kitorang balik Semenanjung. Blehla berpuasa kat kampung pulak. Insyaallah :)

Sekian cerita kali pertama aku hehe..

Selamat berpuasa untuk korang sume! :)

Friday, July 20, 2012

Nak Private Blog

Kenapa?

Sebab... lately rasa macam jiwa kacau bilau. Emosi tak stabil. Emosi tak stabil sokmo aku nih. So rasa macam perlu meluahkannya. Nak luah kat orang, tak tau nak luah kat sape. So senang luah kat blog sendiri. Bila nak luah-luah perasaan ni rasa macam tak best pulak bila ada yang baca. Pulekk... Bukan ke nak luah kat blog supaya orang baca dan komen? Kalau takde orang komen sedih pulak kan muahaha.. Rasa segan la bila orang baca luahan hati aku ececece... Segan dan takut orang salah paham. Takut orang pikir bukan-bukan... 

Tapi...

Kalo private blog, bila orang google tak kuar la blog aku kan? Sikitla unique visitor nanti. BE ME sume tak jalan la kann? Sikitla earning aku nanti. Waaa...

Ceh nampak sangat blogging sebab duit hehe.. Takdela, aku blogging bukan sebab duit tapi sebab passion okeh. Passion suka mengarut sorang diri. Orang baca tak baca aku no hal. Tapi sekali lagi, kalu takde orang komen sedih lak eh hahaha.. dasar......... Duit duit ni bonus je. Sebelum ni mana aku tau pasal Nuffnang. Ala earnings aku pun cinonet je. Dari tahun 2009 aku blogging, sekali pun aku tak pernah cashout. Nak cashout buat apenye, bulan lepas baru cecah RM100 ngehngeh.. 

Lagi satu sebab aku blogging ialah sebab aku nak share ape-ape yang aku rasa menarik. Untuk semua orang tahu..Tapi, luahan perasaan aku tak semua perlu tahu kot ek? Yela, takut ada yang menyampah. Takut ada yang mengeksploitasinye lalu mengambil kesempatan ke atas aku. Especially the haters. Err aku tak penah pulak la dapat private message ke ape dari orang yang tak suka apa yang aku tulis dalam blog ni. Tak pernah. Tapi aku rasa aku ada ramai silent reader. Aisey perasan pulak khenn. Sebab bila check keywords ada je yang google nama aku. Means ada orang nak tau pasal aku kannn... Jadi kena lebih berhati-hati di situ. Sebab aku tak tau mereka baca sebab suka atau sebab tidak suka.

Kepada silent reader saya, terima kasih sebab sudi membaca blog saya. Perkenalkanla diri, buleh saya kenal-kenal sape anda ;)

So nak private ke tak nak nih??

Eh bleh buat entry yang kena letak password tu kan? Yang aku sorang je leh tengok tu kan? Ada kan? Macamana nak buat?

Wednesday, July 11, 2012

Cerita Campur-campur

Assalamualaikum!

Haha aku ni sekejap ada sekejap takdo je kannn... Busy busy.. Walaupun tak bekerja ikut opis hour, aku tetap busy. Busy menjaga anak! Takleh lepas sikit dari pandangan mata. Penah sekali aku syok sangat dok berfb, anak kat belakang dah tertonggeng dah. Meniarap tak kena cara kikiki.. Kesian anakku... So aku dah had kan masa online hanya bila dia tido. Tho laptop and bradband aku on 24/7. Chat fb tu nampak je selalu hijau tapi aku idle sebenarnye tuh hehe.. Berblogging pulak aku tunggu bila my pumpkin duty baru berani nak update blog kiki.. Aku seganle nak update blog depan dia. Tak suka dia baca.. Banyak kot rahsia hati aku dalam blog ni hehe.. Tapi kalo dia ada baca senyap-senyap wallahualam lah....

Anywaysss... yes, Shaheem my 4 months old son dah pandai meniarap! Yeahooo!! One big achievement for him so far. Dia meniarap masa umur 3 bulan, 3 minggu, 3 hari on 30th June. Pandai anak mama pilih umur dan hari. 30 Jun tu birthday Mak Tok yang ke 65 :) Lambat ke dia meniarap? Tak kottt.. Biasala tu kan.. Eh ada budak tak meniarap pun. Terus merangkak. Haibat! :D


Sekarang dah makin pro dah meniarap. Sampai tido pun nak meniarap jugak.. Aku biasanya awal-awal je biarkan dia tido meniarap. Lama sket aku betulkan balik. Sebab takut dia sakit dada ngan perut meniarap lama-lama. Dan ada orang share dengan aku katanya tak elok tido meniarap. Tu cara orang tido dalam neraka..

Baca ni untuk pencerahan -  Kenapa tak boleh tido meniarap?


Anak dah 4 bulan umurnye. Alhamdulillah. Dia membesar dengan sihat. Semoga sihat sokmolah anak mama ni ye. Rambut tak tumbuh-tumbuh haha.. 9 bulan dok dalam perut lebat je rambut Shaheem. Kena tunggu 9 bulan lagilah ye kalo nak lebat macam baru lahir dulu. Tapi aku rasa macam tak je huhu.. Tetiba rindu masa dia ada rambut....  Dah pakai cd sepenuhnye. Kot? hehe.. Kat rumah memang fully cdla. Dari pagi sampaila ke tido. Kalu keluar kejap-kejap atau setakat nak pegi Tuaran je aku pakaikan cd jugak. Kalau nak pegi jauh macam tak berani je. Alhamdulillah la so far pakai cd memang takde masalah.  Enjoy sangat! Bulan Julai tak beli pun stok Drypers sebab yang bulan Jun 2 pek lagi tak bukak.. Biso dop? hehe... Suka suka.. And hubby pun suka jugak. Haritu aku nak pakaikan Shaheem Drypers je sebab rasa bersalah je tengok belum bukak lagi. Takut bukak nanti dah tak muat saiz. Tapi hubby cakap, " eh tak payahlaa. pakai jela cd.." Aku macam, hmmphh ni dia nak perli aku ke hape hehehe... One time dia penah tanya, "cd ni bleh ke jimatkan 64 keping Drypers tu?" Aku jawab, "eh mestilaaa... kan 2 bungkus tak bukak lagi tuuuu..." Dia senyum jelaa hehehe....

However..... langit tak sentiasa cerah kann huhu.. Harini terrrpaksa guna Drypers sebabnye rumah takde air! Kalu takde air macamana nak basuh cd tuhh? Terpaksala kan... Takde air dari subuh pukul 5 pagi. Tetiba dengar hubby panggil dari toilet, "yangg, amik cetong. Air takdok! Nak cebok air dale tong nihhh" kikiki.. Nasib baik kitorang dah prepare tong besar. Dalam tu memang dah berisi air. Dah prepare sebab kat rumah ni selaaalu sangat takde air. Kemuncaknye masa aku tengah sarat pregnant dulu and masa aku dah lahirkan Shaheem. Bayangkan masa Shaheem dalam hari tu takde air. Sebab tu la hubby pegi beli tong besar tu. Masa tu teruk sangat takde air. Navy siap hantar bantuan lori tangki air tu. Hubby dengan selamba angkut pinggan mangkuk tak berbasuh, pegi basuh kat lori tuh haha... Kenangan kenangan.... Air ada balik pukul 11 lebih tadi. Lamanye la aihh.. Katanya ada paip bocor di blok B. Dorang tutup main supply. Dugaan betul takde air ni. Nak mandi susah, nak kencing susah, nak berak susah. Shaheem tadi berak aku lap-lap dengan baby wipes je huhuh.. Terpaksala nakkk....  Bila air dah ada tadi cepat-cepat aku isi tong bagi penuh balik, cepat-cepat basuh pinggan mangkuk dan cepat-cepat basuh baju. Takut esok pun takde air jugak. Naye naye...

Tula yang tak bestnya dok sini. Takde air. Tapi yang lain-lain ok. Aku suka dengan persekitaran dia. Cantek! Rumah pun ok sebab ada beranda sendiri. Bolehla nak jemur baju. Nak lepak petang-petang tengok sunset, tengok Gunung Kinabalu dari jauh... Erm dengar cite hujung tahun ni dah nak kena pindah tempat lain sebab SPNB nak amik alih balik. Tempat baru pulak tak jauh mana pun dari sekarang. Tapi orang kata rumah tu tak best macam sekarang. Takde balkoni. Flat seflat flatnye. Sadis! Tak bestnye nak kena pindah. Nak sewa sendiri mahal la pulak rumah kat sini.. Nak pindah masuk dalam, sama jugak. Orang kata rumah kat dalam teruk kondisinye huhu.. Aku malas jugak sebenarnye nak dok dalam. Leceh.... Haih donnola. Tunggu akhir tahun. Insyaallah aku update hal rumah ni :P

Ape lagi nak cite eh?

Haa good news! Aku dah bleh shopping online! haha.. Kan sebelum ni aku cakap aku susah nak shopping online sebab masalah pos kat rumah aku ni. Well, worry no more cos Pos Laju masuk je dalam ni! haha.. Alkisahnye haritu aku dok sidai baju kat beranda rumah. Then jeng jeng jenggg mata aku nampak van Pos Laju berhenti kat parking blok sebelah. Wah masa tu mata aku dah bersinar-sinar dah. Then minggu depannye aku nampak lagi van tu! Kali ni kat depan blok aku pulak. Haha seronok kemain aku... Tanpa membuang masa, masa duit tengah banyak, aku pun belila fitted diaper online. Aku cakap dengan penjual tu suruh hantar ke alamat rumah aku guna Pos Laju. Dia pun pos la hari Jumaat lepas. Orang pos bagitau dia hari Selasa akan sampai. Harini Selasa kan? hehe.. Pagi tadi ada orang dari pejabat pos call bagitau dorang akan deliver barang petang. Seperti yang dijanjikan dalam pukul 4 petang camtu, ada la orang ketuk pintu rumah aku. Yabedabeduuu barang dah sampai!! eekeke.. Seronok seronok! Maka terbuktila kan, Pos Laju takde masalah kat rumah aku nih. Haa blehla shopping online lagi pasni haha.. Sekarang tengah gila nak beli toys for Shaheem. Kesian dia dok main dengan tangan sendiri je.. Heh lepas ni, pakcik Pos Laju tu dok mengetuk pintu rumah aku jela hahahaha... 

Seronok seronok jugak. Jangan boros udahle ye? 

Dah tu jela cerita yang ada.. Ni pun dah kemain panjang aku membebel hehehe... Rajin-rajin aku update lagi ye.

Bubye!

Tuesday, June 26, 2012

Update 2 Minggu di Sabah

Assalamualaikum,

Shaheem tido, line laju! Yayy mari update blog yang dah bersawang! :P

Apa kabar semua? Ada ke yang tunggu aku update blog ni? hehe.. Dah balik Sabah ni aku tak sempat sangat nak mengadap blog. Kalau facebook sempat jugakla jenguk sekejap sekejap. Nak up status tu blehla. Nak upload gambar tunggu line laju dan bila masa pun ada.

Susahla nak duduk depan laptop lama-lama. Shaheem tido bolehla. Kalau dia tak tido, mulut dia bising mintak diangkat. Bosan agaknye duk terbaring je. Kekadang kesian kat dia sebab dia takde toys walau satu pun huhu.. Bosan-bosan, dia main dengan tangan sendiri je. Adei, nantila mama beli toy ekk.. Shaheem pun dah pandai nangis dah sekarang kalo kena tinggal sorang. Dulu kat rumah Mak Tok dia ok je kalu aku tinggalkan dia kejap. Pergi dapur ke, toilet ke. Tapi sekarang...... aku hilang kejap je dah meraung. Aku ada depan mata elok-elok je sengih. Aduila anak... Macamana mama nak buat keje? Sudahnye, aku tunggu dia tido dulu barula bleh buat keje rumah. Masalahnya, siang hari dia tido sekejap-sekejap je. Dalam 15-30 minit. So mama kena buat kerja laju-laju... Basuh baju, basuh pinggan, masak semuanya dalam masa dia tido tu.

Serius, aku tak reti lagi nak urus masa uruskan rumah tangga dengan kehadiran Shaheem ni. Slowly la kot kan. Rumah hari-hari bersepah. Padahal anak kecik lagi, Tak paham aku. Hubby cakap kena buat 5S  haha.. Mentang-mentangla dia baru lepas kursus 5S..


* I'm typing with 1 finger. Sebelah tangan lagi tengah bagi susu kat Shaheem. Am I SUPERMAK or what? Kan kata Shaheem ni tido kejap je *


Dah 2 minggu dok Sabah. 2 minggu jugakla kitorang sekeluarga sakan berjalan. Bawak Maksu Shaheem jalan-jalan kenal Sabah. 


* Yayy Shaheem dah tido balik hehe *

Makan puding kelapa & lokan panggang tepi jalan

Melawat Tuaran Crocodile Farm

Makan Kenny Roger's Roasters di CP, KK sempena 1st anni. Thanks my pumpkin belanja ;)
3 plates for me, my pumpkin and my sis ye. Not for Shaheem hehe

Ke Kundasang lagi! Melawat Kinabalu Park, Pekan Kundasang, Tagal Sg Moroli, Poring Hot Spring & Desa Cattle Dairy Farm


* Eh Shaheem dah bangun T_T *

Jalan-jalan pun during weekend je tu. Weekdays my pumpkin keje. Insyaallah esok malam nak pegi makan di Tanjung Lipat pastu nak pegi uptown kat bandar KK tu.. Adik aku nak beli serba sedikit souvenir nak bawak balik.  Mak pun dah pesan ikan bilis sekilo. Baik mak!

Sabtu ni adik aku dah nak balik. Huwaaa.. I'll be lonely after that. Entah camanela nak handle Shaheem sorang-sorang. Masa adik aku ada, kalo Shaheem nangis time aku tengah mandi ke ape, blehla dia tolong angkat tolong pujuk. Lepas ni?? Huuuuu.. Doakanla aku bleh survive jaga anak sendiri yeee...


Nanti aku update lagi ye. Daa!




Sunday, June 10, 2012

Jalan-jalan di Kota Bharu

Assalamualaikum,

Ini cerita hari Jumaat, 8 Jun 2012. Jalan-jalan di KB sebab nak cari hadiah anniversary. 4 hari selepas hari ulang tahun baru terhegeh-hegeh nak cari hadiah untuk my pumpkin hehe..

Kenapa perlu bagi hadiah?? Untuk menunjukkan perasaan kasih dan sayang aku kepada dia dalam bentuk kebendaan.. Boleh buat kenang-kenangan orang kata.. Biar nampak depan mata. Aku tak mampu nak bagi bulan bintang, aku tak mampu nak bagi hadiah mahal-mahal. Cuma mampu bagi apa yang termampu sajalah. Beli tu guna duit hubby jugak sebenarnye haha.. Dah takde income sendiri kan. Guna la elaun bulan-bulan tu hehehe... Hadiah biasa-biasa sahaja. Walaupun tak mahal sangat, hopefully my pumpkin will love it. Bukan harga yang penting. Yang penting keikhlasan dan ingatan kan kan...

Apa hadiahnya??? Sabar sabar.. Takleh reveal lagi sebab hadiah belum sampai ke tangan my pumpkin. Aku balik 14hb ni baru nak serah kat dia. Suprise surprise.. Eh surprise ape kalo dah bercerita kat blog? Heh worry not.. my pumpkin won't read this. Gerenti 100%! Dia susah nak online. Kalau boleh online pun bukan dia tahu url blog aku nih ekekeke.... Butttt, walaupun dia tak baca still kena berahsia jugak apa hadiahnya hehe.. Kot kot laa dia bleh baca plak ke blog ni. Hubby darling, nak hadiah tunggu 14hb ni yeee ;)

Tak sabar nak balik Sabah, nak bagi hadiah tu. Nak tengok riak wajah dia. Nak tengok respons dia hihihi...

Anywayy, back to the title.. Nak cerita pasal jalan-jalan di Kota Bharu. Thanks to my dear sis yang tolong bawak jalan-jalan dan bawak pegi kedai nak beli hadiah. Thanks jugak to my bro yang bagitau kat mana lokasi kedai yang ada jual barang yang aku nak tu. Thanks to my adik and anak sedara yang jadi peneman. Penatla nak melayan kamu semua! hehe..

Ni first time jugak aku bawak Shaheem jalan-jalan kat KB. Kesian dia kannn.. Asyik dok dalam bilik, dok dalam rumah je... Kalau keluar pun pergi KKIA je... Ada sekali dua pergi rumah makcik aku. Tu jelah.. So Jumaat lepas amik peluang untuk bawak dia sekali. Nasib baik Mak Tok bagi permission hehe..

Shaheem nak jalan-jalan tengok donia dengan mama!
Muka Shaheem excited habis kuikuikui

Memula pegi kelas swimming anak buah aku. Tapi kelas cancel pulakk.. Kelam kabut budak-budak ni salin baju dalam kereta. Sebelum tu masing-masing pakai swimming suit. Takkanle nak berjalan pakai swimming suit kan hehe.. 

Then, kitorang ke kedai aku nak beli hadiah tu. Tetttt takleh bagitau kat mana and kedai ape hehehe... Siap membeli belah di sana, kitorang ke Parksons di Kota Bharu Trade Centre (KBTC). Tengah-tengah bandar Kota Bharu. Heh, tempat aku selalu lepak masa sekolah dulu. Dulu mana ada KBTC ni. Dulu kat tengah-tengah tu ada tempat parking besarrrrr.. Petang-petang selalu ada pasar malam kat situ.... Tapi itu dulu, 10 tahun yang dulu.. 

To be honest ni la first time aku jejak kaki ke Parksons di KBTC ni hehe.. Jarang balik kampung maa.. Kalau balik pun tak suka pergi KB. Jem ngalahkan KL! Besar jugakla KBTC.. Cuma masalah parking jela.. Ada basement parking tapi akak aku cakap susah nak masuk. Entrance dia macam curam sangat. Akak aku tak berani nak drive masuk. Parkingla kat tepi-tepi jalan. Nasib baik ada kosong masa kitorang pergi haritu. Oh ye, takleh parking sebarangan. MPKB rajin je saman orang salah parking ni. Aku penah kena! sobsob..

Masuk dalam KBTC, mula-mula cari kedai makan. Akak aku cakap dalam tu takde kedai makan sebenarnye. So kitorang plan nak pergi McDonalds seberang jalan. Oh McDonalds yang aku selalu pegi time sekolah dulu hihi... Tapi, tak jadi pun makan kat McD sebab ada satu kedai makan dalam KBTC. Baru bukak jugak rasanya sebab ada banyak bunga orang hantar congratulating on their opening. Ichiban ke ape tah namanya... Makanan banyak choices. Air pun macam-macam jenis. Geram nak try semua haha..

Aku minum 3 layer tea.
Ye ye.. aku dah minum ais dahh 

Makan pulak, share dengan adik.
Chicken chop with brown sauce

Kakak aku order chicken chop biasa for Hafiy and chicken chop with black pepper sauce for Alia & Alissa. Air pulak, akak aku share dengan Alia, Mocchachino ke ape ntah, Alissa & Hafiy minum air coklat (lupe nama dalam menu). Adik aku minum sama macam aku.. Order juga rojak buah as side dishes. Ada buah belimbing. betik, nenas, kedondong. Total cost, RM71.00. Gulppp telan air liur jap. Mahal! Ayam takdela besar sangat. Lemak je lebih. Rasa pun so-so sahaja. Yang sos black pepper tu sangat tak sedap bagi aku. Akak aku cakap rasa macam rempah ubat orang berpantang. Aku pulak rasa macam kari je haha.. First and last kot makan kat situ..

Siap makan baru pegi jalan-jalan. Masuk Parksons. Oh ye, masa tengah makan tu Shaheem tido. Gambar previous entry aku tengah riba dia la tu sambil tunggu makanan sampai. Masuk dalam Parksons dia jaga. Maybe sebab aku dok bahagian toys. He can sense it maybe hehehe... Terus aku letak dia dalam baby carrier sebab tak larat nak dukung. That boy weighs 6.5kg ok!

Pakai baby carrier Tollyjoy.
Beli di Pacific KB Mall dengan harga RM89.90. Kakak saya sponsor RM50. Masyeh! hehe..
Shaheem ok je dok dalam tu. Cuma aku yang risau takut dia lenguh belakang atau pinggang. Akak aku cakap ok je dia tu. Sebab pinggang dia n belakang dah kuat kan. Carrier ni pun senang je nak pakai. Cumanya, Shaheem ni kan suka sangat hisap bahagian tepi carrier yang kena mulut dia. Sila rujuk gambar no 2 kat belah atas. Nak elak dari dia dok hisap benda tu aku letak jari aku. Baik dia hisap jari aku kann.. Macamana nak buat eh, tak kasi dia hisap??


Bila letak Shaheem dalam carrier senangla sikit aku nak bergerak. Dia pun ok je. Tak meragam. Pandai Shaheem ni. Bila aku stop berjalan mulala dia meronta-ronta. Bila aku berjalan diam je dia hehe... Beli carrier ni sebab nak pakai time kat airport nanti. Penatla nak dukung dia berjam-jam. Buh je dalam ni. Dok diam-diam hehe. Niat di hati nak beli SSC.. Macam Boba tuh.. Waa syomel. Tapi harga pun bleh tahan kan. Takpela, sekali lagi, pakai yang mampu milik sahaja....... 

Tak beli pape pun kat Parksons. Oh, anak buah aku Alissa je berjaya menyogok mamanya beli doll baru.. Hishh doll lama pun bersepah-sepah kat rumah nihhh beli lagi yang baru!Kids.. aku dulu pun camtu jugak kot hehehe.. Tunggu Shaheem besar, abesla mama abah kalo pegi bahagian toys kan kan hehe..

Kemudian, beralih pulak ke Giant di tingkat bawah. Kakak aku nak beli barang rumah sikit. Aku pulak hajatnya nak beli susu Shaheem. Masuk Giant, aku nampak seseorang yang macam pernah aku kenal.. Hehe, classmate SMK KL daaa.. "Kak Wani Amalini!" Dia panggil aku... At first aku konpius jugak. Ingat-ingat lupa nama dia hahaha.. Aku ingat je, Pija nama dia..Dia keje kat Giant. Setahu aku sebelum ni dia keje KL.. Dia bagitau dia dah berenti keje kat KL, balik kampung sebab ayah dia masuk hospital, sakit jantung... Katanya, kat rumah takde orang laki, so dia balikla. Bagus-bagus. Anak yang bertanggungjawab. Sempatla sembang-sembang kejap. Tanya kabar kawan-kawan yang lain.. Tak sangka dapat jumpa dia. Selamat bekerja Pija. Semoga ayah cepat sembuh!

Then aku cari la susu Snow Shaheem. Pehhh dekat Giant KBTC ni mahal! RM59.80. Sama harga di Sabah. Terima kasih jela, memang aku tak beli huhu... Kedai lain boleh jual RM56.50 je. Kenapala Giant yang terkenal dengan harga terendah boleh jual mahal macam tu? Keluar dari Giant dengan tangan kosong sahaja..

By that time dah nak dekat pukul 6 petang dah. Cepat-cepat balik sebab hujan..

Tu jela kisah jalan-jalan di bandar KB sebelum ke Putrajaya 11hb ni dan kemudian ke Sabah 14hb nanti...  We'll miss you, Kota Bharu! Tanah tumpahnya darahku :)

Wajah-wajah yang bakal dirindui..



Huuu sedihnye nak tinggalkan korang 

/no



Saturday, June 9, 2012

Late Night Mumblings Again

Assalamualaikum,

Seperti malam-malam sebelumnya, mata tak nak pejam walaupun dah pukul 1.37 pagi. Urgh kenapakah wahai mata? Banyak pikir ke aku ni sampai tak lena nak tido?? Mungkinla. Memang banyak benda dok pikir. Tak habis-habis dok pikir benda sama. Letih dah rasanya huhu... Next time la aku share ape benda aku dok pikir sangat tu. Kot kot korang leh tolong pikir sama hehehe...

Anak teruna sorang dah laaaama tido. Macam biasa jugakla. Tido dengan macam-macam gaya. Kejap-kejap geliat.. Geliat siap bunyi suara. Mama pun intaila kot kot dia terjaga nak susu. Tapi tak. Hampa. Mama bosan nih! haha.. Tadi lepas tidurkan dia (around 9pm), aku cepat-cepat pergi mandi. Dalam bilik air tetiba dengar suara dia nangis. Kuat gileeee.. Aku panik kejap. Nak keluar takleh sebab tengah busy (kuikuikui).. Harapkan adik aku jela. Dia nangis kejap je, pastu diam terus. Aku ingat adik aku dah bagi susu kot. Sebab tu dia diam. Keluar dari bilik air tengok dia syok je tido. Tanya adik aku nape dia nangis. Adik aku jawab, entahh.. Tetiba jekk.. Ngigaula kot tu.. Adik aku angkat, pok pok bontot terus dia tertido balik. Sampaila laaaa ni...

Syyyy... Budak demok tengah tidoooo

Adik aku pun dah tido dah ni. Selalunya dia lah peneman stay up online sampai lebam. Heh dia tido awal sebab laptop dia rosak daaa... Tetiba je pagi tadi dia nak on, dah takleh on.. Lampunye menyala, bunyi kipas pun ada tapi screen gelap gelita.. Tak taula ape masalahnya. Adik aku cakap dulu laptop dia dah pernah jadi camni. Hantar baiki, kena la dalam RM200++.. Lama pulak tu amik masa nak siap. Dia dah frust. Frust sebab dah rosak lagi. Bila rosak nak kena baiki. Nak kena guna duit lagi. Dia frust jugak sebab takleh bawak laptop dia ke Sabah (dia akan ikut aku nanti). Mati kutu la dia kat sana ehehehehe... Sabarla laling. Ape buleh buat.. Benda dah jadi. Ada la tu hikmahnye. Kak Wani nak tolong hulur duit nak repair pun tak boleh sebab Kak Wani sendiri pun perlukan duit huhu... Yang mampu saya tolong ialah, bagi guna laptop uzur Kak Wani ni ehehe.. Harap bersabarlah ye. Laptop saya memang lembab+slow+selalu hang+macam-macam masalah! Dapat update blog & stalk FB orang pun dah cukup bagus....

Laptop aku ni memang dah uzur. Umur dia dah 5 tahun ok! Beli tahun 2007. RM1999.00. Brand Compaq Presario V3000. Laptop adik aku pun Compaq jugak tapi entah kenapa tak tahan lama.. Laptop aku ni pun penah jugak dah rosak. Format pun entah berapa kali dah. Tapi syukur alhamdulillah, dia masih mampu berjasa untuk aku.. Walaupun memang kadang-kadang menyakitkan hati! haha.. Latest sakit hati sebab Google Search aku tak menjadi. Aku guna Google Chrome. Bila nak bukak page www.google.com mesti keluar macam ni..


Penat dah reload. Tak keluar jugak. Dah clear cache and cookies. Tapi still sama. Argggh tension! Susahla nak mengoogle informasi. Paling penting buat masa sekarang sebenarnye ialah aku nak google website courier service nama Kangaroo tu.. nak track kat mana parcel aku berada sekarang. Tengah menunggu botol TT yang dihantar Mama Panda Store hari Rabu lepas. Sampai sekarang tak sampai-sampai. Haihhh... bila takleh nak track lagi sakit hati. Dengg dengg dengggg X(

@};- Tolong sape-sape bagi url website Kangaroo Courier Service ni kat aku.. Masyehhh ;)
@};- Dan eh, tolong like page Mama Panda Store. Cukup 1000 tuan empunya store nak buat giveaway. Hadiah yummy yummy katanya.. Like la like laaa  @-)

Ok, kembali kepada ketensenan google chrome tak menjadi ni. Rasanya nak kena uninstall then install balikla kot. Hii malas sungguh! 

Bila google tak menjadi, nak update blog pun rasa macam lemau je. Baru je bersemangat waja nak buat scheduled entry banyak-banyak. Scheduled entry sampai hujung bulan ni kot. Sebab rasanya kat Sabah nanti susah dah nak online. Tak nak blog bersawang, kenala rajin buat scheduled entry kan. Tapi bila google search dah tak menjadi, otomatik rasa malas dah la nak buat sobsob... Dahla ada 2 blog nak kena update ni!! Haa terus nyesal buat 2 blog hahaha.. Dah nak kena maintain dua-dua.. Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna kan kan... 

Google search penting untuk saya sebab, saya suka google info. Nak update blog kena ada info yang sahih. Barula bleh share. Google search juga penting sebab senang saya nak cari bahan bercerita di saat saya kehabisan idea nak merepek merapu. Selain daripada tu google search sangat penting untuk saya cari imej-imej yang comel untuk ditempek di blog. Takde imej comel, orang tak minat nak baca kan??? Aduhai google search, kenapa ini terjadi???

Okla, cukupla membebel. Dah hover panjang hehe...

Nite uols. Saya takmo tido lagi. Nak buat scheduled entry untuk lusa dan tulat dan tubeng dan the next next day.... 

Sebelum pen off, tempek dulu wajah latest tuan tanah...

Urghh look at moi!!
Tak segojes dulu kanss (bluwek, dulu pun tak gojes jugekk)
Muka cam pucat je. 
Jerawat kat muka tak payah cakapla. Penat nak kira.
Tudung men capai sahaja. Malas nak iron. 
Ni mujur sedang pakai contact lense. Cuba kalau pakai spek. Haha lagi horror wajahku!
Sedapkan hati dengan berkata, "this is natural beauty uolss!" :P
Nak sedapkan hati lagi, "kamera henpong adik aku ni tak cantekla shot dia. Kabur semacam!" :P :P
Haihh dah jadi mak mak ni malas pulak nak jaga penampilan.
Hishh have to change! Kang me pumpkin tak kenal bini sendiri hehehehe

Friday, June 8, 2012

Late Night Updates

Assalamualaikum,

Ahh dah pukul 2.35 pagi dan aku masih berjaga! Tak ngantuk langsung. Why why?? Dari dulu lagi aku macam ni. Payah benar nak tidur. Nak kata berjaga sebab anak berjaga tak jugak. Cos anak aku tido dengan sangat lena!!!

Phew lega sebab Shaheem bukan baby yang suka berjaga malam. Setakat ni la hehe.. Rutin tidur dia memang fix. Tidur dalam pukul 9 atau 10 malam. Pastu bangunla dalam pukul 3 pagi untuk minum susu. Pastu sambung tidur balik sampai subuh. Sometimes dia tak jaga langsung in between tu! Mama ni kalau ikut memang senang hati laa hehe... Dulu risau jugak takut Shaheem ni berjaga malam sebab masa pregnant pun aku selalu tido lambat. Tapi alhamdulillah lah dia okay... Saaayang Shaheem!

Salah satu gaya tido Shaheem yang macam-macam.
Dari lahir lagi kalau tido je nak posing gaya orang dewasa.
Apa-apa jelah anak..
Asal lena tido!


Sepatutnya bila anak tido, aku pun kenala tido jugak kan. Tak tau la kenapa takleh tido ni huhu.. Tapi aku yakin balik Sabah nanti sure aku takde berjaga malam macam sekarang hahaha... Kena paksa tido awal lagi kottt kehkehkeh...

Ermmm dah tak lama dah nak balik Sabah. Next week dah. Haih, hati ni berbelah bagi. Balik kang tinggal mak kat kampung. Tak balik kang tinggal husband pulak.. Aduhh kenapala Sabah jauh sangat?? Kenapa nak pegi Sabah amik masa yang lama?? Aku sedih sebenarnye nak tinggalkan mak. Nanti dia sure sunyi bila aku & Shaheem dah takde. Yelah, sekarang ni Shaheem la mainan dia... Shaheem la tempat mak hilangkan rasa sunyi dan bosan. Kat rumah ni bukan ada orang. Kalau aku takde, yang tinggal mak, ayah and nenek aku jela. Akak aku sebelah rumah ni ada je ngan anak-anak dia. Tapi dorang malam baru ada sebab keje & sekolah kan...

Mak pun dah selalu dah keluarkan ayat-ayat sedih bila main dengan Shaheem.. "Nanti Mak Tok sunyi laa Shaheem takde..." "Bilala Mak Tok nak jumpa Shaheem lagi..." Huuu... aku sedih :'( Mak tak sihat sangat sebenarnye. Uzur jugakla dia. Since kat Sabah masa temankan aku nak bersalin dulu lagi. Mak stress sangat. Sebab takut ape-ape jadi kat aku. Pastu pulak keletihan travel ape sume.. Hmmphhh...



Shaheem & Mak Tok
Nanti kita balik jenguk Mak Tok lagi eh..
Tak pun, Mak Tok je datang Sabah dok ngan kitorang hehe..
Mak Tok kena sihat-sihat selalu sebab mama & Shaheem saaaaayang Mak Tok!!


Ok dahla sedih-sedih. Dah pukul 3 pagi T__T .. I better go to sleep now.. Daa~

Thursday, June 7, 2012

Beg Duit Baru!

Assalamualaikum,

Heee semalam ke KB Mall bersama kakak, adik dan anak buah. Shaheem tinggal kat rumah dengan Tok Ayah, Mak Tok and moyang dia, Cik hehe.. At first nak bawak jugak. Tapi dia tertido pulak.. Kesian nak bawak since dia dah lena tidur. So tinggalkan jela kejap..

Kat ruang legar tengah-tengah KB Mall tu tengah buat promotion barang leather. Hand bags, belts, wallets for guys, purses for ladies dan baaanyak lagilah. Aku bila nampak ada jual purse terus excited hehe.. Dah lama dah nak beli purse baru sebab purse lama pemberian my pumpkin dah koyak rabak huhu.. Dah lama dah purse tu berjasa dengan aku.. First gift dari my pumpkin sebenarnye tu.. That's why aku amik masa lama nak tukar kepada yang baru haha.. Konon setia pada yang satu laa.. Memang setia pun eheh.. Lagipun purse tu tahan lasak. After 3 tahun baru koyak rabak. Selagi tak koyak aku rasa tak syok je nak tukar baru...


Purse cap Polo pemberian my pumpkin satu masa dahulu..
Dah nazak dah keadaannya..
Ni gambar dah siap-siap kosongkan pastu buang dalam tong sampah.
Hahaha kejam pulak rasa..
Isk rasa macam nak selongkar balik tong sampah tuhh...


Sori beg lama huhu.. Sampai sini sahaja kamu berkhidmat kepadakuu huhu... Lama kan bersama, 3 tahun++  lebih kurang..

Ini beg baru...

Cap Polo jugeee hehehe...
Harga asal RM239 kalau tak silap aku.
Ada diskaun 70% dapatla beli dengan harga RM47.80.
Cheap cheap kann?


Bahagian dalam.
Suka beg ni sebab ada dua layer, banyak poket dan tempat letak gambar ada tiga!!
Aku dah lama cari purse yang ada 2 tempat letak gambar sebab aku nak letak gambar mak & ayah dan aku & my pumpkin. Ni dapat beg yang ada 3 tempat kira bonus la. Satu lagi leh letak gambar Shaheem kan kan :)

Aku beli purse ni konon-konon hadiah untuk diri sendiri sempena anniversary hehe.. MMS kat my pumpkin then he said, "Yang, abang baru ingat nak belikan purse untuk sayang sempena ulang tahun. Abang tahu purse sayang dah koyak-koyak..." Heheheehhe.. takpela bang, simpan je duit tu. Tak pun, beli hadiah lain  untuk sayang ekeke. Hand bag keeeee :P

Kat KB Mall semalam intai-intai jugak hadiah nak beli untuk my pumpkin sempena anniversary. Tapi aku memang fail lahh bab membeli hadiah nihh.. Ikutkan hati nak beli macam-macam tapi masalah pulus lah huhu.. Susah jugak bila dah takde income sendiri.. Hmmm... Tapi aku dah tau dah nak beli ape hehe.. Nanti dah beli, dah bagi kat dia aku share kat sini ye ;)

Cuba korang teka ape benda nyeee...

Tuesday, June 5, 2012

Shaheem Sebaya Dengan Siapa? :D

Hewhewhew mama Shaheem takde keje.. Dok mengoogle anak Hollywood celebs yang lahir pada bulan Mac 2012. Sungguh-sungguh takde keje kan? haha..

Thomas Colton Padalecki
19 Mac 2012
3.8kg (woooo berat drpd Shaheem!)
Anak Jared Padalecki cerita Supernatural tuu..


Luca Cruz Comrie
20 Mac 2012
3.35kg

Eh dua ni je?? Hehh ada lagi sebenarnye tapi malas nak share sebab tak kenal sape hahaha...

Thomas, Luca nanti blehla main bola dengan Shaheem ye? Kehkehkeh...

Kenapa la takde baby girl. Kalau ada, boleh buat menantu muehehehehe...

Monday, June 4, 2012

1st Anniversary. Alhamdulillah Ya Rabb..

Assalamualaikum,

Hari ini, 4 Jun 2012, genap setahun perkahwinan aku dan pakcik labuku shayang hehe...Setahun sudah!!! Cepat sungguh masa berlalu. Rasa macam baru semalam aku dok kalut-kalut prepare nak kawin.. Rasa macam baru semalam jari manis aku ni disarungkan cincin kawin.. Rasa macam baru semalam aku dengan dia bersanding atas pelamin.. Semuanya rasa macam baru berlaku semalam! Oh how time flies.. 

Now dah setahun dah.. Dah ada anak sorang dah pun. Anak pun dah umur 3 bulan (in 2 days time - 6 Mar).. Aku bersyukur sangat Allah kurniakan kami rezeki awal. Ada la tu hikmahnya kan? Ada yang tumpang gembira sebab kami dapat anak awal. Ada yang ermm aku pun tak taula tumpang ape.. Bila dorang kata "hah dapat anak awal tak dapatla korang nak honeymoon berdua-duaan puas-puas.." " Dapat anak awal susah. Tak sempat nak enjoy berdua. Nanti dah nak kena bawak anak sekali.." Haa ni orang tumpang ape ni? hehehe.. Ape-ape jelah. Banyak benda positif aku dengar, banyak jugakla yang negatif. Apa-apa pun, aku terimanya dengan hati terbuka.

Susah ke ada anak awal ni? At first mungkin la.. Aku admit, masa aku mengandung aku rasa ralat jugak sebab tak bleh nak jadi macam pasangan suami isteri yang baru berkahwin. Dari segi nak pergi berjalan la maksud aku. Benda-benda lain okkay jee hehe.. Orang baru kawin kann suka berjalan. Jeles jugak tengok orang ke sana sini dengan husband masing-masing. Aku pulak dah memboyot. Tak larat jalan dan nak buat ape-ape benda pun terbatas la sket. Kesian laki aku dan kesian kat diri sendiri wuhuhu.. Tapi bila pikir-pikir balik, kenapala aku nak jeles kan.. Tu lah silap aku dari dulu sampai sekarang. Suka sangat nak ikut orang sedangkan setiap orang ni ada perancangan yang berbeza. Allah dah tetapkan dah... Allah dah rancang untuk aku dan suami punyai anak lebih awal. Pasti ada sebabnya kan? Sama jugak kisahnya buat pasangan suami isteri yang belum mempunyai anak setelah sekian lama berkahwin. Pasti ada sebabnya. Percayalah, Allah ada perancangan yang terbaik buat hamba-Nya.. 

Eh panjang pulak membebel, ada ke yang nak baca ni :P

Apa-apa pun, setahun berkahwin ni boleh kata macam-macam jugakla yang kami dah belajar. It's not easy ok. Macam-macam dugaan nak kena hadapi. Kahwin ni bukan sekadar duduk serumah lelaki perempuan dengan sah, bleh buat benda-benda yang dulunya haram tapi kini halal.. It's more than that. Ada hati yang perlu dijaga, ada maruah yang perlu dijaga dan banyak lagilah. Slowly we're learning. Insyaallah dengan setiap pengalaman ni kami akan belajar untuk menjadi suami isteri yang lebih baik... Insyaallah dengan kehadiran anak ni akan menjadikan kami lebih dewasa dalam alam perkahwinan ni.. Anak ni akan menjadi pengikat kasih kami. 

Anniversary pertama ni takleh nak sambut bersama.. Sorang di Malaysia Timur. Sorang lagi di Malaysia Barat. Takpelah... 10 hari lagi, we'll be reunited. Nanti nak makan Kenny Rogers ehehh.. 

Pumpkin dearie,

Happy 1st anniversary! Dah setahun dah bang.. Banyak benda lagi sayang tak buat untuk abang. Ye la kan, setahun kawin ni banyak bulan kita tak duduk bersama. Nanti kita ganti balik all the time we have missed. Terima kasih sebab sentiasa bersama sayang waktu susah dan senang. Especially masa dalam labour room haritu haha.. I know that was the hardest thing for you to do kann.. Tapi demi sayang abang masuk jugak dalam LR. Love you even more for that hehehe... Kita lupakan yang pahit, kita ingat yang manis. Kita tinggalkan yang keruh, kita amik yang jernih. Let's work hard to be the best hubby and wifey and the best abah and mama for our darling son, Shaheem, ok bang? I love you with all my heart :x

Bergambar dengan hadiah anniversary..
Saif Shaheem our boy!
Produk hasil setahun kawin.
Dua tahun kawin keluar produk baru lagi.
Ada beran???
:P



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...