Friday, March 20, 2009

Jom Derma Dara..hhh..

Hari ini bertempat di Galeri Plaza FSBM, Jalan Teknokrat 7, Cyberjaya, Selangor, akan berlangsung Kempen Derma Darah anjuran Wolter Kluwer ESP Sdn Bhd dan FSBM. Acara ini akan bermula dari pukul 9.30pg hingga 4.00ptg. Jadi datangla beramai2 ke sini........


Aku sibuk2 buat announcement ni, aku sendiri tidak akan melangkahkan kaki ke sana huahua..Huiii takutlaa aku nak derma darah...aku fobia dengan darah mungkin..pastu mungkin aku rasa gerun mengingatkan keadaan aku selepas menderma darah.mungkinkah aku akan pening2? mungkinkah aku akan pitam?? air kotak soya dan kek buah tidak akan mampu menyelamatkan aku...aku ni badan je besarrrr... tapi nak kena suntik dengan jarum yg kecikkk tuu, aku x sangguplaaaaa...

Kat bawah ni ada sedikit fakta menarik mengenai derma darah...

  • Only 5 percent of eligible donors across the nation donate blood, but the number of transfusions nationwide increases by 9 percent every year.

  • Blood donors can donate as frequently as every 56 days. A benefit from donating this often is that you receive a mini-physical once every two months.

  • Each whole blood donation can help as many as three people. One unit is divided into three parts: red blood cells, platelets, and plasma.

  • Whole blood donation only takes approximately 45 to 60 minutes.

  • On average, a hip replacement typically uses one unit of blood, a cardiac bypass 2 units, a heart transplant 2 units, and a liver transplant 10 units!

  • The need for blood increases during holidays and summer months. People are more apt to be traveling and active during these times and thus are at an increased risk for accidents.

  • Statistics show that 25 percent or more of us will require blood at least once in our lifetime.

  • You burn about 650 calories by donating one pint of blood.

Fakta terakhir tu membuktikan yang menderma darah tidak menyebabkan kegemukan because i've heard a lot of people saying, "Kalo ko derma darah kan, tak lama pastu mesti ko gemuk..selera makan ko jadi bertambah2..betulll..." Cett tipuu..padahal nafsu makan dia yg lebih2, nk cakap org pulekkk..

--amal: Pergilah derma darah..tapii..jgn ajak aku hehehe.. (cett aku pon same..pandai suruh org, tp sndiri xmau pegii..)---

21 comments:

  1. seumur hidup tak pernah derma darah.

    sb ambil darah dah bergelen2 dah. ehe

    ReplyDelete
  2. haa Ije..same lah kita, xpenah lagi ni derma darah..

    hah, nape dah ambil drh bergelen2?penah kekurangan darah ke??

    ReplyDelete
  3. Amalini, gambar2 yang dia ambil semalam akan di-publishkan kat mane yek?

    ReplyDelete
  4. errr mohd shahfezee,
    gambar ape ye?huhu..saya agak konfius nih..

    ReplyDelete
  5. huhu..smlm kan ada organizer amik gambar2 time derma darah tu..kalau boleh, nak tahu jg diaorg post kat mana

    ReplyDelete
  6. owhhhh...awk ada pegi ehhhh...
    awk company mane?? (nmpk sgt aku x turun smalam hahaha)...

    nnt sy check ngn dorang ye hehehe..

    ReplyDelete
  7. hehe..mesti byk sgt keje sampai x turun kan. saya dri prestariang..kalo boleh dapat copy pn ok jg.apa2 nanti, cik amalini email kan ke saya blh?

    ReplyDelete
  8. byk keje + takut hahahaha...

    lahh prestariang ke??mengadap jelas opis kt ye heheh..

    baiklah incik mohd shahfezee, nnt sy emailkan..ape email addressnye?

    p/s semlm bape byk drh derma?sakit x?huhu

    ReplyDelete
  9. hehe..apala nak takut, saya kiri kanan dia cucuk, rasa mcm kene gigit semut api je.Oo..opis cik amalina dpn opis prestariang yek, cik amalina keje malam ke pagi?email saya shahfezee@prestariang.com.
    btw..thanks

    ReplyDelete
  10. hah..nape plak dua2 belah kne cucuk??mcm kena gigit semut?ee ngerii heheh..yup, sy keje kt wolters kluwer level 3 tuh, keje awl pg..okeh, nnt klu sy dh ada gmbr2 tu, sy emailkanlah..

    p/s nama sy amalinI, bukan amalinA hehe,,

    ReplyDelete
  11. Ooh..sorry, tersalah taip cik amalini. Nurse tu kata darah saya manis..tu yg dia cucuk 2 2 belah tu :-). Tula..ofis cik amalini selalu sunyi je.btw..salam perkenalan

    ReplyDelete
  12. erkk manis???tolonlaa hehehe...
    owh,opis sy meriah pada waktu malam je hehe..

    yaa salam perkenalan..macamna awak jumpa blog sy ni eh, kebetulan pulak rasa hehe

    p/s apa link blog awk?nk view blog awk tp, xleh nk view nih kalo xde link ngeee~~

    ReplyDelete
  13. haha..mane la saya tahu..nurse tu kata mcm tu (nama nurse tu amalina :-)). tula..diaorg pun kata opis cik amalini malam bru ramai. saya jumpa blog cik amalini ni sbb nak cari gambar2 smlm tu la..diaorg snap, tp tuannye x dpt tgk.mana la tahu..muka tgh tahan sakit TERkeluar time tu,hehe.saya xde blog la cik amalini..'diari hidup saya' je saya ada,nk tgk ke?

    ReplyDelete
  14. oooo nama nurse tu Amalina ye..mesti nurse tu cantik smpai awak pon tersasul2 nama dia td hehehe...

    oo macam tu ke kisahnya, dorang upload mana2 lagi gambar tu rasanya sebab hari tu hari Jumaat kan. Tengokla Isnin ni kalu dah ada kat mana2, sy bagi..

    hah kalau diari hidup laagi sy nk tgk hehehe

    ReplyDelete
  15. hehe..semua ciptaan Allah tu ada keindahan yg tersendiri. Nama cik amalini unik, jarang ada..tu yg tersasul td..sorry ye. Hehe..boleh je, tapi kene operate saya dulu la..

    ReplyDelete
  16. heheh xpe, sy x marah pun tersasul td..nanti snangla ingat sebab nama sy unik kan hehe..

    ohoo nak kena operate dulu ye..bak pisau nak toreh hehehe..

    ReplyDelete
  17. hehe..cik amalini berani ke nak toreh saya..nk derma darah pun hri tu x berani :-)

    ReplyDelete
  18. hahahaha...cehssss terkena balik heheh...

    ReplyDelete
  19. hehe..esok keje pkl berapa? mana la tahu kan..esok kot2 kite terserempak.

    ReplyDelete
  20. hahaha...xmau cakap hehe..awk xde YM ke? G Talk ke?rasa mcm dah tlalu pnjg kt bersembang kt komen nih hehe...

    ReplyDelete
  21. ha ah..panjang bangat dah. shahfezee@yahoo.com

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...