Monday, March 23, 2009

Do Your Own Mosquito Trap

Lately, kes denggi di negara kita makin menjadi2.. Latest report (boleh baca di sini) daripada Kementerian Kesihatan menyatakan sejumlah 1134 kes denggi telah dilaporkan. Paling tinggi adalah di Selangor dan Kuala Lumpur.

Last Friday aku pegi UPM pon dorang ada wat acara fogging besar besaran. Mungkin dah ada student yg kena denggi. Memang masa aku tido di sana pon, tido aku terganggu dengan bunyi nyamuk yang lalu lalang di tepi telinga aku. Kat rumah aku di Putrajaya ni pun selalu jugak Pejabat Kesihatan datang buat fogging. Nyamuk makin banyak, maklumlah sekarang petang2 selalu hujan. Air pun banyak bertakung, dalam longkang yang tersumbat, dalam lubang2, dan dalam bekas2 kosong. Kita kadang2 xsedar pon yang air dalam bekas, lubang dan longkang tu boleh jadi tempat pembiakan nyamuk.

Hari ni, one of my colleagues forwarded to me one very interesting email on how to built our own mosquito trap. Mudah je (pada mata kasarla hehe). It's just a mix of water, brown sugar and yeast (kita bukan nak buat roti ye puaann2)..
Bahan-bahan yang diperlukan ialah, botol plastik, yis, brown sugar atau gula perang dalam Bahasa Melayunya (nape tidak dipanggil Blonde sugar ye??huhu)pisau,air panas dan plastik hitam.
Cara-caranya adalah seperti berikut:


Langkah 1
Cut a plastic bottle in half, keep both parts.


Langkah 2
Dissolve the brown sugar in hot water. Biarkan ia sejuk sehingga mencapai suhu 70 degrees Fahrenheit atau 21.1 degree Celcius.


Langkah 3
Apabila campuran brown sugar dan air panas tadi sudah menepati suhu yang ditetapkan, masukkan pula yis ke dalamnya.Carbon dioxide will form. (This will attract the mosquitos).

Langkah 4
Masukkan semua bahan2 campuran itu tadi ke dalam bahagian bawah botol. Kemudian, ambil bhgian atas botol itu pula untuk menutupnya (rujuk gambar kelima).

Langkah 5
Cover the bottle with a dark wrap.

Langkah 6
Letakkan botol itu di sudut rumah anda atau di mana saja anda syaki merupakan tempat pembiakan nyamuk.


Dalam masa 2 minggu, you will be surprised to see this:

-- Hohh~~ ini ternak nyamuk namanya ni.. --

Anda cubalah sendiri di rumah, kita tengok btul2 jadi tak kaedah ni...Sape2 yang wat bgtau aku ye..(Aku nk wat sndiri xtau bile laa hahaha)

--amal: JANGAN CONTOHI alwaniamalini. DIA PANDAI SURUH ORANG BUAT TAPI DIA SENDIRI TAK BUAT. DIALAH CONTOH AHLI MASYARAKAT YANG TIDAK MENGENAL UNTUNG DAN RUGI. (ahh apekah???)

4 comments:

  1. wanieeeee.........
    wanie try la...
    kat sini kte susah nak cari gula perang. hehehehehe

    ReplyDelete
  2. hahahaha....
    dkat kdai 9 plus 9 kt ss tu xde jual eh?hehehe...

    ReplyDelete
  3. Akta Pemusnahan Serangga Pembawa Penyakit 1975 (pindaan 2002)
    Sek.14 Larangan terhadap pembiakan serangga pembawa penyakit tanpa kebenaran drpd Ketua Pengarah Kesihatan.
    hmm kena teliti dulu undang2, niat x menghalalkan cara..

    ReplyDelete
  4. oopsss mr/ms anonymous..
    didn't know that kita ada akta begini. thanx for letting me know ya..dapat email ni dr sorang teman and just terfikir untuk berkongsi dengan semua sebab it's kinda menarik to share with everyone. Nampaknya kenala bagitau yang lain jugak kan ;)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...