Tuesday, April 28, 2009

Cinta Tidak Direstui Keluarga - What Should We Do?

Apabila hubungan percintaan dan kasih sayang di antara dua insan yang telah dibina selama bertahun-tahun dibantah hebat dan tidak dipersetujui oleh ahli keluarga, apakah tindakan terbaik yang patut diambil?


Mengundurkan diri.. Tinggalkan si dia dan cari yang lain ataupun terima siapa saja pilihan keluarga..

Tak ambil peduli - Teruskan juga percintaan dan hubungan tersebut secara senyap-senyap..

Cuba berbincang dan memujuk ahli keluarga supaya menerima si dia..



Atau ada cara lain?

14 comments:

  1. rye~
    ehe..kawin lari tu termasuk di bawah kategori tak ambil peduli la kan...

    ReplyDelete
  2. dua-dua pihakperlu menkan peranan dalam membaiki kelemahan... perlu gak tahu knapa family membantah

    normally bro if wat pe2 pun family akan tahu.. dan bro akan rapatkan family dgn dorg n bro jugak akan rapat dgn family si dia...

    ini sekdar untuk menyatakan hasrat dan menunjukkan yg diri bro nie layak untuk mengnbil anak dorg...

    xpyh bawak lari pun...

    ReplyDelete
  3. ermm..bernas tu bro. itulah yang sebaik2nya kan.boleh dikategorikan dalam memujuk ahli keluarga untuk menerima si dia seadanya..

    tapi apa yg perlu dibuat kalau family betul2 menentang? mungkin si dia mempunyai sejarah silam yang terlampau. jadi family mmg berkeras menentang...memang ada kes macam ni kan..dan biasanya mereka amik jalan mudah, mcm rye cakap, kawen lari....

    ReplyDelete
  4. cam bro lg la...sejarah bro family die sume tahu..bro nie kaki perempaun.. sepanjang kenal bro siap ade skandal lg..siap kantoi lg..(ops huhu)

    yg wat bro sennag diterima..sebab bro nie pandai amik hati.. rajin wat kerje n pandai melayan semua org xkira peringkat umur..

    entah la... bro nk ckp lebih cam angkat bakul sendiri... erm if ade prob leh je share dgn bro.. contact bro kat blog dari meja kaunseling

    ReplyDelete
  5. ahahah..bro kantoiiii...
    ermm betulla bro cakap tu..kalo betul2 nak kenala seribu daya kan. kena usaha lebihla kalu nak amik hati keluarga..
    xdela prob pape, just nak tau pendapat ramai =)

    ReplyDelete
  6. erm..klu stakat fmly tentang sket2 tu, mgkin bleh guna cara yg terbek utk pjuk spya fmly bleh terima si die..plg pntg si die kena amik inisiatif utk perbaiki diri n amik ati fmly pihak yg 1 lagi..xleh le sblh pihak jek yg beria2 nk bina imej baik, tp tuan pnya bdn wat xtau jek kn..?

    tp klu tentangan yg sgt hebat smpi bleh brpatah arg, berkerat rotan, tu bhya..bek pilih fmly..pilih mak ayah..psti mak ayh kite ade sbb utk tolak si die..mereka dh byk pglmn, byk mkn garam dlm hdup..merela tau sape yg bek n sape yg xbek utk ank mereka..xguna kite nk bermati2an pertahankn cinta smpi sggup ketepikn fmly sndri..klu ape2 jadi, sape yg ssh..?fmly gak yg ssh..patah blk kt fmly gak..msa tu cinta dh xde mknanye dh..redha ALLAH trletak pd redha ibu bapa..klu ibu bapa xredha, ALLAH pn enggan redha pd kite..cinta sja xckup..kdg2 perkawenan tnpa cinta pd awlnye pn mmpu mmbhgiakn hgga ke akhir hayat brbnding perkawenan yg knonnye cinta separuh mati..

    sori..TERbebel..haha.. :p

    ReplyDelete
  7. shi~
    bebelan anda sungguh bermakna hehe.
    betul2, amal sokong 100%. redha ibu dan ayah itulah yang paling penting.
    tapi kadang2 orang ni, apabila diri sudah dikuasai cinta, dan nafsu (mungkin), family pun sanggup diketepikan..

    ReplyDelete
  8. kantoi2 pun bro ngaku huhu he..23x

    cuba je la mne yg termampu..jik ammg xde jodoh..cari je len..bro de 3 kekosongan nie

    out sikit--> ops nie xjd entry hutang pad akamu...xcukup bahan huhuhu... kamera xtau ade pada sapa sekrg nie..tgu je la..ade rezeki nnt ade la gambarnye huhuhu

    one miskol pun jd la kan..lepas teu sure bro call balik he..23x dasar nk jimat kredit huhuuh

    ReplyDelete
  9. hehe..itulah sifat terpuji, wat silap mengaku, jangan sorok2 ehehhe..

    ahaha bro buat promosi pulak ehh, 3 kekosongan lagi ye..cepat2, sape nak apply hehehe

    ReplyDelete
  10. sy ni ble dikategorikan sebagai cinta tak direstui la ni..
    hehe~

    sebab musabab tak direstui:
    - si dia tak penah berjumpa dgn famili sy lg.. pehh!! bunyi mcm nak kawen plak..
    - si dia mendiamkan diri sampai sekarang..

    out of topic:
    apa yg patut sy buat?

    - cari lain?
    - teruskan cinta secara diam2?
    - say NO to cinta..

    help me wani..

    ReplyDelete
  11. chan,
    tgk pada cte ko, dia dah lama xcontact kan, dah lama mendiamkan diri, kira pelik gak la.ni dah mcm kes gantung tak bertali ni huhuhu...

    ko bincangla dengan dia.tanya nape dia macam ni. kalo dia ttap tak berubah, tak contact ko, erm guess there's no other way, cari org len yg lebih berhak mencintai ko.yg lebih pandai menjaga hati ko.


    kalo kes kluarga tak restui, ko baca komen shiMawar. sy rasa dia betul. Kluarga jangan dipinggirkan...

    ReplyDelete
  12. wani, sy bukan nak back up dia ye.. tp dia penah bgtau,

    "let u hanging until i think that i can be the best for u"

    apa pendapat ko?

    family sy tak la menentang.. tp pelik napa dia smpi hari ni tak balik2 kelantan..

    bak kata kawan dia, dia dah murtad.. murtad kelantan.. tak tau jalan balik kelantan..

    haha~

    ReplyDelete
  13. oo dia ada cakap macam tu eh Chan..
    maybe itu cara dia.

    tp for me, pendapat sayala, kalau btul2 sayangkan seseorang, kita perlu tunjuk. jangan biarkan pasangan tertunggu2, jangan tangguh2, nanti bila dah terlepas, menyesal...kalu xde effort, xde usaha nak tnjukkan sayang, macamana nak tahu that someone is the best for us atau tidak?

    haha...Kelantan murtad eh...pk tve, dia banyak kejela tu hehe...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...