Friday, January 27, 2012

Urghh Geram dan Bengang!

Assalamualaikum,

Aku tengah bengang sebenarnye ni. Bengang dengan Pos Malaysia!!

*Oke sabar dulu. Meh aku cite nape aku bengang*

Kuarters yang aku duduk ni kat luar base. Facilities memang kurangla berbanding dengan facilities kat dalam base. Yang nak aku tekankan kat sini ialah kemudahan nak pos mengepos surat. Kat sini takde pejabat pos. Kalau nak pos surat kena pegi Pekan Tuaran. Well pekan tu takdela jauh. Boleh je nak pegi. 

Masalah besar tentang pos pos ni ialah, surat yang dihantar ke kuarters ni selalu tak sampai. Husband aku cakap, posmen hanya hantar kat post guard kat depan. Pastu guard biar jela kat situ. Takdenye nak pegi letak surat-surat tu kat pigeon hole kat blok ni.. Most of the time surat tu hilang, and ko pon tak tau ada surat untuk ko kan. Takkan la hari-hari nak pegi check kat post guard tu... That's why hubby kata kalau sape-sape nak hantar surat kat aku ke ape, hantar kat alamat office dia dalam base. Actually dalam base pun takde pejabat pos. Tapi every Friday ada pejabat pos bergerak masuk.. Dan kalo hantar surat atau parcel ke alamat ofis, lebih selamat kan? Kebarangkalian tak sampai tu kurangla. Tu pada pendapat aku la...

Alkisahnya, hujung tahun lepas, aku ada join satu contest organized by a cloth diaper online shop. Alhamdulillah, rezeki baby kot, aku one of the lucky winner... Untuk penghantaran hadiah tu aku bagi alamat ofis my husband, of course with his name la. Kalau nama aku mana orang nak tau.. Off topic jap, aku berani bagi alamat husband sebab cloth diaper (cd kot hadiah dia) ni aku dapat sebab menang contest. Kalo aku beli online sendiri, aku tak berani nak suruh hantar kat ofis dia. Mau kena marah hahaha.. Dahle duit dah takde, ada beran lagi nak shopping online hihihi.... Dahle hubby tak support mana aku nak guna cd nihh...

Ok ok, back to the story.. organizer tu pun dah hantarla hadiah tu ke alamat yang aku bagi, ermm 17 Jan haritu kalo tak silap aku.. Dia hantar guna registerd post. Harini dah 27 Jan. Dah 10 hari! Peh takkan la lama sangat kan nak sampai ke Sabah ni.. Aku check kat Track & Trace di website Pos Malaysia...



20hb tu undelivered. Aku ingat sebab cuti tahun baru cina. So aku biar jela dulu. Dok pikir maybe 2 or 3 days after CNY sampaila barang tu. Tapi takde jugak... Okla, aku ingat nak bagi masa sampai next week la.. Mana la tau dorang baru masuk opis so baru nak sort surat ke ape kan...

Sekali pagi tadi hubby call dari opis.. Dia cakap barang belum sampai. Tapi sampai surat suruh pegi amik kat Pusat Mel di KK tuhh.. Waaaaaaaaaaaaaaa panas hati akuuu.. Apesal pulak kan?????? Kenapa tak hantar direct barang tu?? Eee geramla aku.... Ingat Tuaran-KK tu dekat ke??? Dahle kalo nak collect kat sana, sah-sah kena pegi ofis hour kan? Macamana nak pegi? Hubby aku ofis hour dia keje laa.. Mana leh suka suki nak keluar.. Sepanggar dengan KK pun bukannya dekat. Aku nak pergi sendiri?? Uii jauh.. Tak berani la aku nak drive sorang-sorang pergi KK tu.. Jalan sini dahle macam ape.. Kereta banyak, laju-laju. Pemandu pulak 'berhemah' sangat. Huh sah husband aku pun tak kasi pergi sendiri.. Kalau nak collect kat pejabat pos Tuaran ok lagi.. Aku berani la pegi amik sendiri.

Aduii.. aku ingat kalo bagi alamat husband ok je. Sekali macam ni pulak. Husband aku tadi pun cakap macam takde mood je. Katanya nantila dia balik bincang cane nak amik benda tu kat KK.. Kompem dia yang kena pegi kan? Tak pasal-pasal dah susahkan dia. Urghh geramnya aku!

Actually ni bukan 1st time barang tak sampai. Haritu pun agen insurans hubby aku ada hantar diari kat hubby aku. Hantar kat alamat ofis jugak, guna pos laju kalau tak silap aku. Tak sampai jugak. Hantar second time baru dapat.. Ynag first tu takleh nak track sebab agen tu tak simpan tracking id.. 

Kat rumah ada problem pos. Kat ofis pun sama. Habis macamana la orang nak hantar surat kat aku and hubby? Nak guna merpati ke?? Grrrrr hangin!

Tak sabar nak tunggu hubby balik. Nak tengok kat surat tu reason ape dia bagi suh pegi amik sendiri ni. Hangin betul laaaaaa!

2 comments:

  1. isk3x...kat sini memang macam tu. Pernah sekali je dia datang kat rumah sy nk hantar brg, tapi kotak surat ada tingkat bawah, interkom pun ada kat bawah bukan dia reti nak panggil pun. terus tinggal note minta kita g ambik sendiri kat kk nun. Geram kan? alang2 dah dtg panggil je xpun call. Lepas kes tu sy nekad dah x nak guna alamat rumah lagi. Just guna alamat opis. Cepat je dapat.wani, kalau nak guna alamat opis sy pun boleh, posmen hari2 datang. Anytime je ok.. :)

    ReplyDelete
  2. haaa tu eamy tu dh offer.. guna alamat dia je...

    eee sshnye kalau nk pos brg or receive brg cmtu... kalau cam ana ni, xjalan la bisnes... huhu

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...