Tuesday, January 10, 2012

My Better-Late-Than-Never-2012 Resolutions

Assalamualaikum,

1.  Be a good wife. Jaga makan minum pakaian perasaan my pumpkin. More importantly to understand his job more. Nak urus rumah tangga sebaik mungkin. Nak kata tak penah gaduh dengan my pumpkin tu nampak sangatla menipu kan... Tahun 2012 ni tak mau gaduh-gaduh. Nak bahagia je. Insyaallah...

2.  Belajar masak. Sangat penting untuk point nombor 1. Aku kan tak reti masak huahua.. So kenala belajar kan. Nak kasi gemuk sikit my pumpkin tu ehe..

3.  Be a good mama to our soon to be born baby pumpkin :) 60 days and counting! Insyaallah, I plan to exclusively breast feed our darling baby nanti. Mudah-mudahan tercapaila impian aku yang satu ni. Since tak keje kan insyaallah boleh. Nak jaga dia, nak sayang dia sepenuh hati aku!

4.  To cloth diapered my baby! Insyaallah, mudah-mudahan dipermudahkan. Semoga my pumpkin support me on this. Sekarang mungkin dia tak nampak kebaikan cloth diaper ni. Hopefully bila dah start dia slowly nampak. Semoga takdela halangan ape-ape nanti. Kalau ada pun, akan ku tempuh semuanya! Cewaahh semangat waja :P Harusla semangat waja. Dah banyak duit habis dok beli cd huahuahua...

5.  Nak tambah pendapatan. Hmm sekarang dah tak keje, takde gaji. Ada elaun bulan-bulan from husband je. Cukup tapi tak cukup sangat kot? Haha dasar tak bersyukur... Ape-ape pun satu income is never enough dalam keadaan sekarang ni kan. Thinking of adakan kelas tuisyen untuk anak Navy kat sini. Ajar English ke.. Maths ke.. Erk mampu ke?? Huhu.. Aku tak yakin sangat ni. Tengokla kalo ada keberanian nak cuba. Eh ni azam ke ape ni.......

6.  Nak buang semua tabiat buruk. You know, bila dah kawin ni baru aku tau, aku sebenarnya ada banyak tabiat buruk. Heh.. Thanks to my pumpkin sebab selalu tego *haha maluu..* Paling teruk, aku suka menguap pastu siap ada sound effect lagi.. Ala bunyi "huarghhhhh.." tu.. Pehal la kan nak bunyi-bunyi. Cukupla sekadar nganga mulut je. Tapi tu lah namanya tabiat buruk kan. Buat tanpa sedar. Ok ok, akan lebih berhati-hati dan lebih sopan santun lepas ni..

7.  Nak khatam Quran! Ya Allah, lamanya rasa tak baca Quran *bad me!* Baca tu baca la cuma selalu baca Yasin je.. Tak pun kekadang sebelum tido baca Al Mulk.. Dah lama tak baca Quran dari Juzuk 1 sampai habis Juzuk 30. Insyaallah, semoga Allah berkati niat baik aku ni...

8.  Seiring dengan point nombor 7, I want to be a better Muslimah. Solat tak nak tinggal dah pasni huhu.. Another *bad me!* Especially time kat luar. Selalu ambil mudah pasal solat. Ya Allah ampunkanlah hambaMu ini :(.. Alhamdulillah, my pumpkin seorang yang sangat menitik beratkan solat. Kat luar, dia seboleh mungkin akan cari tempat untuk solat. Dia tak akan lengah-lengahkan. Walaupun rumah dekat je tapi sebab waktu dah nak habis, dia akan berhenti solat di mana-mana surau stesen minyak. Terima kasih Allah, Kau pertemukan aku dengan dia yang dapat membimbing aku. Sometimes kalo solat jemaah dengan dia, selalu rasa nak nangis wuwu... Nangis terharu sebab diberikan peluang untuk solat berjemaah dengan seorang lelaki bergelar suami. Alhamdulillah alhamdulillah =')

9.  Nak jadi anak yang baik untuk mak dan ayah. Tak nak dah susahkan dorang. 2011 banyak dah dok susahkan mak ayah sobsob...

10.  Want to be a better me. Nak jaga kesihatan diri. Aku kan nak jaga suami dan anak, jadi sebelum tu kenala jaga diri sendiri dulu kan? Insyaallah.....  Another thing is 2012 ni, aku nak kuatkan emosi dan semangat. Aku akui aku ni memangla berjiwa rapuh. Senang mengalah, senang menangis. Tahun 2011 tahun air mata bagi aku. Asyik naaaaangis je. So 2012 ni nak happy happy je. Sedih pun nak senyum je. Buleh ke? Insyaallah. Semoga Allah kuatkan semangat aku, tabahkan hati aku untuk menghadapi apa jua ujian dan dugaan....

3 comments:

  1. InsyaAllah mudah-mudah dipermudahkan semuanya.. :)

    Wahh 60days left to deliver ye..
    Mesti berdebar-debar kan :)

    ReplyDelete
  2. sangat tersentuh bila baca yang no 7 & 8 tu..InsyaAllah ingin menjadi muslimah yang baik jua :)

    ReplyDelete
  3. myra jay
    tq! :) a'ah 60 hari lagi.. huh berdebar tak hengat! haha

    anonymous
    insyaallah, jum kita sama2 berusaha untuk jadi muslimah yang baik :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...