Monday, January 9, 2012

Puding Trifle

*** Entry yang dah lama terperap dalam draft. Harini baru ada mood nak siapkan and publish***

Assalamualaikum,

Cuti Krismas tahun lepas pergi Taman Rekreasi Motung-Lotung dengan kawan-kawan my pumpkin aku bawakla trifle ni buat pencuci mulut selepas makan nasik. Aku buat malam sebelum pegi tu. Letak dalam fridge siap-siap nak suruh sejuk.

Cara buat trifle aku mintak dengan mak aku ehehe.. Dah lama dah ngidam nak makan. Lepas buat MGTT baru berani nak makan manis manis. Ni minggu 32 nak kena buat lagi nih huu.. 2 minggu atau seminggu sebelum tu kenala puasa makan minum manis lagi. So now, kita bantai makan manis puas puas hihihi...

Bahan-bahan yang diperlukan untuk buat trifle ni ialah... aku google je gambar ni ehe

Ikut sukala nak pakai tepung jagung cap ape.. Yang penting tepung jagung.
Jangan tepung gandum sudah hehe

Susu cair atau evaporated milk

Swiss roll atau kek gulung

Pewarna makanan

Garam dan gula

Agar-agar strips

Fruit cocktail dalam tin

Cara-cara membuat...

1. Potong kek gulung dan susun dalam bekas.. Kekgulung tu terpulang la pada korang nak pakai flavour ape. Aku beli pandan & coklat haritu.. Tapi banyak guna pandan.

Susun macam ni haa..
(woops perut pun nak interframe ekeke)
2. Lepas tu air gula dari fruit cocktail tu korang curah la sikit atas kek.. Jangan banyak, nanti kek kembang, biar dia lembap sket sket je...

3. Agar-agar strip tu korang masak dulu bagi dia hancur. Masukkan secawan gula dan pewarna sikit.. Dah siap masak, sejukkan..

4. Dah sejuk, bolehla curah atas kek dalam bekas tadi tu..

Gambar ni ngan kat atas tak sama tau.
Yang ni aku dah letak agar2.. Tapi agar2 aku kaler putih sebab aku takde pewarna hihi

5. Biarkan agar-agar tu keras...

6. Now nak buat susu dia pulak. Mula-mula, bukak tin susu ehehe.. Masukkan dalam periuk. Pastu bubuh air dalam tin susu tadi masukkan dalam periuk jugak. Kira satu tin susu, satu tin air..

7. Masukkan juga 4 camca besar tepung jagung yang telah dilarutkan dengan air, gula secawan,sedikit garam dan sedikit pewarna kuning.. 

8. Masak di atas api yang perlahan. Kacau perlahan-lahan sampaila dia jadi pekat. Non stop tau kacau tu sebab tak nak dia jadi berketul atau melekat di periuk..

9. Bila dah siap masak susu tu, biarkan dia sejuk.

10. Dah sejuk, bolehla curahkan atas kek tadi..

11. Last sekali, tabur buah cocktail atas susu tu.. Yumm yumm.. Letakkan dalam fridge semalaman, makan sejuk sejuk. Memang yummy! hehe


Macam ni lah rupanya....
Susu aku nampak putih sebab aku takde pewarna

Husband aku memang suka sangat makan ehehe.. Dia bleh habiskan bekas kecik tu sorang-sorang. Hehe suka aku tengok.. Bukan senang nak tengok dia suka makan ni.. 

Oh ye, resepi ni dari mak aku.. Aku tengok dalam My Resepi lain cara buatnye. Guna tepung kastard. Pastu dia letak susu dulu baru agar-agar.. Nantila next time aku try buat cara tu pulak. Mesti sama sedap je kott..

Selamat mencuba la ye kawan-kawan. Sori kalo arahan aku tah hape hape. Tak reti betul nak share resepi nih ehehe :D



8 comments:

  1. akak suke jugak.dulu rajin buat.skg ni teringin nak makan tp malas nak buat.huuuu..berat perot.

    ReplyDelete
  2. ummi
    saya ni sebab teringin sangat nak makan haritu... gagahkan jugakla diri

    ReplyDelete
  3. Tak penah buat lagi puding ni, tengok cam senang je ;)

    ReplyDelete
  4. cik kak...nnt post la lg pape resipi yg sng2 lg...aku tgh nk rajin2 msk since nganggur lg ni...hehe

    ReplyDelete
  5. myra jay
    haa buatla. memang senang je ni :)

    the shida
    hihihi.. ko try la buat ni mmg senang. aku tak reti masak weh, camno nak share resepi ekekekeke

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...