Thursday, January 12, 2012

Our Dinner Last Night :)

Assalamualaikum,


Gulai ayam, ikan goreng, sambal belacan

Dinner yang tak berapa nak sihat sebab takde sayur! hehehehe.. Tapi sungguh menyelerakan!

Tiba-tiba je tekak nak makan gulai ayam. So lepas ke klinik semalam aku ke pasar cari ayam.. Beli sekor macam ni

Seksi tak??
Kihkihkih..

Pastu balik rumah aku garu-garu kepala. Macamana nak siang ni weh? Hohoo.. Masa duduk Semenanjung dulu kalo beli ayam, tokey ayam tu akan potong untuk kita siap-siap kan... Tapi kat sini sume kena buat sendiri. Termasukla ikan. Tapi aku takde masalah nak siang ikan. Ayam je tak reti eheh... Aku bleh je nak beli ayam yang dah siap potong tu kan tapi rasa macam rugi je nak beli macam tu. So aku belila sekor. Guna sikit untuk buat gulai, selebihnya simpan untuk masak lain kali. So, aku kenala pikir macamana nak siang ayam yang seksi nih ehehehe..

Aku tak pikir panjang pun, pisau ada, cincang jela! kihkihkih.. Don't ask me how it turns out.. There will be no after picture. Bayangkanla ayam tu selamat dicincang ye ehe..

Ketung ketang ketung ketang kat dapo petang semalam masak gulai ni. Fisrt time tau. Haritu guna santan kotak. Kali ni pakai fresh santan dari kelapa parut.. Menjadi jugakla. Cuma a bit cair kot sebab blender aku takleh pakai. Jadi takleh nak blend dulu kelapa parut tu. Kalo blend banyakla sket santan dapat kan. Ni aku buh air je pastu perah-perah huhu.. 

Walau ape pun, gulai ku menjadi! hihi.. Hubby pun puji cakap jadila ni. Ayam pun lembut empuk.. Hohoho.. For a first timer ok la tu kan :P

Then bila gulai dah siap masak, tetiba pulakkkk tekak nak makan sambal belacan. Aku tak reti buat sebab mak aku (rasanya la..) tak pernah buat sambal belacan. Selalu buat sambal tak taruk belacan. Kat rumah pon takde stok belacan. 

Tapi kat rumah aku ni ada la pulak sekotak belacan ehe.. Ni sebab my pumpkin yang beli haritu.. Buat colek jambu hehe..  Soooo... aku tanyala my pumpkin pandai buat sambal belacan tak. Dia kata pandai.... Ape lagi kan, aku pon dengan manjanya mintakla dia buatkan hihihi... Dia ata on je. Nanti tengok dia buat ehehehe..

After maghrib, dia masuk dapo. Dengan penuh gaya, dah macam chef tapi pakai kain pelikat haha.. Rugi pulak rasa tak amik gambar dia in action ehehe...

Cara-cara my pumpkin buat sambal belacan ialah:

- Potong cili merah dalam 3 tangkai (buang biji)
- Cili padi 3 tangkai (kalo nak pedas tambahla lagi. Dia buh sikit je, takut aku dan baby kepedasan hehe)
- Tumbuk cili-cili ni sampai lumat. 
- Goreng atau bakar sedikit belacan. Goreng tu tanpa minyak. Just letak atas frying pan kejap. Macam nak panaskan gitu la...
- Tumbuk belacan dengan cili tadi...
- Bubuh garam secukup rasa
- Last sekali, perah limau..

Siap dimakan! And the taste is awesome! Suka suka.. Thanks pumpkin cayang ehehehe... My pumpkin makan berulamkan petai jeruk. Aku tak suka sangat, so makan macam tu je dengan nasik panas-panas. Oh sedap! :D

Alhamdulillah, walaupun simple je we're happy :)

Now, tengah pikir nak masak ape pulak harini.. Hmmmmmmmm....

4 comments:

  1. waaa bestnya.. akak dah tepu dok pikir nak masak apa hari2.. hahahaha

    ReplyDelete
  2. ain nazri
    aduila kak, pening kan nak pk nak masak ape.. saya pun dah kehabisan idea.. tak reti masak tu satu ekeke

    ReplyDelete
  3. sedapnye belacan tu penambah selera.

    sy pun baru 1st time buat gulai ayam+kentang hari tu... melambung2 hubby puji, bertambah2 pulak dia mkn, kembang kempis rase hidung, haha

    ReplyDelete
  4. liyana
    hehe sedap2.. mesti bangga giler an hubby puji. saya pon! haha

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...