Tuesday, January 10, 2012

Berfacebook Biar Berpada-pada

Assalamualaikum,

Korang ada Facebok? Sure ada kann.. tipulah kalo takde. Budak kecik umo 7 tahun pun dah ada facebook tau. Jangan tak tauu... Anak sedara aku la tu *sigh*

Aku pon ada facebook. Dulu aktif berfriendster je. fb fb ni tak pandang. Ada account tapi tak aktif. Tak reti guna. Tapi lama-lama bila frenster pun dah tak bes, kawan-kawan pun ramai dok guna fb je, aku pon beralih angin jugakla......

Facebook bagi aku sama macam frenster. Tempat untuk mencari balik kawan-kawan lama, time sekolah rendah, sekolah menengah, matrik, universiti... Temapt untuk mengeratkan lagi pertalian persahabatan tu.. Juga untuk update latest story pasal aku.. Buat stalker yang ingin tahu kehkehkeh.. Ada ke yang nak stalk aku??

Walau bagaimanapun, aku selalu ingatkan diri, main facebook ni kena beringat... Jangan terlampau mabuk.. Mabuk update status. Habis sume benda nak cerita kan. Status berupdate setiap 10 minit.. News feed tu penuh dengan status dia aje.. Nak berak nak kentut nak kencing sume ada.. Aku penah ke eh buat status camtu.. Sorila kalo ada huhu.. 

Pastu elakkan update status macam ni "Sorang-sorang kat rumah....hubby esok baru balik..." Huish mengundang bahaya nihh.. Yela, mana tau stalker memang dah dok peratikan kita, rumah kita pun dia tau kat mana.. Tetiba kita dari dok sorang jadi dok berdua huwaaa.. Seremmmm... Nauzubillahiminzalik la kan. Mintak jauh.. Jadi sama-sama la beringat. Jangan update status yang boleh bagi hint kat orang yang anda sedang bersendirian di rumah atau di mana saje. Bahaya bahaya...... Aku selalu ingatkan diri....

Pastu lagi, cerita-cerita dalam kelambu, dalam selimut, dalam kain, tak usahla diceritakan dalam facebook. Not appropriate ok.. Nak gaduh suami isteri pun tak usahla nak diuar-uarkan pada orang ramai. Cukupla korang suami isteri je tahu. Jangan dibuka aib sendiri huhu.. Aku bukan ape, ada la terbaca status orang yang sedang ada masalah rumah tangga... Yang aku sedih, orang-orang yang bagi komen tu. Bagi komen tah hape-hape.. Yang suruh bersabar ape sume tu biasala. Tapi kalo ada yang menghasut macamana pulak? Hishh... And then kekadang status tu tak jelas membuatkan orang tertanya-tanya. Secara tak langsung bleh menimbulkan fitnah pulak... Orang buat spekulasi macam-macam.. Not nice la kan? Untuk peringatan aku sendiri jugak.. Tak mau la macam ni huhuhu...

Kalau nak buat status bersayang-sayang tu takpelaa.. Cos aku pun selalu post status camtu hahaha.. 

Itu jela aku nak bebel malam ni... Berfacebooklah dengan penuh hemah.. Terima kasih...



Selingan: Liga Super, Kelantan vs Lions 12. Kelantan 2:1 Lions 12.. Yayy Kelate menang! hehehe

5 comments:

  1. nice entry amal..err..fb ape ek?boleh add..entry seblom ni pon nice..cuma tak dan nak comment jek..hiii

    ReplyDelete
  2. erm...tu la.
    kalo xreti nk guna fb mmg hancussss....
    bkn stakt diri je hancussss...
    umah tngga pon boleh hancussss...
    bahaya tol...

    ReplyDelete
  3. ummi
    entry untuk ingatan bersama ehehe.. haa nanti saya letak fb badge saya kat blog. blehla add :)

    nor suhaiza
    kan kan.. pandai2la guna.. elak post benda bukan2 huhu

    ReplyDelete
  4. ber FB ni mmg kena ada batasnya...bahaya jk post x kena ayat...lani sejak ngandung, pemalas lak mia nk ber fb..haha..apsal ntah

    ReplyDelete
  5. mia ina
    hehe pembawakan kot tuu

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...