Tuesday, June 28, 2011

Macamana Nak Tahan Lama

Assalamualaikum...

Apa yang tahan lama tu? Kehkehkeh.. Jangan pikir bukan-bukan ye :P

Ini tips macamana nak buat bateri henpon tu tahan lama. Aku amik dari blog ini. Cuba try test..


Untuk bateri yang tahan lama:-



1) OFF telefon sewaktu ‘charge’ telefon


2) Charge telefon sehingga maksimum, kemudian barulah gunakan telefon


3) ‘Turn Off’ mana-mana perisian yang tidak digunakan, contohnya WiFi, Bluetooth dan sebagainya


4) Sewaktu ‘charge’ telefon, jangan buat panggilan atau membalas sms


5) Jangan ‘charge’ telefon guna ‘car-charger’ kerana akan menyebabkan bateri ‘kembung’ dan tidak tahan lama. Ini kerana arus elektrik kereta tidak stabil.


6) Kurangkan kecerahan skrin. Lebih cerah skrin – lebih banyak kuasa digunakan


7) Gunakan kuasa bateri sehingga habis – kemudian barulah ‘charge’.


Henpon ni yang selalu buat hal baterinye lah kan. Aku memang cuak cuak sket kalau bateri rosak. Rasa macam the whole phone tak function huhuh.. Bayangkan baru cakap telepon 2 3 saat, tetiba tret tet tettt.. bateri abes. Rasa cam nak baling baling je henpon tu kat dinding. Since dah beli henpon baru yang suam-suam kuku mahalnye eheh, maka saya dah beriltizam nak menjaga baterinya dengan baik. Mari kita sama-sama amalkan! :D

8 comments:

  1. oh...
    battery saya kalo rosak kena bawak g centre...
    maklumlah..apple..
    xD

    ReplyDelete
  2. betul tu...
    tapi susah gak nak ikot...hihi

    ReplyDelete
  3. nak tahan lama, apa kata off terus telefon sure bateri tak habis punya

    ReplyDelete
  4. pernah jugak dengar tip yang kast tu.tp bahaya last minit bateri habis..

    ReplyDelete
  5. Hehee.. dulu masa memula pkai henpon mmg off bila charge, sekarang nie xleh off kena on jugak :)

    ReplyDelete
  6. no 3 n 7 je ikut...yg lain sume main langgar je..pe maksud car-charges...??

    ReplyDelete
  7. eazy
    hokkaayy.. henpon mahal, cannot do anything :P

    noriz
    hehe memang susah. tp kalo syg henpon turutkan aje :D

    sherah
    no problem dear. org kata sharing is caring :D

    sharinginfoz
    haha ok. itu memang kompem tahan sampai bile2..

    solehah
    itulah. kalo time tu ada emergency memang payahla.

    myra jay
    kihkihkih..betul2. awal2 ni ikutla. lama2 dah malass..

    zura
    bagus2 ikut petua eheh.. car charger tu charge bateri dalam kete. rasanya certain kete mmg ada tmpt untuk charge hp.. wani xde so mmg xpenah buat :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...