Saturday, September 21, 2013

Cheesekut

Assalamualaikum,

Hihihihi malu pulak rasa nak up entry pasal cheesekut ni.. Sebabnya rasa macam dah habis musim. Haritu punyela meriah orang dok buat tapi aku tak join sebab tak jumpa-jumpa cheese kat kedai. Last week baru jumpa hehe.. Iols tertinggal keretapi daa.. Takpelah yang penting dapat jugak buat sendiri dan rasa sendiri kesedapan cheesekut yang menjadi bualan nih.. 

Resepi asal sila rujuk blog Nadt aka Mama Saif (eh eh nama anak kita sama! hehe) ye:



Bahan-bahan nak buat cheesekut ni ialah seperti di atas. 

1) Biskut Hup Seng Deluxe Crackers. Biskut ni dia rasa masin-masin lemak sikit. Sedapp.. Aku beli tu yang vegetable kesnya dekat CKS takde jual yang biasa. Vege pun vege lahh... 

2) Cream cheese jenama Philadelphia 250g. Tak kisah sebenarnya jenama apa pun. Asalkan cream cheese. Yang aku jumpa haritu kat Servay Likas jenama Philadelphia ni.. 

3) Susu pekat manis 1/2 tin. 

4) Fresh milk. 

Cara-caranya..

1) Mula-mula kena pukul dulu cream cheese sampai dia kembang. Aku tak ada mixer jadi aku guna blender.


Potong kecik-kecik konon bagi mudah blend. Tapii.. tekan-tekan suis tak bergerak weh haha.. Berat sangat.. Jadi terpaksa derhaka dengan resepi asal. 


Aku campur je sekali cream cheese 250g, susu pekat manis 1/2 tin dan fresh milk lebih kurang 3/4 cawan.
Fresh milk tu kena tengok jugak. Jangan terlalu sikit nanti adunan jadi pekat dan jangan terlalu banyak nanti adunan jadi terlalu cair pulak. So kena agak-agak biar sedang-sedang je adunan tu..
Dah campur semua barulaa bergerak blender tu ekekeke


Jadila macam ni... Lama jugak aku blend. Bagi cream cheese tu btul-btul sebati dengan bahan lain.
Itupun 2 kali kot aku blend sebab macam kurang fresh milk, adunan aku pekat.. 


Next step, amik biskut, celup dalam fresh milk pastu susun dalam bekas. Habis susun satu layer, tuang adunan cream cheese tadi atas biskut. Pastu sekali lagi layer dengan biskut yang dah dicelup dalam fresh milk. Buatla sampai adunan cream cheese tu habis. Oh ye biskut tu jangan celup lama sangat. Kalau lama nanti dia kembang dan lembik. Just celup-celup sekadar untuk basahkan dia..

Err aku tak amik gambar aku susun biskut tu sebabb aku susun tak cantik haha.. Blame bekas tu ok. Aku guna bekas aiskrim Walls tu. Dia ada curve, biskut pulak segi empat sama. Jadinya tak cantiklah bila susun huhu..

Ini dia... 

Dah siap susun dan layer layerkan ia, kita masukkan dalam peti ais dan sejukkan seelok-eloknya semalaman.. Tunggu dia keras barulah boleh makan...

Tadaaaaaa...
Ini hasilnyaaaa..
Comot momot hahaha.. Susunan aku tak cantik huhu..

Tak kisahla, yang penting rasanya sedapp hehe.. First time buat kan, nanti boleh buat lagi lain kali.. Buat dengan lebih baik. Eh yang penting, husband suka, alhamdulillah :)

Thanks Nadt for the recipe!

4 comments:

  1. "kalu alas dgn plastik b4 letak bahan2 n wrapkan ble dah siap lg senang nak potong..." kata mak saya kepada saya.

    sedap! pasni nak buat. hehe

    ReplyDelete
  2. Sedapnya.haih bila lah nk buat ag ni.

    ReplyDelete
  3. sedapnye wani, nanti nak try buat jugaklah.. :)

    ReplyDelete
  4. wani g CKS mane xde biskut yang perasa ori hup seng tu..mb dah habis stok kut...huhu

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...