Wednesday, September 11, 2013

Saif Shaheem Demam :(

Assalamualaikum,

Hari Isnin Shaheem kuat meragam. Selalu la kena marah dengan mama. Huu dah mama nye ni jenis cepat hilang sabar kan. Malam tu dia tido siap ada bunyi.. Macam merengek gitu. Dah sebak jadinye mama ni. Nyesal sebab siang hari tu mama dok marah-marah Shaheem. Bila tengok dia tido siap ada bunyi, rasa sayu sangat. Sob sob.. Sorry tau Shaheem. Mama ni garang tak bertempat kan. Mama akan cuba untuk lebih sabar pasni. 

Tengah malam camtu aku pegang-pegang badan dia rasa macam panas. Tak sama macam biasa. Terdetikla dalam hati Shaheem ni demam. Bertambah rasa bersalah mama. Shaheem demam sebab mama selalu marah-marah ye huhu... Aku lap-lap badan dia dengan tuala basah. Malam tu memang tak nyenyak tido. Risau.

Pagi esoknya, hari Selasa, husband nak pegi keje. Dia pesan kalau nak bawak Shaheem pegi klinik bagitau dia. Nanti dia balik. Aku masa tu confident tak mau bawak Shaheem pegi klinik sebab bila aku pegang-pegang badan dia rasa macam ok je. 

Shaheem tido, pukul 10 baru bangun. Masa tu la aku pegang badan dia rasa macam panasss sangat. Kat rumah ada ubat demam tapi yang bulan 3 haritu. Nak bagi aku tak sure sukatan dah. Aku ni selalu panik n gabra bila anak demam huhu.. Jadi panik tak tau nak buat apa. Aku call husband and suruh dia balik. Bawak Shaheem pegi klinik..

Kitorang pegi klinik kat Tuaran je. Bila check suhu, 38 darjah celcius kauu.. Tinggi tuh. Padanla masa tu pipi Shaheem dah merah. Panas sangat. Terus doc suruh nurse masukkan ubat ikut montot. Punyela menangis Shaheem. Dia memang takleh orang pegang-pegang dia. Lepas pegi klinik tak singgah mana-mana dah. Terus balik.. Eh lupa, singgah beli lauk siap sebab mama tak sempat nak masak huhu..

Balik dari klinik. Nampak macam ok sikit. Kesan dari ubat lam montot tu hehe
Hisap susu pun siap silang-silang kaki. Style baru...

Kat rumah Shaheem sambung meragam merengek huhu.. Ada je yang tak kena.. Tapi panas berkurangan. Petang tu dia dah melompat-lompat, berpeluhla sikit. Lega dah masa tu..

Malamnya Shaheem tido pukul 8 malam lagi. Aku ingat sampai ke pagila. Tapi tidak. Pukul 10 malam dia terjaga. Dah tak mau tido dah. Huu terpaksala mama layan. Tu pun dia asyik buat perangai je. Nangis nangis. Semua benda serba tak kena. Grr sabar mama.. Sabar.... Bila aku pegang-pegang badan dia rupanya dah panas balik. Huhu.. Try bagi ubat tapi Saif Shaheem ni sangatla susah nak makan ubat. Habis dia luah balik. Terrrpaksala mama dan abah lancarkan roket ke montot tuhhh.. Haa meraungla dia. Maafla sayang, terpaksa. Panas sangat badannya. At the same time aku lap-lap jugakla badan dia dengan kain basah. Tu pun meraung jugak T___T

Pagi tadi Shaheem macam dah ok sikit. Badan dah sejuk. Cuma bila tengahari badan dia dah start panas balik. Aku mandikan dia. Meraunggg dalam bilik air. Aku cuba bagi ubat. Meraunggg jugak. Dengan mama sekali meraung sebab Shaheem luah balik ubat tu huhu.. Aku lap-lap badan dia.. Biarlah dia nak meraung pun. Yang penting panas tu berkurangan. Harini Shaheem sangat sangat meragam. Asyik nangisss je. Agaknye sebab dia dah rasa tak sedap badan berbanding semalam. Aku takleh nak buat ape. Kena ngadap dia je. 

Pukul 5 lebih tadi dia tido. And sekarang pun pukul 7 masih tido. Jap jap lagi bangunla tu. Alhamdulillah dah sejuk sikit badan dia. Hopefully malam ni tak jadi macam semalam huhu.. Abah Shaheem keje malam ni. Tak taula macamana mama nak handle sorang-sorang.

Cepat-cepatla sembuh sayang mama..


4 comments:

  1. Amal..yg pntg kena lap kepala dia tu dulu..jangan bg panas naik atas kepala..sbb nanti boleh kena epi..so.dulukan kepala..badan xpe sis..k

    Semoga shaheem cpt smbuh

    ReplyDelete
  2. Semoga cepat sembuh sayang.. kte pun ssh hati sgt klo ank dmm. Apatah lg jauh2 ni. Buat natural remedy yg bawang putih tu amal.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...