Sunday, September 22, 2013

Tukar Susu Shaheem

Assalamualaikum,

Shaheem dari newborn sampaila umur setahun setengah ni dok minum susu Snow. Ikut step la. Memula Step 1 untuk baby 0-6m. Pastu Step 2 untuk 12-18m kalau tak silap. Pastu last sekali step 3 untuk 1-3 tahun. Shaheem memang serasi betullah dengan Snow ni. Berak dari kecik 1 hari 1 kali. Atau 2 kali la time lawas sangat heh. Poo pun comey je. Mama ni memang rajin tilik poo Shaheem haha.. 

Apa yang mendorong aku untuk tukar susu nih kalau dah serasi? Kalau dah serasi elok teruskan jela, betul tak?

Hmm banyak reason sebenarnya. Salah satunya ialah sebab budget. Susu Snow ni harganya boleh tahannn mahal. Setin tu kandungannya hanya 900g dan harganya ialah RM50 lebih. Haa tu pun nasib kat Servay Likas tu jual ikut harga Semenanjung. Kalau kat kedai lain macam contoh Milimewa (ala-ala The Store) atau G-Mart kat Tuaran tu harganya lebih mahal, cecah RM60++. Telan air liur everytime kalau terpaksa beli kat 2 kedai ni haha.. Dahla selalu out of stock huhu.. Tapi alhamdulillah la kat Servay stok selalu banyak dan lebih murah. Shaheem kuat minum susu. Sebulan kadang-kadang 4 hingga 6 tin. Selalu time gaji kitorang akan beli 4 tin dulu. Tengah bulan dah habis 3 tin, so kitorang akan beli lagi 2 tin sementara tunggu gaji masuk. Bayangkanla ek, 6 tin setiap bulan, darab RM50 dah RM300 sebulan huhu...

Tula.. sape suruh beli susu mahal-mahal... Hohoho the husband yang beria-ia sangat nak beli susu ni dulu. Daku follow aje.. Dah dia yang bayar hehehe.. Nasibla bulan-bulan allocate duit untuk susu saja. Kalau pampers lagi nak kena beli memang masak lah hehe.. 

Plan nak tukar susu ni dah lama dah sebenarnya tapi kitorang selalu hold. Sebabnya risau bila tukar susu nanti, Shaheem cirit biritla. Sembelit lah. Takut dan tak sanggup nak hadapi semua tu. Kesiankan Shaheem la sebenarnya sebab dia kecik lagi. Tapi sekarang memandangkan dia dah besar, kitorang bincang-bincang dah boleh dah kot slow slow try susu lain pulak. Dok minum Snow je, bosan jugak kottt...

Satu sebab lagi kitorang tukar susu ni ialah, nak tambahkan selera makan Shaheem. Shaheem kan, kurus sangat sekarang. Dia tak mau makan. Sedih sangat mama nih huhu. Dulu chubby je. Sekarang cekeding. Memangla sebab dia tengah melasak sebab tu kurus, tapi dia memang tak nak makan. Tu yang paling merunsingkan aku. Aku dah cuba masak pelbagai menu. Tapi Shaheem nak bukak mulut punyelah susah. Bukak pun kecikk je. Suap 2,3 sudu pastu takmau dah la. Penat mama kejar. Penat mama paksa. Serius buntu.. Mama masak tak sedap ke huhuhu.. 

Haritu pegi klinik ada mintak vitamin. Doc bagi lah. Tapi sama jugak, mana dia nak makan vitamin tu.. Dia amik buat main ada la.. Pastu jiran aku pulak bagi vitamin yang syrup punya. Shaheem punyala buat muka masa aku bagi tu. Sebab rasa dia memang tak sedap pun. Aku try aku sendiri pun nak muntah haha..

Last last aku dan husband discuss maybe it's about time for us to change his milk.. Cuba cari susu yang ada perisa sket. Mana lah tau bleh bangkitkan selera dia. Orang kata susu Snow tu mengenyangkan. Sebab tu dia nak minum susu je, takmau makan sangat.. Wallahualam la.. 

Jadi, lepas dok survey suvey, aku amik susu Dugro Fruit & Veg. Memula nak try Dutch Lady. Tapi entahla, aku lebih berkenan dengan Dugro ni hehehe.. Ngade kan mama.. Macam mama lak yang minum :P

Dah seminggu testing, alhamdulillah Shaheem minum elok. Walaupun memula tu dia buat-buat nak muntah haha.. Bau dan rasa susu Dugro ni memang lainn sangat dari Snow. Kalau Snow memang bau susu jela. Dugro ni bau dan rasa dia manis-manis macam vanilla sket.. 

Yang aku perasan selepas minum Dugro ni kan, Shaheem macam sedikit berselera. Bila aku nak suap nasi dia nganga sungguh-sungguh. Alhamdulillah. Dia makan lebih sikitla daripada biasa. Happy sangat tau! Ada sekali aku masak sayur bayam tu. Punyela banyak dia makan. Ohoii mama sukee mama sukeee hehe.. Maybe Dugro sedikit sebanyak membantu kembalikan selera dia. Mana tau kan.. Alhamdulillah. Semoga berterusan.. 

Dia punye poo pulak, ermm sedikit keras berbanding masa minum Snow dulu. Tapi takdela dia sembelit, teran beria tapi tak keluar pape. So far ok lagila aku rasa.. Aku assume poo dia keras sikit sebab dia dah start makan macam-macam. Sebelum ni kan tak makan sangat.. 


Say hello to Dugro Fruit & Veg!
Harga murah sangat berbanding Snow. 900g RM27.55.

Goodbye Snow Neokid-Plus!
Eh sebenanrnya dalam tin ni ada banyak lagi haha.. Belum habis. Sengaja tak habiskan sebab kalau kata Dugro tak sesuai untuk Shaheem at least ada setin Snow untuk backup hehe.. 
Tapi sekarang aku gilir-gilir Snow dengan Dugro. Takpe ke ek? huhu.. Shaheem ok je minum.. 

3 comments:

  1. Amal..boleh je campur kalo poo poo dia ok..xsakit perut..tp sungguh..bila anak lalu makan..seronoknya lahai..mcm nk lompat bintang...

    ReplyDelete
  2. untung n menjimatkan...lepas ni boleh save banyak lagi..moga2 shaheem serasi ngan susu tu k.. :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...