Thursday, September 5, 2013

Hubby's Hobby

Assalamualaikum,

My darling hubby ni masa aku kenal dia sebelum kawin pun aku dah tau dia suka dengan motocross atau motor scrambler. Bila datang Sabah, dia jumpa pulak kedai jual motor tu.. Terus beli. Masa tu aku tengah pregnant. Beria dia mintak permission. Aku ok saje, asalkan dok bayar bulan-bulan tu tak menganggu penggunaan duit semasa. Almaklumla aku kan tak kerja.. Kalau duit untuk guna semasa ni takde atau tak cukup, mana nak cari kan? huhu.. Alhamdulillah, memang takde masalah ape pun lepas dia beli motor tu. Memang bleh puji la encik suami ku ni kalau bab bab menguruskan kewangan. Tip top. Cuba bagi aku urus, bankrupsi aku rasa hahaha...

Encik hubby selalu guna motor tu untuk pegi keje. Dia dah ada jugak motor EX5 sebenarnya. Jadi gilir-gilirla pakai.. Dah 2 tahun beli motor scram tu, baru sekali kot aku naik. Membonceng jela. Bawak moto memang aku tak reti! Eh bonceng pun tak reti. Gayat weh! Moto scram ni  tinggi macam kuda! Naik sekali, tak mau lagi!

Dulu aku perasan kat dalam base mahupun kat kuarters aku duduk ni, laki aku sorang je yang guna motor ni. Tapi sekarang, dah ramai dah geng dia. Haa dan bila dah ada geng ni, mulala dia berkonvoi ke sana ke mari. Huhuhu... 

Jujurla aku cerita ni, aku tak suka dia pergi konvoi-konvoi tu. Especially ke tempat jauh-jauh. Paling jauh dia penah pegi ke Keningau. Jalan pegi Keningau tu bukannya highway! Jalan redah hutan, bengkang bengkok, panjat bukit. Tapi alhamdulillah la dia selamat pergi dan selamat pulang. Aku masa tu punya la tak senang duduk dok menantikan kepulangan dia huhu.. Risau tauu, risau! 

Second konvoi dia pegi Ranau. Sambil melawat rumah anak yatim. Elokla kan, sambil beramal. Aku suka. Yang tak suka bila dia kat atas jalan tu huhu.. Jalan Ranau pun sama jugak macam jalan Keningau, merentas bukit. Nak ke kaki Gunung Kinabalu tu bukan jalan straight pun. Dahla balik malam. Jalan tu bukan ada lampu jalan. Tengah malam baru dia sampai rumah. Tak senanng duduk jugak aku...

Semalam, nak tido, dia cakap dengan aku, " Sabtu ni abang ada konvoi lagi. Kali ni nak pegi Kundasang dari Tambunan." Aku ketap bibir dan jawab ye jela... huhuhu...

Dalam keberatan bagi permission tu. Dah tak tau berapa kali dah kitorang gaduh sebenarnya everytime dia nak pergi konvoi. Gaduh bukan sebab ape pun. Sebab aku yang risau lebih-lebih huhu.. Sape tak risau kan.. Naik moto ni tak sama macam naik kereta. Lebih berisiko. Bukanla aku mintak something bad to happen (mintak jauh sangat-sangat), tapi tu la... hati ni sentiasa tak senang, tak tenang... Yang boleh gaduh tu sebab husband aku ni tak paham isi hati wife nye. Bukanla aku tak support. Aku ok je dia nak naik moto ni, ok je dengan hobby dia ni, cumanya bila dia travel jauh-jauh dengan moto aku jadi risau., Itu saja... 

Sekarang ni aku cuba untuk berfikiran positif, cuba untuk lebih lagi menyokong dia. Memang lepas ni kalau dia nak pegi konvoi mana-mana aku takkan halang dah. Pegila bang.. sayang iringi perjalanan abang tu dengan doa. Semoga selamat pergi dan selamat pulang....




1 comment:

  1. Bertabah la ye amal. Huuu.
    Tp betul. Bukan tak nak sokong benda2 gini tapi kita fikir keselamatan dia.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...