Friday, September 20, 2013

Update Potty Training Saif Shaheem

Assalamualaikum,

Umum sudah tahu aku sekarang tengah potty train anak terunaku yang seorang itu. Apa itu potty train? Potty train ialah mengajar anak kecil untuk kencing dalam bilik air instead of in their diapers. Aku start 31 Ogos haritu. Harini dah 20 September. Jadi dah lebih kurang (jap kira hari hehe) 22 hari aku train dia. Tapi ada on off jugakla. Time aku malas aku pakaikan cd jugak haha..

Satu je aku leh cakap, SUSAHHHHHHHHHH!!

Serius babe, susah. Awal-awal tula sangat susah.. Susah sebab Shaheem belum pandai cakap dan belum pandai tunjuk signal yang dia nak kencing atau berak. Peristiwa terkencing terberak dalam seluar memang normal pada seminggu awal tu huhu.. Nangis mak. Kena lap dan mop lantai setiap hari! Aku banyak kali jugakla hilang sabar, rasa macam nak give up je. Tapi aku cuba cekalkan hati. Dah ajar ni takkan aku nak stop tetiba kan. Susah dulu, pasni mesti senang kan kalau Shaheem dah pandai. Dok pujuk-pujukla hati ni huhu.. Jadi aku teruskan jugakla....

Macamana aku ajar? Aku bawak Shaheem ke tandas setiap 15 minit. Bawak je dia pegi walaupun dia tak nak kencing. Ada time berjaya, ada time tidak. Kalau dia berjaya kencing tu memang aku punya seronok tu tak payah cakapla. Aku tepuk tangan, sorak-sorak untuk dia.. Shaheem pun dah pandai, bila wee wee dia keluar, dia sendiri yang tepuk tangan hehe.. Dalam masa yang sama juga, every minute, every hour, every second aku akan cakap dengan dia, "Shaheem nak wee wee, nak tencin cakap mama tauuu...." "Kalau Shaheem nak wee wee kena pegi mana?? Pegi bilik air....." Haa selalula aku dok cakap tu dengan harapan dia faham hehe..

Masuk minggu kedua macam dah ada improvement sikit. Shaheem masih tak cakap kalau dia nak kencing, dia cuma cakap bila dia dah kencing. Normal la tu kan.. Bila dia kencing dia akan cakap, "maaa.. syinnn..." Sambil tengok kat bawah, meleleh keluar air kencing dari seluar huhuhu... Even pakai cd pun sama jugak. Bila dia kencing je dia mesti tengok bawah dan bagitau dia kencing.. 

Lagi yang aku perasan masuk minggu kedua ni, dia dah tunjuk body language atau signal nak kencing. Biasanya tengah elok main dia tetiba berdiri dan pegang bebird dia. Haa time tu la aku cepat-cepat bawak dia pegi bilik air and yes, dia memang kencing. 

Sekarang minggu ketiga. Shaheem macam buat perangai sikit. Dia dah pandai marah bila aku nak bawak dia pergi bilik air. Dah tak suka masuk tandas kerap-kerap. Bila aku nak bawak je dia mesti lari, nyorok dalam biliklaa, tertonggeng atas kerusi sambil tutup muka la.. Sungguh-sungguhla dia tak nak. Bila masuk bilik air pun dia akan menjerit-jerit dalam tu. Guling-guling dalam bilik air pun pernah tauu huhu.. Geramnya mama ni haa.. Tapi aku sabar.. Pegang kata-kata, nak potty train anak ni takleh paksa-paksa. Sebab kencing berak ni kan benda natural. Mana leh paksa-paksa. Kalau dia tak nak kencing takpelah.. 

Jadinya, aku kena perhatikan dia selalu. Kalau nampak macam ada tanda-tanda dia nak kencing tu cepat-cepat aku bawak dia pegi bilik air. Improvement minggu ketiga ni, dia dah leh cakap dia nak kencing. Dia pegang bird dan cakap, "syinnnn.." Cepat-cepatla jugak aku angkut dia. Sometimes dia kencing, sometimes tak. Aku rasa dia tahan.. Ape-apapun minggu ketiga ni dah kurangla kekerapan dia kencing dalam seluar.. Kalau dia kencing pun dia akan panggil aku dan tak gerak pegi mana-mana. Bagus bagus, takdela air kencing tu menitik merata tempat. 

Lega sangat bila nampak ada improvement di sebalik dia buat perangai tu.. 

Aku rasa target sebulan nak pt ni tak mungkin berjaya. Takpelah, tak kisahla berapa lama. Yang penting Shaheem boleh diaperless siang hari. Dan aku kena kuatkan semangat lagi huhu...


Oh ya, aku tak beli pun training pants and potty seat. Aku use traditional way ngehngeh.. Kencing je atas lantai bilik air tu. Kang time aku mandi aku sental la. Lagipun air kencing Shaheem ni bukan berbau sangat pun. Kalau poo pun sama, kang nanti aku scoopla masuk lam jamban then flush it away haha.. Geli? Taik anakku sendiri, takpelahhh hehe.. Tunggu dia besar sikit blehla dia pee/poo kat jamban. Sekarang punggung beliau kecik lagi. Duduk atas tu kalu boleh jerlus haha..

Doakanla aku berjaya potty train Shaheem ni ye hehehe...

10 comments:

  1. Ros pun sama mcm amal. Skrg byk jalan memang jap pkai jap x. Tggu umah bru la..hahaha

    ReplyDelete
  2. good job amal..xsabar nk train iman jgk.err tp xtau le bile dtg sifat kerajinan dan ketabahan tu.huhu

    ReplyDelete
  3. Wah..best entry nie amal...pasnie nak tahu gak kesudahan nyer...

    ReplyDelete
  4. Wah..best entry nie amal...pasnie nak tahu gak kesudahan nyer...

    ReplyDelete
  5. Hebatttt amalllll. Boleh jadikan idol ni.

    ReplyDelete
  6. Good luck amal..i x sanggup lagi nk berdepan dgn anak berak kencing terabur.hihi

    ReplyDelete
  7. good boy!! positive improvement.. n good job to mama shaheem.. :-)

    ReplyDelete
  8. sy msa ank slung mmg camtu..tp yg pnting kna kuatkan smngat la...alhamdulillah dlm msa sbln dia dh free diapers siang dan mlm...seronok sgt2!!!yg 2nd ni umur dh 2thn tp blum train lg...hjat nk train jgk tp xsmpat kot...alasan...coming soonnnnnnnnn

    ReplyDelete
  9. good boy....kayrul wat masa nie belum kuat kesabaran nie potty train...masa hadif 1 thn 6 bln dah cuba tapi mamanya nie x rajin nak mengemop lantai...so mari la pakai pampers je la nak....tunggu mama rajin kita train lagi sekali...hehhee

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...