Sunday, August 16, 2009

To buy or not to buy.....

Mesti semua orang ingat, sekarang saya dah pegang duit sendiri, bolehla saya berbelanja sakan kan? No no no, silap besar tu.. Gaji saya bukan besar nak berbelanja sakan. Belanja-belanja jugak, tapi berpada-pada la kan..

Kalau ikut hati, macam-macam saya nak. HP baru, laptop baru, baju baru, seluar baru, kasut baru, cermin mata baru, beg baru dan bermacam-macam lagi yang baru.. Kalau boleh, tetiap bulan nak ada benda baru dalam wardrobe saya. Nak ada benda baru dalam genggaman saya.

Kalo makcik kayo rayo memang makcik beli je sume benda tu... Memang makcik adola sume bende tu..Tapi sayang, makcik tak mampu sobsob.. Gaji saya, bile ditolak segala hutang piutang, segala itu dan ini, sikit je tinggal untuk saya berfoya-foya. Sikit je yang ada untuk saya belanja diri sendiri. Alhamdulillah, kadang-kadang saya puji diri sendiri, saya tepuk bahu saya sendiri sebab saya bukanla seorang yang suka shopping. I hate shopping! Saya tak suka memilih barang. Saya tak suka membeli. Saya memang malas. Saya tak kisah ikut orang shopping, tapi kalau saya sendiri nak shopping tu memang agak malasla. Ajaib tak, ada perempuan macam saya? Normal ke tak normal nih???

Tapi, dah saya ni perempuan sejati, memang ada jugakla sifat perempuan tu kan. Tak banyak pun sikit. Saya ada perasaan gakla untuk memiliki sesuatu yang baru, yang cantik bila dikenakan pada diri saya. Saya ada perasaan jugakla untuk membeli sesuatu untuk diri sendiri.

Sebagai contoh, takkanla saya nak pakai kasut yang sama selama berbulan-bulan. Saya tak kisah sebenarnya, tapi kalau tapaknya dah tercabut, takkanla saya masih nak pakai yang tu jugak kan? Kalau tak baiki, saya belila yang baru. Sekali-sekala berbelanja untuk diri sendiri, apa salahnya kan? Jadi, pada bulan lepas, saya guna duit gaji saya untuk membeli sepasang kasut di bawah. Eh, sandal, eh apekah ini?huhuhu...

Kasut/sandal/ape-ape jelah ini dibeli atas pujukan my sis hihihihi.. Kalau ikutkan hati, saya malas sebenarnya nak beli. Tapi sebab kasut saya yang sebelum ni dah nazak keadaannya, saya pun setujula. Masa tu Primavera ada sale, so saya pun beli jela kan. This kasut/sandal/ape-ape jelah asalnya berharga hundred over. Bila didiscount harganya jadi 50 ringgit lebih. Not badla kan. So, I just grab it. Cantik tak? Cantiklaaaa, riben riben gitewww hehehehe...

Bulan ni, saya sangat-sangat nak beli cermin mata baru. The glasses I'm wearing now dah sangat uzur. Dah bercalar-calar, dah kurang jelas dah. Hmmm, memang teringin sangat nak yang baru. Hari ni pergi survey kat kedai-kedai cermin mata yang ada kat Alamanda.

Saya alergic to metal, jadi, my glasses must be either frameless, plastic frames or half frame. Saya tak nak beli frameless sebab saya ni bukan seorang yang pandai jaga barang. For me, frameless glasses, tak boleh lasak-lasak sangat. Susahla, saya ni dahla suka campak-campak je huhuhu.. Plastic frames pulak sangatla tak sesuai dengan saya. Kalau pakai, nampak macam pakai goggles huhuh.. So, dari dulu sampai sekarang I prefer half frame. Half frame boleh buat lasak-lasak. Paling penting, tak nampak macam goggles and no rashes hehehe.. Tadi saya survey semuanya 300 overs. Saya nak beli contact lenses sekali. So, overall, saya bajet dalam 500 lah. Adui, susahnya.. Kalaulah semua benda percuma. Kalau la kan.......


Nak beli ko bulan ni ke, bulan depan? Aihhhh........





p/s Kenapa time belajar dulu, saya rasa saya lebih kaya berbanding sekarang?? Ada sape-sape nak belanja saya tak? Saya tengah sengkek nihh.. Adehh...

4 comments:

  1. Hih hiii .. ada terfikir nak terai DanaRaya tak? Mana ler tau, kan!!

    ReplyDelete
  2. sungguh bertentangan dengan diri ku ini..

    aku tersangatlah pantang jika menjejakkan kaki ke sebarang MALL ke, shops ke atau apa2 yang melibatkan shopping ni..
    coz, shopping n macam terapi utk diri aku yg tersangatlah dalam dilema..ntah apa2...

    haha

    macam ni laa..
    my advice??? kalau rasa nak beli brang tapi macam hesitate kan.pikir mcam ni jer....

    " When the last time aku beli barang?"

    kalau dah dekat 2 3 TAHUN tu, MEMANG tersangatla sepatutnya anda membelanjakan duit2 anda untuk mejana ekonomi MALL itu dan memajukan ekonomi negara...gteww!!

    hehehehe

    ReplyDelete
  3. ahahahaha IJOY,
    ko dah terambik tubuh badan aku ke hape nih hehehehe..

    haa, itula dia, aku kalo nak beli ape2, aku akan buat flashback..bile kali terakhir aku beli brg utk diri sndiri. sbgai cnth, spek nih dari time blajar dulu.2,3 thn lps kot.so memang dah smpai masanya utk beli yg baru nih hehehe

    psst:ko x nak blanje aku sekupang dua ke??uhuhuhuukkk

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...