Monday, August 17, 2009

Jom jaga badan!

This is me. NOT.


Petang tadi after balik keje, aku pegi joging.
Angin dari mana telah melanda aku nih? hahaha..
Dah berapa lama ek tak exercise. Lama sangat-sangat kot. Ni first time untuk tahun ni kot huhu..

Well, to be honest to everyone la kan, saya memang malas dan tak suka exercise.
That is why saya sangat chubby dan comel! Lemak sana sini!

Actually, semenjak bersama dengan mypumpkin, otak aku ni selalu sangat kena basuh. Aku selalu sangat disuruh-suruh exercise. Agak-agaknye mypumpkin tak tahan tengok bons saya besar sangat kot muahahahahaha... Dahle besday saya dia hadiahkan sport shoes and tracksuit kan. Dah jelas sangat dah tu saya memang kena exercise eheh.. Aku nih, kalo mypumpkin yang suruh memang sure aku akan buat la haha (gediks tak I??).

So, hari ni, atas kesedaran itula, aku balik keje tadi, terus teruja nak gi jogging. Masuk bilik terus tukar outfit. Keluar je dari rumah, hujan rintik-rintik turun. Tapi itu tidak mematahkan semangat aku! Aku redah jele.. Nasib kejap je hujan tadi. Aku buat 5 pusingan dekat playground kat rumah aku. 5 pusingan tu, anda jangan ingat saya lari kelima-lima round! Silap besar tu muahahaha.. Mana larat aku nak lari 5 round. Sempot haaaaa... (Makcik dah tuo, dah doploh empat tahun, tenago tak kuat mano nihh)... So, tadi saya cuma lari 2 pusingan dan berjalan lenggang lenggok 3 pusingan.

Guess what.. Saya hampir-hampir pengsan tadi.

Hooooo.. dasyat woooo... Tak pernah aku rasa macam ni. Eh silap. Aku pernah nak pengsan macam ni masa pergi jungle trekking kat Ayer Hitam Reserved Forest (baca kisah perit tu kat SINI).

Sampai je kat rumah tadi, aku terus tergolek kat depan pintu. Cepat-cepat bukak tudung and shoes. Then, aku jerit kat kakak aku suruh amik ceklat yang ada dalam fridge tu. Aku telan ceklat tuh macam aku dah sepuluh tahun tak makan. Wait a minute! Aku memang tak makan ape-ape lagi hari ni. Baru aku ingat, hari ni, hari Isnin ni, aku hanya isi perut dengan nasik lemak for breakfast dan biskut kering for lunch. Ahhhhh, patutla nak pengsan! Perut kosong rupanya. Perut aku ni kan, ala-ala manja gitu. Tak boleh tak berisi. Aihhhh..... Silap besar la aku teruja nak jogging hari ni. Dahle jogging tu perlukan tenaga. Aku pulak, tak bertenaga. Last-last memang takde tenaga lah... Adik-adik kat rumah, jangan contohi saya. Kalau nak bersukan tu, pastikan anda memiliki tenaga yang mencukupi ye...

Adeh, seksa sangat rasa ni. Tu baru 5 round. Kalau 10 round? Agak-agaknya apa jadi ngan saya? Huhuhu tak nakla aku pikir...

Anyhow, I have learnt my lesson very well. Esok ingat nak main badminton plak. Waaa, saya bagusla sekarang kan?hahahahaha... Semangat nak bersukan tu membuak-buak. Saya kena bersukan. Berat badan dah makin meningkat ni. Almost 70kilos tauuu.. It's not good for my health sebab aku ada risiko nak dapat diabetes. Kalau overweight memang mudahla dapat diabetes kan? So, other than mengurangkan gula dalam makanan dan minuman, aku kena kurangkan berat badan jugak. Lagipon, aku sedikit tercabar dengan mypumpkin. Dia tu fit sangat-sangat! Then, body pun bleh tahan. I segan nak jalan sebelah dia eheh... So, supportla aku k, semoga aku leh kurangkan berat badan dan paling penting, semoga aku punyai stamina yang kuat, barula badan sihat dan cergas kan????



Amal:Minum MILO, badan anda jadi sihat dan kuat. Masalahnya, aku tak suka MILO. Macamana tuh????

12 comments:

  1. miss wani.. kene kuatkan stamina tuk persiapn mlm pertama ke..?
    uhuh~~ terlebey plak..

    ReplyDelete
  2. wadyh..cam nie pulak...klu bro pg2 klu ajak jog mahu elok2 dah mandi..sure nai katil n tarik selimut balik he..23x

    out of topic--> bro nkbawak diri yg lara ini ke satu tempat yg jauh dari blog nie... tp dekat di hati u'll he..23x

    ReplyDelete
  3. >>*OFF TOPIC.<<
    Salam kunjungan.
    Terima kasih kerana menjadi salah seorang follower blog http://unwanted86.blogspot.com..:)

    ReplyDelete
  4. miss anis,
    muahaha.terlebey sudah ko nih.
    aku dah gumuk haaaa...ko sure x kenal aku kalo jmpa nnt eheheh..

    ReplyDelete
  5. bro fs,
    ihihi tula dia.
    malas tol nak bersenam nih uhuhu

    ReplyDelete
  6. mr unwanted
    same2 :)
    nice blog u have there.keep on blogging!!

    ReplyDelete
  7. he..23x jom senam same2 nk...tp atas katil la.. wat kuak lentang... sure bukan takat peluh je kuar..air liur basi pun leh kuar he..23x

    out of topic--> bro pun pakai maybank... lambat gak..cox dorg transfer gaji dari bank islam ke maybank..still gak proses 2-3hari huhuhu

    ReplyDelete
  8. majulah sukan untuk negara!!! yeahhhhh!!!! hahahaha

    ReplyDelete
  9. waa semangat. ije pun dah lama x jogging. harapkan kelas PE kat maktab je la. pusing 2.4km. tu pun kdg2 bersiar2 je. x lari. eheh

    ReplyDelete
  10. bro fs,
    hahah tu bukan bersenam.tu memeta namanya hehehehe...

    ReplyDelete
  11. lemonade~
    yeahhhh, majulah sukan untuk negara! salam 1Malaysia!! (tetibe ekeke)

    ReplyDelete
  12. ije~
    okla jugak tu..at least ada gak senam2..bersiar2 tu memangla kan..bukan ape, nak menikmati pemandangan alam yang indah hehehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...