Thursday, July 2, 2009

Ingat-ingatla Sket Hisap Rokok tuuu.....

Ni kisah masa aku tunggu bas nak balik Putrajaya hari tu..

Lokasi: Terminal Bas Transnasional Langgar, KB
Masa: 8.45pagi (lebih dan kurang)

Ada sorang mamat ni, dengan awek dia, dok kat bangku belakang aku. Syok gile mamat ni menghisap rokok sambil berbual rancak dengan aweknya. Asap rokok dia berkepul-kepul... Tak tahu berapa banyak racun dah masuk dalam paru-paru aku yang sehat ini..



Apa ke tak peka si mamat ni yang di keliling kelalangnye ada orang-orang yang nak menikmati udara segar?

Kiri kanannnya juga orang dah mula mengibaskan tangan,memekup mulut dan menutup hidung tanda protes, tanda tak suka. Tapi dia boleh buat tak tahu. Sengaja buat tak nampak atau memang tak nampak aku tak taula... Yang si awek pun tak tegur pun. Seronok mungkin menikmati asap rokok tersebut.

Dah habis sebatang, dia keluarkan sebatang lagi.

Tiba-tiba,
" Awe, kalu nak isap rokok gak, gi isap jauhla...berasap abih doh ni...." my daddy tegur dia.

Pastu ada sorang lagi makcik menegur..dan sorang lagi..dan sorang lagi....

Last-last mamat tu bangun pegi tempat lain. Yang awek pun terkedek-kedek ikut.

Nak hisap rokok boleh kalau tak kisah peparu sakit ke, kaki buruk ke.. Tapi hormatla orang lain jugak. Nak sakit, sakit sorang-sorang, jangan nak tarik orang lain sekali...



Ini kisah mypumpkin..

Ada sorang member dia datang mintak rokok dengan dia, "Din, rokok sebatang. Aku nak berak..." Mypumpkin tak smoking, so tak dapatla dia bekalan rokok tu..

Tapi kan....

Ade ke time berak dia nak hisap rokok??? Eeeeeyuuuuuuuuuuuuuuuu...... geli geleman aku dengar! Buruk perangai betul...

Sekali lagi, nak hisap rokok tu hisapla.. Tapi biarla rasional sket.. Carila tempat yang harum-harum sket kot ye ponnnn....




Cubalah jadi orang yang bertimbang rasa sikit......

12 comments:

  1. my ex dlu nk berak pon kene smoking gak..amik mood kot.mengong dorg nih.mcm la lebih productive berak tuh klu smoking. kuar busuk gak..hahhaa

    ReplyDelete
  2. eja~
    ahhaha..yeke..
    tah memang seriously mengongla dorang ni uhu...
    boleh lak dorang hirup udara bsuk tuh iskk....

    ReplyDelete
  3. hahahhah...tp mmg peel owg isap rokok mmg cam gitu kot...


    coz my opismate pong cmtu gak suka berak ..oppss buang air besaq smbil isap rokok..wlaupun lg trg lg bersuluH we all dh ltk tnda laranGan isap rokok dlm toilet even dlm opis...


    tp adussssss...susah ler nk tegur...hahahhahh

    ReplyDelete
  4. mmg ramai je org smoking sambil memerot..mungkin dah jadi habit diorg agaknye..(cam org berak+baca majalah/sok kaba gak la)

    ReplyDelete
  5. sis enasan~
    lagi tua lagi susah nak dengar teguran kakk....makin liat uhuhu...
    dah mmg pe'el dorang eh?bukan ke x senonoh tu isap rokok sambil buang air besar?uhuhu

    ReplyDelete
  6. epol~
    kalo baca mag/paper lam toilet sambil memerot tu, for me la, kira x patut jugak...ada ke buku2 ilmu nih diabawa ke toilet?isk..

    yang sy xleh terima merokok lam jamban ni sebab, bile dah memerot for sure bau tu busuk, pastu dorang dok sedut plak asap+bau busuk tu.. tak ke rasa nak termuntah??uhuuu...x pahamla akuuu

    ReplyDelete
  7. tertibe teringat..zaman2 sekolah dulu byk kes kantoi isap rokok dalm toilet

    out of topic--> la bro xde wat yg free punye he...23x if berminat bgtau la ek.. if beli byk bro bg diskaun tau

    ReplyDelete
  8. aritu aku naik bas aircond, drebar nya yg isap rokok..cam sial

    ReplyDelete
  9. bro fs~
    dah mmg jadi tabiat org merokok ni kan isap rokok lam tandas..mmg susah nak buangla tabiat buruk tuu

    ReplyDelete
  10. azman~
    aaaaa..itu memang sial tuuu....
    sy pon penah ada pengalaman naik bas ngn driver2 mcm ni...
    sungguh x patut...

    ReplyDelete
  11. aku rasa patut lepas ni letak ubat sakit perut je dalam rokok tu.
    baru padan muka.
    biar duk dalam tandas sampai 5 jam..ha3

    ReplyDelete
  12. MR UNWANTED,
    muahahahahaha.....
    laaagi ske dorang kalo ltak ubat saket prot lam rokok...
    lagi lama leh sedut bau busuk tu hehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...