Sunday, October 30, 2016

Pantai Rang Bulan Lagi!

Assalamualaikum.

Pantai Rang Bulan di Kota Belud ni dah jadi our fave beach dah hehe. Nak mandi pantai mesti pegi sini.

Last week husband dapat off 2 hari, Isnin dan Selasa sebab 2 minggu sebelumnya dia outstation 2 minggu. Hari Isnin tak kemana sebab Shaheem sekolah. Ada sesi bergambar so sayangla nak tinggal. Ponteng hari Selasa je hehe.. pegi mandi pantai.

Malam sebelumnya plan nak turun awal pagi. Hampehh semua tido, bangun lambat haha. Sudahnya lepas Zohor baru gerak. Mujurla cuaca haritu ok. Tak panas sangat.

Sampai sana dah pukul 2 ptg kalau tak silap. Kitorang sewa chalet untuk makan, tukar2 baju dan solat. Oh haritu takde orang langsung kat pantai tu. Kami berempat je. Seronoklaa hehe.

Sampai2 makan dulu. Aku bawak bekal nasi goreng je. Ikan bakar tu beli tepi jalan.

Lepas makan baru masuk air. Air takla dalam sangat, ombak pun tak besar. Dah nak masuk pukul 4 tu baru terasa air dalam sikit dan ombak besar. Nak pasang dah kot masa tu.


Dah penat berendam naik makan pulak. Pastu main pasir. Build sand castle.




Aktiviti yang boleh dibuat di sana





Kitorang bertolak balik dalam pukul 5 kalau tak silap. View kat sana memang cantikla.. Tak berhenti memuji kebesaran Allah sepanjang perjalanan.

Kami sampai rumah dah Maghrib dah. Alhamdulillah. Walaupun sekejap je tapi seronokla dapat spend time bersama selepas 2 minggu kena tinggal dengan encik husband tu hehhehe..

posted from Bloggeroid

Saturday, October 22, 2016

Laksa Penang Bikin Sendiri!

Assalamualaikum..

Sape suka makan laksa penang? Me! Me! Sukaaaa sangat. Kalau yang masam masam, pedas ni memang favourite aku la hehe..

Awal bulan haritu birthday adik aku. Dia up gambar makan laksa penang akak aku buat. Eh ehh tergoda pulak. Sekarang pantang tengok orang post makanan sedap sedap. Terliur memanjang haha.. Tapiii aku malas nak buat huhu. Ada je orang kt blok jual. Tapi entahla, nak beli takut tak kena dengan tekak pulak huhu..

Until one day, aku teringin nak makan kerabu megi. So husb gi pasar belila bahan bahannya. Salah satunya ialah bunga kantan. Dia beli 4 kuntum bunga kantan! Hohh nak gunanya sekuntum je.

The next day, aku pikir2 daripada biar je bunga tu layu dalam peti ais baik buat laksa kan. Aku pergi pasar cari daun kesom. Mujur ada. Selalunya payah jugak nak jumpa. Beli juga laksa kering sebungkus.

Mula mula ingat nak buat esoknya tapi biasala, dah rasa nak makan takleh tahan2 haha. Malam tu jugak buat hoho.. Dalam kata tak larat, malas tu terhasil lah jugak laksa penang bikin sendiri!



Resepi ni resepi kakak iparku. Senang sangat! Meh meh iols share. Nanti korang buat ya hehe. Oh resepi ni untuk 3-4 orang makan.

LAKSA PENANG

BAHAN-BAHAN
1. Cili kering terpulang pd korang nak byk mana
2. Bawang besar sebiji kalau besar, 2 biji kalau kecik
3. Ikan bilis segenggam
4. Belacan 1cm x 1cm
5. Ikan selayang 1kg/5-7 ekor
6. Asam keping
7. Bunga kantan sekuntum
8. Daun kesom seikat
9. Laksa kering

CARA-CARA
1. Mula2 korang rebus dulu ikan selayang tu. Jangan lupa masukkan asam keping tu ya. Rebus tu bubuhla garam secukup rasa. Jangan masin sangat sebab nanti nak guna kuah tu. Sambil2 tu juga boleh rebus laksa kering sekali.

2. Blend bahan no 1-4 sampai lumat dan ketepikan.

3. Ikan dah masak dan sejuk, bolehla amik isi ikan tu dan blend sampai lumat. Aku blend dengan kuah ikan rebus tu tadi.

4. Masukkan isi ikan yang diblend tadi dalam periuk. Diikuti dengan bahan blend no 1-4 tadi (cara2 no 2).

5. Masukkan juga asam keping dari kuah ikan rebus tadi. Kalau nak masam lagi, tambahla lagi. Pandai2la rasa hehe..

6. Kalau kuah terlalu likat, boleh tambah air.

7. Dah menggelegak masukkan bunga kantan yang dah dibelah dan juga daun kesom.

8. Garam secukup rasa.

9. Biarkan kuah tu mendidih atas dapur lama sikit dlm 5-10 minit. Api kecik jela. Bagi aku, lagi lama lagi bagus hehehe..

10. Hidang dengan bahan2 sampingannya seperti telur rebus salad, hirisan timun, hirisan lada (kalau nak pedas lagi), hirisan bawang dan limau kasturi. Makan panas panas. Perghhhh sedap oi!

Selamat mencuba! Hehe

posted from Bloggeroid

Saturday, October 1, 2016

Gulai Ayam Mudah

Assalamualaikum..

Hai hai.. happy long weekend kawan2. Jalan2 mana? Kami duduk rumah diam2 je. Save tenaga save duit hehe..

Harini nak share resepi gulai ayam yang paling mudah paling simple. Amboi sangat.. resepi gulai ayam pun nak share jugak haha.. Takpelah, buat modal update blog huhu..

Gulai ayam.. or kari ayam kot biasanya orang sebut. Aku ore Kelate kata gulai ayam hehe.. Ni fave dish abang Shaheem ni. Last week 2 hari berturut2 aku masak gulai ayam. Atas permintaan dia. Shaheem ni picky eater. Selalunya jarang nak makan nasi. Tapi kalau masak gulai ayam ni bertambah2 dia makan. Alhamdulillah.. kena dengan selera dia lah tu kan..

Makan nasi dengan kuah je pun sedap katanya

Adik semua pun dia makan..

Okey2 mari nak share resepinya..



*Bahan-bahan*
1. Ayam beberapa ketul ikut berapa orang nak makan
2. Bawang merah 3, 4 biji
3. Bawang putih 3, 4 biji

4. Halia agak2 hujung jari **
5. Rempah kari ayam & daging ikutla brand apa pun. Aku biasa guna Adabi atau Baba's
6. Santan 2 cawan
7. Sedikit air
8. Garam/gula sebagai perasa
9. Ubi kentang
10. Minyak untuk menumis

*Cara-cara masak*
1. Blend/tumbuk/hiris halus2 bahan bertanda **
2. Panaskan minyak dalam periuk. Minyak tu buh lebih sikit.
3. Tumis bahan blend/tumbuk/hiris tadi.
4. Bancuh rempah kari 1/2 sudu+ air sampai jadi pes
5. Bila bahan tumis dah kuning2 dan naik bau masukkan pes kari tadi
6. Biar sampai garing dan pecah minyak
7. Kemudian masukkan ayam dan kentang. Gaul2 bagi sebati dgn pes kari
8. Masukkan air sedikit. Biar mendidih sampai ayam dan kentang empuk. Kalau air kering, tambah lagi.
9. Masukkan garam sikit.
10. Bila nampak ayam dah empuk bolehla masukkan santan.
11. Kalau nampak pekat sangat boleh tambah air sikit. Adjust2la ye kepekatan kuah tu.
12. Biarkan ia mendidih dalam 10-15 minit..
13. Rasa. Kalau tawar, tambah gula/garam.
14. Dah sedap, boleh tutup api dan hidang panas2.

Mudah je kannnn hehe. Ni style aku. Aku ni bukan reti masak pun. Asal boleh makan je hehe.. Selamat mencuba!

posted from Bloggeroid

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...