Thursday, April 28, 2016

Shaheem Celebrate Birthday @Tadika

Assalamualaikum,

Ni cerita last week. Biasala aku kan, Selalu update siaran tertunda hehe..

Birthday Shaheem dah lepas lama dah. 6 Mac. Tapi sekolah baru buat sambutan birthday untuk murid lahir bulan Mac minggu lepas. Combine sekali dengan murid birthday bulan April. Ibu bapa murid yang sambut birthday tu diminta sediakan makanan untuk jamu murid2 ni.. Jenuh jugakla mikir nak bawak ape. Kek tu kompem. Makanan sampingan tu tak tau nak bawak ape. Ingat nak goreng mi ke bihun ke tapi rasa macam.. ermm tak pandainya haha.. Alasann... 

Aku order kek sebijik. Kek sedang sedang je.. Memula aku tanya sorang homebaker yang aku ada add dalam FB. Dia quote RM70 sebijik. Mahal sebab aku request edible image. Edible image tu yang mahal katanya.. Bagitau husband dia suruh aku survey yang lain dulu. Kebetulan masa tu akak ex-jiran aku baru buat sambutan birthday husband dia. Aku tanya la mana order kek tu. Dia pun bagila contact. Homebaker juga. Wife Navy dalam base. Aku whatsapp bagitau aku nak kek coklat biasa je pastu letak edible image kereta. Dia quote RM60. Murah RM10. Kedek betul mama, RM10 pun berkira haha.. Ekonomi meleset, kena jimat hehe.. Terus proceed order dengan dia. Aku serah je kat dia nak deco macamana kek tu. Yang penting ada gambar kereta. Saif Shaheem tu la dah lama dah request nak kek kereta huhu..

Aku order hari Isnin, janji ambil petang Khamis. Dengan akak yang aku mula-mula deal tu aku cancel order kek tapi aku order cheese tart dengan dia. Mix cheese tart 50 biji RM35.. Janji pagi Khamis ambil.

So hari Khamis tu kehulu kehilir jugakla aku driving. Penat gile rasa huhu.. 

Inilah keknya.. Rasa tak tau sedap ke tak sebab aku takleh nak rasa hehe.. Akak ex jiran yang rekemen kata sedap kek adik ni buat. Next time la order lagi. Tanya Shaheem dia kata sedap je. Okla tu.. Yang penting dia suka.


Puas hati jugakla dengan deconya. Image pun bukan kat atas je. Tepi keliling kek pun ada. 

Gambar kat sekolah ni cikgu yang whatsapp. Heee cute Saif Shaheem. 
Kelas 4 tahun 3 orang celebrate birthday so ada 3 la kek nye. Seronokla bebudak makan kek banyakk..

Alah gambar cheese tart aku tak amik pulak. Cilok gambar kat FB tukang buat lah hehe..


Orang area Sepanggar, IP dan sekitarnya bolehla contact Kak Umie ni kalau nak order cheese tart ya. Dia ada buat kek, durian crepe, cheese cake dan macam-macam lagilah. 

Wednesday, April 27, 2016

Aku & Poslaju Memang Takde Jodoh

Assalamualaikum..

Haihh apela nasibbbb... Harini Poslaju buat hal lagi dengan aku hahaha... 

Alkisahnya aku order Jumper Baju Melayu. Order borong nak jual. Supplier pos hari Jumaat. Pagi Isnin aku check tracking on delivery process. Seronokla rasa sebab tak sabar nak upload kat page. Hari Isnin tu aku amik Shaheem awal dari sekolah sebab selalunya budak Poslaju tu datang petang dalam pukul 2 atau 3. Aku duduk je kat ruang tamu sambil tengok kat bawah pintu. Perati kot ada orang datang. Gril aku bukak sesiap. Selalunya aku kunci. Ni bukak menandakan ada orang la kat rumah. Semayang pun aku semayang kat ruang tamu ok. Riso takut tak dengar orang ketuk kalau aku dalam bilik. Aku tunggu sampai ke petang nak senja tak datang datang. Adui bengang je rasa.

Pagi ni (Selasa) aku bukak web Pos Malaysia check latest status. Katanya semalam unsuccessful delivery dan dia suruh aku call hotline. Aku pun call la. Operator kata barang akan dihantar sekali lagi harini. Oke fine. Again aku amik Shaheem awal. Dok rumah diam diam. Nak kencing pun ku tahan tahan. Tapi sampai bila nak tahan kan. Dekat pukul 2 gitu aku masuk tandas jap. Shaheem ada kat luar tengah main car. Keluar dari toilet (tak sampai 3 minit kot) aku gi depan tengok dah ada terselit nota gagal hantar tu. Allah masa tu aku punya bengang...... Urghhhhh.. Aku bukak pintu dah takde jejak budak poslaju tu. Aku tanya Shaheem tak dengar ke orang ketuk pintu? Dia kata tak. Ishhh musykil betulla. Selalunya dia alert dengan bunyi bunyi ni. Selalunya dia paling excited kalau bunyi orang ketuk pintu sebab dia memang suka kalau ada barang sampai.

Stress betul aku petang tadi. Barang tu kalau kena amik kat Pejabat Pos Tuaran je ok lagi. Ni kena pegi KK sana. Jauh okeyy.. Tuaran-KK 30km pergi saja. Kekadang jalan jem. Pastu lagi parking pun susah kat pejabat pos tu. Sakit hati sangat-sangat rasa. Rasa geram je nak pergi amik kat KK. Malas nak mintak second delivery sebab rasa macam tak larat dah nak menunggu goyang kaki tapi last last kena amik sendiri jugak. tapi memikirkan jauh tu. Dengan anak lagi. Grrrr bengangnya rasa!! Call husband dia memang tak bagila aku drive pegi KK tu. Hmmmm so aku call jela hotline mintak 2nd delivery esok.. Aku siap cakap dengan operator tu suruh remark call aku bila hantar barang. Ni call pun tidak. then apa guna bagi number phone kan. Huhhhhh...

Mesti korang kata aku ni tah pape kan. Sebab dah tau Poslaju problem kenapa still guna servis dorang. Well have to la.. Sebab susah nak cari courier service lain yang hantar barang ke Sabah ni. In fact kena la ikut supplier kan. Dah suppier guna Poslaju terpaksala. Dan sebenarnya barang-barang sebelum ni hantar ke office husband. Tapi husband sailing minggu ni. Jumaat baru balik. Aku nak cepat barang tu so guna la alamat rumah. Before this ok je hantar barang. Sebab tu aku berani bagi alamat rumah. Tapi tu lahh..... servis sekejap okey. Sekejap tak. Tak tau nak suruh aku alert macamana lagi dengan kehadiran budak poslaju tu. Please lah call bila nak hantar barang huhu.. 

Sabar jelaaaa... nak cepat tapi jadi lambat jugak akhirnya.... Cobaannnnnn...

Tuesday, April 26, 2016

PREORDER RAYA 2016 - JEGGING

Assalamualaikum.

Aku selalu camni kan. Lama tak update blog. Tetiba update barang nege hahaha.. Ampunla ye.. 

Ok, aku nak bawak masuk barang baru ni. Jegging for both boys and girls.


JEGGING UNISEX
Harga: RM20
Saiz:
XS ( baby - 1y)
S ( 1-2y)
M (3-4y)
L ( 5-7y)
Ukuran labuh jegging:
XS 37cm
S 43 cm
M 53 cm
L 60 cm
Available colour:
1- green
2- electrik blue
3- sea blue
4- brown
5- mustard
6 - yellow
7- navy blue
8- black
9- maroon
10 - red
11 - pink

- Preorder bermula 17 April 2016-26 April 2016.
- Payment perlu dibuat sebelum 30 April 2016.
- Deposit 50% daripada total order.
- Harga tak termasuk pos. Kos pos bergantung pada berat. 
- Stok dijangka sampai pada hujung Mei atau awal Jun.

WHATSAPP 014 8224228

Tuesday, April 19, 2016

Telinga Tersumbat

Assalamualaikum.



Amaran: Kalo geli dengan taik telinga jangan baca yaa :P

Ni cerita minggu lepas. Aku ni memang sokmo ada masalah dengan telinga uhukuhuk.. Sebelum ni ada bisul dalam telinga. Kali ni telinga tersumbat pulop. Taik tinge banyak sangatla ni hahaha.. 

Kisahnya bermula apabila aku korek telinga dengan cotton buds tu. Telinga kanan aku dah 2,3 hari asyik gatal je. Geram ku korek la. Dah korek bleh tersumbat pulak. Aduii.. Mula mula aku biarkan je. Dengan harapan nanti akan pulih sendiri. Masa tersumbat tu memang sangat tak selesa la. Dengar tak dengar je. Bercakap pun aku rasa macam aku cakap sambil jerit. Banyak kali bagitau husband sorry kalau aku tak dengar atau tercakap kuat dengan dia huhu.. 

Masuk hari keempat telinga ni tak ok ok jugak. Risau takut jadi makin teruk aku amik keputusan pegi klinik. Kotla ada ubat ke ape.. Aku pegi Klinik 1Malaysia di KKIP depan Poli KK. Pergi berdua je dengan Shafina sebab husband kerja. Shaheem sekolah. Pergi pagi pagi so orang tak ramai sangat.

Jumpa dengan MA je. Memula dia check telinga dengan alat dia yang boleh suluh ke dalam tu. Dia check dua2 belah. Telinga kiri clear. Telinga kanan katanya banyak taik telinga sampai tertutup gegendang! hahahaha.. Patutla pekak sebelah :P Agaknya bila aku korek korek tu taik termasuk ke dalam. Huuu padan muka. So dia kata nak kena flush.. Keluarkan taik tinge tu.. Aku cuak jugak rasanya sebab tak pernah buat sebelum ni so tak tahu nak expect apa. Risau sakit je huhu...

Duduk kejap Nurse panggil masuk bilik rawatan. Dia tengok aku dukung Shafina dia tanya ada orang boleh pegangkan tak sebab aku kena baring atas katil. Alamakk... Aku cakapla takde tapi ok kot. Aku umpan Shafina dengan HP. Pasang video Didi & Friends tu. Alhamdulillah Shafina behave sangat. Nurse letakkan dia atas kerusi sebelah katil. Diam je dia kat atas tu hehe..

Aku tak tau nurse tu guna alat apa tapi macam dia spray air dengan laju dalam telinga. Alat dia tu pulak rasa tajam tajam sikit. Dia warned aku awal awal katanya nanti aku akan rasa pening sebab air tu terkena gegendang telinga. Dia spray spray, bila dah rasa pening dia akan stop. Fuhh memang serius pening tau. Aku pejam mata rasa macam berpusing pusing. Nasib baik sekejap je. Risau jugak aku takut lama sebab aku nak drive lepas tu. Kalau kepala pusing2 macamana nak drive kan? Hasil dari spray tu.. ermmm toksah cakapla kan berapa banyak taik tinge keluar hahaha.. Lepas tu ya Allah legaaaa!! Alhamdulillah dah dapat dengar dengan baik. Clean and clear hihihihi...

So pengajarannya kawan kawannnn... JANGAN korek telinga! Sebabnya telinga ni boleh bersihkan diri dia sendiri. Kalau gatal pun toksah la gatal2 korek huhu.. Garu kat luar je. Dalam telinga jangan sekali kali korek. Macam anak2 aku sebenarnya aku tak pernah korek telinga dorang. Aku cuma bersihkan bahagian luar je. 

Baca ni http://www.mmgazette.com/berapa-kerap-saya-perlu-membersihkan-telinga-dr-ahmad-nordin/ . Detail dia explain pasal korek telinga ni. 

Kebanyakkan dari kita yang sedang merasa gatal telinga, merasa ianya satu kemestian untuk mengorek telinga untuk menghilangkan rasa gatal tersebut. Perlu diingatkan bahawa semakin anda menggaru dalam telinga, semakin teruk dan semakin kerap rasa gatal tesebut. Ia akan menjadi satu kitaran gatal-garu-gatal yang tidak berhenti. Ia cuma akan berhenti bila anda menahan rasa gatal tersebut & berhenti mengorek telinga 
Tip saya, yang pernah diajar oleh pakar ENT senior saya- garu berulang kali bahagian tulang rawan telinga luar yang berbentuk segitiga anda (tragus) ke dalam salur telinga. Ini akan mengurangkan rasa gatal tersebut buat sementara. Anda akan perasan apabila anda berhenti menggaru telinga, rasa gatal itu akan hilang selepas beberapa hari. Jika anda tidak menahan perasaan gian dan menggaru semula telinga anda, kitaran gatal-garu-gatal itu akan bermula dari awal semula.

Tentang cotton buds,

Putik kapas ialah untuk kosmetik, bukan telinga anda!

Kesimpulannya, jangan korek telinga sendiri! I have learnt my lesson well huhu...
 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...