Thursday, February 11, 2016

Shafina Pulak Kena Chickenpox

Assalamualaikum..

Hmmm tak lama lepas Shaheem recover dari chickenpox, Shafina pulak kena. Dahla masa tu abahnye busy tak hingat. 2,3 malam tak balik rumah. Stress mama huhu..

Sama macam abang Shaheem, start dengan demam dulu. Esoknya nampak 2,3 bijik air halus halus. Yang aku perasan Shafina ni bijik dia lebih halus dan lebih banyak berbanding abang. Paling banyak kat muka pulak tu. Especially atas dahi dan hidung. Tapi nasib baikla kecik je.

Aku cuma bagi dia ubat demam dan sapu calamine lotion tu je. Nasib baik banyak lagi yang abang punya so tak perlu beli baru. Aku bagi dia minum air kelapa jugak. Tapi budak2 ni memang tak suka. Minum sikit je. Selebihnya aku bagi makan puding kelapa. Kalau ikutkan ayah aku dia tak bagi minum air kelapa sebab nanti parut jadi warna putih katanya.

Aku dah agak dah Shafina akan kena jugak. Sebab dia kan memang 24/7 duduk dengan abang. Mana boleh nak pisahkan. Redha jela huhu.. Shafina takdela meragam sangat. Makan pun berselera macam biasa. Cumanya dia suka menggaru! Grrrr.. Shaheem haritu dia paham takleh garu. Dia gosok2 je kalau gatal. Shafina mana la nak faham. Cakapla sampai berbuih mulut dia tetap garu huhu. Mama la yang nak kena halang. Nampak je dia menggaru cepat2 angkat tangan dia pastu tolong gosokkan. Tu kalau nampak. Kalau tak nampak? Hmmm lantakla nak huhu..

Harini cukup seminggu dah Shafina kena chickenpox. Alhamdulillah getting a lot better. Dah kering dan banyak kuping yang dah tanggal. Ada sikit2 lagi kat tapak kaki yang belum kering. 18hb ni nak balik kampung. Mama risau takut tak dan sembuh sebelum balik. Tapi tengok keadaan sekarang insyaallah sempat. Nanti kita pakai baju lengan panjang, sorok sorok sikit hehe..

latest pic. Getting better

awal2 kena haritu

posted from Bloggeroid

Wednesday, February 3, 2016

Beringat Sebelum Kena

Assalamualaikum..

Ni kisah encik husband ni. Dia dalam perancangan nak renovate dapur rumah kat Machang. Sekarang ni dapur rumah tu dapur asal yg pemaju buat dulu tu. Takde kitchen cabinet. Hanya ada sink seketul. So dia ingat nak buat kitchen cabinet L-shape. Sink tambah dua. Kiranya bagi proper lah sikit. Dalam masa sama nak buat tandas sikit dan nak pasang kipas kat setiap bilik and kat dining area. Sekarang ni kipas siling tu ada kat ruang tamu dan master bedroom je.

Husband aku ni dia suka bukak mudah. Kat situla dia dok search tukang buat kc ni. Aku tak amik tahu pun. Tahu2 dia dah call sorang ni siap deal dah nak buat macamana. Charge berapa semua.. Husband bajet around RM10k nak buat semua tu. Oh tambah nak buat awning kat porch. Orang tu dah siap quote harga semua la. Husband kata murah harga dia bagi tu. Kebetulan pulak orang tu kata dia familiar dengan rumah kat taman tu dan sekarang pun dia tengah buat keje kat Machang. So dia kata dah habis keje ni boleh terus sambung buat rumah husband la pulak. Siap cakap nak terus letak barang kat situ dah. Husband pun setuju laa.. Siap bagi kepercayaan kat orang tu untuk beli semua barang sebab kitorang kan duduk jauh jadi takleh nak beli2 barang ni.

Hmmmmm.. aku ada gakla cakap dengan husband jangan percaya sangat dengan orang ni. Especially yang iklan dalam mudah. Kalau tak jumpa 4 mata memang diragui sikitla kesahihannya. Tapi husband tak cakap apa. Dia terus je deal dengan orang tu cuma kali ni husband kata nak jumpa nanti kitorang balik 18hb ni. Orang tu pun setuju..

Kelmarin.. nak dijadikan cerita.. Allah nak tunjuk jugakla kot. Husband kata orang tu mesej dia guna nombor lain. Nombor baru katanya. Henfon lama hilang. Tapiii.. nombor tu husband dah save dah kat hp. Dia amik nombor tu dari satu lagi iklan kat mudah. Cuma dia tak call je. Husband tanya la,eh buat dua iklan ke dalam mudah? Pastu orang tu cakap aah tu nombor dia jugak. Dahh husband pun dah start ragu2 dah. Sebabnya seingat dia yang nombor satu lagi ni iklan atas nama lain dan based pun tempat lain. Yang first based KB, satu lagi ni based Ketereh. Nama pun lain2. Pastu orang tu cakap henfon dia hilang sebab tu tukar nombor baru. Kalau nombor tu nombor baru macamana iklan tu boleh publish lama dah? Pelik sangat kan.

Aku memang dah tak sedap hati terus suruh husband cancel jela yang dah deal dengan dia tu. Bila dah ada rasa ragu2 ni takut jugakla nak teruskan. Bukan apa,kami duduk jauh. Orang kalau nak amik kesempatan boleh sangat. Macam kes penyewa dulu tu. Pastu nak buat renovation ni bukan sikit duit nak bawak keluar. Major project jugaklah kiranya. Kena ada proper supervision seelok2nya. Dari proses beli barang sampaila nak pasang tu. Aku cakap dengan husband bette buat dengan orang yang kita betul2 kenal. Yang kita yakin dia takkan tipu kita. Macam orang ni... bab nombor phone pun dah menimbulkan was2 baik janganla teruskan huu.. beringat sebelum kena. Bukan nak buruk sangka tapi tu lah.. serikla kena tipu. Husband dah mesej orang tu bagitau nak hold dulu. Dia tak reply msg walaupun dah seen. Takpelah. Kalau btul dia tipu dia jawabla sendiri nanti. Kalau tak tipu,maaflah. Mungkin takde rzeki kita nak berurusan.

Yang penyewa dulu tu, teruk dorang tipu kami. Memang aku tak halalkanla huhu.. Dahla 3 bulan duduk free tak bayar sewa. Siap cakap tangki septik rumah tu tersumbat. Busuk bagai. Walhal tak pun. Penyewa sekarang takde komplen pun. Takde masalah langsung pun. Nampak dah kat situ dia menipu. Lepas tu yang paling aku hangin,masa nak keluar tu husband suruh dia settle bil letrik. Dia kata ok nanti dia bayar. Hari anak buah amik kunci dengan dia,dia kata nanti dia wassap gambar bil. Beberapa hari lepas tu husband wassap la tanya. Sekali haaa hamekk dia dah tak guna dah nombor tu. Ciskek sangat. Husband sabar lagi. Pikir positif la orang tu bayar. Sekali tak lama pastu penyewa baru masuk bagitau bil letrik ada tunggakan RM300++. Hohhh terkejut gile husband aku sebab seingat dia bil last sebelum penyewa penipu tu masuk ialah RM0! Husband siap cari lagi bil lama yang time sebelum penyewa penipu tu masuk dan memang betul 0. Maknanya RM300 lebih tu bil penipu tu laaa.. Aku tak taula dorang guna letrik tu buat apa. Duduk 3 bulan sampai RM300 lebih bil. Tu pun dia cakap ngan kitorang dia jarang2 duduk kat rumah tu sebab busuk. Eeeee yang busuk tu sebenarnya hati dia! Sakit hati betul. Terpaksala kitorang yang bayar. Memang aku tak halalkan walau satu sen pun! Sampai hati kan. Atas dunia mungkin boleh lepas. Akhirat nanti tunggu jelah balasannya.

Huhu apa2pun kita sama2la beringat sebelum kena......

posted from Bloggeroid

Tuesday, February 2, 2016

Bila Tak Dapat Contact....

Assalamualaikum

Hmmm.. husband belayar harini. Dari pagi sampai sekarang takde kabar berita. Aduii.. aku kalau takleh contact macam ni mulala nak menggelupur. Uhukuhuk.. macamanala makcik2 navy yg laki selalu sailing jauh2, lama2 tu.. takleh contact. Tak tahu ape cite kat laut tu. Kuatnya hati dorang..

Aku ni baru sehari semalaman. Masa dia dok KD Perak dulu aku dok kat kampung. Jadi takdela terasa sangat sebab ada family kan. Ni duduk rumah dengan anak2 je. Anak2 pulak sikit2 tanya,bila abah nak balik ni?? Shafina tu tadi berdiri kat beranda pastu dia nampak orang balik keje dgn moto. Dia ingat abah dia. Dia jerit abah bahh bahh.. Orang tu wat donno la kan. Berjalan masuk rumah dia. Menangisla anak dara tu huhu.. Mama pun mulala touching sekali. Anak2 rindu,mama pun rindu jugak. Husband pulak kebetulannya busy these few days. Jumaat lepas baru balik outstation seminggu kt Stesen Lima. Sabtu Ahad keje pakej tak balik rumah. Isnin semalam dia balik awal. So sempatla anak2 main dgn dia. Mama je tak sempat kahhhhhh.. Haihh takpelah,tak lama dah nak cuti balik kampung. Pulunlah dulu.. mama dan anak2 sila cekalkan hati.


Jaga dia untukku Ya Allah

posted from Bloggeroid

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...