Sunday, January 31, 2016

Shaheem Kena Chickenpox

Assalamualaikum,

Hari Rabu minggu lepas Shaheem pergi sekolah macam biasa. Dah balik dia ok je. Aktif macam biasa. Malamnye tu badannya suam-suam sikit. Bangun pagi esoknya tu dah panas dah. Aku risau jugakla dia demam tu sebab Shaheem ni susah makan ubat. Jelum-jelum lagi laa.. So hari Khamis tu aku tak hantar dia pegi sekolah. Kitorang keluar pegi farmasi di Tuaran. Beli ubat demam Uphamol perisa oren. Dia punya cerewet nak ubat rasa oren je. Kalau tak, tak nak minum. Ngade sangat kan.

Pagi tu aku tak perasan pun ada bijik-bijik kat badan dia. Tengahari baru aku nampak. Cuak jugakla. Sekali tengok memang aku dah rasa tu chickenpox. Mula-mula ingat HFMD sebab kebetulan pagi tu cikgu dia whatsapp bagitau kat sekolah ramai kena HFMD. Tapi bijik yg ada kat Shaheem tu merata kat badan. Bukannya di tangan atau kaki je. Aku tak bawak dia pegi klinik sebab tengok dia ok. Aktif walaupun demam. Bijik tu pun tak banyak lagi. Esoknye hari Jumaat baru aku bawak. Aku pegi klinik berbayar kat Tuaran. Malas nak pegi Hosp Tuaran walaupun dekat je. Sebab aku handle anak sorang-sorang. Klu kat hosp ni confirm orang ramai. Dibuatnya Shafina meragam ke. Hee kuasa la aku nak handle sorang. Apa boleh buat,incik husband kebetulannya bz gila-gila masa tu huhu..

Doktor sahkan Shaheem kena chickenpox. Doc bagi antibiotik,calamine lotion, ubat demam dan mc seminggu (21/1-28/1). Kena la RM45 huhu.. Doc suruh bagi minum air kelapa supaya bijik tu keluar banyak. Malangnye Shaheem takmo minum. Jenuh memujuk. Dia makan puding kelapa je huhu. Okla tu daripada takde langsung kan.

Bila kena chickenpox ni aku paling risau takut berjangkit dengan adik. Tapi alhamdulillah sampai harini Shafina ok je. Takde tanda-tanda dah berjangkit. Harapnya Shafina tak kena la. Tunggu dia besar sikit ke huhu.

Dah seminggu lebih dah Shaheem kena chickenpox. Alhamdulillah getting better. Dah kering dan banyak juga yg dah tanggal. Alhamdulillah juga sepanjang kena ni Shaheem tak menggaru sangat. Aku selalu ingatkan dia kalau gatal Shaheem gosok je. Jangan garu nanti darah. Shaheem ni dahla tak suka aku bubuh calamine tu. Aku lumur kat badan dia time dia tido malam-malam je.

Mc dah habis. Sepatutnya esok Isnin dah kena pegi sekolah. Tapi aku ingat tak nak hantar lagi. Rabu kot baru pegi. Nak make sure kuping kuping chickenpox tu betul-betul takde. Orang kata time ni la mudah berjangkit kan. Tak nak la anak aku jadi punca tersebarnya penyakit tu kat sekolah huhu..





Mujurla bijik tu tak banyak sangat dan kecik-kecik je. Dan harapnya lepas ni tak kena dah la.. Get well soon abam Shaheem!

posted from Bloggeroid

2 comments:

  1. Kesiannya shaheem. Kecik-kecik dah kena chicken pox. Hana yang tua-tua baru kena chicken pox ni, rasa seksa amatnya gatal-gatal tu, apatah lagi shaheem kecik lagi kan.

    ReplyDelete
  2. Jg2 amal sbb bila dh jd kuping tu lg sng jangkit sebenarnya...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...