Sunday, January 10, 2016

Rutin Dah Berubah

Assalamualaikum.

Since Shaheem dah start sekolah ni, rutin aku seharian pun dah berubah. Dulu² bangun pagi hantar husb pegi keje (depan pintu je hehe) kalo mengantuk lagi, aku sambung melingkar haha. Sekarang kalau mengantuk pun kena lawan mata huhu..

Bangun pukul 5 pagi. Solat ape sume, masuk dapur prepare breakfast. Setakat ni buat yang biasa² je macam sandwich ke, french toast ke. Shaheem x makan sangat. Aku biasa buh dalam bekal dia. Kadang² dia makan. Kadang² tak. Pening jugakla kepala mama pikir nak masak apa untuk Shaheem huhu.. Husb memang tak breakfast kat rumah.

Aku kejutkan Shaheem pukul 7 pagi. Sementara tu aku kemas² dapur, masukkan kain dalam washing machine. Kalau Shafina bangun, aku kena susukan dia dulu. Ada sekali haritu, Shafina terjaga kul 6pg. Aku susukan dia, dengan aku sekali terlelap hoho. Sedar² dah pukul 7 lebih. Kelam kabut bangun sebab aku belum mandi, belum masukkan bekal Shaheem dlm beg. Mana nak kejutkan Shaheem lagi. Dahla dia macam² drama sebelum bangun tu huhu.. Terlewatla sikit pegi sekolah.

Sekarang ni tambah satu lagi tugas aku setiap hari - hantar dan amik Shaheem sekolah. First day haritu cuak jugak nak drive. Lama dah tak drive sendiri. Dahla kat sini banyak kete besar². Kebanyakannya 4x4 mcm Hilux, D-Max tu. Laju² plak tuh. Seram oii.. Aku selalu bawak slow² je. Paling laju pun 60-70km/j je. Jalan ke Tuaran tu 1 lane je. Pastu kete kadang² banyak. Slow² jela ikut kete kat depan. Jalan nak pegi ke umah aku 2 lanes. Situ la yang serem sikit hehehe. Aku memang kena hati² la drive sebab bawak anak kan. Dan kena hati²/sebab bawak kete husb haha. Ada sekali haritu nak keluar dr parking aku salah bajet cemana ntah, terpanjat divider kat tepi kahkahkah.. Cuak kejap. Risau takut tayar pecah. Nasib takde pape. Ada kesan putih kat tayar je. Ingat nak diam² je. Sekali petang husb balik keje, Shaheem terus ngadu hahaha.. Terkantoila. Sabar jelaaa..

Seronok sebenarnya dengan rutin baru ni sebab boleh keluar rumah hehe. Tapi penat jugakla. Naik turun tangga, dukung Shafina. Dahla sekarang ni panas yang amat huhu... Ni anak baru masuk tadika. Kalau dah sekolah nanti mesti lagi pack jadual.

Semoga Allah beri kekuatan...

posted from Bloggeroid

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...