Thursday, December 31, 2015

Beriadah di Padang Astaka Pekan Tuaran

Assalamualaikum,

Kat area rumah aku ni takde padang ke ape untuk beriadah. Makanya kena la ke Tuaran sana. Husband tu la bersemangat nak jogging. Risau perut dah makin maju ke depan hahaha.. Abang Shaheem kan suka ikut abah ke mana je abah pergi. So mama pun kena la ikut. Aku tak jogging pun. Sibuk pantau anak anak je huhu.. Tu pun dah cukup buat aku berpeluh ok. No need to jog ah hehe..


Husband selalu lari lari naik turun tangga kat astaka ni. Shaheem tu sibuk nak ikut naik tangga jugak tapi aku tak bagi. Haishhh gerun la. Risau dia jatuh. Aku suruh dia lari kat bawah je. 

Kat keliling padang ada trek untuk jogging. Kat situla biasanya orang ramai jogging. Rajin betul dorang ni. Setiap petang memang ramai orang kat situ. Ada yang solo, ada yang berdua, ada yang sekeluarga lari. 

Ambik gambar kenangan sekeping. 

Adik keras kejung bila letak atas tanah hahaha.. Dia takut nak bergerak sebab takut jatuh.

Bosan tunggu abah jogging haha

Sembang apa dua beradik ni

Kat padang tu ada banyak kemuncup. Ni Shaheem main laga kemuncup dengan abah ehehe..


Setakat ni dah 2,3 kali jugak kami ke padang ni petang petang. Nanti nak cari sport shoes jugakla. Boleh jogging sekali. Perut iols pun dah kedepan jugak dah ni hahahha..

Monday, December 21, 2015

Bingka Pandan Pemanggang Ajaib

Assalamualaikum,

Apa khabar semua? Harap sihat sihat jela ehh. Aku baik baik saja. Lama menyepi sebab terlalu sibuk. Sibuk buat ape pun tak tau lah hehe.. Ada je halangan bila nak update blog. Ceritanya macam macam. Tapi tu lah.. Sibukkk hehe..

Anyway, mehla iols share resepi buat bingka pandan aka kuih bakar ni.. Alkisahnye yang memula buat tu akak ipar aku. Dia ada periuk Noxxa tu. Sokmola dok buat kat kampung nun. Haihhh... meleleh air liur orang jauh ni tauu huhu.. Aku pun mintakla resepi dari dia. Dalam masa yang sama, search kat Facebook "resepi bingka pandan pemanggang ajaib." Jumpalaaa.. Memang senang sekarang kan. Taip je ape nak hehe..

Terima kasih banyak banyak kepada owner resepi ni. Mohon halal ye saya guna resepi ni..


Alohh.. Senang sangat cara pembuatannya kan. 3 cawan santan tu, 2 cawan santan dan 1 cawan air. Santan guna santan kotak je senang. Kalau takde daun pandan, no worries, beli je perisa pandan dalam botol kecik macam esen vanila tu. Nanti titikla dalam air secawan. Jadila air pandan ihhihi.. Blend je semua bahan. Dah siap masukkan je dalam pemanggang ajaib.. Tabur bijan banyak banyak kat atas.



Bahan bahannya ye puan puan...




Gambar kiri sebelum masak, kanan selepas masak. 


Bakar guna pemanggang ni kena hati hati, api jangan besar sangat. Sekejap je dia masak tu.. Aku buat mula mula haritu hangit rentung kakakaka.. Kesnya api besar kot pastu aku kat depan nyusukan Shafina. Adik manis tu pulak kalo dah nyusu payah nak lepas. Haihhh... Dari luar aku dah bau hangus. Sekali bukak pemanggang memang rentung lerrrr kiki.. Yang atas ni second trial. So dah tau la api nak besar mana dan berapa lama masak.. 




Ni haa yang hangit haritu hihi.. Tapi rasa maintain sedap.

Korang cubala buat ye. Senang sangat!


Wednesday, December 2, 2015

Selesema Untuk Kali Ke Pat Ratus Juta

Assalamualaikum,

Ya Allah... aku tak tahula kenapa dengan aku tahun 2015 ni. Kuat betul selesema! Aku ni pulak jenis kalau dah start bersin tu memang terukla jadinye. Mata berair, hidung sah sah berair. Tekak perit. Kepala berat. Aduii... Tensen jugak kalau dah banyak kali ni..

Tak cukup vitamin C ke badan aku ni? Bila post kat FB ada je kawan kawan yang suggest suruh makan Vitamin C produk S la.. T la U la... Aku ni sebenarnya bab nak makan vitamin vitamin ni payoh skek. Huhu.. Payoh nak istiqamah. Beli memahal last last terbiar camtu je kat kabinet sampai expired. Dah ada dah satu botol Alfalfa produk S terbiar tu hahaha.. Hampeh betul aku ni. Masa beli kemainnn beria nak makan konsisten la ape la.. Hmmm.. Sebab tu aku malas nak beli vits mahal mahal ni huhu...

Husband pulak busy kaw kaw minggu ni. Rasa macam tak cukup 24 jam bertentang mata dengan dia. Takdok sokmo huhu.. Pastu Shafina kuat meragam sekarang. Gigi geraham bahagian bawah, kiri kanan nak keluar. Bengkak gusi dia. Kelmarin paling teruk. Menjerit jerit dia sambil tepuk pipi kiri kanan huhu.. Imagine lah macamana keadaan mama nih. Abah takde. Shafina nangis nangis. Abang Shaheem pulak nak tu nak ni.. Pastu hidung mama pulak srott srott keluar air. Arghhhh seteresssss wuwuwuwu...

What to do?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...