Thursday, April 9, 2015

SAIF SHAHEEM 3 YEARS OLD

Assalamualaikum,

Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah. Anak sulungku, Saif Shaheem bin Shamsuddin dah pun berusia 3 tahun, tahun ni. Haihh cepatnye masa berlalu. Dah 3 tahun dah! Rasa macam baru semalam lahirkan dia. Sakit tu masih terasa. Moment lahirkan dia tu masih terbayang-bayang dalam kepala ni.

Saif Shaheem. Terima kasih ya Allah kerana mengurniakan kami anak yang sangat senang untuk dijaga. Yang tak pernah susahkan kami. Sentiasa menjadi penawar dan penyejuk hati kami.

Mama tak dapat berikan kemewahan pada Shaheem. Tapi mama mahu Shaheem tahu, kasih sayang, cinta mama pada Shaheem adalah lebih daripada segala-galanya.

Birthday Shaheem 6 Mac haritu mama tak buat party ke ape. Mama just beli kek je, makan dengan sepupu-sepupu Shaheem.

Maktok pagi-pagi dah masak pulut kuning utk Shaheem. Kegemaran dia ni. Makan kosong macam tu je.

oMalamnya makan kek. Excited dia nak tiup lilin tu. "Habeday to you" katanya..

Aummmm makan kek!

Ini birthday present daripada mama. RM12.90 tauuu satu. Layan jela kehendak dia.. 


Shaheem sekarang dah tak hisap botol dah. Aku berjaya stopkan 2 minggu sebelum birthday dia kot. Lupa dah. Tiba-tiba jugak sebenarnya dia tak nak tu. Alkisahnya Saif Shaheem dia suka gonggong botol susu. dia bukan nak hisap pun. Dia just nak bubuh puting tu dalam mulut. Kalau botol kosong takde susu pun takpe. Dah macam hisap putingla pulak kan. So ada satu hari tu aku sengaja tak basuh botol dia. Dalam tu ada sikit lagi sisa susu. Susu tu dah basi la. Dia mintak nak gonggong so aku bagi la. Haa terus buat muka nak muntah hahaha.. Kejam tak mama? Start situla dia dah tak nak. Cumaaaaaa... masalahnya, Shaheem tak nak minum susu Dugro dia tu dalam gelas. Bila buat dia kata tak sedap. Masam. Jadi aku terpaksala gantika dega susu lain. Kadang-kadang bagi dia minum susu Dutch Lady yang full cream tu. Yg selalu dia minum Milo, air oren & vitagen. Air masak of course kena minum jugak. Yang aku perasan lepas dah wean off botol ni Shaheem lebih banyak makan. So mama kena rajin sikitla masak utk dia huhu...

ni haa contoh dia menggonggong botol. susu tu kadang2 tak hisap pun. 

beli botol straw utk senang minum air masak.


Ada orang cakap kat aku 3 tahun tu awal sangat nak stop botol. Tapi aku ada pendapat aku sendiri. Lagi cepat lagi bagus kan? Lambat2 takut susah pulak nak stop. Aku risau sebenarnya Shaheem dok gonggong botol tu nanti gigi dia rosak. Sebab tu aku cepat2 stopkan habit dia tu. 

Shaheem juga dah tak pakai diapers siang dan malam. Alhamdulillah. Yang siang tu dah lama dah pass. Malam baru seminggu ni je. Mama nekad nak dia diaper free malam2 sebab pampers selepas kena GST ni mahal haha.. 

Tido wajib lapik dengan waterproof sheet protector. Alhamdulillah setakat ni Shaheem tak kencing malam. Maybe sebab dia dah tak hisap botol. Sebelum tido wajib kencing dulu. Pastu Subuh aku akan kejutkan lagi sekali. 

Phewwwwww mama lega. Mama dah tak payah pening pikir nak beli susu dan pampers Shaheem dah hehe..

Satu lagi improvement yang mama wajib catat dalam blog ialah... Shaheem first time gunting rambut kat kedai gunting hehe...



Alkisahnya Shaheem ni sangat susah nak gunting rambut dia. Masa umur setahun dulu pernah bawak dia gi barber shop tapi dia bantai meraung haha.. Sebab tu dulu rambut dia ala kpop sangat. Susah nak potong. Masuk 2 tahun dah boleh gunting dah tapi abah & pakcik dia je yang boleh guntingkan. Itupun tak boleh lama-lama. Dia cepat rimas. So selalula jadi rambut senget2. 

Minggu lepas dia beria2 ajak aku pegi gnting rambut. Mula2 maca tak percaya jugak. Betul ke ni. Takut jugak nak bawak. Takut dia menangis meraung kat situ. Tapi dah dia yang sungguh nak, ku bawak jela. And yes... dia memang tak nangis pun! Ya Allah, aku macam tak percaya sangat haha. Sepanjang dia dok bergunting tu, aku tak boleh stop senyum. Sebab happy sangat. Betulla orang cakap kan. Never under estimate your children. Shaheem good boy sangat tau! Alhamdulillah.

Pasal relationship dengan adik, alhamdulillah Shaheem okey je. Kadang2 ada jugak dia buat adik. Paling teruk dia gigit jari adik. =_=' Bila tanya kenapa gigit? Dia jawab sebab geram. Grrrrrr... Tapi sebenarnya dia sayang adi. Pak Uda dia selalu cakap nak amik adik bawak balik. Aaa meraung kau dia nangis. Sambil jerit cakap kat aku, "mamaaaaa amikla Shafinaaaa..." Sayang rupanya hehe... Sekarang kalau dia nakal ke ape aku ugut, "mama call pak uda lah. amik adik.. " Terus dia tak jadi nak buat onar hahaha

Adik baru sebulan lebih kot masa ni

ni gambar bulan lepas. adik debabbb hehe

Tu jela dulu cerita pasal dak Shaheem. Actually banyaaaak sangat cerita pasal dia. Budak banya akal. Macam-macam peel. Tapi nanti cerita kat entry lainlah. Kita akhiri cerita dengan gambar ulangan selfie mama dan Shaheem. Oh mama sangat gemuk! huhuhu


Shaheem, mama loves you to the moon and back!!!








LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...