Monday, December 21, 2015

Bingka Pandan Pemanggang Ajaib

Assalamualaikum,

Apa khabar semua? Harap sihat sihat jela ehh. Aku baik baik saja. Lama menyepi sebab terlalu sibuk. Sibuk buat ape pun tak tau lah hehe.. Ada je halangan bila nak update blog. Ceritanya macam macam. Tapi tu lah.. Sibukkk hehe..

Anyway, mehla iols share resepi buat bingka pandan aka kuih bakar ni.. Alkisahnye yang memula buat tu akak ipar aku. Dia ada periuk Noxxa tu. Sokmola dok buat kat kampung nun. Haihhh... meleleh air liur orang jauh ni tauu huhu.. Aku pun mintakla resepi dari dia. Dalam masa yang sama, search kat Facebook "resepi bingka pandan pemanggang ajaib." Jumpalaaa.. Memang senang sekarang kan. Taip je ape nak hehe..

Terima kasih banyak banyak kepada owner resepi ni. Mohon halal ye saya guna resepi ni..


Alohh.. Senang sangat cara pembuatannya kan. 3 cawan santan tu, 2 cawan santan dan 1 cawan air. Santan guna santan kotak je senang. Kalau takde daun pandan, no worries, beli je perisa pandan dalam botol kecik macam esen vanila tu. Nanti titikla dalam air secawan. Jadila air pandan ihhihi.. Blend je semua bahan. Dah siap masukkan je dalam pemanggang ajaib.. Tabur bijan banyak banyak kat atas.



Bahan bahannya ye puan puan...




Gambar kiri sebelum masak, kanan selepas masak. 


Bakar guna pemanggang ni kena hati hati, api jangan besar sangat. Sekejap je dia masak tu.. Aku buat mula mula haritu hangit rentung kakakaka.. Kesnya api besar kot pastu aku kat depan nyusukan Shafina. Adik manis tu pulak kalo dah nyusu payah nak lepas. Haihhh... Dari luar aku dah bau hangus. Sekali bukak pemanggang memang rentung lerrrr kiki.. Yang atas ni second trial. So dah tau la api nak besar mana dan berapa lama masak.. 




Ni haa yang hangit haritu hihi.. Tapi rasa maintain sedap.

Korang cubala buat ye. Senang sangat!


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...