Thursday, November 5, 2015

Tantrum in Public

Assalamualaikum,

Hmmmm.. ini cerita Sabtu lepas. Baru ada kekuatan nak bercerita haha..

Sabtu lepas abahnye bawak jalan jalan. Ingat nak lepak tepi pantai Likas tu tapi nak hujanla pulak. Langit gelap semacam. At first ingat nak straight ke KK. Pergi Suria ke, CP ke.. Tapi aku cakap dengan husband malasla pulak nak pegi jauh. Better gi 1B jelaa.. Sokmo sokmo pun pegi 1B je. So, off to 1B lah kami. 

Masuk dalam 1B mula mula ingat nak cari Kidzoona tu. Tapi tak jumpa. Kami pun tak cari beria. Aku malas sebenarnya nak bawak Shaheem masuk situ. Sebab takut dia tak nak balik haha.. So kitorang just jalan jalan window shopping. Masa tu dah maghrib dah malam dah pun. Ingat nak dinner kat sana sekali la. Makan pizza ke sebab tu fave Shaheem. 

Shaheem biasala kan. mesti ajak pegi kedai mainan. Asal jumpa booth jual mainan mesti berhenti. Nak tengok dulu. Lastly, kitorang masuk Toys'r'us. Eh ke cemane ejanya? Haaa tempat berhantu ni. Tobattt dah aku takmo masuk dah lepas ni! huhuhu... 

Shaheem bila masuk Toys'r'us ni memang biasala usha usha toys. Selalunya dia usha je la. Takdela sampai nak membeli. Kalau nak beli pun kami berjaya pujuk dia beli kat kedai lain yang lebih murah. Ok, mama dengan abah memang kedekut haha.. Bukan kedekut, cuma rasa, untuk mainan ni tak perlu la nak keluarkan duit sampai ratus ratus. Especially kalau mainan tu boleh dapat kat kedai lain dengan harga yang lebih murah. Mama dengan abah bukan orang ada ada.. Bukanla tak nak beli untuk anak cuma kita berbelanja lah ikut kemampuan. Kalau mampu, then no problem.. 

Alkisahnye haritu dia berkenan dengan set mainan bomba ke ape ntah. Harga RM150++. Husband aku cakap macam tak berbaloi je nak beli dengan harga tu sebab trak bomba tu buat dengan plastik je pun. Sekali pijak hancur terus. Kalau die cast metal tahanla sikit. Shaheem ni bukan pandai jaga mainan dia. Kadang kadang dibalingnya, disepaknya.. Jangka hayat mainan tu biasanya tak lama la lebih lebih lagi yang buat dari plastik ni. Abahnye pujukla beli mainan lain kat Giant. Dia tak nak. Dalam Toys'R'Us tu dia dah jerit jerit dah. Abah dia pujuk lagi naik troli yang ada stering macam kereta tu. Tetap tak nak. Aku cepat cepat ajak keluar dari kedai tu. Dia jerit lagi. Aduiii..

Shaheem kalau dia mengamuk memang dia akan menjerit dan meraung. Haa kalau kat rumah ni, sehari tak menejerit memang tak sah. Jerit tu pulak macam nak keluar anak tekak. Haritu memang dia buat mengamuk macam kat rumah. Allahuu.,, Habis semua orang pandang. Aku rasa bingit satu floor tu dengan suara dia je. Sampai depan Giant lagi kuat dia menjerit sebab tak nak masuk dalam tu. Aku dah tak tahan dah. Orang tengok semacam je. Malu hoiii.. Aku ajak husb balik. Mood memang dah spoil habis. Kitorang masuk lif. Dalam lif lagi kuat dia menjerit. Sampai kat parking laaaagi kuat. Dahla tempat tu tertutup macam tu. Bergema suara dia menjerit tu. Ada la satu family ni baru parking. Keluar dari kete diorang tengok je. Tak berganjak dok menonton drama anak aku ni. Aku dah rasa macam, alaaa blah jela.. Janganla tengok tengok huhu.. 

Shaheem masa tu memang jerit jerit je. Aku dengan husband takleh nak cakap apa. Sebab bila kitorang buka mulut lagi dia menjerit. Nak pergi kat kereta dia tak nak bergerak. Pening kepala aku. Abahnye muka dah stress habis. Dia siap cakap, "abah tak nak bawak dah Shaheem jalan jalan lepas ni. Abah serik dah..." Shaheem bukan paham. Laaaagi kuat dia meraung huhu.. Family yang aku cakap dok tengok tadi tu masih setia menonton. Siap dorang tegur lagi tanya kenapa. Shaheem kalau dah orang tanya tanya lagila nak meraung. Haihhhhh.. 

Kami pujuk pujuk lagi. Ajak dia masuk balik, pegi makan pizza. Masuk Giant beli Hot Wheels. Beli Robocar Poli. Tetappppp tak nak! Last last husband give up. Dia cakap, "ok jom masuk beli trak bomba. Tapi lepas ni abah tak beli dah mainan untuk Shaheem.." Kebetulan pulak masa tu ada guard lalu. Dia buat sign suruh senyap tu.. Terus Shaheem diam dari menjerit dan peluk abahnye. Adoiii, kenapala tak terserempak dengan guard awal awal?? Shaheem sambil menangis teresak esak cakap kat abah dia, "ok jom naik troli kete.. beli robocar poli.." Pulakkkk.. dah lupa dah kat trak bomba huhu.. Sebelum dia tukar fikiran cepat cepat kitorang masuk balik dan pergi Giant.

Dan Shaheem act like nothing happened...........

Aduii... berpeluh mama abah ni tau tak. First time dia mengamuk kat public macam ni. Adoiiii.. Serius rasa serik nak bawak dia keluar. Especially pegi mall macam ni. Lepas ni dah takleh pergi dah. Serikkk serikkk serikkkkk.. Memang tak sangka la dia akan mengamuk macam tu sebab biasanya dia very well behaved kalau kat luar. Haihh, dah nak masuk 4 tahun ni macam macam pulak perangai dia. Aku tak taula. Apa yang menyebabkan dia suka menjerit kalau tak dapat apa yang dia nak. Kalau dia nangis takpe lagi. Ini dia menjerit. Bingit telinga tau! Uhukhuk.. sedihnya rasa... 

Terjumpa link ni. Good tips for handling temper tantrum in public.

4 comments:

  1. Aduii yang si penonton tu mcm xde keje nk kepohci hal orang...hukhuk...buat org tamban stress je kan...

    ReplyDelete
  2. Sabar amal.. skali skala mmg anak akan buat hal mcm ni...

    ReplyDelete
  3. Sabar amal.. skali skala mmg anak akan buat hal mcm ni...

    ReplyDelete
  4. fuh..bace pun berpeluh ni amal..hahah..
    kalo husben org mmg dah angkat bawak balik jer..
    tu la anak..kadang2 peelnye tak dijangka..
    mohon kite diberikan kesabaran dlm mendidik anak2 kite kan..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...