Saturday, November 28, 2015

A Short Trip to Kundasang

Assalamualaikum,

Ahad lepas kitorang jalan jalan kat Kundasang. My favourite place! Aku suka tempat sejuk. Tak suka pegi pantai ke pulau ke. Sebab nanti muka aku hitam hahaha.. Dahla memang sedia ada hitam. Pergi tempat panas laaaagi bertambah hitam. Uhukhuk tak tau nape, kulit muka aku memang mudah sunburn. So tempat sejuklah jadi pilihan hati kalau nak melancong hehehe..

Last minute planning sebenarnya tu. Sepatutnya hari Ahad husband keje tapi dapat off sebab Sabtu dah settle semua keje. Alhamdulillah. Ingat pun nak golek golek kat rumah je. Tapi tak tau seru apa yang datang menyeru encik husband itu (hahaha) pukul 11 lebih ajak pegi Kundasang. "Jommmm naik gunung. Kita gi ssejuk tubuh.." katanyaaaa... Aku tanya balik, "betul ke ni?" Bukan leh caya encik husband ni sebab aku sokmo ajak sebelum ni tapi dia buat taktau hahah.. Dia jawab, "betullaa.. Siap cepat. Pegi kejap je, pukul 5 kita balikla..." Haaaa, sepantas lipas kudung acik siapkan diri dan anak anak haritu hahaha.. Mujur Shaheem bangun awal. Kalau tak, harapan jelaa..  Mujur jugak lunch dah siap masak. Makanya, makan dulu siap siap kat rumah pastu baru gerak. Jadi sampai sana takdela kebulur huhu... Husband tolong goreng keropok buat bekal. Nak gi jalan sekejap je kan jadinye tak perlu bekal banyak banyak.

Dalam pukul 1 tengahari gitu kami gerak. Mujurla nak gi Kundasang ni tak jauh sangat dari rumah. Dalam sejam je perjalanannya. Jalan naik tu bengkang bengkok. Aku dok seat belakang. Ya Allah, loyanya Tuhan je tahu haha.. Serius nak muntah je. Kalau dok seat depan takde pulak rasa macam tu... Sekarang mama dah turun taraf, kena duduk belakang. Abang Shaheem pulak jadi co pilot. Eh Shaheem haritu pun nak muntah tau. Dia main game dalam kereta. Aku dah cakap dengan dia, jangan main. Nanti Shaheem pening. Biasala kan, takmo dengar kata. Dok kejap, dia tekup mulut dia, "nak muntah!" dia jerit. Aku panik cepat cepat cari plastik. Tapi dia tak muntah, telan balik kot? haha... Dah tak jadi muntah tu dengan eksyennya dia cakap, "Shaheem tak muntah pun ma. Shaheem tipu jerr..." Ekk elehh tipu konon. Muka pucat lesi tu nak sorok mana? haha..

Kitorang sampai kat pekan Kundasang tu dalam pukul 2 lebih. Sedihnya sampai sampai tu hujan pulakkk.. Lebat jugakla huhu.. Husband parking kat tepi pastu kitorang lepak je dalam kereta. Plannya nak gi Desa Dairy Farm tu tapi dah hujan lebat macamanala nak masuk situ. Dahla jalan situ tak berturap. Confirm jalan tu lecak, becak! Aku dah frust dah mula mula tu. Sebab niat di hati nak makan aiskrim kat situ huhuhuhu...

Oh ye, masa dok lepak dalam kereta tu, ada la heli parking kat padang tepi jalan tu. Husband ngan Shaheem memang suka la tengok. Kebetulan pulak pilotnye pun ada tengah buat ape ntah dalam hujan masa tu. Husband pun bawakla Shaheem pergi. Nak bergambar katanya. Pilot tu pun sporting. Siap tolong amikkan gambar hehe. Husband kata dia ingat nak masuk dalam jugak, nak pakai headphone ke ape namanya tu. Tapi Shaheem pulak tak nak bagi hahaha.. Shaheem dengki..


Suka gambar ni sebab Shaheem comel sangat dia senyum hiihihih.. Helikopyer ni katanya private heli utk bawak orang naik ke Laban Rata. Sewanya ialah RM6000 SEJAM. Hohohoho. Sewa amik gambar, takde. Free saje hehehe.. 

Gambar sekeluarga dalam kereta. Sokmo wefie dalam kereta je sebab senang nak snap hehe.. Shafina tu siap tunjuk tunjuk lagi. Teruja tengok muka sendiri dalam henpon.



Alhamdulillah, dalam pukul 3 lebih camtu hujan pun berhenti. Kami naik jugakla ke Desa Dairy Farm. Bayaran masuk RM5 kalau tak silap.

Kat sana just amik gambar je. Ada jugak pergi tempat kandang anak kambing ngan lembu tu tapi takde ape pun hehehe.. Nak bagi makan dan susu kat dorang pun boleh tapi bayarla. Kitorang just tengok je. Pastu ku kempunan nak makan eskrim hukhuk.. Elok beratur, sampai turn aku, staff dia cakap, "maaf kak, aiskrim habis sudah. Esok ada.." Huahuahua.. kalaulah Desa Dairy Farm tu sekangkang kera je dari rumahku, bolehla ku beli aiskrim tu esok. Ye dak? huhuhu.. Takde rezeki. So, aku beli susu jela. Beli yang 1 liter 2 kotak (harga dalam RM5.60 kalau tak silap, sekotak) dan yang 500ml 2 kotak untuk minum kat situ.





Dah puas amik gambar, dalam pukul 5 camtu kitorang pegi beli sayur kejap. Tak beli banyak pun. Memandangkan dorang jual 3 jenis sayur RM10, aku amik 3 jenis jela. Kailan, broccoli+caulilflower dan carrot. Pastu aku amik kulat, RM8 sebungkus. Sekilo rasanya sebungkus tu. Ada banyak sayur lain, memang boleh rambang mata melihatnya hehe.. Tapi sebab yang nak makannya aku dan husband saja jadi beli sikit dahla.. Beli pun yang biasa makan.

Then, kitorang ke Masjid Kundasang. Solat asar pastu zasssss segera pulang ke rumah.

On the way balik tu gunung nampak clear sangat. Kitorang excited sampai sanggup berhenti tepi jalan sebab nak amik gambar hehe.. Excitedla sebab dari sampai tu hujan, gunung berkabus so tak nampak ape. Ni gunung jelas. siap kaler merah lagi, kena cahaya matahari yang dah nak terbenam masa tu. Subhanallah. Cantik sangat kan? So magnificent! Putih putih kat gunung tu kesan runtuhan masa gempa bumi haritu. Sedih tengok huhu..


Korang kalau datang melancong ke Sabah wajib pegi Kundasang tauu :)

3 comments:

  1. Hana pun suka Kundasang sebab suka lembu. haha tapi tak pernah sampai lagi. Insya Allah one day.

    ReplyDelete
    Replies
    1. marila hana.. flight direct air asia kb kk ada dah tu. amal check bulan 1 thn dpn rm109 je. muroh2 hehe

      Delete
  2. Akk pnh pegi kundasang ms dok sabah dgn fmily dulu..tp nk repeat bwk anak2 plak dgn hubs..alahai rindunya

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...