Thursday, October 15, 2015

Salam Maal Hijrah 1437H

Assalamualaikum,

Selamat menyambut tahun baru Islam kawan-kawan. Alhamdulillah, tahun 1436H semuanya baik-baik. Semoga tahun ini juga semuanya baik untuk kita. Sihat selalu, dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki dan dipermudahkan semua urusan, insyaallah. 

Harini Sabah pun cuti., Aku ingat tak cuti hehe.. Tapi sedihnya, encik suami kerja huhu.. Dia sekarang tengah busy handle kapal tengah work up ke ape ntah istilah dia. Ikut jadual 2 minggu programnya. Semalam husb kata harini cuti. Tapi sekali bangun pagi ni dapat info kerja pulak. Aduii frust frust,, Start keje pukul 4 petang tapi husb terpaksa pergi awal pagi sebelum Shaheem bangun. Saif Shaheem ni still peel nak ngikut abah dia. Kalau husb nak keluar memang susah sangat sekarang. Kena tunggu dia tido. Tapi masalahnya dia siang hari tak tido. Malam pulak pukul 1 pagi baru tido. Agaknya Shaheem ni masih ada rasa takut abah tinggal kot. Yelah, setahun abah tinggal dia kat kampung. Bila balik kejap kena hantar balik gi airport. Dia trauma lagila kot. Huhu susah anak manja dengan abah ni. 

Dalam pukul 9 lebih husb siap-siap nak gi keje. Shaheem tidur lagi masa tu. Kesian suamiku huhu.. Masa dia peluk, kiss Shafina & me, keluar air mata dia.. Sedih katanya sebab dah set in mind nak bersama keluarga je hari ni. Dia mintak maaf dengan aku sebab tak dapat spend time bersama. Dah seminggu lebih dia asyik keje. Weekend lepas pun keje jugak. Dia nangis, opkosle aku nangis jugak. Aku kan hati tisu huhu.. Aku cakap dengan dia takpe, nak buat macamana. Dah tugas. Settle semua ni nanti okla... Aku faham keje dia. Aku dan anak-anak akan sentiasa ada di sisi dia. Dia sedih sebab Shaheem la, selalu nangis rindu dia, nak ikut dia.. Huhu takpela bang. Anggap tu pengorbanan kita sekeluarga pada tahun baru ni.. 

Dah memandangkan ketua keluarga bekerja makanya kami 3 beranak (me, Saif & Suri) duduk terperap dalam rumah jela. Tengok Astro Ceria dari cerah sampai gelap hehe.. 

Harini aku masak nasi ayam. Special untuk anak bujang yang susahhhhh sangat nak makan huhu.. Masak simple je. Sebab yang nak makannya kami 3 orang je. Alhamdulillah Shaheem makan baaanyak! Senang hati aku. Suri Shafina tu toksah cakapla. Yang tu memang kuat makan haha.. Dia la yang setia dok depan aku, siap nganga mulut tunggu aku suap hehe,,



Shaheem tu tak berenti tanya, bila abah nak balik ni mama? Lambatnya abah balik. Abah balik malam ke? Bila aku cakap abah balik esok, meraung pulak dia. Sabarrr jela.. Nak bagi dia happy sikit aku bagi dia makan aiskrim. Semalam pegi Daiso kat 1B tu, belila bekas buat aiskrim tu haa..  Tu first time aku masuk Daiso sebenarnya. Heran, kenapa laaaa dorang ni tak letak tag harga kat barang. Hangin betul, Nasib baik tak sempat tanya pekerja dia dah nampak sign, semua berharga RM5.30. Hahahaha buat maluuuuu je..

Mama buat aiskrim milo je ponggg hehe..

Oh ni gambar semalam la ni. Kami pergi 1B, amik henpon aku yang lama betul baiki. Nantila aku cerita pasal tu. Ni tengah makan donut kat Big Apple. Saif Shaheem berjaya mengepau abah. Beli train pulak. Selalunya pau Hot Wheels tapi semalam kitorang tak masuk Giant. Dia nampak train ni kat Daiso. Beli 3 bijik RM15.90 la totalnya. Harini dok berzikir, lambatnya abah balik. Nak pegi beli jalan ketapi ni dengan stesyen dia... Huhu macam macam..

Untuk adik mama beli sandal. Yeayyy.. Since adik dah boleh jalan sikit sikit mama belila sandal muroh ni hehe.. Jadila ekk.. 

Kat Parksons 1B tu tengah buat sale. Aku belila sepasang baju ni untuk Shaheem. Lama dah tak beli baju baru untuk dia, walaupun dia sebenarnya tak pakai baju pun kalau kat rumah hehe.. RM21 sepasang. Oklaa tuu...

Aku kalau keluar je mesti akan cari barang untuk anak. Apa apa mesti anak comes first. Dah jadi mak ni memang macam tu la kot. Dah lama tak beli barang untuk diri sendiri. Plan nak beli purse baru sebab yang ada sekarang tu dah tanggal dah kulit dia. Huu lama dah purse tu, 3 tahun dah umur.. Memang wajib tukar baru dah. Tengokla nanti..

Dok rumah seharian ni memang mengadap anak jela. Kalau ada husb dia boleh tolong tolong jugak esp handle abang tu. Abang suka buat adik. Sepak la.. pukul la. Aduii.. Tak tau macamana nak buat. Aku marah dia merajukla. Tak nak kawan mama.. Tak nak cakap dengan mama.. Tapi pastu datang balik kat aku. Suruh tengok dia. Dia buat muka sedih. Minta maaf mama. Shaheem rindu mama.. Tu la yang dia selalu cakap bila nak pujuk aku huhu.. Terpadamla sikit api kemarahan mama tadi. Tapi tak lama lepas tu dia buat lagi. Haihhh..

Macam tadi, dia buat adik. Aku marah. Dia jeritjerit. Tak nak kawan mama! Mama, jangan tanya Shaheem. Shaheem malas dah nak jawab mama. You know what, tu sebijik ayat yang aku selalu cakap kat dia kalau aku marah huhu.. Selalunya kalau dia mengamuk aku memang buat derkk je sampaila dia datang minta maaf. Tapi tadi, aku tengok dia dah tido dah. Sobbssss sedihla pulak rasa sebab dia tido dalam keadaan tengah sedih. Tengah marahkan aku.. 

Shaheem, mama minta maaf tau. Mama marah sebab mama sayang. Mama nak Shaheem jadi abang yang baik untuk adik. Mama nak Shaheem kawan dengan adik. Sayang adik. Mama tahu mama selalu marah Shaheem. Garang garang dengan Shaheem. Mama minta maaf ye sayang. I guess, in this new year, mama kena berubahla. I have to control my temper. Bila jadi macam ni, Shaheem tido sebelum mama minta maaf, mama rasa sedih sangat. Rasa macam something is not right. Something is not done. Sorry ye sayang........

Being a mother, a parent, memang tak mudah. Banyak sangat benda yang perlu dipelajari. Especially bab nak mendidik anak. Semoga Allah berikanku kekuatan. 


By the way, 14th Oct 15, genaplah umur Shafina 11 bulan. Allah.. cepatnya masa berlalu! Next month cukup setahun dah. Alhamdulillah dia sihat. Demam jarang jarang. Dah boleh jalan tapi masih jatuh jatuh lagi. Bambam sangat kot dik, sampai tak balance haha..  Masih breastfeeding, alhamdulillah. Makan banyak! Mulut tu memang nak mengunyah je. Dah ada  6 batang gigi dan baru tadi aku perasan ada 2 batang lagi nak tumbuh kat bawah. So total 8 batang dah la. Heee mama kena rajin gosok gigi dia. Mama doakan adik sihat selalu. Sentiasa dilindungi Allah SWT. Mama loves u Shafina!

Buah hati pengarang jantung. My Suri :)

1 comment:

  1. selalu mlas pi 1b tu sbb jauh. tp klo nk bli kain tpksa jg p sana. sbb ada kamdar. huhuhu

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...