Friday, June 27, 2014

Jalan-jalan Kundasang :)

Assalamualaikum,

Ini kisah Sabtu lepas. Baru ada mood nak update kat blog. Alkisahnye aku yang ajak husband pegi Kundasang. Tak taula nape, aku memang suka ke sana. Maybe sebab sejuk kott hihi.. Pastu dalam masa 2-3 hari sebelum pergi tu cuaca elok je. Boleh nampak Gunung Kinabalu dari rumah aku dari pagi sampai ke petang. Means cuaca kat sana pun elok. Biasanya, tengahari dah berkabus tak nampak. Kalau ikutkan hati nak bermalam kat sana, tapi... tengah-tengah bulan ni bajet ketat haha... Tambahan pulak masih ada perasaan takut Shaheem takmo tidur tempat lain. Dan tambahan lagi esoknye hari Ahad tu, husband ada konvi motor pffftttt.. In fact dia dok bagitau kawan-kawan dia, pegi Kundasang ni ibarat nak cop passport kebenaran nak konvoi dari aku la, gitu... Huh sabo jela. Tak kisahla, yang penting dia bawak aku jalan-jalan sebelum balik kampung hehe..

Plan asal nak pegi family kitorang je. Last minute husband ajak member dia. Ex-jiran kitorang. Saje ajak jalan-jalan sama-sama. Bawak anak-anak. Jiran aku ni dah ada 5 anak! Latest yang paling kecik tu kembar sepasang, umur setahun. Murah rezeki dorang, alhamdulillah..

Pastu husband plan nak bawak bekal makan kat sana. Bekal pulak bukan bekal biasa. Dia suruh aku masak nasi dagang. Hohohoho... Aku kalau nak masak nasi dagang ni memang ada rasa cuak-cuak sikit haha.. Sebab nak buat tu renyah. Kalau terlebih santan ke ape nanti nasik lembik. Dah lembik konfem konfem tak sedap huhu.. Tapi dah encik husband request tu, buat jelaa... Sambil buat sambil hembus doa mintak-mintak jadi haha.. Nervous sebab nak jamu jiran aku makan jugak. Dahla jiran aku ni pandai masak. Hohoho cuakk...

Aku bangun seawal jam 5 pagi. Siap solat subuh terus masuk dapur. Bergulai pagi-pagi hehe.. Nasi dah siap masak sebelum tidur malamnya lagi. Pastu sempat lagi rebus telur, goreng mi untuk Shaheem, tumbuk sambal, masak lempeng untuk breakfast. Huh berpeluh! Janji dengan kawan husband tu pukul 9 pagi nak gerak. Aku siap prepare sume tu dalam pukul 8 pagi. Ngam ngam la kiranya. Sempat juga jemur baju yang dah dibasuh malamnya. Feeling superwoman sangat haha.. Shaheem abah yang handle. Kejutkan dari tidur, mandi, pakai baju semua. Alhamdulillah tak kelam kabut nak bersiap.

Pukul 9 naik kereta. Kita selfie dulu sepukul kuangkuangkuang...



First destination kitorang ialah Pekan Nabalu. Takde nak beli ape pun. Singgah jap, mak yong ni nak kencing haha.. Pastu amik gambar berlatar belakangkan Gunung Kinabalu.

Cantik sangat kan pemandangan kat belakang tu?
Haa cik Shaheem tu berdukung takmo pandang depan sebab malu dengan pakcik.
Arghhh... tak taula datang dari mana peel pemalu yang amat ni..

Berdukung lagi. Takmo tengok depan pun. 

Dah puas bergambar kami teruskan perjalanan ke Kundasang. Kami ke Desa Dairy Farm. Nak tengok lembuuuuu... Nak masuk kena bayar RM4/dewasa. Huh dah naik rege. Ingat dulu murah je. Tapi tengok dah macam-macamla dorang buat. Ada banyak kelainan. Cumanya jalan je masih tak berturap haha.. Tak paham aku nape jalan masuk tu masih berbatu. Memang sengaja ke ape? huhu..

Ramai orang! Mainly pelancong dari Semenanjung la. First time aku pergi ramai orang macam ni. Tu kat dalam tu, beratur orang nak beli susu ngan aiskrim.. 

Posing sat.. Ketap bibir kes malu lagi T_T


Angin kuattt sangat masa ni. Rasa macam nak terbang je. Dahla sejuk. Best best. Rasa macam nak buat rumah satu kat sini haha...

Makan aiskrim! Satu cup tu RM5. Mahal gakla kan? hehe.. Tapi takpela, bukan selalu bleh makan aiskrim fresh dari susu lembu hehe.. Jahat tak, mama duduk, Shaheem berdiri? haha.. Dia yang takmo duduk. Maluuuuu...

Shaheem seronok tengok lembu banyak. "Kebu kebu." dia dok sebut.. Susu lembu ni memang banyakla. Tengok dia punya nenen tu semua bengkak bengkak macam nak meletupp huhu... 

Kalau nak tengok perah susu kena tunggu pukul 3 petang. Masa tu baru pukul 1. Tak kuasalah menunggu huhu... So next destination kami ke Masjid Kundasang. Eh lupe namanya. Nak solat zuhur dan makan bekal yang dah dibawa tu. Mujur kat masjid tu ada wakaf jadi senangla.. Lepak-lepak makan kat situ.

Tadaaaaa, nasi dagangku! HAHAHA..
Alhamdulillah menjadi :D
Happy sangat huhu.. 

Haa ni Shaheem bergambar dengan anak-anak jiran aku tu. Sorang lagi kembar takde dalam gambar hehe.
Tak malu pula Shaheem nak bergambar. Dia nak berkawan sebenarnya tapi malu malu kucing huhu..


Lepas siap makan dan solat, kami pergi beli sayur kat gerai tepi jalan banyak-banyak tu. Aku tak beli banyak pun sebab takut tak termakan kang kuning, buruk saje dalam peti ais huhu.. Husband borong buah. Suka makan buah yang dia dah siap-siap potong. Beli 3 RM5. Sayur pulak beli 3 RM10. Best shopping sayur kat sini. Fresh fresh..

Dah beli sayur, kitorang pegi Ranau jap. Kawan husband nak isi minyak kereta. Pastu terus balik je. Ingat nak masuk Kinabalu Pines Resort jap nak bergambar. Tapi Shaheem tido pulak masa tu. Kawan husband pun nak balik terus je sebab dia lagila anak ramai kan. Macam-macam kerenah..

Jalan-jalan ke Kundasang kalini memang betul-betul short. Aku ok je. Asal dapat rasa suasana sejuk kat kaki gunung hehe... Aku suka sangat! Insyaallah next time, ada peluang pergi lagi. Bermalam pulak ke.. 

Korang kalau datang Sabah ni wajib pergi Kundasang tauu. Pasti jatuh cinta dengan pemandangan indah kat sana. Syiok bah! :D



Tuesday, June 17, 2014

Bonding Time Shaheem & Abah

Assalamualaikum,

Shaheem memang manja sangat dengan abah. Abah pulak rajin melayan. Tak pernah nak tinggi-tinggi suara kalau Shaheem buat perangai. Sebab tu kot Shaheem selalu mengada lebih dengan abah haha... Tapi, kalau sekali abah tinggikan suara memang sedihla dia. Sebak-sebak nangis. Dah mama pulak kena pujuk. "Abah pawoh (marah)," dia cakap sambil nangis. Kesian hehehe...

Dulu-dulu kalau abah nak keluar pegi mana-mana, tak bawak dia, memang dia akan nangis. Sampai abah pun serba salah. Dah besar sikit, pandai cakap pulak, "nak ikut..." bila nampak abah pakai hensem. Terpaksala abah tipu cakap abah work. Padahal abah nak pegi jumpa member hehe.. Tapi sekarang Shaheem dah cerdik dah. Dah boleh paham dah kalau abah cakap, "abah nak kuar. Shaheem dok umah dengan mama.." Dia diam je. Bila abah nak pegi tu dia tak nangis dah. Siap tolong tutup pintu lagi. Kadang-kadang abah dah kat luar rumah tapi abah belum habis bagi pesanan dia dah tutup pintu siap kunci haha... Marah ke nak?

Aku memang suka tengok dua beranak ni manja-manja.Gurau-gurau. Kelakar hehe... Kalau weekdays abah ada waktu petang dan malam jela untuk main dengan Shaheem. Weekend kalau abah tak duty, tak keluar ngan kawan-kawan dapatla luang masa sepenuhnya dengan Shaheem.. Next month Shaheem nak balik kampung. Tinggal abah huhu. Jangan abah atau Shaheem demam rindu dahla ye. Susah hati mama nanti hehe..






Dua-dua mama sayang!


Friday, June 13, 2014

Breakfast Ala Kelate di Sabah

Assalamualaikum,

Selamat pagi! Nak cerita pasal makan-makan lagi hihi.. Awal-awal pregnant haritu aku teringin sangat nak makan nasi kerabu yang pure dari Kelate. Teringat-ingat nasi kerabu kat kampung nuu haa huhu... Kat sini memang susah sangat nak cari yang betul-betul kena dengan selera. Kadang-kadang tengok colour nasi pun dah rasa tak kena. Tu baru colour, rasa apatah lagi. Ngade-ngade sangat kan haha.. Nak buat sendiri memang sekian terima kasih jela. Aku tak reti! Banyak tempat dah aku pegi. Kat sini kira banyak jugakla restoran orang Kelantan tapi rasa still tak sama dengan nasi kerabu original tu. Sehingga lah husband jumpa satu kedai ni kat Puterajaya. Restoran D'Bulan namanya.. Ownernya orang Kelantan, tukang masak pun dia. Jadi, ada jugakla rasa Kelantan tu huhu.. Aku puas hati bila dapat makan. Boleh dikatakan every weekend makan kat sini hehehe....

Ini kedainya. Kecik je pun. Kat bawah khemah biru tu lah dorang letak lauk-lauk untuk nasi kerabu, nasi dagang, nasi berlauk, nasi lemak etc.. Bahagian dalam kedai dorang letak kerusi meja. Tak banyak sangat kerusi meja sebab kedainya kecik molek. Kedai ni beroperasi siang sahaja. Malam tak bukak. Menu lain yang ada, mee celup, mee kari, laksam. Laksam aku penah try. Not bad la..


Encik husband kalau pegi ke restoran ni wajib order nasi dagang. Suka betul dia makan  nasi dagang. Nasi dagang ni ala Terengganu. Kalau nasi dagang Kelantan ada beras dia.Tapi susah nak dapat kat sini beras tu. Gulai dia memang sedap. Sama la rasa macam kat kampung hehe..


Aku pulak wajib order nasi kerabu. Rasa takdela 100% sama macam kat kampung but still better dari kedai-kedai yang aku pernah makan sebelum ni. Puas hati! 


Omnomnom. Tengok gambar rasa lapar pulak haha.. Ada yang pergi lagi weekend ni kikikiki...

Thursday, June 12, 2014

4th June 2014 - 3rd Anniversary

Assalamualaikum,

Harini dah 12 haribulan baruu nak bercerita pasal anniversary hehe.. Dah lama sangat tak on laptop. Berebut dengan Shaheem je! Bila on laptop dia pun sibukla nak tengok car dalam google. Ni harini aku cakap siap-siap dengan dia, "Mama nak buat work mama tauu.. Car cuti. Shaheem main car Shaheem jela ye.." "Baik akak.." dia jawab haha.. Bagus anak mama! Bukan setakat nak update blog, kerja-kerja bisnes aku yang kicikk tu pun tertangguh habis huhu... Harini akan cuba sedaya upaya settle yang mana tertangguh tu...

Ok, bercerita pasal anniversary, kitorang tak celebrate beria pun. Pagi hari kejadian tu, aku just wish thru whatsapp je. Lupa nak wish masa salam ngan dia sebelum dia pegi keje hehe... Ding dong ding dong dalam whatsapp (bagi ayat-ayat cinta, harapan etc), then, that's it. Aku sibuk dengan keje aku, dia sibuk dengan keje dia. Malam tu pun makan simple-simple je sebab lauk dah takde, dah lama tak pergi pasar haha...

Esoknya 5 Jun, husband cakap dia nak belanja makan kat luar. Yabedabeduuu la kan heuheuheu... Dia ajak pegi Gayang. Ermm aku tak nak sebab mahal gile!! Makan 2,3 lauk dah seratus lebih. Rasa macam tak berbaloi. Baik pegi tempat murah yang boleh order banyak-banyak. Haa tamak sedikit di situ kihkihkih.. Aku ajak pegi makan kat KK, kat restoran yang blogger Umi Qi aka Julia Johari review masa dia datang KK haritu (baca kat sini). Nampak macam sedapppp je. Murah pulak tuu.. Tetapi, usul aku tu ditolak encik husband huhh.. Dia cakap malas nak masuk KK. Yela, aku paham, KK selalu jem. Memang malas la.. well, dia jela yang malas haha.. Sebab dia drive, aku duduk menikmati pemandangan je lalala.. Encik husband ni memang tak suka nak bersesak-sesak. Ok fine lah... 

Last last kitorang makan kat Puterajaya je, Restoran Ori Thai. Husband nak makan sup gear box sebenarnya. Tapi malangnye, malam tu takde. Kuciwa lah dia. So kitorang just order sup ekor, ikan (ape tah) masak 3 rasa, kailan ikan masin, udang celup tepung, kerang rebus. Eh macam sikit je makan kan. Tapi kenyang gile hehehe...

Husband minum orange juice, aku minum kitchai ping (air limau asam boi)

Ikan tak tahu ikan ape, masak 3 rasa. Ermm tak sedap sangat sebab ikan dia goreng terlalu garing. Liat sangat rasa. Sayang sebab kuah sedap. Kuah tu banyak lebih, kitorang siap tapau hehe..

Sup ekor ngan udang celup tepung. Sup ekor tu not bad. Udang, ermm, ok ok jela, tepung je lebih huhu

Kailan ikan masin

Kerang rebus tak sempat amik gambar. Tinggal kulit je hehe... Oh masa awal-awal sampai tu Shaheem tido. Haa meriba lah abahnye. Lenguh woooo... 

Oh, abah mithali sangat!

Tapi bila makanan dah sampai kitorang kejutkan dia hehe.. Macamana la abahnye nak makan kalau kena riba anak kan...

Total makan semua tu aku lupa hahaha.. Almaklumle, big boss yang bayar kihkihkih..Kang nanti dia balik keje, aku tanya berapa (kalau dia masih ingat lagila) dan aku update semula kat sini ye hehehe...

Apa-apapun, alhamdulillah untuk tahun ketiga perkahwinan ni. Macam-macam aku belajar. Dunia berumah tangga ni memang banyak sangat dugaan. Kena tempuhi setiap cabaran tu dengan penuh sabar. Gaduh-gaduh tu semua lumrahla kan. Jangan terlalu kerap dan jangan melarat sudahla. Muhasabah diri selalu. Kat mana ada kurang tu cepat-cepatla ubah. Toleransi perkara paling utama. Aku paham dia, dia paham aku. Kalau dua-dua ego, tak nak paham dan tak nak terima sikap pasangan memang payahla huhu... 

Semoga Allah SWT sentiasa melindungi rumah tangga kami daripada anasir-anasir jahat. Daripada godaan-godaan duniawi nih. Semoga hubungan kasih sayang di antara kami sentiasa utuh, kekal hingga ke hujung nyawa, insyaallah...

Together forever, insyaallah :)

Monday, June 2, 2014

Hello June!

Assalamualaikum,

Update blog tengah-tengah malam. Sebab budak nama Saif Shaheem tu belum tidur. Grrrr.. tadi tengok car dalam laptop. Sekarang tengah baring hisap susu sambil tengok kartun. Tak taula pukul berapa nak tido. Ni gara-gara dia tido lama petang tadi. Tido pukul 5 petang, bangun pukul 9 malam. Haa sungguh-sungguh tido. Dah bangun susahla nak tido balik. Terpaksa la mama OT. Abahnye udah tido. Macam biasa la kan hehe. Husband nak naik Gunung Kinabalu esok... Wah wah.. Semoga dia berjaya mendakinya hingga ke puncak dengan selamat.. 

Erm dah masuk bulan Jun. Dah sampai ke pertengahan tahun. Alhamdulillah. Bulan 6 bulan anniversary me and mr husband :) Tahun ketiga tahun ni. Hoh baru tiga tahun ke? Rasa macam dah lama sangat dah kawin ahaha.. Poyo je. Terima kasih Allah atas kurniaan ni. Seorang pasangan hidup, seorang anak pelengkap kegembiraan, dan seorang lagi anak on the way hehe.. I am happy and very grateful with what I have now. 

Alhamdulillah, aku dah masuk 2nd trimester. Loya loya dah hilang dah.. Minggu ni minggu ke15. Next week ngam 4 bulan. Belum ada rasa gerak-gerak dalam perut. Awal lagi kot. Rasanya by 20w baru boleh rasa gerakan  macam angin dalam perut tu. Lupa dah Shaheem dulu bila dapat rasa. 

Bulan Jun ni jugak birthday Mak & Ayah. Mak 30 Jun, Ayah 6 Jun. Semoga Allah kurniakan kesihatan yang baik buat mereka, panjangkan umur, dan murahkan rezeki mereka. Wani sentiasa merindui dan menyayangi mak ayah, walaupun Wani jauh... 

Insyaallah Julai ni aku akan balik kampung. Stay sampai beranak. Pastu balik semula ke Sabah after baby dah masuk 3 bulan kot. Insyaallah. Kalau ikut perancangan aku macam tu la. Haa nanti rindula dengan incik somi itu. Dia sure tak rindu. Hati kental katanya... Tapi dia cakap nanti dia rindu Shaheem. Maklumla Shaheem tu kan anak abah. Haih aku pun berat hati jugak sebenarnya. Tapi terpaksala berkorban sekejap. Dah plan, anak kedua mesti dilahirkan di Kelantan. Sebabnya kesian dekat mak la. Jauh nak travel dari KB-KK. Mak dah uzur, even masa Shaheem dulu pun lama jugak mak tak sihat. Gara-gara terlalu penat travel. Jadi untuk baby no 2 ni, kita berkorbanla. Tinggalkan abah sendiri kat Sabah, mama & Shaheem balik kampung. Raya nanti abah balikla. Pastu nak dekat due nanti balik lagi. Insyaallah. Semoga Allah permudahkan semuanya. Amin amin amin.. 

Haiyaa dah 1.30 pagi. Shaheem belum ada gaya nak tido. Macamana ni?? huhu..........

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...