Thursday, November 6, 2014

Apa Khabar Abang Shaheem?

Assalamualaikum,

Lama tak cerita pasal anak bujangku Saif Shaheem tu kan. Dah besar dah haa.. Harini 6 Nov 2014, genap umur 2 tahun 8 bulan.

Alhamdulillah Shaheem baik-baik je. Sihat walafiat. Cuma baru-baru ni dia ada la selsema dengan batuk sikit. Aku tak bagi makan ubat ape pun. Just apply garlic oil dekat dada, belakang dan tapak kaki dia. Dia pun relakan je mama bubuh minyak tu. Dia panggil minyak putih hehe.. Alhamdulillah hingus yang cair berair dalam masa sehari jadi hingus yang pekat kuning tu. Macam dah nak habis selsema gitu. Mujurla Shaheem ni pandai blow nose keluarkan hingus. Jadi takdela hidung dia tersumbat ke ape. Tiap kali blow mesti dia sibuk nak tengok hingus yang keluar tu. Haha. Aku tunjuk je kat dia. Sebagai motivasi untuk dia rajin-rajin blow nose hehehe..

Bercakap pun dah petah sangat-sangat dah sekarang. Dannnn, Shaheem dah pandai kecek Kelate! HAHA.. Kelakar betul. Cepat betul dia belajar. Yela dok dengar mama kecek Kelate hari-hari mestila dia pun cepat tangkap. Sekarang dah takde "tak nak" atau "tak mo." Dia cakap "tok sey" siap ada lahh kat belakang, "tok sey lahh.." Hehehe comel comel. Banyak lagila patah perkataan yang dia boleh sebut. Memang penat nak melayan dia bercakap. 

Banyak tanya especially tanya pasal car. Dia minat betul dengan car. Dia akan tanya semua jenis car yang dia nampak, "car ape ni mama?" Dia dah kenal kereta Honda, Perodua, Toyota, Proton, Mini Cooper dan banyak lagi lah! Kalau let say kita salah cakap dia akan betulkan kita balik. Geram tau, kalau dah tau kenapa nak tanya lagi?? Saje je kan hehe..

Makan minum masih berperang. Dia banyak minum susu je. Makan pulak banyak makan biskut, biskut dan biskut. Nasi dia nak makan nasi yang berperisa macam nasi minyak, nasi ayam, nasi beriyani tu. Amboi sangat ko nak. Nak makan nasi beras mahal je. Haritu 3 hari berturut-turut mak tok dia masak nasi beriyani, atas permintaan Shaheem. Untunglaaaaa hehe.. Mama pun tumpang sekaki makan haha..

Potty training memang dah sukses. Poo & pee dalam mangkuk tandas dah sekarang. Dulu kat lantai je. Sekarang dah pandai guna tandas senangla sikit. Cumanya mama la yang kena angkat dia duduk atas mangkuk tandas tu. Huarghh berat sangat. Tapi takpelah huhu.. Shaheem still pakai diaper waktu tidur malam. Walaupun selalunya bila bangun pagi pampers dia tu kering je. Huhu aku masih tak confident nak diaperless waktu malam. Tunggula sikit masa lagi..

Dah kenal ABC. Lambat kan Shaheem kenal alphabet ni. Aku baru ajar je sebenarnya. Before this ada gakla aku dok ajar-ajar. Tapi dia macam banyak nak main-main. Taknak follow sangat. Aku taknak la paksa-paksa dia kan. Sehinggalah 2 bulan lepas kot aku belikan ABC Puzzle Card ni. Alhamdulillah dia suka. Bangun tido je ajak mama belajar. Start dari situla dia kenal huruf. Bila dah nampak minat sikit-sikit tu aku bukak You Tube pulak. Cari lagu-lagu ABC. Paling dia suka phonic songs tu. Lagu tu aku dah bagi dia dengar dari kecik. Jadi mungkin dia teringat-ingat lagi tu yang dia suka tu. Awal-awal kalau kita tunjuk huruf dan tanya dia huruf ape, dia akan sebut dalam sebutan phonic. Contohnya huruf B dia akan sebut "beh beh ball.." Huruf K dia akan sebut "keh keh kangaroo." Tak kisahla, yang penting dia kenal huruf tu. Tapi sekarang dia dah sebut huruf satu-satu dah. Alhamdulillah. Takpelah lambat pun kan, yang penting dia minat nak belajar. Dan alhamdulillah Shaheem ni kira fast learner jugakla. I am proud of u sonshine! :)


Masa ni baru bangun tido. Terus ajak mama belajar.

Suka main car kecik-kecik. Dah tak tau berapa kali hilang, berapa kali beli baru. 
Nak beli yang besar-besar tak nak!

Ni dia cakap kat mama, "mama, tengok Shaheem sunsun.."
Sunsun pun boleyyy kikiki


Tersangatla manja sekarang ni. Suka baring atas perut sambil panggil nama adik hehe..
Sampai tertidur-tidur. 

Sangat sukakan kucing!

Hahaha ni lawok of the year. Nangis kena dukung dengan Norman Hakim. 
Bagusla. Don't ever let strangers to hold u hehe

Sekarang petang-petang (kalau larat) mama akan bawak Shaheem keluar main ball. Main kat area rumah je pun. Mama duduk je memantau dari jauh hehe.. Sekali sekala bagi keluar peluh. Baru sihat!


Macam-macam telatah dan kerenah la abang Shaheem sekarang. Penat sangat mama nak melayan hehe.. Alhamdulillah dia membesar dengan baik. Hopefully ada adik nanti dia akan jadi big brother yang baik juga. Sekarang selalu sayang sayang adik. Selalu usap-usap perut mama. Bila adik dah keluar nanti tak taula macamana ragamnya huhu.. Mama kena get ready. He might get jealous. Dan mama kena pandai bahagikan kasih sayang sama rata. Insyaallah. Walaupun anak mama dah 2, 3, 4 orang kasih sayang tu tetap sama, takkan berubah, takkan berkurang!


Cinta hati mama. Dunia dan akhirat.



6 comments:

  1. banyaknya words shaheem sebut dah betul..big boy sgt dah ni

    ReplyDelete
  2. Mikha minat truck siang mlm truck sesaje.
    Hihihi big boy dah shaheem.
    Esok lusa boleh babysitter adik pulak yer?
    hihihihi :)

    ReplyDelete
  3. shaheem, kita sama laaa...aunty anne pun baru pandai kecek kelate. hahahahahaha sedangkan dah berkurun aunty kawan dgn mama shaheem..haha =P

    L: el el Liana tauuuu...haha

    rindu nak peluk shaheem lagi.. hehe bila la dapat jumpa shaheem...

    ReplyDelete
  4. Salam sis,
    boleh tau tak kat mana nak beli puzzle ABC tu? Thanks alot!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam sis KemaLina,
      Puzzle tu saya ada jual. RM45 termasuk pos ke Semenanjung. Jika berminat untuk membelinya boleh sms/whatsapp sy di 014-8224228 :)

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...