Monday, August 18, 2014

Shaheem Dah Diaper Free! :D

Assalamualaikum,

Handsome boy mama & abah

Alhamdulillah, my baby dah tak pakai pampers dah siang-siang hari. Pakai time tidur je. Tu pun tunggu dia tido baru aku pakaikan. Oh my baby dah besar! Sekarang kalau ada iklan pampers kat tv aku akan cakap dengan dia, "pempis tu baby je pakai. Shaheem dah besar. Dah big boy. Big boy syin dalam bilik air. Dah tak pakai pempis dah..." Shaheem diam je. Dia paham kot hehe..

Macam tak percaya je dia dah diaperless. Semuanya berlaku tiba-tiba je. Aku takde ajar-ajar ke ape. Last aku ajar dia masa dia umur setahun setengah dulula. Tapi gagal di tengah jalan sebab aku tak sabar. Cepat naik angin bila dia terkencing dalam seluar. Pastu dia buat peel pulak tak nak masuk bilik air. Last last aku give up. Shaheem pun suka la mama tak paksa-paksa hehe..

Kali ni dia sendiri yang tiba-tiba nak. 

Sebenarnya balik-balik je kampung ni dia memang ada buat peel tak nak pakai pampers. Lepas mandi je mesti berperang tak nak pakai baju, tak nak pakai pampers. Nak bogel togel. Eeee geramm.. Aku selalu marah-marah dia la. Aku selalu cakap kat dia, "Shaheem kena pakai pampers sebab Shaheem tak pandai bagitau mama lagi Shaheem nak kencing. Kalau Shaheem kencing atas lantai siaplaaaa..." Haa aku siap warning lagi tu. Benda ni berlarutan sampaila abah dia balik. Abah dia balik pun sama jugak mengamuk-ngamuk tak nak pakai. Grr tak tau ape masalah. Dan dia memang ada terkencing atas lantai sekali tu. Haa membebel-bebel la mama ni kan.. 

Sehinggalah hari abah dia dah nak balik Sabah semula. Aku pegi klinik pagi tu. Balik-balik tengok dia dah bangun, dah mandi dan bogel. Abahnye jenuh memujuk. Siap ugut kalau tak pakai pampers dengan baju takleh ikut hantar abah kat airport. Tapi ada dia kesah? huhu.. Tiba-tiba masa dia tengah bogel tu dia jerit, "Abah, Shaheem syin!!" Panik abah dia. Mencari-cari kat mana dia kencing sebab lantai tak basah pun. Masa tu Shaheem dok kepit-kepit sambil jerit, "Shaheem syin, Shaheem syin!" Masa tu lah abah dia ajak pegi tandas. Masuk tandas je dia kencing. Bersorak gembira lah abahnye haha... Kitorang memang macam tu, kalau Shaheem kencing dalam bilik air memang kitorang akan sorak beria hehe.. Bagi dia semangat dan rasa bangga sikit sebab kencing dalam bilik air. Sepanjang bogel tu dua kali dia kencing dalam bilik air. Dan itulah permulaannya.....

Balik dari hantar abah kat airport, aku cakap dengan dia, "Shaheem nak syin cakap mama ye..." Dia jawab, "baik akak..." Haha, pengaruh upin ipin. Feeling muda mama bila Shaheem panggil akak kihkih. Dan alhamdulillah dia memang bagitau bila dia nak kencing. Siang tu memang bila nak kencing je masuk bilik air. Macam mudah sangat. Aku happy tauu. Yela dulu, kemain berperang. Sekarang tiba-tiba je ok. Dan tiap kali dia kencing dalam bilik air tu aku tepuk tangan, aku puji dia good boy, aku cakap aku sayang dia. Tengok dia senyum tu buat aku rasa bahagia dan sebak. Eh dah besar dah anak mama huhu..


Getting ready to sleep. Dah sleep baru mama pakaikan pampers.

Cuma malam pertama tu dia asyik terkencing dalam seluar je. Ada la dalam 2,3 kali. Pelik jugak aku, siang ok je. Maybe sebab malam tu dia ralit dok bermain dengan sepupu-sepupu dia. Siang hari dorang sekolah. Tapi aku tak marahla. Aku cuma cakap ulang-ulang kali, "nak syin cakap mama ye. Jangan syin dalam seluar. Sian seluar basah. Dah takde seluar dah..." Ahamdulillah Shaheem ni mudah paham kalau kita cakap banyak-banyak kali. Dan dia akan jawab, "baik akak" ulang-ulang kali jugak hehe..

Esoknya the whole day dia tak pakai pampers dan tak terkencing dalam seluar langsung! Good job anak mama :)

Action je lebih. Tak pandai kayuh pun :P

Aku hanya pakaikan pampers time dia tido je. Bangun pagi dia akan cakap, "mama Shaheem syin.." Maknanya dia nak kencing. Aku ajak dia pegi bilik air cepat-cepat walaupun dia pakai pampers. Means dia pahamla, siang hari bila dah bangun tido kena kencing dalam bilik air. Tak boleh dalam pampers. Pampers untuk kencing time tido je. 

Satu lagi masalah ialah time keluar. Haa masa mula-mula haritu dia macam confuse jugak. Kenapa tiba-tiba siang hari, tak tido, kena pakai pampers? Dia memang ye ye tak nak. Aku pun explainla ngarut-ngarut haha.. Aku cakap dengan dia, "kat kedai takde tandas sebab tu kena pakai pampers..." Haha pandaila kan menipu. Dia pun ikut jela, dah nak keluar kan. Kalau tak nak pakai takleh keluar pulak. Mama ugut haha.. Masa tu aku tak ready lagi nak bawak dia kuar tanpa pakai pampers. Sebab baru-baru lagi kan. Dibuatnya dia nak kencing time kat luar, haruuuuu...

Shaheem tak pakai pampers ni hehe

Tapi semalam aku try test. Bawak dia keluar pergi beli barang kat Tesco. Bawak siap-siap bekal pampers dan baju & seluar sepasang. Kot-kot terkencing dalam seluar hehe.. Nervous jugak aku. Banyak kali pesan, "nak syin cakap mama.." Masa kat Tesco tu dia dok pegangla bebird dia. Actually dia memang selalu pegang pun. Mungkin rasa pelik, ape yang berhayun-hayun dalam seluar ni? haha.. 2 jam kat Tesco dia bagitau maksu dia, dia nak syin, nak uk uk. Alamakkkk... Cepat-cepatla aku bawak dia pergi tandas. Dahla tandas tu jauhhhhhh... Risau betul aku takut dia terkencing dalam seluar. Masuk dalam tandas dia buat bunyi, "uwekkk uwekkk.." Hahahah, Saif Shaheem ni memang penggeli sikit orangnye. Kalau tandas kotor ke ape dia memang akan buat gaya nak muntah. Aku bukak seluar dia tapi sebab dia geli dia terus cakap, "timo syinnn...." Maknanya tak nak kencing. Sudah, takkan nak tahan sampai balik. Sakitla perut tu nanti. Aku pun pakaikanla pampers kat dia. Mujur jugak dia nak. Tapiii, balik rumah dia cakap nak syin lagi. Bukak-bukak pampers kering. Dia tahan jugak rupanya huhu..... Kesian Shaheem. Apa-apapun kira berjaya la tu kan keluar tak pakai pampers? Harap-harap lepas ni pun okla..

Pasal berak pulak memang payah sikit. Shaheem biasa berak sekali sehari. 2 hari pertama dia berak dalam seluar. Aku memang tak marah dia sebab faham, berak ni bukan macam kencing. Datang sakit tiba-tiba, mana boleh tahan-tahan. Tapi alhamdulillah la, after dah cakap ulang-ulang kali dia dah boleh berak dalam bilik air. Tapi dia macam takut-takut lagila. Takut sebab dia bleh nampak taik dia haha.. Sampai menangis-nangis kadang-kadang tu sebab takut. Ada ada je huhu...

Anyway, aku memang rasa senang hati sangat sekarang ni bila Shaheem dah diaper free. At least perbelanjaan untuk pampers tu dah berkurang. Dah tak luak mana dah pun pampers yang ada. Maklumla, pakai sekeping time tido je. Senang hati jugak sebab proses potty training mudah sangat. Letih memang letih sebab dia asyikla nak terkencing. Dengan keadaan aku yang tengah pregnant ni memang letih dan mengah sikitla. Tapi takpelah, susah susah dahulu, senang senang kemudian :) Cuma sekarang ni tinggal pakai time tido tu jela. Aku tanya mak aku macamana nak ajar. Mak cakap kalau malam ni tawakal je hehe.. Memang macamana sekalipun mesti ada toto atau tilam berjemur esok paginya. Tunggu dia dah besar sikit, dia boleh control atau boleh bangun untuk kencing. Takpelah, slow slow. Kita master yang siang hari ni dulu..

Alhamdulillah, at 2 years 5 months, Saif Shaheem is officially diaper free!



7 comments:

  1. baik kakak? hahaha..comel tau shaheem.. bijak ni.dengar cakap mama yer..elok la tu, pempes bagi adik baby je pakai..hihi

    ReplyDelete
  2. cepatnyaa...shaheem bijak! Gud boy ye!!

    ReplyDelete
  3. wahhh..dah diapers free la dia...good boy....ain pun tengah nak ajar raees x pakai pampers nie..tengok la hasilnya camne nant..

    ReplyDelete
  4. haha..rasa comel plk bc cite pasal terkencing ni..
    dah besar ek.. ckp tau kalau nk shin..x mau pgang2 bird, nanti gf tgok malu..hihi

    ReplyDelete
  5. wah...good boy shaheem...airis belum lagi...tapi peel xmo pki pampers tu dah ada...tgk la mami dh tak kerja next month leh la train dia

    ReplyDelete
  6. Congrats shaheem....good boy....!! :) nk ssuko baca part shaheem tu penggeli..hehe kecik2 dh pandai geli2..bagus2.. :)

    ReplyDelete
  7. Wah, bahagianya bila anak dah diapers free. Ibu yang paling lega, kan?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...