Tuesday, May 6, 2014

2nd Pregnancy - Alhamdulillah!

Assalamualaikum,

Apa kabar semua? Aku baik-baik saje. Nak menghabiskan trimester satu ni cepat-cepat sebenarnya huhu. Morning sickness sekejap ada sekejap takde. Time ada tu memang melepet jela aku. Especially pagi-pagi. Nak muntah tapi tak muntah. Loya, pening.. Sampai nak buat keje ape pun tak larat sangat rasa. Especially masuk dapur. Huarghhh malas gile. Nak masak, nak basuh pinggan, nak kemas dapur, malas gile!! Kesian incik somi. Makan nasik berlaukkan petai jeruk dengan budu je. Pastu up sket goreng telur dadar. Hahaha, adehhh... Bila nak habis fasa malassss nih..

Memang lain sikit pengalaman mengandung second baby ni. Ape-apepun, alhamdulillah syukur. Diberi peluang untuk merasainya lagi. Aku sekarang 11 weeks preggy. Masih awal kan? Baby kecik lagi. Tapi haritu scan boleh nampak dia aktif sangat-sangat. Alhamdulillah. Seronok! Tak sabar nak tunggu perut besar, tak sabar nak tunggu dapat rasa gerakan-gerakan dalam perut ni hehe.. Doakan aku ye. Semoga selamat semuanya hingga ke hari aku melahirkan khalifah Allah ni.. 

Shaheem tak paham ape pun lagi. Masa scan haritu dia tengok je doctor scan. Balik rumah dia pegang perut aku pastu cakap, "sakit sakit.." hehe.. Shaheem dah nak jadi abang tau. Kena jadi good boy dah lepas ni. Shaheem ni memang good boy. Jarang-jarang buat perangai. Tapi kalau dah buat perangai tu, boleh jadi gergasi jugak mama ni haha.. Semoga Shaheem jadi anak yang baik, abang yang baik nanti. 

Incik suami pulak.. errr ntahla haha. Orang lelaki kot kan, susah nak tunjukkan feeling dia tu. Masa awal-awal tau pregnant, banyak kali juga dia dok sebut, "Shaheem dah nak jadi abang". Pastu tanya, "mama pregnant lagi eh?" Macam tak percaya je haha.. And you know what, sometimes dia lupa aku pregnant haha. Mungkin sebab aku takde sickness yang teruk sangat. Kadang-kadang aku memang act macam biasa. Macam tak pregnant je. Ligat ke sana sini. Tapi tulah, time tak larat memang tak larat. Masa tu lah dia baru sedar aku pregnant hehe..

Alhamdulillah. Perancangan Allah memang terbaik kan? Aku TTC dari July last year. Aku macam pelik gakla kenapa susah sangat nak lekat. Walhal masa Shaheem dulu siap bunting pelamin huhu.. Rupa-rupanya Allah dah tetapkan bila waktu yang sesuai untuk aku pregnant lagi. Shaheem ngam 2 years terus aku pregnant. Agaknya sebab by that time Shaheem dah besar, dah boleh dengar dan paham apa yang aku cakap atau suruh. Aku sekarang pun lebih tenang dalam menjaga Shaheem. Aku penah cite kan, aku ni hot tempered sikit. Dulu Shaheem selalu kena marah, kena cubit bila dia buat hal. Tapi nak dekat dia umur 2 tahun tu aku macam dah cool sikit. Takde nak marah dia selalu. Dan dia pun macam jarang dah buat perangai. Kalau buat perangai pun aku masih boleh bersabar. 

Apa-apapun doa aku, semoga Allah sentiasa memberi aku kekuatan dan kesabaran dalam menjaga anak-anak, amanah Allah ni..


8 comments:

  1. Tahniah...kita boley geng, i m 12w....hehe
    Jom tukar aura baby boy n gurL...ngeee
    Nway, take care yek ^_^

    ReplyDelete
  2. baiduri
    yeayyy ada geng! hehe.. haa jom2, kita nak baby girl cam tasneem lak pasni, insyaallah hehe.. take care juga ok :)

    ReplyDelete
  3. tahniah wani! baru tau wani pregnant... termiss bc kt FB kot.

    jaga baby leklok :D

    ReplyDelete
  4. yeaaayy...tak lama dapat anak saudara baru..!! :)

    ReplyDelete
  5. Amal..tc ye..
    Semoga segalanya dipermudahkan

    ReplyDelete
  6. ryehanna
    tenkiu ana! hehe kt fb xde bgtau sgt pun..

    dilamilin
    yihaa.. selamat mengasuh nanti hehe

    chekgu azrine
    tq kak :)

    ReplyDelete
  7. hayati saat2 indah masa pregnant. Bukan selalu..rasakan enjoy..pasti enjoy..
    http://sihatlindungselamat.blogspot.com

    ReplyDelete
  8. tahniah amal! hehe.. tumpang happy sgt2.. :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...