Saturday, November 30, 2013

PROMO & NEW ARRIVAL NOVEMBER - SWEET LITTLE PUMPKIN

Assalamualaikum & hello daddies & mommies!! :)

Here's some new promo and new arrival at SWEET LITTLE PUMPKIN this month ;)


CUTE BABY ROMPERS ON 10% SALE
(BERMULA 15 NOVEMBER - 30 NOVEMBER 2013)
Ada lebih daripada 200 helai rompers untuk dipilih.
Klik sini untuk lihat album ya:


PYJAMAS UPIN & IPIN READY STOCK!!
RM25 tak termasuk postage
Click sini untuk mengetahui available size:


SOFIA THE FIRST READY STOCK!
View album untuk mengetahui harga & available size ye :)



For more baby stuff,
feel free to visit Facebook Page:

Friday, November 29, 2013

MommyCha 1st Giveaway: Mommy & Baby Moments

Assalamualaikum,

Yeayy pada hari Jumaat yang penuh berkat ini, jom kita buat entry khas untuk giveaway by Mommycha yang gojes mojes hehe...

Segan nak join ni sebab aku takde gambar cantik yang nak dipertaruhkan. Tapi apa salahnya join. Tak menang pun takpe hehe

********

Theme:
  • mommy&baby moments
  • tak kisah sama ada korang ade sweet, sour, pahit, kelat, sugarcandy, candycrush, scrumptious sugar moment bersama anak-anak tersayang.

How it work:
  • JOIN/FOLLOW blog mommycha dulu.
  • Buat satu entry paling ringkas mengenai gambar yang korang hantar. 
  • Ikut KREATIF/INOVATIF masing-masing.
  • Silalah letak link di entry anda mengenai GA ini.
  • Dalam gambar tu mesti ade gambar korang & anak masing-masing. 
  • SATU gambar sahaja, okeh?
  • Kalo anak orang lain dikira DISQUALIFIED hahahahaha!
  • Pastu tinggalkan jejak link entry dekat RUANGAN KOMEN sticky post ini.
  • Tarikh Tutup: 1.12.2013 (AHAD)

 Winners akan dipilih berdasarkan gambar paling MENARIK.  
Entrynye biase-biase pon takpe.

********

Sudahku menjoinkan diri/memfollowkan blog Mommycha.
Korang yang nak join juga silalah terjah blog Mommycha sekarang juga! Click [sini]

Okeh, ini gambar yang kupertaruhkan. Moga-moga ada rezeki hehe


Aku sebenarnya tak banyak gambar together gether dengan Shaheem. Bila korek-korek folder gambar dalam laptop ni semuanya gambar Shaheem dengan abahnya. Dengan mama yillek. Kalau ada pun dalam kereta, sebab mama suka snap sendiri! Pastu time dalam kereta tu jela dia dok diam.. Dalam kereta pun jadi lahhh.. Dalam banyak-banyak gambar, gambar ni lah yang paling aku suka. Sebab Shaheem tengok aku macam tu. Alahai comelnye diaaaaa.. Shaheem tengok ape? Tengok gigi mama kunen ke? haha.. Pandangan dia tu serius buat hati ni cair. Sayang anak mama!

Semoga ada la rezeki untuk menang ye hehe.. 
Thanks mommycha! :D

Wednesday, November 27, 2013

Sayonara SS7438P!

Assalamualaikum,

Naik kereta tuan baru.
Bye bye SS7438P!
I will miss you hehehehe

Mister husband dah jual dah his 1st scrambler. Macam mimpi pulak aku rasa haha.. Sebelum sebelum ni everytime kitorang gaduh especially tentang minat dia dengan motorcross ni dia mesti cakap, "takpelahhh.. abang jual jela motor abang tu.. abes cerita!" Pastu aku kesian, aku cakap tak payahla. Sayanggg... hehe.. Dia memang tak jual pun, saje cakap camtu. Aku tauuuu :P Tapi ni alih-alih tiba-tiba jadi pulak dia jual. 

Ehhh jangan salah paham. Kitorang tak gaduh tauu. Dah lama tak gaduh pasal motor ni. Sebab aku dah redha. Aku sokong apa saja minat dia. Asalkan dia tak abaikan keluarga. Dan dia memang tak pernah abaikan kami. Tu yang aku terkejut bila dia nekad nak jual.

Dia jual sebab.... dia nak beli baru!!! Yang lebih power! Huarghhhhh.. takpe takpe redhaaa... hehe.. Dah minat dia kannn.. Support jela. 

Teringat pulak kenangan masa mula-mula beli SS7438P ni. Masa tu aku tengah pregnant. Tahun 2011, bulan Disember. Ada aku cerita pasal mula-mula beli motor tu kat entry ni. Beria-ia dia mintak izin aku nak beli motor tu. Aku senyum je. Senyum terpaksa ahaha. Aku bukan ape, motor ni kan lebih berisiko untuk accident (ish mintak jauhlaaa..) Tu yang aku macam kureng sikit dengan motor. Tapi tu lah, dah minat dia. Beli pun dengan duit dia. Aku bagi jela..Dia punya seronok tu kan, macam budak kecik! hahaha.. abang abang....

Teringat dia cakap beli motor ni sebagai tanda kenangan, beli time aku pregnant first baby. Hmm nampaknya second motor kena tunggu aku pregnant second baby baru boleh beli kottt haha.. Jenuhhh tak tau bila. Dia plan nak beli Januari atau Februari tahun depan. Motor ape pulak? Entahla dia huhu.. Aku bukan reti bab bab motor ni. Dia selalu je tunjuk kat aku gmbar motor dia yang google. Apa tah yang menariknya. Aku pun tak faham haha.. 

Jauh dah SS7438P ni berjalan. Paling jauh dia pegi Lawas, Sarawak dari KK 2 minggu lepas kot. Not bad for a local brand. Tapi hubs cakap still kualiti jauh beza dari motor Jepun macam Honda, Yamaha, Kawasaki tu.. Ape-ape jelah haha..

Aku pernah naik 2 kali je kot SS7438P ni. Tinggi wooo.. Gayat! Shaheem memang suka. Action siap takmo pegang handle lagi..






Kita tunggu jelaa motor baru nanti motor apa. Iols pasrah je ni hehehe...


Tuesday, November 26, 2013

Lok Kawi Wildlife Park

Assalamualaikum,

Ini cerita sehari selepas bawak Shaheem mandi swimming pool. Plan nak gi zoo ni dah lama dah. Aku la yang selalu ajak husband. Tapi selalu je tak berkesempatan. Since tak jadi nak pegi Kudat dan husb dah apply cuti hari Isnin, kitorang pun plan pegi zoo jelah. Alang-alang kann...

Zoo tu letaknya di Lok Kawi. Papar sana. Papar ke Putatan? Papar la aku rasa.. Jauh jugakla dari Tuaran. Tuaran-KK 30km. KK-Lok Kawi lebih kurang 25km. Jadi total dari rumah aku 55km. 

Kitorang pegi lepas Zohor dalam pukul 12.30 tengahari. Sampai sana dah dekat pukul 2 petang. Hujan renyai-renyai. Sampai kat car park kitorang makan dulu dalam kereta hehe. Aku bawak bekal nasi goreng. Pastu kat car park tu ada jual air kelapa. Beli tapau. RM1 je kot secawan kecik tu. Lupe dah. 

Entrance
*Yaiiiii gemoknye akuuuuu*

Bayaran masuk untuk dewasa ialah RM10. Untuk kanak-kanak RM5. Tapi kanak-kanak yang berumur 2 tahun ke bawah, masuk percuma. Jadi haritu kami bayar RM20 jelah.

Kat kaunter masuk tu ada rangka binatang ni. Errrr aku lupa dah menatang apa haha..
Aiyooo blur pulak gambar husband amik!

Berbukit-bukit jugak zoo ni. Lelohhhh memanjat. Shaheem syokla dia, berdukung je ahaha. Abahla jadi mangsa. Kekadang je gilir dengan mama. Tula abah, mama nak beli carrier tak bagi :P

Pastu hujan renyai-renyai dan sesekali lebat jugakla. Silap besar aku bagi Shaheem pakai baju singlet macam tu. Sepatutnya pakai T-shirt biasa dengan jeans. Sebabnya zoo tu hutan belantara! Nyamuk baaanyak sangat. Kesian Shaheem, menggaru je keje. 

Layan gambar lah ye..

Tak tau ape nama binatang ni. Macam kancil tapi bukan kancil..

Rusa. Gambar first tu Shaheem takut haha


Tak tau ape nama binatang ni. Besar macam kuda!

Beruang madu

Elephant


Ada banyak lagi binatang sebenarnya. Aku je malas nak amik gambar. Maklumla guna henpong je. Gambar banyak tak jadi. Mostly gelap sebab dalam hutan dan langit haritu pun gelap dek hujan renyai-renyai. Besar zoo ni. Ada macam-macam jenis burung, orang utan, badak sumbu, harimau 2 ekor, dan banyak lagi lah! Kitorang tak round habis pun sebab hujan. Tak syok nak berjalan. Pastu tak larat nak dukung Shaheem haha.. 

Pukul 3 petang ada animal show. Orang zoo tu cakap kalau hujan maybe takde tapi alhamdulillah la time kitorang pegi tu dorang buat jugak walaupun hujan. Maybe sebab ada ramai budak-budak tadika datang melawat. Kesianla kat dorang kan nak tengok. Kesianla jugak kat kami bertiga ni ehe...


Okey okey jugakla show dia. Aku penah tengok show macam ni kat A Famosa. Lebih kurang sama!
Yang excited lebih-lebih nak tengok animal show ni aku ngan husband je. Shaheem tak layan!
Dia sibuk ajak kitorang balik. Sungguh-sungguh dia tarik tangan abah dia suruh bangun dari tempat duduk.
Sudahnye kitorang tengok sekerat je show tu.. Spoil la Shaheem! huhu..


Kitorang terus balik je lepas tu. Tak kuasa dah nak berjalan. Penatttt! 

Overall, puas hati jugakla dapat jejakkan kaki ke wildlife park ni. Walaupun agak tak selesa sebab hujan dan Shaheem pun tak excited sangat hehe.. Dia tak pandai lagi kott.. Takpelah, tunggu dia besar sikit lagi, bawak dia pergi sekali lagi. Mudah-mudahan masa tu dia dah pandai seronok :)

Monday, November 25, 2013

KIDS PVC STICKER BLACK BOARD

KIDS PVC BLACKBOARD STICKER!

~ Sesuai untuk pembelajaran anak-anak dan dekorasi rumah
~ Sangat mudah dipasang & dibersihkan selepas digunakan 

~ Di belakang sticker ada grid line sbg panduan jika anda hendak potong mengikut saiz atau bentuk yg dikehendaki.
~ Ianya boleh ditampal di:
1.Dinding rumah (pastikan permukaan licin ya, jika menggerutu tidak sesuai)
2.Kaca Sliding Door.
3. Dinding dapur (ceramic)
4. Pintu rumah
5. Pintu almari
dan tempat-tempat yang dirasakan sesuai (permukaan rata)

Pakej:
1 roll sticker vinyl papan hitam 45cm x 200cm
5 Batang Kapur tulis pelbagai warna.








HARGA TERMURAH DI PASARAN!
HANYA RM35 TERMASUK POSTAGE KE SEMENANJUNG MALAYSIA

BERMINAT?
EMAIL: alwani.amalini@gmail.com
WHATSAPP: 014 8224228
PM FACEBOOK: www.facebook.com/messages/slpumpkin

Sunday, November 24, 2013

Shaheem's First Swimming Pool Experience!

Assalamualaikum,

Masa Shaheem baby baby aku tak pernah bawak dia mandi kat swimming pool. Sehelai swim suit pun dia takde. Memang tak pernah plan pun nak bawak dia pegi. Sehinggalah kejadian dia mengamuk di Poring hari tu hohohoho.. Abahnye rasa ralat sangat sebab Shaheem berendam sekejap je haritu. Sampai menangis tak tentu arah. Makanya abah Shaheem ganti balik dengan membawa Shaheem berendam dalam kolam renang di Pusat Sukan TLDM, Sepanggar. Masuk free, pakai baju ape pun tak kisah. Since Shaheem belum ada swim suit, aku pakaikan je rompers. Mujurle ada sehelai rompers saiz 18-24m. Cute plak aih tengok dia pakai rompers hihihi..

Kolam renang kat pusat sukan ni bukak pagi dan petang. Pagi pukul 8 sampai pukul 12 tengah hari, petang pukul 4.30 hingga 6 petang kot. Aku pun ingat-ingat lupe dah hehe.

First time pergi haritu kitorang pegi petang. Alhamdulillah tak panas sangat masa tu. Redup je. Syokla sikit nak main air. Cuma ramai budak-budak besar. Shaheem seronok je. Dia memang suka berkawan dengan budak besar hehe...

Jom lah kita tengok gambar ye :P

Mula-mula masuk dalam air. Asyik la dok tengok bawah je hehe..

Tengok muka Shaheem. Macam sakit kan? Mata bengkak. Ni sebenarnya sehari selepas kitorang balik dari Kundasang tu. Mata bengkak hasil menangis tak berhenti. Kesian anak mama..

Shaheem belum pandai berenang so Shaheem jalan jelah dalam pool ni.
Banyak kali jugak dia terselam haha.. Terbatuk-batuk dia sebab tertelan air..

Abah ajar apungkan badan. Action je lebih :P



Nak berkawan dengan abang..

New friends :)

Yeayyy basahkan rambut abah!!


Dekat sejam lebih jugakla Shaheem berendam. Kitorang memula takut jugakla dia akan mengamuk ke ape sebab tak puas mandi. Tapi alhamdulillah tak. Dia sendiri yang nak naik. Agaknye sebab dia dah kesejukan. Jari-jari dia memang dah kecut habis. Puas hati sungguh-sungguhla dia berendam.

Last week kitorang ada pegi lagi tapi pegi pagi. Syok habis sebab takde orang haha.. Shaheem conquered the pool! Next time mama nak join berendam jugaklah. Jeles pulak tengok bapak dengan anak je yang main air hehe..


Thursday, November 21, 2013

Kundasang yang Misteri

Assalamualaikum,

2 minggu yang lepas kami sekeluarga (me, hubs n Shaheem) pergi bercuti di Kundasang. Yang ajak memula tu kawan aku Rosie. Dia nak pegi sana dengan sorang lagi member kitorang, Shida yang datang dari Semenanjung. Rosie orang Penampang. Saje nak bawak Shida jalan-jalan. Sorang lagi yang join ialah kak Tetty namanya, kawan Rosie & Shida kat UPM. Kak Tetty orang Sabah jugak. Katanya PHd sekali dengan Shida. Aku tak kenal la hehe.. Haritu la baru kenal.. 

Plan asal ialah nak pegi Kundasang. Tidur semalaman kat sana. Pastu esoknya pegi Kudat pulak. Tidur semalaman kat sana jugak. Aku excited wehh hehe.. Especially nak ke Kudat tu. Aku dah lama teringin nak ke Simpang Mengayau. Kundasang dah selalu dah.. 

Aku mintak encik hubby amik cuti sehari. Jadi bolehla berjalan sakan, tak perlu pikir pasal kerja hehe.. Dia amik cuti hari Isnin. Kami ke Kundasang hari Sabtu.

Dalam kereta, perjalanan dari Tuaran-Kundasang, alhamdulillah semuanya baik-baik saja. Shaheem tidoooo memanjang. Maklumla kena kejut awal pagi hehe.. Bagus jugakla dia tak meragam. Sebelum sampai ke Pekan Kundasang kitorang singgah Pekan Nabalu dulu. Aku tak pernah singgah Pekan Nabalu ni. Selalu limpas je.. Ecece dah pandai cakap Sabah ni haha.. Limpas = lalu :P

Landmark Pekan Nabalu
Ohoii aku gemok oii!
T__T

Lama jugak singgah kat Pekan Nabalu tu. Shida borong souvenir banyak gile haha.. Aku round round je kat situ. Takde plan nak beli ape pun.

Pastu gerak ke Pekan Kundasang. Nak ke homestay yang kami sewa. Kak Tetty yang urus semua pasal penginapan & makanan. Dia bawak bekal baaanyak! Terima kasih Kak Tetty. Sedap lak tuh dia masak. Yumm yumm.. 

Oh ye, homestay kami di Mesilau. Kalau korang penah ke Desa Dairy Farm tu, haa jalan nak ke rumah tu ikut jalan nak ke dairy farm tu la. Cuma jauh ke dalam lagi. Dekat dah dengan Mesilau Nature Resort tempat orang nak naik Gunung Kinabalu.

Ini pemandangan dari rumah kami duduk. Kat kereta Isuzu hijau parking tula rumah kami. Nampak bumbung merah tu? Tu bumbung rumah tula. Nampak tak Gunung Kinabalu tersergam indah tu? :)
Kereta viva tu masuk ke dalam lagi. Agaknye nak pegi Mesilau Nature Resort la kot. Jalannya memang kecik je and takde lampu jalan langsung! Tepi-tepi jalan tu bukit, lalang tinggi-tinggi. Rumah orang jarang-jarang je ada. Malam malam seram ok. Seram.


Ni keadaan dalam rumah.
Kecik je rumahnya. Shaheem pun tak puas berlari. Berjalan ramai-ramai dalam tu pun rasa macam nak terlanggar bontot haha..

Kalau tak silap harga semalaman murah je. Dalam RM60. Ada 3 bilik. Tapi bilik pun sempit yang amat. Nak solat pun kena angkat beg letak atas katil barula ada ruang. Bleh bayang tak betapa sempitnya? huhu.. Ada tandas juga. Tapi tandas dia macam kat luar sikit.. But still in the house la. Erm susah nak explain. Dapur tip top. Lengkap dengan pelbagai peralatan. Nak masak memang takde masalah. Tapi.. seriously aku tak recommend rumah ni hahaha.. Tak selesa sangatla bagi aku. Kalau just nak duduk 2,3 orang ok kot. Tapi kalau macam 10 orang ke atas tak boleh.. Sempit sangat. Pastu rumahnye jauh sangat ke dalam. Untuk orang yang ada anak kecik macam aku, tak sesuai kottt.. Haa jap lagi aku cerita kenapa hehe..

Aktiviti pertama kat rumah tu ialah makan-makan dan solat Zohor. Pastu kitorang gerak pergi ke Tagal Sg Moroli. Ala tempat ikan kelah besar-besar tu.. Kitorang gerak dah lewat sangat. Dahla hujan renyai-renyai. Sampai sana dah pukul 4 petang. Dah puas main dengan ikan, Kak Tetty ajak pegi Poring Hot Spring. Kitorang ikut je. Sampai Poring pun dah pukul 5 petang dah.


Kitorang sebenarnya tak plan nak mandi pun tau sebab dah lewat. Tapi cik Shaheem ni, budak-budak, paham-pahamla kan, bila nampak orang lain berendam, bila nampak pool penuh air, wajibla terjun sama kan! Grrr dibantainya mengamuk kat situ sebab nak masuk dalam air. Sebab tak nak dia mengamuk lebih-lebih, abah dan mamanye redha jelaaa... Bukak seluar, bukak pampers, haa rendammmm.. Nasib ada bawak baju & pampers spare dalam beg dia. Tapi sekejap jela berendam sebab dah nak maghrib time tu. Encik husband ni very particular sket bab bab maghrib ni. Sape tak risau. Anak sebesar ni dok kat luar waktu senja. Dalam hutan plak tu. Abah dia angkat je dari pool tu terus dia meraung. Ya Allah, panik sangat kitorang masa tu. Sebab bila dia menjerit lagila tak elok kan. Cepat-cepatla bawak dia lari masuk dalam kereta. Sebelum tu singgah Surau Poring. Nak salin baju dengan pampers dia. Dia mengamuk ngamuk. Aku nak pegang pun susah huhu. Shaheem Shaheem, tantrum dia memang makin menjadi-jadi.

Kitorang gerak balik rumah tu dah gelap dah. Sampai kat rumah Shaheem tido. Tapi bila masuk rumah dia terjaga. Tapi mood dia ok jela. Seronok main-main. Seronok berlari sana-sini.. Intai anak Kak Tetty main ape semua..

Malam tu kitorang just duduk rumah. Barbecue. Kak Tetty dah prepare semua dah. Ayam ikan.. Marvellous lahh hehe.. Yang tukang bakar adik Rosie ngan kawan dia. Aku tunggu nak makan je haha.. Sejukkk sangat malam tu sebab kat luar hujan pastu ditambah pula kesejukan duduk di kaki gunung. Huii menggigil gakla. 

Dalam pukul 10 lebih after siap makan semua, Shaheem tetiba buat hal. Haa jengjengjengg, aku nak start cerita misteri dah ni haha.. Dia berak sebenarnya. Aku bawakla pegi bilik air basuh. Dah siap basuh masuk dalam bilik nak pakai pampers. Tapi dia tak mau baring atas katil. Dia peluk aku sekuat-kuatnya. Sambil mengerang macam nak marah, macam nak nangis. Macam-macamlahh.. Aku pun dah geram jugakla sebab susah nak pakaikan pampers kat dia ni. Terpaksala pakaikan sambil berdiri sambil mulut aku pun potpetpotpet tak brenti marah kat dia huhu. Shaheem masa tu dah nangis-nangis dah. Aku suspek dia nangis sebab aku marah dia la. Lama-lama makin kuat pulak dia nangis. Bila abah dia datang dia terus nak pegi kat abah pulak. Tapi masih menangis. Hubs bawak dia keluar rumah, dia diam. Tapi takkanla nak duduk luar rumah lama-lama. Dahla sejuk, gelap pulak tu. Hubs masuk balik. Huwaaa dia nangis balik. Hah sudah, dah kenapa budak ni... Dia menangis tu memang kuatla. Kesian aku tengok dia. Pada masa yang sama aku rasa dia dah ngantuk. Tapi dia macam lawan mata. Bawah mata dia dah merah dan bengkak dah. Tak tau dah macamana nak pujuk dia. Bila abah dia ajak masuk bilik nak tido lagi kuat dia meraung. Abah dia bawak keluar rumah, senyap pulak. Siap leh gelak. Tapi, masuk je rumah terus dia meraung lagi. Masa tu aku memang dah rasa lain macam. Sampai pukul 11 lebih dia menangis. 

Masa tu orang lain semua dah nak tido dah. Kitorang laki bini ni restless la. Kesiankan Shaheem yang menangis tak berhenti. Kesiankan orang lain yang tak dapat tido. Then hubs cakap dengan aku, "jomla naik kete. Kita pusing-pusing jap. Bagi Shaheem tido.." Aku ikut jela. Dukung Shaheem masuk dalam kereta. Shaheem dah senyap dah masa tu. Kat luar rumah kan. Senyap jela. Dalam kereta pun dia senyap je. Masa kat dalam kereta tu hubs pasang ngaji. Surah Yasin kalau tak silap aku.

Jalan Mesilau tu gelap yang amat. Takde lampu jalan langsung. Lampu rumah pun jarang-jarang je. Shaheem sekejap je dah tido. 

Pastu kann... aku ada la tengok kat side mirror sebelah tempat duduk penumpang ni. Aku ada nampak 'SESUATU' tau.. Aku nampak macam ada bulat putih kat belakang. Aku tak sure di bonet atau di tepi pintu kereta. Sebab keadaan kat luar gelap. Yang aku nampak bulat putih tu jela. Memula aku ingat ada barang kat car seat Shaheem di backseat. Pastu aku ingat lampu jalan. Tapi takde lampu jalan pun. Memang aku confuse sangat dengan apa yang aku nampak tu. Banyak kali aku tengok benda tu kat belakang. Aku tak bukak mulut pun. Tak cite dekat husband. Hmmmm....

Sampai kat simpang nak pegi Desa Dairy Farm, husband pusing balik. Dia pun dah tak berani nak pegi jauh. Sampai rumah Shaheem masih tido. Aku angkat dia perlahan-lahan. Masuk dalam rumah dia tersedar tapi masih mamai-mamai. Husband bukak pintu bilik. Dan dan tu lah dia start menangis balik... Garu kepala jap huhuhu...

Husband pun terus buat keputusan, "kemas beg. Kita balik!"

Hohohohoho.... aku pun menurut perintah. Pass Shaheem kat dia. Dorang lari keluar. Shaheem senyap tau bila kat luar rumah. Musykil betul aku... Aku pun cepat-cepat mengemas. Pukul 12.30 tengah malam kitorang gerak balik. Mintak maaf dengan Rosie, Shida dan mintak dorang sampaikan jua maaf kami pada Kak Tetty yang dah tido time tu. Maaf sebab dah lari dari planning asal. Dahla kat Kudat Kak Tetty dah book penginapan jugak huhu. Serba salah rasa tapi sebab Shaheem ni dah menangis je, elokla kami balik je. 

On the way pulang, aku tengok lagi sekali side mirror. Ajaib! Kali ni gelap gelita. Takde langsung bulat putih yang aku nampak masa keluar pukul 11 lebih tu. Hmmmmmmm pelik tak?? Aku diam jugak. Tak bukak mulut langsung.. Kitorang sampai rumah di Tuaran pukul 1.30 pagi. Shaheem tidur lena dalam kereta. Masuk rumah kami pun dia lena. Alhamdulillah. Aku masa tu penat yang amat. Terus tido je. 

Pukul 4 pagi, Shaheem tiba-tiba terjaga dan menangis. Aku bangun buatkan susu. Tapi bila aku bagi dia tak nak. Dia meraung, dia golek-golek atas lantai. Hentak-hentak kaki. Aku nak angkat pun tak dapat sebab dia tendang-tendang aku. Abah dia angkat. Tu pun bergelut jugakla. Atas dukung dia meraung lagi. Aku tengok dia lain macam. Muka merah. Urat kat leher tu tegang. Aku suruh hubs azan. Dia terus azan kuat-kuat. Shaheem tampar-tampar muka abah dia. Aku masa tu rasa macam tak keruan je. Aku capai Apple Learning Machine tu. Pasang azan dengan ngaji. Huhu nasibla ada benda tu. Berguna sangat. Shaheem tak stop lagi menangis. Abah dia abis cara dah pujuk. Lama jugakla dia menangis. Then hubs bukak peti ais. Tanya dia nak ape. Dalam tu ada air oren. Dia terus mintak, " air owenn air owennn.." Hubs buh dalam gelas. Aku hembus-hembus sikit, baca Al Fatihah dan bagi dia minum. Sungguh-sungguh dia minum. Haus sangatla tu. Tekak pun mesti perit sebab dok menangis menjerit. Lepas minum air elok je dia lentok atas bahu abah dia. Azan subuh berkumandang dan dia pun lena..........

Aku dengan husband terduduk sebab keletihan. Letih sangat bila anak meragam macam tu. First time Shaheem buat perangai sebegini rupa dan memang luar biasa la mengamuk dia tu. Aku dah pikir bukan-bukan. Terfikir mungkin ada 'benda' yang ikut dari Poring sebab dia menangis time maghrib. Atau ada 'sesuatu' dalam homestay di Kundasang sebab bila kat luar rumah dia senyap, masuk rumah dia menangis. Dalam masa yang sama cuba berfikiran positif. Mungkin dia tak biasa dengan tempat baru. Yang tiba-tiba mengamuk pukul 4pagi tu mungkin dia mengigau abah dia tak bagi dia mandi pool kat Poring tu. Sampai terbawak-bawak dalam tidur. Wallahualam..... Sampai sekarang tak tau kenapa.

Esoknya Shaheem macam dah ok sikit. Ada la meraam sikit-sikit tapi biasa jela. Kitorang pasang surah Ruqyah setiap malam sebelum tidur. Aku bacakan Yasin masa dia tido. Sekarang aku amalkan baca surah Al Mulk sebelum tidur. Kami ada juga beli air penawar (air bacaan Quran) di Masjid Bandaraya Likas. Bagi dia minum untuk pulihkan semangat in case betulla Shaheem ada nampak 'sesuatu.' Husband pun ulang-ulang cakap, "pada benda yang ikut Shaheem tu, baliklah.. jangan kacau Shaheem lagi dah sebab Shaheem pun tak kacau.." Everytime dia cakap macam tu meremang bulu roma aku hohoho.. Insyaallah nanti nak pegi cari minyak kasturi. Jiran aku cakap kat Wisma MUIS ada jual. 

Esok paginya tu juga aku cerita kat husband aku nampak something tu kan. Husband terkejut. Sebab dia kata dia tak nampak apa pun. Dia lagila kan, tengah drive selalu la tengok rear view mirror. Tapi dia tak nampak apa-apa. Sampai sekarang aku konfius sendiri. Apa lah yang aku nampak malam tu. Adakah hanya perasaan aku atau memang ada benda yang mengikut kami? Wallahualam.... Allah lebih mengetahui kan..

Kejadian ni sebenarnya jadi pengajaran jugakla untuk kami. Ada anak kecik ni kena ada limit time untuk berjalan. Kalau boleh elak berada di luar waktu senja atau maghrib. Time time macam tu la 'benda' tu banyak berlegar kan.. Semoga lepas-lepas ni takde dahla peristiwa-peristiwa misteri, seram dan ngeri berlaku pada kami. Semoga Allah melindungi kami sekeluarga. Amin.

Wednesday, November 20, 2013

Melawat Baby Nur Safiyya Izz Zahraa' :)

Assalamualaikum,

Sabtu lepas aku ajak husband pergi ke Bandar Sierra. Tak jauh pun dari Tuaran ni. Lebih kurang 10 minit drive. Untuk ape? Untuk tengok baby comel! hehehe.. Baby milik beautiful mommy, Ea My ;) Alhamdulillah, tahniah buat Eamy dan husband. Baby girl, 3.1kg. Namanya, dah tertera kat atas tu. Comel namanya pun, seindah tuan punya hehehe..

Aku pegi tu dah malam, lepas maghrib. Baby Safiyya tido. Baikk je dia. Ekk ekk sikit, bila mama dia angkat bagi susu terus diam. Mudahnya menjaga kamu ye sayang...

Tengok baby terusla teringin nak baby jugak hahaha.. Sabar sabarrrr :P



Aku tak berani nak angkat pegang. Kekok! Dah lupe dah macamana aku pegang Shaheem masa dia dalam hari dulu hihihi.. Teruk tak. Padahal Shaheem tu baru setahun lebih..

Shaheem bila tengok baby dia buat donno je. Dia sibuk nak makan biskut dengan teh yang mak Eamy hidangkan. Habis ko seteko teh o. Hasilnyaaa, esok tu sembelit hahahahaha.. Kesian sangat tengok dia meneran. Berpeluh-peluh haa.. Dia mana penah sembelit. Tetiba je. Aku pun pelik. Pastu baru teringat dia minum teh banyak kat rumah Emy haha.. No wonderlaaa.. Shaheem ni semua air dah minum. Kalau kita tak bagi mengamukla dia.. Haha I hope you have learned your lesson well ye Saif Shaheem. After this, no more tea! Huhhh...

Ok, berbalik pada cerita baby, aunty (aunty tuuu haha) just nak wish semoga Safiyya membesar dengan baik dan sempurna. Sihat-sihat selalu. Menjadi penyeri dalam hidup mama dan abah kamu. Dah besar nanti jadi anak yang solehah, insyaallah...

To Eamy, tahniah!! Selamat berpantang and enjoy being a mother! hehe


Friday, November 15, 2013

Saif Shaheem 20 Bulan

Assalamualaikum,

Jangan marah aa.. Nak cerita pasal anak ni hee..

Alhamdulillah, Shaheem dah 20 bulan dah. Lagi 4 bulan nak masuk 2 tahun..

Dah macam-macam perangai dah sekarang. Mama abah layankan aje hehe..

Meragam mengamuk perkara biasa. Tapi ada sekali haritu dia mengamuk luar biasa. Kitorang suspect dia diganggu "sesuatu". Jeng jeng jengggg...  Menakutkan oke. Sangat menakutkan. Sampai sekarang pun kalau ingat balik, huhhh meremang habis segala bulu roma.. Nanti-nantila aku cerita dekat blog huhuhu..

Shaheem dah pandai bercakap ke belum? Erm entahla hehe.. Dia bolehla sebut beberapa patah perkataan. Dan selalunya dia sebut pada waktu yang betul. Maksud aku, kalau dia nak susu dia cakapla syisyu.. Means dia memang nak susu. Kalau nak keluar mana-mana, dia akan cakap, kuar... Sambil berjalan ke pintu.. Means dia betul-betul nak keluar la tu kan. Nak buat ayat penuh memang dia belum pandai. Slowly lah kan..

Antara patah perkataan yang selalu keluar dari mulut Shaheem:

Syisyu - susu
Nak
Mo - tak mau
Kuar - keluar
Tutup
Abang
Adik
Mama
Abah
Tok - Mak Tok
Syonok - seronok
Bum bum - baring
Tut - Kentut/berak
Eee syukk - Eeee busuk
Ta - car (kereta)
Loyi - lori
To - Moto
Kuehh - Bebird dia (hahaha aku pun tak tau macamana dia leh sebut benda tu as kueh +_+)
Tatun - Kartun
Vi - Tv
Mot - Remote
Asyak - Masak
Tasyik - Nasik
Air
Owen - Oren
Toti - Roti
Boi - Ball
Tom tom - jom jom
Tatuh - jatuh
Syempan - simpan

Ohoi panjangnye list hahaha.. Tu la patah-patah perkataan yang selalu keluar dari mulut budak kecik itu. Banyak lagi sebenarnya. Kadang-kadang tak tau pun dia dah leh sebut perkataan tu. Dia selalu ikut je apa yang dia dengar mama abah cakap. Jadi mama abah kena berhati-hati dalam bertutur.. Aku selalu marah husband kalau dia sebut perkataan-perkataan tak elok. Cam contoh bodoh ke bengong ke. Especially time driving. Haa pantang betul aku. Jadinye, husband kalau dia nak marah dan Shaheem ada sekali dia akn eja je perkataan tu haha.. Esok Shaheem dah pandai mengeja haa langsung takleh mencarut yeee.. Ku tegah sama sekali!!! 

Alhamdulillah juga Shaheem sihat sokmo. Semoga anak mama sentiasa sihat lah. Mama susah hati sangat kalau Shaheem tak sihat. Ibu mana yang tak susah hati kann?

Makan masih sama. Very the picky dan jaaaarang sangat makan. Geram tauu.. Mama ni sampai kering tangan nak suap dia. Suap 2,3 mulut pastu tak nak dahla. Ape jela yang dia nak makan? Hmmm...

Klah, jom layan gambar budak busyuk ni hehe






Mmmmmmuaaaaaahhhhh saaayang Shaheem!!

Tahniah Alia ~ 5A UPSR! :)

Assalamualaikum,

Laaaaamanya aku tak jenguk blog. Seolah-olah aku dah lupa aku ada blog. Kesian dia terabai huhu.. Bilala aku nak berdisiplin dalam berblogging nih?? Asyik malasssss je. Selalu hangat-hangat tahi ayam je. 

Fuh fuh fuhhh tolong tiup aura rajin sikitt..

Okla, marila kita bukak cerita dengan mengucapkan SETINGGI-TINGGI TAHNIAH buat anak saudaraku, Nur Nazneen Alia yang memperoleh 5A dalam UPSR. Alhamdulillah, syukur! First in the family ni haha.. Zaman mama dia takde UPSR lagi. Ada Penilaian Darjah 5 kalau tak silap aku. Pastu time abang-abang aku dah ada kot UPSR. Tapiiii, hampeh je result hahaha.. Time aku?? HAHAHAHA mari kita gelak besar-besar. Lagila hampeh. Aku ni bukanla orang bijak pandai. Aku pun dah lupa result aku. Tapi yang pasti bukan 5A la kihkihkih.. Adik aku? Lebih kurang aku jugakkkk hehe. Alhamdulillah la ada anak buah yang cerdik pandai hehehehe..

Inilah orangnya.
Comey tak Kak Tonnn??
kikiki jangan marah aa kakak. macik amik gambar dari fb kakak :P


Semoga Alia terus berjaya dalam pelajaran di peringkat menengah pulak. Banyak lagi cabaran ni. Dengan sistem pendidikan negara kita yang macam-macam sekarang. Yang jadi mangsa keadaan pelajar lah. Kena lah usaha dengan lebih gigih. Insyaallah, makcik Wani sentiasa doakan kakak. Jadi seorang yang bijak, jadi anak yang baik, jadi muslimah yang solehah, insyaallah. Jangan asyik ingat KPOPPPP je tauuu :P

Sunday, November 3, 2013

Shaheem Day Out

Assalamualaikum,

Ni cite lama dah ni huhu.. Aku bukan selalu bawak Shaheem keluar. Sian dia. Selalu main dalam rumah je. Tak pon keluar malam-malam pegi CKS beli barang dapur. Dulu weekend selalu pegi Servay Likas beli susu. Dulu minum Snow beli kat Servay je sebab Servay paling murah. Tapi sekarang dah tak minum Snow. Minum Dugro. Dugro mana-mana pun murah. Kat CKS RM25 je. So tak perlu pegi jauh-jauh...

Ni cerita 2 minggu lepas kot. Shaheem bangun awal weekend tu. Aku pun ajakla abahnye sarapan kat luar. Pegi McD je pun. Okla pegi McD sebab ada indoor playground tu. Boleh Shaheem main-main.

Marilah kutempek gambar abang Shaheem yang sudah meningkat dewasa itu. Haha dewasa la sangat. Eh Shaheem dah nak masuk 2 tahun lagi 4 bulan la! Cepat sungguhhhh masa berlalu..








HAHA blur semua gambar. Amponnnn...

Saturday, November 2, 2013

Donat Bulat-Bulat Gebuss Gebass

Assalamualaikum,

Ni aura dari geng gojes la ni hehehe.. Tapi aku terlambat sikit kot? Aku memang selalu ketinggalan haha.. orang dah lama buat aku barulaa terhegeh-hegeh nak join buat sekali..

Okey okey first of all terima kasih pada tuan punye resepi.. Mak buyong kita, Yong Nana hehe.. Daku ceduk resepi sebijik-sebijik. Tiru 100%, tak tinggal satu pun heh...

Ni first time tauuu aku buat donat ni. Kalau mak tahu mesti mak bangga sangat! HAHA..

Yong ku kopipes resepimu kat sini ye. Hehe


Bahan-bahan:

6 sudu besar gula.
3 sudu besar susu pekat manis
1 paket yis / 11g yis
2 sudu besar marjerin
1 biji telur
3 cawan tepung gandum
1 cawan air suam
Gula aising untuk golekkan donut.


Cara buat:

1. Bancuh gula + susu pekat guna air suam. Kacau sampai gula hancur.

2. Kendian masukkan 1 paket yis dalam bancuhan tadi. Kacau lagi bagi sebati. Biarkan 10 minit. Nanti air bancuhan tu akan jadi berbuih-buih. Kau biarkan je.

3. Sementera nak tunggu 10 minit tu, kita cairkan mentega. Aku cairkan atas api kecik. Kendian pukul telur sebiji, then campurkan mentega dengan telur bersama-sama. Kacau sebati.

4. Amik satu bekas agak besar, masukkan tepung gandum. Kendian, masukkan bancuhan air gula + susu pekat + yis dan juga bancuhan mentega + telur dalam tepung. Kacau sebati sampai jadi macam doh lembik.

5. Biarkan adunan doh selama lebih kurang 45 minit. Lebih masa tak pe. Tak de hal. Lagi lama kau biarkan adunan, lagi kembang gebu adunan tu.

6. Lepas cukup 45 minit, bolehlah kita bulat-bulatkan doh. Oh ye, doh ni memang lembik sikit, so kalau nak buat bentuk donut cincin tu memang susah sikit. Paling senang, kita bulat-bulatkan je. Sebab tu tajuk resepi adalah donut ball. Heh.

7. Pastikan kita sapu tepung kat tapak tangan untuk elakkan adunan doh melekat kat tapak tangan.

8. Eloknya bulat-bulatkan kecik-kecik je, sebab nanti bila goreng..donut akan mengembang. Dah donut ball aku jad besor bola tennis dah aku rasa. Hahaha.

9. Lepas dah bulat-bulatkan, gorenglah apa lagi. Goreng api sederhana. Dah kuning cantik, angkat. Boleh golek-golekkan dalam gula aising. aku lupa beli gula icing, so aku blend je gula pasir. Sama jugak hasilnya.


Haa korang ikut je resepi kat atas nih. Kompem menjadi!!


Bahan-bahannya:
Tepung gandum 
Yis
Gula
Susu Pekat Manis
Marjerin
Telur. Eh telur nak guna sebijik je tau. Aku baru beli telur tu, tak sempat lagi nak simpan dalam peti ais hehe

Hohohoho masa ni dah sejam lebih kot aku biarkan adunan doh tu..

Tadaaaaaa.... Sudah siap!!
Alhamdulillah dapat bagi kat jiran sikit. Balas pinggan dorang.
Sedap tau. Sedap syangat!
Korang mesti try buat :D
Kalau korang pandai buat ring tu buatla. Aku tak reti sebab tu aku buat bulat-bulat je hehehe


Husband pun suka. Dia duty semalam tp balik rumah makan. Aku bagila dia sikit untuk bawak ke opis. Katanya tak sampai seminit licinnnn budak opis dia makan hehe.
Alhamdulillah :D
Nampak tak hidung aku tengah kembang kempis menahan bangga nih???

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...