Wednesday, July 24, 2013

Gambar: Royal Baby. Anak William & Kate :D

Assalamualaikum,

Kate Middleton dah pun selamat melahirkan baby sulung Isnin lepas. Baby boy..  Baby berat gak, 8lbs 6oz. Convert to kg lebih kurang 3.79kg. Gigih tau iols google converter tu haha.. Minat punye pasal. Aku memang minat dengan royal couple ni. Nape tah. Comel kot? hehe..

Jom jom layan gambar.. Aku cilok dari Blog BabyCenter..








Cantik kan Kate. Padahal baru lepas beranak tu. Natural beauty orang kata. Kita nih lepas beranak, muka pucat, rambut gerbang-gerbang kot haha.. Bagusla dia, tak malu pun nak show off body lepas beranak, dengan perut pun moncet lagi. Kan sesetengah celebs ni tunggu kurus baru nak kuar tunjuk kat public hehe.. 

Ni muka tuan tanah sehari selepas beranak.
Nasib pakai tudung. Kalau tak pakai memang lintang pukang orang lari ingat mak limah tgh pegang baby haha
Shaheem meraung tak hengatt.. Mama baru nak posing gedik gedik..
Eh eh rindula pulak nak beranak kecikk huhuhu...


Tentang Raya

Assalamualaikum,

Insyaallah raya nanti balik kampung. Kali ketiga tahun ni balik kampung. Banyak duit??!! Hohoho.. tengah fenin jugak ni mana nak korek haha.. Tak plan pun nak balik sebenarnya. Aku pun ok je kalau tak balik sebab dah dua kali balik tahun ni. Tapi hubby laa.. last minute, apply jugak waran. Bos bagi cuti katanya... Insyallah will fly home on 5th Aug. Tertakluk pada perubahan..

Raya tahun ni, kat Besut. 

Baju raya? Err belum beli. Pakai baju lama jelah, aci dop?

Shaheem dah ada baju melayu sepasang, siap sampin bagai hehe.. GB dengan geng mommy gojes. Kaler hijauuu.. Ya, hubs yang request nak tema kaler hijau tahun ni. Katanya sempena PAS kekal di Kelantan PRU-13 haritu. Apekah?? haha.. Whatever lah.. Plan nak cari t-shirt pulak. Seluar pakai yang mana ada. Cheapskate punye mak. Maafla sayang, mama tak kerja.... Kalau mama kerja memang mama shopping sakan untuk Shaheem, sayang mama... Mama bagi yang mama mampu jelah ye huu *sedih*

Tak buat persiapan sangat untuk raya kali ni. Sambut ala kadar saja lah.. Yang penting dapat balik kampung, bertemu mata dengan ahli keluarga yang amat dirindui...

Saif Shaheem 16 months old
Budak banyak akal!

Eh eh aku kan, sebagai persiapan untuk raya jugakla kira ni hehe tengah pakai satu facial product baru.. Product ni tak famous sangat di Facebook hehe.. Start pakai hari first puasa, so dah 15 hari aku pakai. Ermmm rasa macam kulit muka aku dah ok sikit compared dulu. Dulu rasa berkerak je muka haha, but now rasa soft and smooth je. Suke suke.. Aku nak try pakai for a month dulu..  Nanti aku reveal product nye ya :D

Harini, dah hari ke-15 berpuasa. How time flies......

Sunday, July 21, 2013

12th Days of Ramadan

Assalamualaikum,

Harini encik hubby duty. So aku bermalas-malasan jela kat rumah hehe.. Tengahari dia whatsapp, "Abang balik bukak puasa kat rumah. Nak abang beli nasik kerabu kat Juara?" Hohoho.. dia balik. Hmm, kalau nak senang memang aku ok je dia beli siap-siap. Tapi pikir-pikir balik baik aku masak. Sebabnya dah 2 hari aku tak masak. Kelmarin makan kat ayam penyet tu. Semalam hubby bukak puasa kat luar dengan geng motor. Jadi ada baiknye aku masak pulak. Isteri mithali kan kihkihkih...

Tengahari tu masuk dapur defrost ayam dengan ikan bawal. Haa akhirnya pasar Tuaran tu ada jugak ikan bawal. Tu pun kecik-kecik. Tapi takpe, yang penting ada huhu.. Aku dah bosan dengan ikan yang sama je kat pasar tu. Selayang (basung orang Sabah panggil), kerisi, ikan putih, ikan tongkol.. Haa tu jela yang selalu ada.. Alhamdulillah, ada rezeki makan ikan bawal..

Masak simple saja. Kuih husband beli kat kedai and puding karamel tempoh hari ada lagi. So habiskan apa yang ada je..


Bawal sweet sour

Tom yam


Terima kasih Allah di atas rezeki kurniaan-Mu kepada kami hari ini :)

Esok husband bukak puasa dalam base sebab TYT Sabah datang melawat. Berbaloi jugakla masak harini kan :)



Saturday, July 20, 2013

11 Hari Berpuasa

Assalamualaikum,

Ohoii lama sungguh tak update blog. Huu macam ni la aku. Time rajin, hari-hari update. Bila malas, bersawang blog ni. Kesian sungguh..

Puasa puasa ni lemau sikit lahhh..

Harini dah masuk hari ke-11 berpuasa. Huh cepat sungguh masa berlalu.

Tahun kedua juga berpuasa di Sabah. Same ol same ol je.. Takde ape yang berubah. Oh ada ada.. Dulu cik Shaheem kecik, dia bergolek je kat ruang tamu sementara aku masak. Sekarang aku kena bersilat, berperang dengan dia kat dapo. Haih.. Dah lama teringin nak pasang pagar kat dapo tu. Tapi tak pasang pasang. Tak beli beli. Husb kata nak letak kayu. Haa sampai sudah tak nampak ada kayu pun kat situ :P Jadi nak tak nak mama memang kena bersilat dengan budak kecik tu tiap-tiap hari. Sambil masak sambil mulut ni dok jerit, Shaheem, jangan touch tu.. Shaheem jangan ambik tu.. Shaheem jangan tu Shaheem jangan ni. Haih sabarrrr!

Sudahnye, puasa kali ni berselang seli masak sendiri dan juga beli.. Selalu beli nasik kerabu & nasik dagang je.. Beli pun dari kedai yang dah biasa beli..

Kalo masak pun aku masak simple simple saja..

Salah satunya..

Sayur lemak putih, ikan kerisi goreng, budu + petai jeruk
Dessert puding karamel. Tepung pelita tu jiran aku bagi, balas mangkuk aku bagi nasi dagang tempoh hari


Yep, ada buat nasi dagang haritu. But am not so proud of it, so takde gambar haha..
Nasik keras sikit, gulai ikan aya masam huhuhu
Ampunkanla aku ye, masak time posa semua tak menjadi. Tambahan pulak daku memang tak reti...

Untung juga duduk berjiran ni.. Alhamdulillah jiran aku baik-baik. Generous. Selalu bagi lauk atau kuih muih.. Pastu aku jenuhla pikir nak balas ape haha.. 

Semalam bukak puasa kat luar. Makan ayam penyet. Makan-makan dengan anak buah husb.. Sekali sekala beramah mesra di luar pejabat kan :)

Anak buah husb kat tempat keje semuanya lelaki. Ada yang bawak wife.
Yang ni namanya Mimi. Psstt Mimi silent reader blog daku. Ok *tutupmukamalu*
Si kecik tu anak beliau, Amar Zafran (Mimi, sori kalau salah eja hehe). Goodboy sungguh!
Langsung takde bunyi.. Diamm je. Tengok, orang lain selain mama abah dia pegang pun relax je.
Dahla tomei tomei.. Huu rindunye nak ada baby kecik!

Ni tengah tunggu waktu berbuka. Masing-masing sibuk berborak dan bergamabr.. Nasik aku dah terusik. Ooops bukan aku makan ye (walaupun aku tak pose haha), tapi kusuap cik Shaheem ...

Ini budak comot momot ratah ayammm...
Dia buat perangai gak semalam. Takmau duduk dalam high chair tu. Bosan agaknye..

Lepas makan ayam penyet, kitorang pegi solat kat Masjid Bandaraya. Tukar pampers Shaheem kat situ. Ya Allah dia bleh buat onar tak mau pakai. Sebab dia teruja tengok masjid tu luas. Tak sabar nak berlari! Grrrr... mama urut dada je. 

Then, kitorang pegi Restoran Tok Mi kat Sadong. Makan colek perut, colek paru, colek buah.. Yummeh!! Takde gambar cos cik Shaheem buat onar jugak huhuhu.. Takmo dok atas high chair sebab nak bebas berlari! Adui, penat kejar, penat dukung. Dia meronta-ronta, lentik -lentikkan badan. Ini budak dah pandai mengamuk tauuu.. Sekali lagi mama dan abah mampu urut dada je. Abahnye dah warning nak rotan dia dah kalau buat perangai lagi haha.. Yo yo oo je nak rotan, anak kesayangan abah tuuu hehe..

Ok, sekian cerita sepanjang 11 hari berpuasa ni.. 

Daaa!~



Monday, July 15, 2013

Kesian Anak Mama :(

Assalamualaikum,

Abah Shaheem ada training kungfu malam ni. Jadi tinggal mama dan Shaheem jela kat rumah.
Alkisah tadi tiba-tiba perutku memulas. Haih nasik kerabu punya pasal kah? (Tadi berbuka dengan nasik kerabu walaupunnn.. daku tak puasa muehehe)
Sakit oh perutku. Nak kena masuk bilik air nih. Tapi Saif Shaheem sorang-sorang kat luar ni macamana...
Shaheem tengah syok main kete. Aku cakap dengan dia, "Shaheem, mama masuk bilik air jap tau. Shaheem main kat luar tau.." Dia balas balik dengan bebelan bahasa Arabnye..
Aku cepat-cepat masuk bilik air. Pintu kututup slow slow. Rasanya Shaheem tak sedar pun aku masuk bilik air.
Dok lama, aku dengar, "maa.. maa.." kat luar. Huwaa Shaheem dah mencari. Aku diam seribu bahasa.
Pastu dengar dia berlari dari bilik ke ruang tamu kot..
Aku bukak paip air. Shaheem dengar. Dia datang ketuk pintu bilik air sambil panggil, "mama.. maa maa..."
Huuu mama tak sudah lagi ni nak oiii..
Bertalu-talu dia ketuk pintu. Aku cakap,"kejap ehhh... jap lagi mama keluar... Shaheem main car kat luar jap ehh..."
Pastu senyap. Mana tah dia pergi.. Aku dah cuak. Haishh mana Shaheem pegi nihh..
Cepat-cepatla setelkan 'keje'....
Dok kejap bunyi krukk krikk krukk krikk kat tombol pintu.
Aku dah siap dah time tu.. Bukak pintu, ta daaa cik Shaheem ada depan pintu and cuba teka apa dia buat. Dia dok try nak bukak pintu tombol tu dengan kunci grill! Ya Allah kesiannya anakkuuu huhu.. Usaha ni nak bukak pintu sebab mama tak bukak bila dia ketuk.
I am so sorry my dear! Mama tak pegi mana pun huhu..

Cerdiknye dia pegi amik kunci yang ada kat atas meja. Usaha untuk bukak pintu. Adeh kesian pulak rasa.

Lepas ni mama tahan sampai abah balikla eh huhuhu...

Thursday, July 11, 2013

Ramadhan 2013

Assalamualaikum,



Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah.. Masih diberikan peluang untuk menjalani ibadah puasa dan menikmati bulan Ramadhan yang penuh berkat. Nak nangis pun ada huhuhu... 

Tahun ni, tahun kedua berpuasa di Sabah. Tahun kedua berpuasa bersama suami dan Shaheem, keluarga kecilku. Alhamdulillah.

Puasa hari pertama semalam berjalan lancar. Tak terasa sangat dahaga atau lapar. Mungkin sebab daripada tengahari bumi Tuaran ni dibasahi hujan. Hujan sampaila ke malam. Sejuk I tell you. Shaheem mandi dengan air panas. Mama tak mandi langsung! HAHA.. Oke tipu di situ... 

Semalam berbuka dengan nasik kerabu beli hehe.. Actually aku dah masak dah pun. Asam pedas ikan kerisi dan ayam goreng kicap. Encik husband sebelum balik singgah kat bazar ramadhan dalam base. Dia call bagitau ada makcik jual nasik kerabu.. Aku dengar terliur pulak hehe.. Mintak dia belikan. Jadinye, berbuka dengan nasi kerabu beli. Yang dah masak simpan untuk sahur pagi tadi. Tiada pembaziran berlaku. Alhamdulillah...

Harini husband duty. So daku berbuka sorang-sorangla. Tak masak kot. Mamee Laksa Kari ada tuhh.. masak yang tu jelaaa :P

Tahun lepas aku dan husband rajin sangat buat kuih. Selalu buat onde onde dengan puteri mandi. Sebab yang tu je senang dan favourite husband. Eh senang-senang pun kan, ada cerita pasal onde onde tu hahaha.. Alkisahnya kitorang first time nak buat ni. Aku memang tak retila kan. Google resepi kata guna tepung beras. Aku masa beli tepung tu belila yg tulis rice flour.. Tepung beras kann rice flour ni?? Balik rumah, aku yang buat adunan. Campur air, pewarna ape sume. Yang masukkan gula melaka dan gentel jadi bulat-bulat ialah encik husband. Dahla besar besarrr dia gentel tu hahaha..Sebesar bola ping pong tu haa.. Pastu dah siap gentel, air rebusan pun dah panas, ploppp ploppp kitorang masukkan dalam periuk. Sepatutnya bila dah masak dia akan timbul kann.. Tapi ni tak timbul-timbul. Aku cakap dengan husband, "ehh nape tak timbul ni. lamanyee.. ke berat sangat?" Kan dia buat besar-besar. Husband aku cakap, 'takpe takpe kita tunggu.." Setengah jam, sejam, tak timbul-timbul wehhh hahaha.. Aku dah mosykel. Air dah menggelegak sampai dah tinggal sikit dah.. Aku cakap dengan husband, "ke kita salah tepung ni??" Dia kata dah betul.. Ececece confident je kan. Tak puas hati aku call mak. "Makk.. nak buat onde onde guna beras gapo??" Mak jawab, "tepung beras pulut.. dalam bahasa inggeris, GLUTINOUS RICE.." BAHAHAHAHAHA... daku gelak kuat-kuat.. Dah agak dahhh.. salah tepung daaa... Baru ku tauu... ada dua jenis tepung ye kawan-kawan. Tepung beras sahaja dan tepung beras pulut.. *MALU*

Buang sesaje bola-bola pingpong yang keras macam bola golf bila direbus itu hahahahaha...

Kenangan sungguhla. Aku dengan husband sure gelak besar bila teringat peristiwa tu hehehehehe... 

Tahun ni tak tahu boleh buat kuih sama-sama tak. Tahun lepas cik Shaheem kecik lagi. Bleh tinggal dia depan tv tergolek-golek sorang diri. Tahun ni dia dah sama rancak dengan kita. Kita sibuk nak masak dia pun sibuk sama... Tengokla macamana. Teringin jugak nak buat kuih ni.. Insyaallah..

Ermmm terasa rindu jugak nak berpuasa bersama keluarga di kampung. Nak sahur sama, buka sama. Kat kampung kan meriah. Time buka tu macam-macam juadah ada. Penuh meja.. Seronok seronok.. Erm insyaallah, raya tahun ni balik. Dan mungkin balik 2,3 hari sebelum raya. Sempatla nak berbuka bersama keluarga...

Ok dah membebel. Nak pegi buat kerja rumah. Daaa!~




Tuesday, July 9, 2013

Kek Coklat Puding Karamel

Assalamualaikum,


Ini projek aku dengan puan jiran pada hari Sabtu lepas. Aku selalu buat kek ni dan bagi kat jiran-jiran. Tapi loyang aku kecik so tiap kali bagi memang sikit sorang jela dapat huhu.. Jiran aku cakap anak-anak dia suka dan selalu tak puas makan. Huhu kesian. So dia pun nakla buat sendiri. Dia mintak resepi aku bagila. Tapi dia kata 2 kali buat mesti tak jadi. Katanya puding karamel tu nanti akan kembang dan menutupi adunan coklat. So jadi tak cantik dan lembik katanya. Donno what went wrong dia pun ajakla aku ke rumah dia tolong tunjukkan caranya.. Ececece gaya macam aku terer je kan. Padahal aku pun bukan leh pakai sangat hahahaha..

Resepi ni aku amik kat Facebook. Page Buku Resepi kot. Lupe dah.. 

Bahan-bahan untuk puding karamel:
1 tin susu pekat manis
1 tin air
Telur 6 biji
Gula 5 sudu (utk karamel/gula hangus)

Bahan-bahan untuk adunan kek coklat:
Telur 2 biji
Gula 1 cawan
Susu pekat 1 cawan
Serbuk koko 1 cawan
Air 1 cawan
Gandum 2 cawan
Minyak masak 1 cawan
Soda bikarbonat 1 sudu besar

Cara-cara:

1. Mula-mula kita buat puding karamel dulu.
2. Karamel kan gula dalam loyang. Bubuh 5 sudu gula, bakar/goreng atas api. Sampaila dia hangit dan cair. 
3. Dah siap ketepikan dan biar dia sejuk. 
4. Pastu buat puding dia pulak. Masukkan 1 tin susu pekat manis, satu tin air, telur 6 biji dalam jag. Kacau-kacau hingga adunan tu cukup sebati.
5. Masukkan adunan puding ke dalam loyang yang ada karamel yang dah sejuk tadi tu. 
6. Kukus selama 15 minit.
7. Bila puding dah agak keras, cakar-cakar bahagian atas dengan garpu.
8. Masukkan pula adunan coklat. Adunan coklat tu aku just mix guna blender sebab aku takde mixer. 
9. Sambung kukus selama 30 minit hingga sejam.
10. Kalau nak tau kek dah masak ke belum, blehla cucuk dengan lidi atau pisau. Kalau keluar bersih maknanya dah masakla tu.
11. Bila dah masak, keluarkan dari pengukus dan biarkan sejuk.
12. Dah sejuk baru masukkan dalam peti sejuk untuk sejukkkan lagi hehe..
13. Dah sejuk baru keluarkan dari loyang tau. Sebab kalau keluarkan time panas, nanti puding karamel tu hancur. Daku pernah mengalaminya hahaha..

Nanti bila dah keluarkan dari loyang, puding karamel akan berada di atas, coklat kek kat bawah...



Eh kalau korang tak paham cara buat tu, tanya tau huhu.. Aku tak reti betul nak share share resepi ni.. Alkisah yang jiran aku buat asyik tak jadi tu sebab aku la yang salah bagi instruction hahaha.. Aku dah cakap ngn dia pudinag karamel tu guna susu setin. Tapi aku tak cakap susu cair ke pekat. Jiran aku buat dengan susu cair. Agaknye sebab tu lah puding tu macam kuran menjadi kekekeke.. 

Selamat mencuba ye...

Aku nak buat cheesekut tak buat-buat lagi. Geram tengok sume pakat dok buat. Tunggu tunggu. Kang dah jumpa cheese, dah beli aku buat laa :D


Monday, July 8, 2013

Makan Besar di Gayang Seafood Restaurant

Assalamualaikum,

Semalam hubby dengan bermurah hati bawak aku makan seafood kat restoran nih. Huahuahua.. murah hati btul.. sebabnya orang kata makan kat sini bleh tahan jugakla harganya Makan besar sekali sekala apa salahnya. Aku bawak diri dan bawak perut je. Hubby kena bawak duit haha..

Tujuan makan besar takde pape.. Saja untuk mengenyangkan perut. No specific occasion. Anniversary dah lepas. Besday aku lambat lagi. Besday dia lagi lambat hehe.. Selalu dok dengar je orang cerita pasal Gayang Seafood ni. So kitorang pun nak jugakla try makan sekali..

Oh ye, restoran ni letaknya di Tuaran. Tak jauh dari umah aku..

Aku sebenarnye nak makan ketam tapi alangkah sedihnya, ketam abes. Huwaaa.. Takpelah, jimat sikit duit haha..

Kitorang order makanan-makanan ini.. Makan 2 orang saja. Shaheem makan biskut :D



Belut masak pedas ( Aku tak pernah makan tapi semalam try sekeping dua, ok ok jela huhu)
Ikan tilapia masak stim nyonya (eh ape tah namanye haha.. tp ada nyonya2 laa. Ikan tilapia tu paling muroh ehe)


Sup pulut ikan. Sedap! Rasa macam shark fin soup. Yumssss..

Sotong celup tepung

Oh air, aku minum jus tembikai, husband teh 0 panas. Dan kitorang request air kosong, naahhh sejag dia bagi. Memangla tak abes minum...


Total?




Ehehehehe.. okla tu. Yang penting makan kenyang. Sampai sendat haa seluar. Hubby lagilah, balik rumah terus tersandar atas kerusi. Kekenyangan. Aku pegang perut dia keras gile hahaha.. Tu pun semalam sotong terpaksa tapau sebab tak mampu dah nak habiskan.. Ada lagi dalam peti ais tuh.. Buat makan dinner malam ni lah :D

Thanks Mr Pumpkin! Saranghaeeee hehehe..

Ni dok bergomol dengan Shaheem atas sofa. Masa ni baru balik. Encik husben takleh bergerak sebab kenyang haha..


Saturday, July 6, 2013

Mandi Sungai!

Assalamualaikum,

Ahad lepas, jiran aku whatsapp (ececece dah pandai whatsapp whatsapp dah sekaranggg) ajak berkelah kat Taman Rekreasi Motung-Lotung. Dia kata aku just bawak diri je. Makanan makanan semua dah diuruskan. Dia goreng mihun dan nasik. Ayam untuk barbecue anak buah husband dia dah setelkan. Bagus kan jiranku. Tu sayang tu haha.. Aku ajak hubby. Dia setuju. Setuju tu kesnya dia rasa ralat sebenarnya tu haha.. At first kitorang plan nak pegi Pulau Sapi dengan beberapa orang kawan dia. Tak tahu kenapa, tiba-tiba tak jadi. Dia rasa ralatla sebab dia dah janji dengan aku, Sabtu dia keluar dengan geng motor, so Ahad dia akan bawak aku & Shaheem jalan-jalan. Nasib baiklaaa jiran ajak pegi berkelah pulak kan. Bolehla ganti nak pergi pulau tu...

Actually ni kali kedua aku pegi tempat ni.. Dulu pegi masa pregnant. Aaa boleh baca entry ini..

Pegi kali ni sangat mencabarla kan sebab dah ada Shaheem! Aku risau jugak takut dia melasak kat sana. And yes, memang dia sangat lasak pun ok. Adui, penat tauu.. 

Bawak masuk dalam air, fuhhh kemain suka dia. Muka serius manjang tapi syok berendam. Angkat je nangis. Sampai kecut-kecut jari tu. Aku tak pernah bawak dia mandi sungai mahupun swimming pool. Ni first timela dia berendam. Sejuk lagi tu air. Tapi dia relax je. Tu aku musykil tu. Kalau kat rumah, kemain lagi meraung bila mandi. Tapii.. masuk dalam air sungai senyapppppp je. Musykil musykil...

Kitorang gerak puul 8 pagi. So Shaheem aku kejutkan awal lagi. Pukul 7 dah bangun. Eh punyela liat nak bangun. Aku kejutkan dia cakap nak pegi sekolah haha.. Dia punye menggeliat pastu sambung tido. Shaheem selalu bangun pukul 9, 10 pagi. Tu yang payah tu huhuhu...

Walaupun semua makanan jiran aku dah sediakan, kitorang amik inisiatif untuk bawak jugak sesuatu. Husband beli keropok, air oren mirinda dan ais kat petronas. Okla tu kan, daripada datang melenggang. Segan jugak aku..

Layan gambar lah ye :D







Ada gambar dalam air je. Atas darat aku tak sempat nak amik amik gambar. Sebabnya cik Shaheem tak duduk diam! Ya Allah, dia nak berjalan sendiri tu yang geram. Jalan dahla tak stabil lagi. Pastu kat situ banyak batu besar-besar. Au risau takut dia tersadung tersepak batu tu huhu.. Orang nak pegang tangan tak bagi.. Keje aku memantau dia jela haritu.. Makan pun dan tak dan je. Eh tapikan haritu, dalam sempat tak sempat aku melantak ayam barbecue sampai 5 ketul kot hahahaha.. Sedappp sangat. Pandai budak tu perap ayam. Memang lain dari yang lain. Budak laki tauuu.. Nanti nak mintak resepi huhu. Sedap sedap. Husband aku dah balik rumah pun dok teringat-ingat lagi kesedapan ayam tu haha..

Kitorang balik dalam pukul 2 petang. Masa tu hujan renyai-renyai. Shaheem tido dalam kereta sampaila kat rumah. Dah sampai rumah dia terjaga. Aku masa tu dah kepenatan gile. Memang tak larat nak layan huhu.. Terbongkang aku tido depan mata. Huh penat penat...

Tapi serius enjoyla pegi sana. Suka tengok Shaheem happy. Alhamdulillah Shaheem takde demam ke ape walaupun berendam dalam air sejuk. 

Insyaallah ada masa akan pergi lagi :)



Wednesday, July 3, 2013

Puding Koktail Berjagung

Assalamualaikum,

Ini aktiviti Sabtu lepas. Husband pergi autoshow motor. Aku kat rumah makan jela haha.. Takde takde, aku buat ni untuk husband tercinta jugakla ni.. Dia suka dessert macam ni..

Resepi daku ambil dari Ciknaa.. Senang banget! Tapi aku lampi ya ampunn.. susahnya nak digest cara pembuatan tu dalam otak. Asyikla dok pm Ciknaa, tanya macamana macamana hahaha.. Maap Ciknaa! Dan terima kasih sebab bersabar dengan kerenah saya huhu..

Bahan-bahan membuat puding ni mudah dan murah je puan-puan hehe

Bahan untuk kuah:

Susu cair - aku guna setin je sebab kat rumah ada setin jah
Susu pekat - aku guna sikit je, dalam suku tin pastu bancuh dengan air
Esen vanila - satu sudu cukup!

Bahan untuk puding kastard:

Tepung kastard 1 cawan
Gula setengah cawan
4 cawan air

Bahan untuk dimasukkan ke dalam kuah selain puding kastard:

1 tin jagung krim
1 tin koktail buah (tos air, amik buah saje)
Sumi

Cara-cara:

1. Mula-mula, masak kuah. Tuang semua bahan untuk kuah tu ke dalam periuk.
2. Masak atas dapur dengan api yang kecil. Kacau-kacau sentiasa sebab tak mau susu melekat kat dasar periuk dan tak mau hangit juga..
3. Agak-agak dah menggelegak sikit, tutup api. Ketepikan dan biar dia sejuk
4. Puding kastard pulak. Tuang jugak bahan untuk buat puding tu ke dalam periuk. Masak dengan api yang kecil dan kacau-kacau..
5. Kastard tu nanti dia akan jadi pekat.. Agak-agak dah betul-betul pekat, tutup api.
6. Tuang kastard tu dalam acuan dan biar dia sejuk dan keras
7. Kuah dah sejuk bolehla bubuh setin jagung krim, setin koktail buah dan sumi... Puding kastard tu bila dia dah keras, potong potong masukkan jugak dalam kuah..
8. Sejukkan dalam peti ais.
9. Makan sejuk-sejuk.
10. Sedap!

Tadaaaa
Gambar blur pulokk.. 
Ni sebelum masuk fridge. Bila masuk fridge dia dah sejuk, kuah macam pekat-pekat sikit.
Yummy in the tummy!!


Korang boleh jugak rujuk resepi kat entry cik naa ni.. Thank you Cik Naa for sharing hehe..

Selamat mencuba!

Monday, July 1, 2013

Hold Dulu Okay :D

Assalamualaikum,

Haa ada banyak cerita nih. Tapi hold dulu. Nak settlekan yang ni dulu.. Phew!~


Timbunan baju bajan mama, abah, Shaheem dan juga cd-cd Shaheem.
Hasil laundry last week. Harini baru gigih nak melipat haha
Hari Sabtu tak buat ape keje pun. Dok melingkar je depan tv. 
Protes sebab hubby keluar, mama ngan Shaheem kena duduk rumah :P
Hari Ahad pegi berkelah kat Taman Rekreasi Motung-Lotung di Penampang. 
Balik petang dah kecapekan yang amat. Tak pandang dah keje rumah walhal rumah bersepah gile!
Harini, barula ada kekuatan... 
Acik wat keje dulu ye. Cite-cite best sepanjang weekend acik hold dulu. 
Esok baru cerita. Kot. Kalau rajin kuikuikui





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...