Sunday, June 30, 2013

Happy 66th Birthday Mak!

Assalamualaikum,

Alhamdulillah harini, 30 Jun 2013, hari ulangtahun kelahiran mak yang ke-66. Pagi-pagi dah call mak wish besday hehe... Aku cakap ngan mak, "hadioh besday mak tahun ni, Kelate menang Piala FA.." hahahaha.. 

Dengar suara mak ceria je. Alhamdulillah mak sihat walafiat. Sebelum ni mak uzur jugak. Asyik berdebar-debar, pening-pening. Ulang alik jugakla ke hospital. Alhamdulillah la mak dah beransur sihat. 

Mak cakap harini Kak Anum masak nasi ayam dan beli kek. Dah sambut beramai-ramai dengan abang-abang aku dan cucu cucu dia yang ada kat kampung tu. Yang duduk jauh aku dengan Kak Ayu, akak sulung aku. Wish dari jauh jelaaa... sobsss.. rindu mak!

Sentiasa suka dengan gambar ni.
Mak nampak cute hihihih

With beloved sisters raya tahun lepas. 
Oh yang kecik tu anak sedara aku, Daneen Alissa. Anak kak Anum :D
Perasan tak, dalam 4 orang anak perempuan mak, akula yang paling cerah muahahahaha

Oh makk I miss u!

FOR SALE: QQ BABY CLOTH DIAPERS

STICKY POST
SCROLL DOWN FOR MY LATEST STORY!

Assalamualaikum,

Aku ada a few pcs cd QQ Baby untuk dijual. Nak masukkan new design tapi kena clear yang ni dulu. Almaklum modal tak besar, dok rolling modal sama hehehe *peniaga kecil kecilan cam gini laaa*

CD QQ Baby ni best tauuu.. Aku suke sangat. Cutting besar, maknanya boleh pakai lama. Shaheem sekarang pakai saiz M. Print comel comel.. Insert gebuss.. Inner suede so stay dry. Memang ramai mommies yang suka dengan cd QQ ni. Murah tapi sangat berkualiti :)

QQ Baby Cloth Diapers
Outer PUL
Comes with 2 microfiber inserts
Inner suede
Fit from 3kg-15kg (Size adjustable S-M-L)

RM20/pc
Buy 5pcs for RM110 including postage


Sape nak order boleh email: alwani.amalini@gmail.com


Flowers

Kitty Head

Purple Flowers

Tinker Bell

Tuesday, June 25, 2013

Laksa Penang

Assalamualaikum,

Ini adalah pertama kali aku masak laksa penang. Diulangi dengan menaip huruf besar ye, PERTAMA KALI. Haha.. ada sedikit rasa proud di situ :P Kesiankan, orang lain dah lama pandai masak tapi aku baru terkedek-kedek..  Aku memang budak baru belajar. Dan aku belajar sendiri-sendiri je. Google la yang selalu membantu. Pastu tanya jiran dan kawan-kawan yang pandai masak ekeke.. Dan mak kat kampung!

Macamana boleh termasak laksa ni? Jiran aku laa.. Haritu dia ada bagi semangkuk. Peh sedappp.. Tak pernah aku makan sedap macam dia buat. Niat di hati nak mintak dia buat lagi haha.. Kuang asem jiran ni kan. Tapi segan, jadi aku cuba jaya la buat sendiri. Gigih beli barang kat pasar. Hubby siap warning, "mama beli beli ni jangan tak buat pulakk.." Haha dia pun dah masak dah dengan perangai aku yang selalu je hot hot chicken shit ni..

Disebabkan rasa tecabar dengan warning encik pumpkin tu, makanya hari Jumaat lepas aku pun berketang ketung la kat dapur.. Sesambil bersilat dengan cik Shaheem yang memang tak boleh tengok aku masuk dapur. Dia mesti sibuk nak masak jugak huhu.. 


Hasil air tangankuuuu...
Wahh serius rasa bangga muahaha.. Cite kat mak sure mak bangga gak nihh. 
Untuk hiasan just ada telur, bawang, limau kasturi & cili padi je. Ok le tuu yang penting kuah powerrr

Power nih hehe
Rupa dah ada kan? Bau pun ada.. Rasa.. aku rasa ok laa hehe..
Tengok hubby makan tak banyak bunyi maknanya sedapla. Kot. Dia memang selalu makan tak penah nak cakap sedap ke tak sedap huhu


Aku nak share resepi tapi aku lupa resepinya wakakaka.. Maklumla buat hari Jumaat, harini dah Selasa. Aku lepas beranak ni memang cepat lupa. HAHA alasan kannnn... Nantila aku tulis elok-elok dalam kertas pastu baru aku share kat sini.. Sekarang ni bahan, cara buat semua berterabur dalam kepala otak aku. Buat haritu main bubuh mana ingat. Tak ikut step langsung! Nanti aku update ye..... :P


Monday, June 24, 2013

Shaheem Suka Makan Telur

Assalamualaikum,

Ini favourite food Shaheem. Scramble eggs. 

Telur yang digoreng kosong je. Tak tambah garam gula mahupun perasa..

Aummmmm


Mmmmm sedap sangat ni.. Muka stim menahan sedap huahuahuahua

Aiyaaa dah habes ke mama?

Ada lagi tak mama??

Hello hello egg delivery? Tolong hantar kat rumah saya scramble eggs satuuu..
Hello hello guna sudu je tu. Sabar jela. Habis berminyak pipi, telinga, rambut semua lahhh


Eh nak tanya la kan, budak besar Shaheem ni boleh makan telur masak separuh tak??


Tuesday, June 18, 2013

Jeruk Pak Ali Penang Mali!

Assalamualaikum,

Haa sape penah makan jeruk ni?? Yummy kannnnn hehhehe


Maaf tak dapat nak rotate. Nape tahhhh...


Pada suatu hari encik hasben balik dari keje dan dia telah mencanangkan kepada bininya ni tentang betapa sedapnya dia makan jeruk yang anak buah dia bawak dari Penang. Haaaa saje bikin panas la kan. Dahla tak bawak balik rumah sikit..  Terus bini ni mengidam nak makan jugak hahahaha.. 

Aku ada tengok dekat fb, member aku update dia kat Penang. Cepat-cepat aku sms dia, mintak tolong belikan. Huahua sampai macam tu sekali. Memula kawan aku kata boleh je. Aku dah excited habes. The next day dia mesej dia bagitau tak dapat pulak nak beli sebab geng lain tak nak singgah beli jeruk. Lagipun jalan Penang jammed dan dorang dah nak balik KL.. Sobsob takpelah. Aku ok je. Tak maula orang susah-susah sebab aku kan... 

Tapi tetap tak puas hati tak dapat makan haha..

Aku pon bertanya-tanya la kat group Mommy Gojes tu.. Alhamdulillah ada yang sudi belikan. Terharu tauuuu...

Terima kasih banyak-banyak Ros, ummi pada Humaira & Auni :) Terima kasih juga pada husband Ros sebab tolong belikan dan pos :D Untung ada kawan blogger ni. Baik plak tu. Harini Ros tolong aku.. Esok lusa mana tau giliran aku pulak tolong Ros kan.. Insyaallah..

Cakap pasal pos, aku mintak Ros pos guna pos laju. Nak guna pos parcel macam lama sangat nak tunggu sampai seminggu. Kalau dah guna pos laju ofkosla mahal sket kosnye.. Kalau ikut calculator postage di website pos malaysia tu, kalau 2kg, RM25 kos hantar ke Sabah. Aku ok jela.. 

Tapi tak tahula macamana, bila sampai di pejabat pos, lain pulak timbangannya. Jadi 2.1kg pulak. Sedangkan Ros timbang kat rumah dia ngam-ngam 2kg. Dah lebih 2kg, up jadi RM31. Campur-campur tax ape sume jadi RM41. Hamik ko, harga pos lagi mahal dari harga barang yang dipos haha.. Sabar jela.. Ros cakap staf pos tu kata mahal sebab hantar ke kawasan pedalaman. Hahaha tak tau pulak aku TELUK SEPANGGAR, KOTA KINABALU yang letaknya hanya 30km dari bandaraya Kota Kinabalu dah dikira sebagai kawasan pedalaman :P Orang pos ni memang suka dengki dengan aku ni hahaha..

Takpelah takpelah.. Aku tak kisah pun sebab yang penting aku dapat makan hehe.. Mengidam sangat kan. At first Ros suruh aku cari je dulu kat kedai di Sabah ni. Sebab Umie Puan Pinguu kata di Miri ada je jual. Sebijik yang Pak Ali punye. Tapi aku dan husband adalah pemalas nak cari ekeke.. Pastu nak yang bau Penang jugak. Tak kira! Gedik kannnn...

Alhamdulillah, dapat jugakla merasa. Memang sedap. Manis masamm.. Bila letak dalam peti ais lagi sedap makan. Sejuk sejukk.. 

Eh mengidam teruk bebenar ni dah ada orang baru dalam perut kah?? Nehi nehi jangan buat spekulasi. Acik tengah bendera merah sekarang ni tauu hehe.. 

Thanks again Ros! Bertuah saya kenal anda hihihi.. 

Monday, June 17, 2013

Tak Jadi Buat Nasi Dagang!

Assalamualaikum,

Hehehehe.. Ahad haritu kan hubby kata kawan dia nak datang rumah. Tapi tak jadi! Legaaa hahahaha.. Lega la aku sebab tak payah masak nasik dagang. Hubby saje je tauu buat aku cuak. Dia kata, "alaaa sembang je lebih. Syami duty la hari Ahad.." Cehsss saje je kan..

Ok tu je nak cite :P

Buat Ibu-ibu Yang Bekerja

Assalamualaikum,

Aku suka page Muslim Kid Genius ni. Admin dia memang hebatla dalam memberi inspirasi kepada ibu bapa.  Yang ni paling aku suka.. Buat ibu yang bekerja, yang terpaksa tinggalkan anak demi mencari rezeki, this is for you...



Aku respect rakan-rakan yang bekerja sepenuh masa. Korang memang hebat. Aku tabik springgg...

Alkisahnya aku hari Sabtu haritu kan ada boling. Memula plan nak bawak Shaheem sekali. Tapi bila discuss dengan husband, aku pegi sorang je. Sebabnya, aku kena pergi awal pagi. Pukul 9 dah nak kena ada kat tempat boling. Habisnye belum tentu pukul berapa sebab ada banyak game dan aku AJK. Jadi kena duduk sampai event betul-betul habis. Takut Shaheem meragam kat sana jadi bagusla kalau dia duduk rumah je dengan Abah. 

Pagi tu aku siap-siap. Shaheem tido lagi. Dia biasa pukul 9 pagi baru bangun. Entah kenapalaa haritu dia bleh bangun awal?! Pukul 7.30 dah celik mata siap bangun cari aku.. Huwaa sedih tau. Macam tau tau je dia mama nak pegi jalan. Aku ingat nak pegi time dia tido, barula aku tak sedih nak tinggal. Ni dia dah bangun.. Ya Allah, aku punye sedih sebak tu.. Tuhan je tahuuu.. Beria-ia aku menangis huhu.. Sampai sedu sedu. Haha over tau mama. Husband aku gelak-gelak je. Dia siap cakap, "eleh mama... ni baru nak pegi main boling. belum nak pegi keje..." Huwaaaa.. sedih tau... Shaheem relax je. Tak nangis pon. Siap babai babai aku lagi walhal aku belum ready nak pegi. Haihhhh mama memang konfem dok umah jaga Shaheem jela.. Tak sanggup mama nak berpisah dengan Shaheem!

Sebab tu la, aku respect sangat dengan kawan-kawan yang bekerja. Baru aku paham macamana perasaan dorang apabila terpaksa tinggalkan anak dengan baby sitter, tinggalkan di taska.. Berat sungguh hati nak berpisah dengan anak kan. Tapi demi mencari rezeki, terpaksa jugak. No worries ya mommies, insyaallah Allah sentiasa ada bersama dengan anak-anak kita. Melindungi anak kita di saat kita terpaksa meninggalkan mereka buat seketika...



Shaheem 15 months' Checkup

Assalamualaikum,

Rabu lepas bawak Shaheem checkup umur 15 bulan. Dah 15 bulan anak mama ye... Alhamdulillah Shaheem sihat-sihat sokmo. Cuma kurang makan je huhu.. Sedih mama tau tengok Shaheem dah kurus berbanding dulu. Dia makan tu makan tapi takmau makan makanan berat. Nasik nasik memang dia selalu tolak la. Kalau makan pun just 2,3 suap. Itupun sikitttt je. Bukak mulut pun macam paksa-paksa. Kecik je bukak pun. Dia suka makan roti, keropok, biskut. Haa tu jela hari-hari. Rindu Shaheem yang bambam dulu huhu..

Anywayyyy, pegi klinik haritu sangatla menduga kesabaran hehe.. Sebabnya hasben aku ikut! haha.. Dia kan tak biasa menunggu lama, jadinye kurang sabar la sikit. Aku dah biasa dah. Memang dah tau KKIA Tuaran tu memang selalu macam tu. Orang sangat ramai. Kakitangan tak berapa nak ramai. Sistem pulak manual. So slow lah sikit.. Kitorang pergi pukul 9 pagi, 12 tengahari tak panggil-panggil lagi. Husband pun ape lagi kan, ngadu dengan nurse la dah tunggu lama.. Ada wajarnya jugakla husband aku tak boleh sabar. Kitorang kan datang just untuk checkup biasa, takde injection ke ape. So supposedly sekejap jela. Tapi dah nurse yang handle tempat kitorang ada dua je, kenala bersabar. Aku suggest macam ni, patutnya ada 3 orang nurse dalam satu bilik. 2 orang handle ibu mengandung sebab biasanya check ibu mengandung yang amik masa. Sorang lagi untuk check budak-budak je. Haa sure cepat je jalan.. Cadangan aku jela..

Satu lagi yang boleh menduga kesabarannya ialah cik Shaheem yang tak nak duk diam. Dukung sekejap pastu nak turun, jalan.. Terpaksala kita mengikut dia. Selalu kalau datang checkup semapt lagi dia tido masa menunggu giliran tu. Tapi kali ni tak pulak. Dah besar kan. Ralit dok tengok orang dan nak main sekali.. Nasib baikla husband ikut. Dia la yang dok tengok-tengok Shaheem...

Berat Shaheem naik 1kg je.. Sebelum ni 10kg, sekarang 11kg.
Tinggi naik banyak. Last masa datang umur setahun dulu, 70.5cm je. Sekarang dh 78cm. Shaheem ni memang meninggi je ni. Tak melebar...

Gigih kan mama Shaheem bawak anak checkup 15 bulan. Orang lain tak pegi pun. Biasala, mama Shaheem skema haha..

Next checkup bulan 9 nanti. Shaheem 18 bulan dan ada last injection untuk Shaheem. Agak-agaknye dia nangis tak nanti? Hihi.. Kita tungguuuuuu.....

Sebelum gerak kita amik gambar dulu
Mama je yang over sengeh. Anak eksyennn jek

Usha kete doktor

Bosan menunggu mama sempat snap gambar menu untuk kanak-kanak umur 1-3 tahun
Boleh try nih

Ni dah balik rumah. Sampai-sampai je dia dok silang kaki, terbongkok-bongkok. 
Buat ape tuu....

Ohh baca buku.. rajin anak mama. Sebijik macam mama! :P

Sunday, June 16, 2013

Contest Baby Ceria by http://barangbabymurah.blogspot.com

Assalamualaikum!^^

Aii ceria je kan mama Shaheem hari ni.. Mama Shaheem nak menjoinkan diri Shaheem dalam contest ceria anjuran blogshop barangbabymurah jadi mama Shaheem wajibla ceria-ceria jugak kannn hehehe..

Ok, sudah-sudahla mama Shaheem membebel. Mari kita jenguk peraturan contest ini^^


Ini banner contest
Modelnya Adelia..
Eh cumilnya diaaaa, jadi menantu acik nak? muahahaha


Peraturan contest ::
Contest bermula sekarang!!!
12.6.2013 hingga 7.7.2013.

1.contest terbuka kepada semua golongan masyarakat malaysia tanpa mengira kaum dan bangsa.

2. Semua lapisan umur boleh join.

3. Anda cuma perlu submit gambar baby anda dalam mood yang ceria. Tak kisah samaada baby tu anak sendiri,anak saudara, atau cucu.


Peraturan contest untuk yang nak join guna facebook :-


1. Jika anda tiada blog,anda boleh submit gambar melalui facebook. 

2.Add facebook personal saya. (Ada di sidebar). Jangan add acc fan pages saya ye..

3.Create 1album khas dengan nama "contest baby ceria by barangbabymurah.blogspot.com"


4. Di dalam album tersebut,anda diwajibkan letak banner contest(refer gambar diatas).


5. Kemudian,anda upload gambar baby anda dalam mood yang ceria dan HARUS TAG FACEBOOK saya.


6. Description gambar haruslah letak point2 berikut :-
1. Jom membeli barang baby dengan harga borong minimum 1barang di blog http://barangbabymurah.blogspot com


7. Anda juga harus menulis hadiah yang anda nak jika anda dipilih sebagai pemenang.

List hadiah yang ditawarkan kepada anda jika anda menang(pilih salah satu sahaja).ANDA MESTI COPY PASTE SENARAI HADIAH YANG DITAWARKAN INI DI RUANGAN CAPTION GAMBAR BABY ANDA. KEMUDIAN BARU MENTION HADIAH YANG ANDA PILIH JIKA ANDA MENJADI PEMENANG.

1.rocker fishes price newborn to todder(biru).
2. Trunki bag (pink,merah,purple,kuning,biru)
3. Ergo carrier (hitam,pink,grey,hijau,biru)
4.toys storage(pooh,cars,princess)
5.playmat mothercare(pink, lion)
6.toilet train toddler
7.elc purple with hanging toys

Sila pilih salah satu. Jika anda dipilih sebagai pemenang,saya akan hadiahkan pilihan yang anda pilih di awal contest.

Jika anda nak join contest melalui entry blog :-

1.. Jika anda nak join melalui entry blog,  anda harus letak title entry :: contest baby ceria by http://barangbabymurah.blogspot.com


2. Anda harus masukkan gambar banner contest.

3. Masukkan juga gambar anak anda dalam mood ceria.


4. Anda perlu menulis di bawah gambar tersebut :- " mari membeli barang baby dengan harga borong,minimum 1barang di blog http://barangbabymurah.blogspot.com"


5. Anda juga harus menulis hadiah yang anda nak jika anda dipilih sebagai pemenang.

List hadiah yang ditawarkan kepada anda jika anda menang(pilih salah satu sahaja).ANDA MESTI COPY PASTE SENARAI HADIAH YANG DITAWARKAN INI KE DALAM ENTRY YE. KEMUDIAN BARU MENTION HADIAH APA YANG ANDA NAK JIKA ANDA DIPILIH SEBAGAI PEMENANG.

1.rocker fishes price newborn to todder(biru).
2. Trunki bag (pink,merah,purple,kuning,biru)
3. Ergo carrier (hitam,pink,grey,hijau,biru)
4.toys storage(pooh,cars,princess)
5.playmat mothercare(pink, lion)
6.toilet train toddler
7.elc purple with hanging toys

Sila pilih salah satu. Jika anda dipilih sebagai pemenang,saya akan hadiahkan pilihan yang anda pilih di awal contest.


6. Submit kepada saya entry tersebut dengan meninggalkan link entry anda pada ruang komen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~


4. Sama ada join melalui facebook atau blog,anda jangan lupa untuk letak nama penuh anda dan nama baby anda.


5. Hanya akan ada 2pemenang dan 8orang hadiah saguhati. Hanya pemenang PERTAMA yang akan dapat hadiah yang dipilih sendiri, pemenang KEDUA akan mendapat TRUNKI BAG. 8 orang saguhati akan menerima rompers ck 3in1.


6. Jika anda pasangan yang berkawen,anda dan suami boleh join secara berasingan.


7. Anda boleh ajak family anda untuk join, 1baby ada 6 7 gambar pun tetap saya terima,tapi haruslah berlainan owner blog dan berlainan owner facebook.


8. Gambar tak semestinya anak anda seorang..gambar anak anda dengan anda boleh. Dengan kawan2 dia boleh..tapi mesri makesure anak anda nampak ceria,nampak happy dalam gambar.(if dalam gambar ramai baby,tolong inform saya mana satu anak anda ye).

9. Contest terbuka kepada baby/toddler umur 6bulan hingga 5tahun.

10. Dibawah gambar banner samaada difacebook atau di blog,sila copy paste langkah2 untuk join contest ini.


11. LETAK SEKALI TARIKH MULA CONTEST DAN TARIKH TUTUP CONTEST YE.


TARIKH TUTUP CONTEST PADA 7.7.2013.


************************************************************************************


Haa itu dia peraturannya.. Sudah paham semua peraturannya? Maka marilah kita tengok gambar yang mama Shaheem pertaruhkan.. Eceh macam tak betul pulak perkataan pertaruhkan tu hehehe..

Ceria tak ceria tak?? 
Dah nganga nganga tu harusla ceria haha..
Ini gambar candid ni.. Shaheem excited bangetttt dapat pijak pasir buat pertama kali dalam hidupnya!
Maklumla orang tak pernah pijak tanah. Rumah Shaheem kan di awangan hehe
Memula geli pastu lama-lama takmau balik weh!!

*Puhhh puhhhh*
Sembur kiri dan kanan. Moga-moga menangla!

NAMA ANAK: SAIF SHAHEEM SHAMSUDDIN
NAMA MAMA: ALWANI AMALINI MUSTAPHA

" mari membeli barang baby dengan harga borong,minimum 1barang di blog http://barangbabymurah.blogspot.com"

~ Serius murah weh. Aku penah beli rompers ngan Piya. Murah dan berkualiti!~

Ada 7 hadiah yang boleh dipilih. Em kalau nak semua tujuh-tujuh boleh? Huwargghh ada yang nak kena cepuk dengan mommy Adelia ni..

1.rocker fishes price newborn to todder(biru).
2. Trunki bag (pink,merah,purple,kuning,biru)
3. Ergo carrier (hitam,pink,grey,hijau,biru)
4.toys storage(pooh,cars,princess)
5.playmat mothercare(pink, lion)
6.toilet train toddler
7.elc purple with hanging toys


Tengok-tengokkk.. semua hadiah best huhu.. Tu yang mama Shaheem nak semua tuhh.. Tapi disebabkan kena pilih satu sahaja, dengan besar hatinya mama pilih hadiah nombor dua! TRUNKI BAG WARNA MERAH! Nanti kalau dapat ni bolehla Shaheem balik kampung with style! Mesti orang kampung jeles tengok Shaheem bawak beg ni hehehehehe... 

Ok, all steps done! Tinggal nak submit link entry ni kat blog http://www.sweetlikekisses.blogspot.com je.

Mommies yang belum join cepat-cepatla joinkan diri. Jangan lepaskan peluang untuk memenangi hadiah best-best untuk anak kesayangan anda. Contest bermula 12 Jun 2013 dan akan tamat pada 7 Julai 2013. Haa banyak lagi masa. Cepat cari gambar ceria anak anda!!!^^


Thursday, June 13, 2013

Oh No0ooo0ooo *Luahan Hati Tetengah Malam*

Oh noo oh nooo..

Eh, Assalamualaikum,

Haiyaaa hati aku sangat susah nihhh.. Dapat dua kejutan minggu ni. Semalam satu, pukul 10 tadi satu. Huwaaa..

Kejutan pertama:

Aku nih, tentibeeee la pulak kan ada nama sebagai AJK dalam B A K A T mewakili unit hasben aku. Aku pegi first meeting dulu. Tunjuk muka la kan.. Untuk menjaga air muka hasbenku.. Kena lantik sebagai AJK Pendidikan. Dan kalau unit perlukan bantuan untuk apa-apa aktiviti dia akan panggil je. Alkisahnya hari Isnin lepas kot dapatle sms kata ada meeting hari Selasa untuk aktiviti boling Sabtu ni. Aku buat donno je lepas dapat sms tu sebab dia cakap, puan DIGALAKKAN HADIR ke mesyuarat. Digalakkan je kan. Aku tak galak nak pegi jadi aku buat donno. Heh jahat. Tentibeeee hari Selasa malam dapat sms lagi. Kali ni katanya ada meeting lagi sekali pada hari Rabu dan kedatangan puan adalah WAJIB. Haaaa ni yang aku lemah nih.... Tak tido malam aku weh dok pikir nak pegi ke tak nak huhuhuhuhu... 

Akhirnya aku putuskan untuk pergi walaupun hati sangatla berat. Aku bukan ape. Aku tak retila haih nak bersosial nihh.. Lagipun aku tak kenal sape-sape. Semua senior. Semua orang lama. Aku kan baru. Err tak reti lahh! Kupergi jugakla semalam walau keletihan baru balik dari klinik checkup Shaheem yang sangat lamaa itu. Nanti aku cerita lain entry pasal checkup Shaheem. Dengan meredah hujannye ku drive sorang-sorang ke base. Gigih tak gigih tak?? Terpaksa pergi sendiri sebab Shaheem tido dan hujan selebat-lebatnya. Susah nak transfer Shaheem masuk kereta ape sume. Aku dah sentap gile dah bila hasben cakap, "yang, pergi sendirila eh meeting. Hujan ni. Shaheem tido. Bolehla abang tido sekali dengan Shaheem.." Haa ayat last tu buat aku sentap. Tak aci la kannn. Aku pun nak tidooo huhu.. Sebab sentap cecepat ku amik kunci kete dan blah. Dalam kete nangisss huwaaa.. Bodo pulak bila pikir-pikir balik heheheh *Sori abang, syg pergi tak tengok abang pun. Geramsss* Heh dia tau aku marah. Balik tu dia cakap, "abang tak tido pun, abang takleh lelap mata. Risau macamanala syg drive dalam hujan.." Heh yele yele :P Jarak rumah aku ke base agak jauh gakla.. Dalam 15 minit perjalanan. And please note ye, driver kat sini ganas-ganas huhu.. Aku cukup takut nak drive sendiri sebenarnye.. 

Okla, cut the story short. Masuk meeting aku banyak diam jela. Dah duduk diam, tetiba.. "ok alwani, since dah duduk sebelah emcee tu, hari sabtu ni awak jadi emcee la ye. Berpasangan dengan dia (emcee sedia ada). Kalau ada dua orang emcee mesti majlis lebih meriah"

OH NOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!

Aku tak pernah jadi emcee wehhhh.. Abesla abeslaa abeslaaaaaa... Dahla aku tak kenal sape sape. Oh maiiiii... Nak nangis :'( Acaner ni wehhh... 

Kejutan kedua:

Harini kawan asben ajak pegi umah dia. Makan pengat pisang. Makcik (read: isteri) kawan abang tu memang rajin masak memasak. Aku ingat dia ajak aku ngan asben jela. Sekali pergi, ada dua tiga orang lagi kawan hasben dengan makcik masing-masing. Yang lelaki sembang kat beranda. Aku sembang depan tv dengan para isteri nih. Pastu makan-makan. Maghrib balik. Hasben pegi kungfu bla bla bla.. Dia balik pukul 10 tadi. Pastu nak kuar balik jumpa kawan. Sebelum kuar dia cakap, "oh ye, tadi abang sembang dengan kawan-kawan. Abang cakap kat dorang Ahad ni datang umah kita plak. Kita buat nasi dagang.."

OH NOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!

Hadoilaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..... haritu memang buat nasi dagang tapi untuk makan 2 orang je. Pastu tak berapa nak menjadi sangat pun sebab aku first time buat. Ni nak buat sekali lagi dan nak jamu orang makan?? Adeiii... usap dada aku tadi.. Mana nak kemas rumah lagi (nampak sangat rumah bersepah hehe), mana nak masak lagi. Dahla Sabtu pegi main boling paksa rela. Oh tidakkk.. Nasi dagang bukan mudah. Kalo tak jadi macamana? huhuhuhu

Dasyatnya kejutan-kejutan yang kuterima ini.. Adehhhh *Usap Dada*


Monday, June 10, 2013

Puding Roti Karamel Coklat

Assalamualaikum,

Resepi dessert ni aku amik dari Facebook. Ala lupe pulak dari page mana.. Dah 2 kali aku buat. Tiap kali ada roti lebih yang dah nak expired aku mesti buat puding ni sebab senang yang amat hehehe..

Ni aku share kan resepinya. Maaf takde gambar tatacara kerja :P

Bahan-bahan:

3 sudu besar gula (buat karamel)
6 keping roti (dikoyak-koyakkan)
3 biji telur (pukul dan tapis)
1 tin susu cair
1 cawan susu pekat
1 sudu besar serbuk koko
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil esen vanila

Cara-cara:
1. Panaskan pengukus
2. Hanguskan gula dalam loyang (dah hangus letak tepi dulu, bagi sejuk)
3. Blender: Susu cair, susu pekat dan roti
4. Masukkan esen vanila, telur, tepung jagung dan terus blender
5. Ambil 1 1/2 cawan daripada adunan tadi dan kukus dengan gula hangus tadi
6. Baki adunan pula dicampur dengan serbuk koko
7. Setelah 15 minit, cakar permukaan puding yang dikukus tadi dan masukkan adunan coklat
8. Kukus selama 30 minit atau hingga masak. Nak tau masak ke tak, boleh cucuk garpu atau pisau pada puding. Kalau keluar bersih maknanya dah masakla tu
9. Tunggu puding sejuk baru terbalikkan

Hasilnya.......





Senang je kan bahan dan cara pembuatannya? Blender dan kukus je. Aku sukala sebab aku takde mixer atau oven hihi.. Dessert yang dimasak secara kukus selalu jadi pilihan aku..

Nanti bolehla buat time buka puasa bulan Ramadhan nanti :)

Selamat mencuba!

Menu Ahad: Nasi Ayam Special!

Assalamualaikum,

Cewaahhh special siap. Tang mana specialnya tak tau la sebab barangnye tak cukup haha..

Aku kan, dah cakap banyak kali dah dalam blog ni yang aku TAK RETI MASAK. Yes, aku tak main-main. Kalo masak kan, ada jeee tak kena. Mesti ada je hubby aku komen.. huahuahua.. Pedas-pedas lak tuh komennya. Layankan aje. Anggap komen tu inspirasi untuk buat lebih baik lain kali. Yo yo ooo jek kan bunyinye hehe..

Aku suka makan nasik ayam. Especially kalau mak yang buat. Kalau aku buat mesti tak jadi. ah tak reti kan. Tapi entah angin apa yang datang melanda, aku teringin nak buat nasi ayam yang betul-betul sedap punya! Gigihla mengoogle resepi dan terjumpala satu.. Dari blog Azie Kitchen: Nasi Ayam Istimewa Yang Sangat Sedap. Haa kalo dah special dan sedap ni wajib cuba!

Hari Jumaat malam aku ajak hubby pergi pasaraya. Beli ayam dan bahan-bahan lain.. Cerdiknya aku masa beli tu, tak buat list. Banyak jugakla barang takde.. Grab yang ingat je. 

Semalam tengahari masak sambil bergelut dengan Shaheem.. Dahla nak kena siang ayam dulu sebab ayam kat sini jual sekor bulat tu. Kena potong sendiri. Haa berpeluh gakla.. Sebab aku tak reti weh nak potong ayam. Hampir-hampir nak hancur ayam aku kerjakan haha. Sabar jelah..

Tadaaaaa inilah hasilnya..

Sila lah terjah blog Azie Kitchen ye kalau nak salin resepinya. Memang sedap :)

Selalu aku masak simple je. Nasi tu just masak dengan air rebusan ayam. Tu je. Takde tumis-tumis ape-ape bahan. Patutla tak sedap aku masak selama ni haha..

Hubs tak kata ape. Sentap oke.. Aku yang tanya dia, "sedap tak bang?" "Sedapppp.." dia jawab.. Nak amik hatila tu. Makan malam ulang menu sama, aku masak nasik seperiuk, wajib habiskan haha.. Dia tanya, "ayam ni masak macamana?" Aku citela, rebus dulu, pastu perap dengan bawang putih, halia, kicap, sos tiram, buh garam gula sikit. Kenapa aku tanya dia..  Dia jawab, "tak sedaplaaaa.." Hapeeee menyirap jap darah huahua.. Pastu dia gelak. "Sedap sedap haha.." Ceh ikhlas ke tak ni. Susah betul dia nak puji masakan bini ni... 

Memang aku puas hati sangat-sangatlah dengan rasa nasi ayam ni :) Korang tryla ye..

Aku terlebih rajin semalam, buat dessert jugak hehe..

Puding Roti Coklat Karamel
Nanti aku share resepinya dalam entry lain ya
Jamu mata dulu hehe

Saturday, June 8, 2013

Nak Lipat Kain Pun Susah!

Assalamualaikum,

Heh apa je yang tak susah bila dah ada anak ni. Nak kencing berak laagila susah hahaha.. Takmau la cite pasal kesusahan yang itu kan. Aku nak cerita pasal susahnya aku nak lipat kain kalau Saif Shaheem tak tido. Haiyaa itu budak kan, memang tak boleh tengok benda bersusun. Aku elokkk je lipat pastu susun, berjam-jam lamanya, dia datang, tak sampai satu saat.... habiss habiss.. habis bersepah! Huhu mama mampu nangis je. Nak marah pun apa dia paham. Mama boleh membebel-bebel jela sambil kutip-kutip balik. Sambil lipat-lipat balik huhuhu..

Nak tunggu dia tido baru nak lipat kain susah jugak. Sebab time dia tido tu lah aku nak buat benda lain. Nak masak, nak ngemas rumah, nak sidai kain, nak itu nak ini. Kalau dalam masa dia tido tu nak buat semua keje rumah memang tak sempatla..







Itu dia aksi-aksi Shaheem mengacau aku lipat kain. Dari kecik sampaila ke besar huhuhu...

Apa solution yang aku amik? Haa jangan gelak eh. Baju yang aku lipat tu aku sorok bawah kain haha.. Aku kan wanita melayu terakhir. Dok rumah pakai kain batik 24 jam :P Jadinye lepas lipat tu, aku selit bawah kaki aku.. Tindih ngan kaki. Haa tak dapatla dia amik haha.. Bijak dak mama.. 

Sorok bawah peha yang besar :P

Cubaan nak amik kain yang dah dilipat
Nak amik jugak tu!

Frust menonggeng sebab tak dapat amik HAHAHAHA


Huu macam tu la kalau aku nak lipat kain. Memang berperang la dengan budak kecik ni.. 

Emm aku dok cakap susah susah ni bukanlah bermakna aku rasa ada anak ni menyusahkan. Tak pernah sekalipun timbul rasa menyusahkan tu. Semua kesusahan ni sebenarnya buat aku insaf sangat-sangat. Barula aku terfikir tentang mak aku. Macamana selama ni dia jaga kami 6 orang adik beradik. Banyaknya kesusahan yang dia terpaksa tempuhi untuk membesarkan anak-anak dia ni. Syukurlah Allah kurniakan aku anak. Allah nak aku rasa dan paham macamana mak aku jaga aku dulu...

Haritu kan, aku sembang dengan abang aku yang baru dapat anak sulung haritu. Abang aku tu umurnye dah 37 tahun. Ditakdirkan bertemu jodoh lewat sikit dan dapat anak pun lewat. Abang aku bercerita pasal betapa susahnya dia tengok kakak ipar aku nak melahirkan anak dia. Dengan sakitnya ape semua. Dia kata dia yang dok tunggu ni pun dah penat apatah lagi akak ipar aku yang dok sakit hampir 12 jam tu. Pastu nak teran tu lagila.. Pastu ada satu benda dia cakap ni buat aku rasa sebak sangat, " bila abe tengok kak Intan sakit macam tu buat abe teringat kat mak. Macam ni rupanya mak sakit dulu. Masa tu rasa macam nak balik rumah cepat-cepat, nak peluk mak... " Huu taip ni pun dah buat air mata aku bergenang. Abang aku ni masa muda belia dia baran sikit. Aku cukup takut dengan dia. Dia memang selalu buat mak aku nangis. Dia memang selalu gaduh dengan mak. So bila dia cakap macam tu, aku rasa terharu dan sebak sangat huhuhuhu.. 

Bila korang dah bergelar ibu atau bapa, masa tu lah baru korang akan paham betapa susahnya mak dan ayah korang nak besarkan korang. 

Insaf oke. Tak mau dah lawan cakap mak. 

Aduh rindu mak la pulak :(

Berhenti Merokok! Harga Rokok Dah Naik Weh!

Assalamualaikum,

Untuk perhatian perokok perokok di luar sana....

Harga baru rokok yang berkuatkuasa pada Isnin, 3 Jun adalah seperti berikut:

DUNHILL range RM10.50
KENT range RM10.50
BENSON & HEDGES RM10.50
PETER STUYVESANT range RM9.00
PALL MALL range RM9.00
PALL MALL Plain RM10.90
LUCKY STRIKE PLAIN RM10.90
ROTHMANS INTERNATIONAL RM10.90

*Sumber : Astro Awani


Alhamdulillah dalam keluarga aku takde yang merokok. Ayah, abang 2 orang dan mr pumpkin juga tidak merokok. Oh kenapa la mesti merokok. It does not bring any good pun kan.. Semua orang pun tahu rokok membahayakan kesihatan. But people choose not to listen, not to care.. Hmmmm... Kalau tak sayang nyawa sendiri, sayangilah orang yang di sekeliling tu especially ahli keluarga...



Thursday, June 6, 2013

Shaheem yang Suka Masukkan Barang dalam Mulut

Assalamualaikum,

Al Saif Al Shaheem kan kan.. suka betul masukkan bendasing dalam mulut! Aku geram sungguhlaaa... Dia pantang nampak benda, tak kira besar kecik, dapat je kat tangan, ngapppp masuk mulut. Kekadang dia gonggong benda tu dengan gigi. Takde keje kannn... Kalo barang besar-besar ni aku ok la lagi walaupun hangin jugak. Kalau benda kecik-kecik tu yang buat aku risau. Risau takut dia tercekik! Allah, mintak jauhla. Lindungila anakku daripada kejadian-kejadian serupa itu.

Yang paling teruk dia pernah kunyah anak lipas. Pastu kat kampung dia penah makan kumbang. Sampai muntah-muntah tapi takdenye dia serik. Kalau jumpa habuk ke rambut ke ape-ape jelah atas lantai, sepantas kilat dia kutip pastu masukkan dalam mulut tu. Kalau aku ternampak bolehla aku marah-marah dan halang dia daripada makan. Kalau aku tak nampak? Aku risau sangat takut dia sakit perut dok makan benda-benda ngarut :(

Makan kertas!! Favourite tuh.
Kalo dapat duit kertas tu memang dia kunyah-kunyah sampai basah lencun.
Nasib material duit sekarang dari polimer, tak mudah koyak.
Kalau takkkk... hmmm
Oh, duit syiling memang aku tak simpan dalam purse. Akan make sure tak tercapai pun dek Shaheem kalau ada. Bahaya woo.. Dia main masuk je, bukan tau ape huhu

Ni tengah makan ape pun tak taula ni
Eh gambar lama ni. Rambut pendek haha.. Sekarang rambut panjang hampir tutup mata dah

Haa.. container storage rack dia pun dia kokak jugak. Lapar sangat ke???

Ni style mengonggong. Kang nanti dia gonggong je blocks tu ke mana-mana
Alahai anak, ape pesen ni...

Toys dia tu semua aku rasa ada DNA air liur dia tu. Semua dah selamat digigit, dikulum. 

Peristiwa terbaru, dia dok main ambulans mainan yang abah dia beli.. Kat tayar ambulans tu ada rim. Senang pulakla rim tu tercabut. Almaklum mainan tak berapa nak mahal kan. Dah tercabut tu takpela, apa boleh buat. Yang tak tahannya cik Shaheem ni la. Pegi masukkan rim tu dalam mulut. The whole thing tau! Ya Allah aku punye terkejut cepat-cepat korek mulut dia. Menangis pun menangislaa.. Dah ke dalam dah rim tu. Aku menjerit-jerit jugak time tu. Bila dah berjaya keluarkan, pokkkkkkk montot dia sedass.. Haa geramnya mama! Aku membebel berbakul-bakul. Tapi Shaheem buat muka relax je. Muka innocent habis macam takde ape berlaku. Allahuakbar anak. Kamu benar-benar menguji mama huhu.. Nangis tak berlagula mama kalau apa-apa jadi kat sayang mama ni :'(


Risau betull aku.. Memang takleh tinggalkan Shaheem berseorangan. Nanti tah pape dia jumpa dia masukkan dalam mulut. Risau tau tak! Macamana nak bagi stop ni huhuhu.. Aku cari dalam Baby Center pasal ni, and ada sorang doktor ni jawab persoalan tentang anak yang suka masukkan barang dalam mulut. Oh rupanya bukan anak aku sorang jela ye huhu..



Why does my baby put everything in her mouth?

Your baby's mouth has more nerve endings per square millimetre than any other part of her body, so if she really wants to find out what something tastes or feels like, she puts it in her mouth. If you don't want something to go into your baby's mouth, don't leave it where she can get hold of it. 

Babies go on putting things in their mouths well into their second year -- although it's because they become increasingly interested in what their toys can do, rather than what they taste or feel like. But at that age they start to explore using their fingers and eyes most of the time. Toy manufacturers specify that certain toys are not for children under three years old because they contain small parts which could stick in your baby's throat if swallowed. By three, most children have stopped putting toys into their mouths. 

On the other hand, many babies like to add to what they know about the food they eat and the liquids they drink by examining them with their hands as well. Many babies like to let their fingers puddle in their juice or enjoy the feeling of pasta squished between their palms. 

Babies often mouth toys more when a new tooth is just breaking through the gum. The mouthing is also accompanied by drooling and generally being off colour -- it's painful pushing a tooth through. Some babies get looser stools and a sore bottom too. 

Reviewed by Dr Winston Yong Sin Chuen, a former associate professor at Universiti Kebangsaan Malaysia, and now a consultant paediatrician in private practice in the Klang Valley


Adehh, umur 3 tahun baru stop eh? Aiyarkkkk lambat lagila. Nampaknya mama kena bertahan dan terus pantau lah ye huhuhu... Pasal nak tumbuh gigi tu mungkin betulla sebab Shaheem memang ada 2 gigi geraham yang tengah nak keluar. Agaknya dia gatal gusi tu yang abes benda dia nak gigit gigit.. 

Ragam anak membesar, macam-macam! Sekarang baru ku tahu macamana mak handle anak-anak dulu. Huu rindu mak!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...