Saturday, February 23, 2013

Fenomena Air Merah Beracun di Sabah (RED TIDE)

Assalamualaikum,




FENOMENA AIR MERAH [RED TIDE]
Perairan Sabah terutamanya di kawasan Labuan memang sudah lama terkenal dengan kejadian air merah atau lebih dikenali ‘Red Tide’ disebabkan oleh Cochlodinium polykrikoides.Namun pada penghujung tahun 2005 dan awal tahun 2006 sejenis lagi penyebab air merah yang dikenali sebagai Pyrodinium bahamense var compressum mula muncul.Dinoflagelat Pyrodinium bahamense var compressum yang juga pengeluar racun atau toksik kumpulan ‘Paralytic shellfish poisoning’ [PSP] yang mempunyai lebih 20 derivatif.

Punca Fenomena Air Merah Beracun [Red Tide]
Fenomena air merah beracun [Red tide] di Perairan Sabah terutamanya di Perairan Labuan berlaku secara bermusim iaitu di penghujung tahun dan awal tahun.Diramalkan bahawa fenomena ini biasanya berlaku pada musim kemarau selepas berlakunya hujan lebat dan kesan dari suhu rendah berpanjangan sepanjang musim hujan.Semasa fenomena,air laut kelihatan berwarna merah kecoklatan akibat ledakan pertumbuhan dinoflagellate bertoksik kerana adanya pertambahan nutrien dalam air laut.

Mengapakah sebilangan sahaja hidupan laut yang menjadi toksik?
Ini disebabkan keunikan hidupan laut tersebut yang mempunyai sistem pemakanan secara penapisan.Plankton yang bertoksik akan terkumpul dalam tisu dan organ dalaman semasa penapisan makanan.Hidupan laut yang berkenaan adakah seperti berikut:
i. Semua jenis kerang-kerangan
ii. Ikan tamban
iii. Ikan selar
iv. Ikan selayang
v. Ikan kembong

Tanda-tanda keracunan
i. Peringkat Awal
Pada masa 30 minit pertama,mangsa akan terasa kebas pada bahagian bibir,kemudian ke bahagian muka terus ke leher.Mangsa juga akan terasa seperti dicucuk jarum di bahagian hujung kaki dan tangan,sakit kepala,pening,muntah-muntah,cirit-birit dan loya.
ii. Peringkat Bahaya
Bagi kes yang teruk,mangsa akan mengalami kelumpuhan otot,sukar bernafas dan rasa tercekik.Dalam kes yang sangat serius,kematian boleh berlaku dalam masa 2 hingga 23 jam kerana sistem pernafasan menjadi lumpuh dan jantung tidak berfungsi.

Langkah-langkah keselamatan
Setakat ini,belum ada lagi penawar atau antidot yang khusus untuk rawatan keracunan kerang paralitik.Oleh itu,langkah-langkah keselamatan seperti yang berikut haruslah dititik-beratkan:
1. Ambil perhatian terhadap sebarang pengumuman dan amaran yang dikeluarkan oleh Jabatan Perikanan.
2. Elakan dari memakan semua jenis kerang-kerangan dan ikan-ikan yang berkenaan.
3. Ikan-ikan lain haruslah dibuang insang,organ dalaman dan dicuci dengan bersih sebelum dimasak.
4. Udang laut boleh dimakan tetapi kepala dan perut mestilah dibuang dan dicuci dengan bersih.
5. Elakan daripada memakan ketam dan udang kera dalam kuantiti yang banyak.
6. Sekiranya keracunan,dapatkan rawatan segera.Jangan minum alkohol. Di kawasan terpencil dimana rawatan segera tidak mudah diperolehi, minum air garam dalam kuantiti yang banyak atau telan putih telur dengan segera untuk mengeluarkan segala isi perut


Source: http://www2.dof.gov.my/labuan/ms/tracker/redtide

Menurut Jabatan Kesihatan Negeri Sabah, fenomena ni dijangka akan berakhir Julai nanti.. 

Pada kawan-kawan yang akan datang melancong ke Sabah, hati-hati makan seafood ya. Jangan makan kerang. Udang make sure kepala dibuang dan dibersihkan dengan baik. Sama juga dengan sotong, ketam dan udang kara. Jangan makan banyak sangat tau! Dengar-dengar dah ada penduduk tempatan yang meninggal disebabkan fenomena ni.

Aku sendiri pun memang dah laaaaama sangat tak makan seafood. Udang memang lama dah tak beli. Ikan basung/selayang pun tak beli walaupun berlambak kat pasar dan murah gileee.. RM1 je sekilo haritu kat KK. Kalau beli ikan, aku selalu beli ikan aya/tongkol. Tu pun basuh banyak-banyak kali sampai aku yakin memang bersih. Sekarang banyak makan ayam, daging je.. Balik kampung nanti baru pulun makan seafood hihihi..

Take care tau!

Shaheem Makan Ape Ni???!!!

Assalamualaikum,

Anak bertuah mama.. Aku tak perasan pun dia dah masukkan sesuatu dalam mulut. Yang aku perasan dia dok tengok aku semacam je. Mulut tutup rapat sambil control control senyum. Haaaa memangla ada something dalam mulut dia tu grrrr.. Bila orang nak korek dia akan larikan diri atau palingkan muka. Aku pegang dia kuat-kuat. Dia katup mulut rapat-rapat ni. Bila aku berjaya masukkan jari dalam mulut, dia gigit pulak! Urghhhh.. Tapi mama memang takkan putus asa la.. Korek sampai jumpa. Korek korek, jumpa la ini....

Nampak tak ape tuuuu??

Kita kasi zoom sikett

Anak lipas uolssssss!


Huwaaaaaaaa pitam mama tengok ini yang keluar dari mulut Shaheem. Aduhhhhh.. Dia relax leh senyum senyum. Ini bukan makanan anak oiiii.. Kan mama dah suap nasik dengan sup, nape Shaheem makan anak lipas ni pulak?? Aduila anakkkk...

Lipas dah tak cukup anggota dah. Kepala dah takde, kaki tinggal satu. Yang lain dah selamat masuk dalam perut Shaheem kot huwaaa.. Esok mama kena make sure Shaheem berak and mama akan belek belek taik Shaheem. Mintak mintak keluarla balik huhu.. 

Sebelum ni dia dok kutip semut hitam je buh dalam mulut. Ni da teradvance makan lipas pulak. Kat rumah ni pulak memang ada banyak serangga dua jenis ni. Nak spray spray racun serangga atau letak kapur racun ke apa bahaya pulak kan kita ada anak kecik ni. Habis tu acanerrr... Next week balik kampung. Lagila tinggal rumah 2 minggu. Seronokla dorang ni membiak nanti. Haishhhh.. 

Risau gak ni dia dah tergigit lipas tu. Hopefully takde benda buruk la kan. Tengok dia main ok je. Sekarang dah tido tergolek dah. Esokla tanya hubby nak bawak pegi klinik tak huhu. Takut kan, kalau-kalau lipas ni ada bawak benda tak elok. Erm mintak jauhla tapi.....

Shaheem Shaheem.. mama mampu geleng kepala je. Nak besar ni macam-macam peel kamu ye.. 

Mata overrr sepet sebab baru bangun tido masa ni hehehe

Thursday, February 21, 2013

Shaheem Batuk Batuk

Assalamualaikum,

Dah 3 hari Shaheem batuk. Dia batuk takdela berterusan, bunyi sekali sekala je tapi bila dia batuk tu adui kesiannye dengar. Dah 3 malam jugak dia terjaga dari tido, batuk dan muntah. Muntah yang banyak!! Habis toto tempat tido.. Tak kisahla tu kan. Tapi kesian sangat bila dia muntah tu. Dia muntah sebab kahak. Baby kan tak pandai nak keluarkan kahak. Tersangkut-sangkut dia nak muntah. Macam breathless pun ada. Panik jap mama huhu..Tanpa sedar aku tepuk belakang dia kuat sangat. Lepas tepuk baru perasan ekeke.. Tapi bila tepuk tu senang sketla muntah dia keluar. Senang dan banyak huhu..

Poor baby mama..

So far aku bagi dia makan ubat batuk. Tapi sikit je. And hubby ada beli ubat herba dari kedai sensei. Bagi jugak sikit, buh dalam susu. Fungsinye untuk cairkan kahak... Memang menjadi la sebab selalunya Shaheem akan terbersin. Bila bersin keluar hingus-hingus cair. Dan kadang-kadang bila dia berak, taik dia berlendir. Pssstt aku tak suka sebenarnye dengan ubat herba tu huhu.. Ntahla, rasa macam kesian je baby dah makan ubat tah pape kan. Tapi hubby insist nak bagi. Ikut kehendak hati aku memang takmo. Dah abahnye nak bagi, aku takleh kata ape. Tapi aku selalu bagi time abah Shaheem ada/suruh je. Kalau dia tak suruh aku tak bagi lalalalala....

Aku try gak natural remedy.. Bakar bawang putih, lenyek-lenyek pastu buh minyak masak sket. Lumur dekat dada, belakang, tapak kaki dan ubun-ubun. Siap, Shaheem PAMA! kihkikih.. Serius bau macam bawang putih bihun PAMA tu. Korang bese makan tak? Tak penah makan? Rugi rugi. Fave aku tu. Sila pegi beli di kedai runcit berdekatan ye hehe.. Erm keberkesanan, aku tak berapa sure hehehe.. Mungkin ada la cuma sebab aku pun ada bagi ubat kan so tak tau batuk dia tu berkurangan sebab ubat atau sebab bawang putih. Wallahualam.. Apa-apapun, tak salah kita mencuba natural remedy ni kan. Ikhtiar orang kata...



Aku sapu jugak minyak penawar habbatus sauda. Beli kat Jaafar Rawas masa Shaheem dalam hari dulu. Orang kat kedai tu kata minyak ni bagus kalau budak batuk atau nak sapu saja-saja pun boleh. Minyak penawar katanye.. Aku belek botol takde pulak tulis khasiat dan kegunaannya. Ada ingredients je. Tapi habbatus sauda memang bagus kan. Aku jarang guna sebab bau dia kurang bes huhu.. Tapi ni sebab nak Shaheem cepat sembuh, aku sapu jugakla kat dada dan belakang everytime lepas mandi.

Vicks pun aku rajin jugak sapu. Buh kat bawah hidung dia. Tak berkelip mata Shaheem menikmati bau dan angin vicks haha.. Suka betul dia..

Kenapa batuk? Mungkin faktor cuaca.. Sabah sekarang kejap hujan, kejap kemarau. Kejap sejuk, kejap panas. Mungkin jugak sebab Shaheem suka mengutip. Macam-macam bendasing dah masuk mulut dia. Yang aku tertengok dapatla aku buang. Tapi kalau tak tertengok? Memang selamatla masuk dalam perut. 

Mama dah ikhtiar macam-macam, sekarang tawakal pada Allah. Moga anak mama cepat sembuh. Tak mau batuk lama-lama! Minggu depan nak balik kampung! (Yeayyyyyy!!)

Saturday, February 16, 2013

Pukul 1 pagi.. Shaheem belum tido T__T

Assalamualaikum,

Huhuhuhu mama dah ngantuk ni tapi Shaheem masih dok ber baa baa baaa menyanyi.. Bermain tak berhenti. Dok menggelek kete mainan.. Shaheem tido maghrib tadi gara-gara keletihan jalan-jalan di Tuaran. Pastu bangun pukul 9.30 malam. Sebab tu la kot mata Shaheem segar je tak mau tido. Seronok lagi dok menyanyi. Padahal mama rasa Shaheem dah ngantuk dah sebenarnye tapi Shaheem lawan mata. Tadi mama bagi susu 5oz dengan harapan Shaheem akan mengantuk dan terlena. Tapi mama silap. Shaheem rupanya makin aktif! Dah isi minyak kan huhu..

Aduhai anak tido la.. Mama berjaga sorang-sorang ni. Abah duty huhu.. Kalau ada abah mama suruh abah je melayan Shaheem.Mama tak bagi abah tido awal macam biasa sebab esok hari minggu, bukan hari keje. Malangnye abah duty pulak harini. Takleh la mama pass baton huwaaaa...

Banyak keje nak buat sebenarnye ni. Nak bilas soiled cd.. Shaheem berak dua kali malam ni tau, ada kat sinki lagi cd, belum bilas. Meja makan pun belum kemas. Tidola Shaheem huhuhuhu...

Dah tak tau berapa kali ni mama menguap....

Friday, February 15, 2013

[VIDEO] Tahi Bintang Jatuh di Russia!



Sesuatu yang biasanya kita tengok dalam filem Hollywood je, kini benar-benar berlaku! ALLAHUAKBAR..

From MyNewsHub:


YEKATERINBURG/CHELYABINSK – Kira-kira 400 mengalami kecederaan apabila tahi bintang luruh dari angkasa di tengah Russia hari ini menyebabkan bola api  menimpa bumi dan memecahkan tingkap serta mematikan sistem penggera kereta.
Penduduk yang dalam perjalanan ke tempat kerja di Chelyabinsk terdengar bunyi seperti letupan, ternampak cahaya cerah dan kemudiannya terasa gelombang.Tahi bintang itu menyeberangi ufuk menyebabkan laluan putih panjang yang boleh dilihat kira-kira 200 kilometer di Yekaterinburg.Penggera kereta mati, tingkap pecah dan talian telefon bimbit hanya berfungsi sekejap-sekejap.
Pihak berkuasa bandar Chelyabinsk berkata, kira-kira 400 orang mendapatkan rawatan terutama kecederaan ringan akibat terkena serpihan kaca yang berterbangan.


Selamat Hari Jumaat!

Assalamualaikum,

Eh segar pulak mata ni bangun pagi.. Selalunye tengah tido lagi ni. Pukul 10 baru bangun huahua.. Tadi lepas hantar hubby pegi keje (hantar depan pintu je), aku nak sambung tidur tapi Shaheem pulak lapar susu.Bagi dia susu sambil tukar cd dia yang dah lencun. Hish memang betul-betul heavy wet dah dia. CD Perfect night Bamboolite yang biasa boleh tahan kencing laaaama pun dah tak tertanggung lagi dah. Bocor abes!! Sabar jela... 

Lepas tu, nak sambung tido, teringat pulak aku tengah rendam cd dengan RGD.. 2nd batch of stripwashing. Rendam sebelum tido semalam. Rasa macam lama sangat pulak dah cd cd tu berendam, aku pegila drain air and pusing mesin.. Mesin basuh aku semi auto so kena la hadap mesin tu tunggu air penuh, tunggu mesin siap.. Extra work yeah tapi aku suka la mesin tu.. Sebab bleh adjust sesuka hati nak air sikit atau banyak. And normally untuk cd memang aku guna air dengan banyak! 

Ermm soo sebab tu la, aku tak sambung tido dan merapu kat sini.. Jap lagi tido balik kottt, jeles pulak tengok Shaheem tido tertonggeng..

Shaheem kan, very the adorable la hehehehehe.. Nape ni my son cute sangat? Macam mama kan, cute huahuahua perasan. Shaheem dah pandai nak bergurau dengan mama. Kadang-kadang aku dok tengok tv, dia tengokkk je aku. Bila aku tengok dia, dia pandang lain. Pastu aku sambungla tengok tv. Then perasan dia dok tengok aku lagi. Aku tengok dia, dia alihkan pandangan dia tu tengok tempat lain sambil gelak-gelak hahaha..Adoi, nak main-main pulak. Comel tau awak ni. Mama geram nak kunyah-kunyah!


Ni gambar semalam. Dia tengah ralit tengok tv.
Aku keluarkan kamera nak snap gambar terus dia posing macam ni
HAHAHA
Posing cute la tu ehhh...


So apa plan korang harini? Aku takde buat pape. Just bermalas-malasan dengan Shaheem kat rumah ni. Hubby on duty so aku tak perlulah nak masak ke ape harini hehe.. As always aku makan ape yang ada je kalau hubby duty...

Let's start the day with this doa! 


Aminnnnn....


Wednesday, February 13, 2013

Diaper Rash & Stripwashing Cloth Diaper using RGD

Assalamualaikum,

Huwaa Shaheem ada diaper rashes..

Aku rasa, ada a few reasons kenapa Shaheem kena rashes:

1. Shaheem sekarang dah heavy wetter. Sangat heavy! Kekadang cd baru je pakai sejam/ 2 jam dah basah lencun. Berat macam ape je.. 

2. CD Shaheem tak stay dry. Sebab tu jugak malam-malam kalau tido dia mesti ek ek ekk.. Tak selesa punggung basah. Bila tukar cd baru, barulaa dia lena tido. Sebelum ni mana penah tukar cd malam-malam.. Direct je pakai cd dari pukul 12 malam sampai dia bangun paginya.. Bila punggung basah, rashes pun mudahla naik.. Pening jugak aku pikir ni macamana nak suruh stay dry eh.. Orang kata cd yang inner suede lebih stay dry dari inner microfleece.. (Petik dari MCDP:  Klu ikut turutan stay dry: 1. Suede Cloth -> 2. Micro/Polar Fleece -> 3. Organic/Natural).... Tapi kenapa aku rasa macam sama je ye? Aku ada banyak je cd inner suede - QQ Baby, Sunnybaby, GG Babies.. Aku lapik jugak liner pureen tu.. tapi Shaheem tak dok diam, nanti liner tu tah ke mana hehe.. Aku ada beli fleece liner tapi tak pernah guna.. Maybe it is time to use it.. Cuba tengok macamana..

3. Aku lambat tukar cd Shaheem. Normally aku pakaikan Shaheem cd 2-3 jam baru tukar. Sometimes bila malas,, 4 jam baru tukar wuwuwu.. Sori Shaheem, silap mama lah tu.. Bum Shaheem terendam dalam air kencing lama sangat...

4. Aku selalu lamabt bilas soiled cd.. Dulu lepas je Shaheem kencing atau poo, aku akan terus bilas cd tu bersih-bersih pastu tos di baldi. Tapi sekarang Shaheem dah tak dok diam. Nanti kalau aku masuk bilik air, dia mesti sibuk mengikut dari belakang. So aku selalula campak-campak je dulu dalam bilik air tu. Malam nanti sebelum tido baru aku bilas.

5. Shaheem dah makan macam-macam so air kencing dia pun lebih power dari biasa hehe..

6. Dah tiba masa untuk stripwash cd.. Hmmm last sekali stripwash kalau tak silap aku bulan 12 haritu kot. Rasa macam kerap pulak aku stripwash ni.. Macamana la orang lain tak perlu stripwash berbulan-bulan and ada yang sampai bertahun tu. Macamana agaknya dia jaga cd eh? Sebelum ni aku stripwash guna cuka+soda bikarbonat ataupu guna dishwasher Sunlight tu. Recently aku ada beli RGD - Rocking Green Detergent

Heard that RGD is a good detergent for daily washing and stripwashing. Ramai kawan yang suggest guna RGD je instead of soda, cuka & sunlight semua tu.. RGD memang agak pricey tapi aku beli yang trial pack tu je.. RM4.70 satu pek kecik.Ok jela beli yang kecik sebab nak guna untuk stripwash je pun. Stripwash hanyalah 2-3 bulan sekali atau lebih daripada tu. Guna pun dalam 2-3 sudu besar je.. Tapi sekarang susah pulak nak cari RGD. Dah sold out. Even dengan Bamboolite.. Nasibla aku sempat beli (bukan dengan Bamboolite, dengan reseller cd lain).. Tapi, aku beli 3 pack, seller letak 1 pack je dalam parcel. Anak main katanya, aiseyyy.. Hopefully cepat-cepatla dia pos balance 2 lagi tu...

Ni cara-cara untuk stripwash cd guna RGD:

In a top-loader:


Dissolve 3 Tbsp of Rockin' Green soap in a washer full of your hottest water (not > 60degC). 
Add all the 'clean' diapers and inserts (i.e. ones that have already been washed free of urine & poo). Ideally not more than 15 sets of diapers per load.
Allow to soak for 30-60 minutes at a minimum. If buildup is bad, leave diapers (non PUL/TPU items) soaking for several hours or even overnight.
Once the soak is finished, launder your diapers as usual, but do not add any extra detergent.
Add a few extra rinses to get rid of any extra suds and gunk. 


 CREDIT Bamboolite


Aku baru rendam 1st batch.. Dalam 10 helai cd. Aku takleh stripwash semua sekaligus, nanti Shaheem takde cd nak pakai pulak hehehe.. So terpaksa la buat batch by batch.. Harapnye lepas stripwash ni tak naikla rashes huhu..

So far aku dok treat rashes yang dah ada tu. Adui pedih je aku tengok. Apa yang aku buat, tukar cd Shaheem every 1-2 hrs. Terpaksala kerap tukar sebab dia kencing banyak dan takmau bum kena kencing lama-lama. Then tiap kali tukar mesti kena basuh bum.. Aku angin-anginkan dulu bum dia sebelum pakai cd baru. Biar dia bogel je dulu hehe... Dah betul-betul kering baru pakaikan cd. Aku letak cream jugak. Aku guna Drapolene.Bubuh je dan tak beralas liner pun cd tu.. Takpelah, nanti aku nak stripwash jugak kan.. Aku letak cream tu pun light light je.. Cepat-cepatla hilang rashes tu.. Kesian anak mama huhuhu...

Ada orang penah tanya, guna cd ni memang konfem ke baby tak kena rashes? Aku mesti jawab tak. Sebab semuanya bergantung pada cara kita jaga cd, kekerapan kita tukar cd.. Jangan cepat salahkan cd pulak kalau anak kena diaper rash hehehe...

Saturday, February 9, 2013

Normal Vaginal Delivery


Bersalin spontan melalui vagina
-Ia merujuk kepada proses bersalin spontan tanpa bantuan forsep, vakum atau alat-alat lain.

Prosedur:

1. Doktor akan menganggar saiz bayi dan saiz bukaan serviks untuk memastikan tiada halangan semasa bersalin.

2. Semasa proses kelahiran, bukaan atau diameter serviks akan mencapai 10 cm bagi memastikan bayi boleh melaluinya. 

3. Vagina dan bukaannya juga akan meregang sehingga diameternya berukuran sekurang-kurangnya 10 cm.

4. Apabila bayi mula memasuki vagina, otot dan kulit anda akan meregang ke tahap yang ekstrim.

5. Labia dan perineum (kawasan di antara vagina dan anus) akan mengembang dan mencapai tahap regangan yang maksima.

6. Anda akan merasa kulit anda seperti terbakar. 

7. Sekiranya perlu, doktor anda akan melakukan episiotomi iaitu insisi kecil di bahagian bawah vagina (biasanya di sebelah kanan). 

8. Apabila bayi anda keluar, anda akan berasa kurang selesa. Doktor akan meminta anda berhenti meneran buat sementara. Ini bertujuan untuk memberi peluang kepada jururawat menyedut dan membersihkan hidung serta mulut dari cecair amnion dan mukus.

9. Setelah selesai, anda akan disuruh untuk meneran sekali lagi untuk mengeluarkan bahagian bahu bayi.

10. Tali pusat bayi seterusnya akan dikepit kemudian digunting. 

11. Plasenta akan keluar secara spontan atau mengambil masa lebih kurang setengah jam. Doktor anda mungkin akan menekan bahagian bawah abdomenuntuk membantu mengecutkan rahim dan melonggarkan plasenta. Anda akan disuruh meneran untuk membantu proses pengeluaran plasenta.

12. Doktor akan memastikan plasenta dikeluarkan sepenuhnya. Sekiranya terdapat tisu plasenta tertingal, doktor akan memasukkan tangan ke dalam uterus anda untuk mengeluarkan bahagian yang tertinggal.


Kepada yang bakal bersalin, takut tak baca ni? hihihihih.. Jangan takut-takut, ni lah namanya natural/gentle birthing.. Nak beranak ni kena banyak-banyakkan relax. Sakit memang sakit.Takleh nafi la yang tu. Tapi cuba control. Control pernafasan, control perasaan. Ceh pandaila kan nasihat orang haha.. Banyakkan berzikir juga tau. Baca doa Nabi Yunus tu..Aku memang dok baca tu je.Dengan Surah An Nahl. Ayat berapa lupa huhu..Ada aku share kat blog pregnant.Sila intai blog sebelah tu ye hehehe..

Rindu pulak rasa nak mengandung & bersalin lagi. Erkk tak serik kerr menahan sakit?? Bila ingat-ingat memang takutnye la hai nak menanggung sakit bersalin tu esp contraction la kan.Aduhh..Dan sakit kena jahit. Aaaa memang tak tahan! Tapi bila ingat balik segala hikmah di sebalik mengandung dan bersalin ni rasa nak sangat-sangat.. But I guess belum tiba masanya. Shaheem baru nak masuk setahun.Bagila dia peluang untuk manja-manja dengan mama abah dulu sebelum pikul tugas sebagai abang besar kepada adik-adik hehe.. Lagipun aku rasa macam body aku pun taksihat sepenuhnya lagi. Masih sakit sana sini. Urat-urat dok tersimpul lagi ni. So, sabar dulu lah.. Insyaallah kalau ada rezeki Allah nak bagi, ada la tu kan. Bila-bila pun.. Whenever I am ready. Allah lebih tahu...


Friday, February 8, 2013

King of Baking, Kim Tak Gu

Assalamualaikum,

Aku sekarang tengah tangkap syok dengan cerita ni hihihi.. Actually tahun lepas dah tunjuk dah dalam KBS World. Tapi masa tu aku tengok kadang-kadang je. Bila jarang-jarang tengok malasla nak tahu lebih lanjut kan. Tapi tahun ni bila KBS ulang tayang tah macamana aku tertengok dari awal. Terus layan sampai sekarang dah episod 24 dah kot.. Best!! Hohohoho.. Hubby pun dah terjebak sekali dah. Layan cerita ni sampai menangis ahahaha.. Serius weh, hubby aku nangis! Tapi dia tak ngaku. Kononnye air mata keluar sebab dia menguap. Ahh aku tak percaya! haha.. Sweet pulak rasa my pumpkin nangis sebab layan cerita korea.. Kira hati dia lembut jugakla ek hehehe..


Bestla cerita ni. Banyak bermain dengan perasaan. Hal cinta, keluarga.. Aku suka semangat yang ada pada Kim Tak Gu. A very strong will person! Suke suke suke....

Nah.. baca la synopsis cite ni.. Aku memang tak reti nak karang synopsis sendiri. Kopipes sudahh hehe..

BEWARE! SPOILERS AHEAD!

Kim Takgu is the eldest son of Gu Il Jong, the chairman of Geosung Foods Enterprise, and Kim Misun, his mistress. The Chairman’s wife, Insok, is furious with her husband and shuns Takgu. When his mother is kidnapped, Takgu runs away from home and spends the next 12 years looking for her. Through his journey he enters a baking school owned by Pal Bong, a legend in the baking industry who coincidentally is also the same teacher who taught his father. There he finds Jo Jingu, the man who kidnapped his mother, but he tells Takgu that she accidentally fell of a cliff. Takgu decides to stay at the bakery and learn the art of making bread, like his father did before him. Majun, Takgu’s half-brother is also at the school, hoping to learn about baking in order to win his father’s approval and take over the family business. He is living under an assumed name and never reveals his true identity, still having a hatred for Takgu from their childhood.
It is later revealed that Takgu’s mom is not dead and that she is looking for him. The Chairman, who also spent the past 14 years looking for Takgu, eventually finds out he is at the bakery and is furious at Majun for not telling him. The Chairman wants Takgu, his oldest son, to take over the family business instead of Majun. Majun plots to steal Takgu’s childhood friend Shin Yukyeong and embarrass his family in the process as revenge. Takgu eventually finds his mother, but Insok and her lover (and the Chairman’s assistant) Han plot to rob Takgu of his inheritance so that Majun will take the Chairman’s position. When the Chairman finds out about this, Han goes so far as to attempt to murder Takgu, but he is saved by Jo Jingu. Majun’s plan to embarrass his family works, but it doesn’t give him the satisfaction he expects. He reaches a truce with Takgu and the two agree to let their older sister Gu Jakyung run the company. The show ends with Takgu continuing to work at the bakery with his girlfriend Yang Misun while Majun decides to travel around the world with his new bride Shin Yukyeong. While Manger Han is in prison, the Chairman is happy that his loved ones have found happiness.

Hohohoho dah tau dahla ending dia macamana! Nyesal lak baca sinopsis nih haha.. Takpelah.. Aku memang dah agak pun last last Tak Gu dengan Misun.. Ok ape, they are cute together hehe



Tak sabar nak tengok hari Isnin nanti.. Cite ni setiap hari Isnin-Khamis. Pukul 3.25 petang, KBS World. Ulangan pada malamnya pukul 11.25 malam..Selamat menonton! hehe

Thursday, February 7, 2013

Punoh Punoh!

Assalamualaikum,

Aaaa punoh jahanam plan hujung mingguku..... Baru ingat nak turun KK, jumpa kawan lama. Dah lama woooo tak jumpa. Aku kawen dia tak dapat datang meriahkan majlis. Aku beranak pun dia tak datang jenguk. Haa dia tak tengok Shaheem lagi tau. Shaheem dah nak masuk setahun dah pun huhu... Dia kawan MMP dulu.. Sekarang tengah mengajar di Miri. Husband beliau pulak di Kunak. So cuti raya cina ni dia dia balik Kunak la nak beromantika dengan suami kan hihi.. Sebelum balik Kunak (flight ke Tawau hari Sabtu malam) dia transit KK dulu...


Kenapa aku kata plan aku punah? Meeting AJK ba alif kaf ta tu laaaaaaaa.. Adoiiii.. tetiba puleks last minit ada meeting. Frust oo.. Meeting pulak pukul 3 petang. Kalau aku keluar pagi mananye sempat nak mengejar masa. Paling awal keluar pun mesti pukul 10 pagi. Rumah aku ke KK setengah jam. Nak mengharung jem lagi.. Nak mencari tempat, mencari parking.. Nak makan, nak berbual-bual of course amik masa lama kan.. Ish aku tak suka la kalau keluar tapi terkejar-kejar masa. Tak besh!


Sedih.... bila lagi nak jumpa kawanku ini... Sori Kema :'( Semoga kita ada peluang lagi  untuk bertemu...

Cobaan & happy 11m old Shaheem!

Assalamualaikum,

Harini (6/2) hari yang tak berapa nak happy untuk aku.. Untuk bisnes aku. Ada masalah plak dengan supplier & customer. Aduhh tertekan aku.. Rasa macam Shaheem sedikit terabai harini sebab mama was too busy solving the problems. Nasib baiklah hubby yg on duty balik ke rumah sekejap.. Tapi hubby balik pun, bawak balik berita tak best huahuahua.. Ada ke patut nama aku naik untuk AJK ba alif kaf ta??? Huahuahua.. Sabtu ni meeting nye.. Terrrrrpaksa la pergi. Sabor jelaaaa.. Pastu hubby bawak balik parcel untuk aku. CD Shaheem yang dah berjaman lamanye kutunggu.. Bukak-bukak tengok ada barang tak cukup. Order & bayar untuk 3 packs, dapat 1 pack je. Adoiyaiiii.... Nak marah dan geram jugak tapi disebabkan aku tengah serabut dengan masalah bisnes aku tuh, maka aku KIV dulu kemarahan dan kegeraman tersebut....

Banyak jugak dugaan berbisnes nih.. Bukan senangla... Nasib baikle hubby balik tadi. Dapatla dia tenangkan aku yang tengah berserabut. 

Ok dah tutup buku pasal tu. Malassss nak pikir dah..

6/12/13 Shaheem 11months old. Alhamdulillah dia sihat sokmo. Makin lasak! Pandai bergurau jugak dah hehehe.. 

Aku baru notice.. bila aku nak hampar toto untuk tido, dari dia baby lagi aku suka cakap "tokto tokto!" And dia memang sukeeee sangatla.. Sekarang kan bila aku cakap, "tokto tokto!" dia macam ikut cakap tau walaupun  tak jelas. Bunyi tu ada.. Bangga gila aku ohhh.. Cepat pickup jugak dia hehe.. Goodboy anak mama. He's such a brilliant boy!! Cepat-cepat cakap pulak. Mama nak bersembang hehehe..

Ma sexy boy!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...