Thursday, October 3, 2013

Checkup Saif Shaheem 1 tahun 6 bulan 27 hari

Assalamualaikum,

Semalam bawak Shaheem pegi KKIA Tuaran. Checkup 18 bulan. Sepatutnya appointment 18 bulan, 11 September haritu. Tapi Shaheem asyik tak sihat je. Demam on off, pastu sambung dengan cirit birit. Jadi mama postpone la sampai semalam. 

Shaheem pergi klinik berdua je dengan mama sebab abah pegi Kota Belud, ada latihan menembak. Alhamdulillah Shaheem good boy je sepanjang perjalanan. Tak jauh pun KKIA tu hehe.. Dalam 15 minit. Yang penting dia duduk diam dalam carseat.. 

Kitorang pegi belah petang. Tak mau pegi pagi sebab orang raaaamai sangat. Pegi petang ni okla sikit. Pukul 1.30 turun dari rumah. Pukul 1.45 sampai. Letak buku siap-siap kat box yang dah disediakan. Klinik bukak pukul 2. Masa tu pun dah ada dah orang menunggu. Kitorang dapat giliran yang keempat semalam.. 

HASIL CHECKUP:





Sobsobsob.. Aku sedih sebenarnya ni. Sedih sebab berat Shaheem turun. Nurse cakap turun mungkin sebab dia baru lepas cirit birit. Pastu sedih pulak tengok BMI yang dah nak cecah line kuning tu. Aduiyaii ni kes, tinggi naik tapi berat turun. 

Acaner ehh.. Shaheem ni susah betulla nak makan. Selalu kalau aku bagi makan dia buat main je. Kalau nak suap pun sama. Dia akan kunci mulut tu. Kadang-kadang, rasa satu suap, pastu tak nak dahla. Dok minum susu je. Tu pun tak besar-besar. Haih risaunye akuuuuuu...

Satu lagi yang aku risau, dia tak nak minum air kosong/air masak/plain water/mineral water.. Apa-apa yang warna putih dan takde rasa dia memang tak nak lahh.. Macamana nak buat. Ni kes selalu minum air manis-manis la ni. Grrrr.. aku pun tak ingat bila pulak aku dok ajar dia minum manis huhu.. Ni kes dia selalu mintak dan aku/hubby dok bagi la ni. Haih, nah sekarang padan muka. Shaheem dah tak mau minum air masak. Kult dia aku tengok dah kering je. Yela, tak cukup air. Serius, dalam sehari memang dia takkan minum. Macamana ni...................

Semalam jugak Shaheem kena inject yang last.. Kena kat peha kiri. Meronta-ronta jugakla Shaheem masa nak inject tu. Kena panggil nurse lain pegang kaki dia hehe.. Cuak-cuak nurse nak inject sebab dia cakap Shaheem ni kuat. Dia takut Shaheem tepis jarum tu, kang patah huu.. Ngeri. Tapi nasib baik takla.. Balik rumah nurse cakap cecepat tuam sebab nanti tempat inject tu bengkak. Jadi aku pun tuamla dengan air suam. Shaheem ok je kat rumah semalam. Melompat macam biasa. Cuma pagi ni, tiba-tiba dia bangun pastu rebah. Nangis-nangis takleh jalan huhu.. Panik jap aku. Bila rasa kat tempat inject tu memang bengkak la. Besar lak tuh. Mungkin sebab dia tido awal semalam dan dia tak bergerak sangat. Kesianla tengok dia pagi tadi.. Jalan seret kaki. Duduk pun macam budak baru lepas sunat, nak amik barang mengengsot je mampu. Siap beraduh aduh haha.. Kelakar sungguh Shaheem.. Mama ni nak gelak pun ada, kesian pun ada ekeke..
Mujur sekejap je. Tak lama pastu dah boleh melompat balik. Sekarang dia tengah tidur, harap-harap bangun nanti tak sakit macam pagi tadi lah..

Next checkup, Januari tahun depan. Masa tu Shaheem 21 bulan. Checkup timbang berat dengan ukur tinggi je. Tak pergi pun takpe kottt hehehe..

Anak mama, sihat-sihat selalu ya. Nanti mama pikirkan cara macamana nak bagi Shaheem minum air masak dan cara untuk naikkan selera makan Shaheem ok.. 


1 comment:

  1. Jgn sedih amal,,, nnt dia nak mkn, kasi dia mkn byk.. Bebudak kan , ade on off dia.. Auni ros 3thn bru je 14kg.. Amal, nnt amek gmbr graf untuk gegirl..nk tgk... Pm kat fb yer :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...