Tuesday, October 29, 2013

Cara Saya Membasuh Cloth Diapers :D

Assalamualaikum,

Harini aku basuh CD Shaheem. Jadi marila aku share kat blog ni macamana aku membasuhnya.. Ni basuh yang biasa tu tau. Bukan prewash atau stripwash. Yang tu nanti next time aku share...

CD Shaheem biasanya aku kumpul 1 atau 2 hari baru aku basuh. Macamana aku kumpul?

Macam ni...


Soiled CD yang ada air kencing/najis tu sume kena bilas dulu.
Lepas tu aku tos kat mulut baldi macam ni.
Biasanya aku bilas time aku nak mandi ataupun right after tukar cd Shaheem. Tengok time free aku la.

CD CD ni korang jangan rendam ye. Sebab bila rendam jadi mudah untuk bakteria-bakteria membiak.
Tos je macam ni. 
Tos pun jangan lama-lama. Nanti CD naik mold/lumut/kulat pulak. Especially CD organik atau bamboo yang super sensitif itu. Tos 1-2 hari okla tu. 


Bila tiba hari untuk membasuh CD macam harini, aku masukkan semua cover CD ke dalam laundry bag. Ini sangat penting ye tuan tuan dan puan puan. Laundry bag penting untuk menjaga getah pada cover CD tu. Ada je mommies yang tak letak dalam laundry bag. Terpulang lah. Bagi aku, aku lebih suka letak laundry bag. Rasa lebih terjamin hehehe.. Aku guna laundry bag Cosway. Sangat puas hati! Sebelum sebelum ni aku ada la beli laundry bag kat kedai RM2, beli kat supermarket (harga RM12.90) kalau tak silap tapi langsung tak tahan lama! Grrr.. Guna sebulan, dah koyak koyak. Sampaila satu hari aku belek-belek majalah Cosway jiran aku punye. Nampak ada laundry bag Cosway, RM7.90 kot masa tu. Saje jela try test beli. Alhamdulillah memang ok sangat-sangat. Aku beli awal tahun haritu, sekarang still ok. Cuma kat zip dah koyak. Tak kisahla. Dah cukup lama jugak dia berbakti dengan aku. Maveles maveles...

Oh ye, sebelum masukkan cover CD dalam laundry bag, pastikan velcro CD tu dilekatkan pada laundry tab. Ini untuk mengelakkan velcro tu terlekat pada CD yang lain. Biasanya cd jenis velcro memang ada laundry tab..

Aku basuh sekali je cover CD dengan insert. Cumanya insert tu semua aku tak masukkan dalam laundry bag. Kecuali insert yang sensitif, mudah koyak seeloknya letakla dalam laundry bag.
Insert aku yang biasa-biasa je, mf & bc insert.
Semua tu boleh buat sesuka hati, tak sensitif hehe.. Sebab tu aku campur je..

Ok, first wash, aku bilas CD tu semua dengan air sahaja. Tanpa detergent. Tujuannya ialah untuk buang saki baki poo/pee yang mungkin ada lagi dalam CD/insert walaupun kita dah bilas sebelumnya. 

Siap first wash, buang air.. Mulakan 2nd wash. 2nd wash dah boleh bubuh detergent.

Aku pengguna setia Pureen HAD hehe..
Tengok harga dia kat Sabah ni. Mahal kan sobsob..
Tapi takpelah. Detergent ni tahan lama. Setahun pun tak habis haha..
Sebabnya sikit je guna...


Aku selalu guna banyak ni je. Sikit kan?
Nampak sikit. Tapi bila dah bercampur dengan air, fuh sabunnya banyak!
Tak perlu sabun yang banyak nak basuh CD ni. Sebab kalau sabun banyak, nanti dia melekat kat insert/cover, boleh tersumbat lak liang-liang kain tu. Sabun yang banyak juga boleh menyebabkan CD cepat berbau. Tapi jaga-jaga, kalau sikit sangat pun tak boleh jugak.Kena agak-agakla. Kalau rasa banyak nanti time bilas tu bilas la dengan air yang banyak dan banyak kali. Kalau sikit, tambahla hehe.. 

Banyakkan sabunnya?


Dah siap bilas sekali dengan sabun, 3rd and 4th cycle aku bilas dengan air yang banyak. Sampaila buih-buih sabun tu tak kelihatan lagi. Biasanya juga aku just make sure bila dah siap basuh tu dah takde bau busuk poo/pee. Maknanya tu dah betul-betul bersihla. Kalau masih ada bau means tak cukup bersih lagi.. Jadi rinse lah banyak-banyak kali lagi sampai puas hati :)

Dah siap wash, dan rinse, last sekali bolehla spin macam biasa.

Haa aku guna mesin basuh manual sebab tu boleh adjust sendiri nak air banyak mana & basuh berapa kali & spin last sekali hehe.. Kalau basuh guna mesin auto pun lebih kurang sama je. Korang tekan je button wash atau rinse tu. Air pilih paling max. Buat 2,3 kali. Takpela dia spin banyak kali pun. Lagi bagus..

Korang paham tak ni? huhuhu


Lastly dah siap spin, bau pun dah fresh, bolehla jemur di bawah sinar mentari..

Haha blur pulok gambar...


Begitulah caranya aku basuh CD CD Shaheem. Senang je kan. Senang sebab mesin basuh yang buat semua kerja hehe.. Mungkin nampak renyah nak kena basuh banyak-banyak cycle, but believe me, kalau korang dah start suka buat sesuatu benda, korang takkan rasa benda tu susah hehe.. And CDing is fun! Betul!

Banyak guna air? Bil air melambung? Tak lah!! Aku awal-awal dulu risau jugakla bil air kat rumah ni tinggi. Tapi alhamdulillah ok je. Bil kat sini dorang caj 3 bulan sekali. Selalu dalam RM40 untuk 3 bulan. So purata penggunaan air sebulan hanya RM13 lebih kurang. Okla kan kan kan hehehe..




Aku rasa nak buat giveaway cloth diapers laaa...
Ada tak yang nak join? hehehehe


6 comments:

  1. my sifuuu..hehe..sy pn wt cmtu.tp yg cover CD tu sy bsuh pkai tgn je sbb xbeli2 lg laundry beg.haha..insert tu cmpk gitu je kt dlm mesin. stkat ni ade 10 smuanye bli dgn akak.sgt puas hati.nk join giveway!!!=)

    ReplyDelete
  2. rasa nak pakai CD tapi mcm tak gigih mcm amal hahahaha..femalasss betul kan >_<

    ReplyDelete
  3. daku pun tak gigh amal...hujung minggu je guna...kadang2 tak guna...huhu

    ReplyDelete
  4. Gigih la amal buat entry pasal cd. Daku malas... Erm mahalnyer sabut abd tue..jasmin beli mase pureen warehouse tahun lepas bln 2 tak salah..sampai sekarang ade lagi riwayat sabun tue..

    ReplyDelete
  5. kena start belajar ber-cD jgk la...blh save kan,,,cuma kena seru kerajinan tu dulu la hehehe...pape pun mmg kagum la ngan wani... :)

    ReplyDelete
  6. nnt nak cuba next baby la..sekarang tak nak dah malas hehehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...