Saturday, July 20, 2013

11 Hari Berpuasa

Assalamualaikum,

Ohoii lama sungguh tak update blog. Huu macam ni la aku. Time rajin, hari-hari update. Bila malas, bersawang blog ni. Kesian sungguh..

Puasa puasa ni lemau sikit lahhh..

Harini dah masuk hari ke-11 berpuasa. Huh cepat sungguh masa berlalu.

Tahun kedua juga berpuasa di Sabah. Same ol same ol je.. Takde ape yang berubah. Oh ada ada.. Dulu cik Shaheem kecik, dia bergolek je kat ruang tamu sementara aku masak. Sekarang aku kena bersilat, berperang dengan dia kat dapo. Haih.. Dah lama teringin nak pasang pagar kat dapo tu. Tapi tak pasang pasang. Tak beli beli. Husb kata nak letak kayu. Haa sampai sudah tak nampak ada kayu pun kat situ :P Jadi nak tak nak mama memang kena bersilat dengan budak kecik tu tiap-tiap hari. Sambil masak sambil mulut ni dok jerit, Shaheem, jangan touch tu.. Shaheem jangan ambik tu.. Shaheem jangan tu Shaheem jangan ni. Haih sabarrrr!

Sudahnye, puasa kali ni berselang seli masak sendiri dan juga beli.. Selalu beli nasik kerabu & nasik dagang je.. Beli pun dari kedai yang dah biasa beli..

Kalo masak pun aku masak simple simple saja..

Salah satunya..

Sayur lemak putih, ikan kerisi goreng, budu + petai jeruk
Dessert puding karamel. Tepung pelita tu jiran aku bagi, balas mangkuk aku bagi nasi dagang tempoh hari


Yep, ada buat nasi dagang haritu. But am not so proud of it, so takde gambar haha..
Nasik keras sikit, gulai ikan aya masam huhuhu
Ampunkanla aku ye, masak time posa semua tak menjadi. Tambahan pulak daku memang tak reti...

Untung juga duduk berjiran ni.. Alhamdulillah jiran aku baik-baik. Generous. Selalu bagi lauk atau kuih muih.. Pastu aku jenuhla pikir nak balas ape haha.. 

Semalam bukak puasa kat luar. Makan ayam penyet. Makan-makan dengan anak buah husb.. Sekali sekala beramah mesra di luar pejabat kan :)

Anak buah husb kat tempat keje semuanya lelaki. Ada yang bawak wife.
Yang ni namanya Mimi. Psstt Mimi silent reader blog daku. Ok *tutupmukamalu*
Si kecik tu anak beliau, Amar Zafran (Mimi, sori kalau salah eja hehe). Goodboy sungguh!
Langsung takde bunyi.. Diamm je. Tengok, orang lain selain mama abah dia pegang pun relax je.
Dahla tomei tomei.. Huu rindunye nak ada baby kecik!

Ni tengah tunggu waktu berbuka. Masing-masing sibuk berborak dan bergamabr.. Nasik aku dah terusik. Ooops bukan aku makan ye (walaupun aku tak pose haha), tapi kusuap cik Shaheem ...

Ini budak comot momot ratah ayammm...
Dia buat perangai gak semalam. Takmau duduk dalam high chair tu. Bosan agaknye..

Lepas makan ayam penyet, kitorang pegi solat kat Masjid Bandaraya. Tukar pampers Shaheem kat situ. Ya Allah dia bleh buat onar tak mau pakai. Sebab dia teruja tengok masjid tu luas. Tak sabar nak berlari! Grrrr... mama urut dada je. 

Then, kitorang pegi Restoran Tok Mi kat Sadong. Makan colek perut, colek paru, colek buah.. Yummeh!! Takde gambar cos cik Shaheem buat onar jugak huhuhu.. Takmo dok atas high chair sebab nak bebas berlari! Adui, penat kejar, penat dukung. Dia meronta-ronta, lentik -lentikkan badan. Ini budak dah pandai mengamuk tauuu.. Sekali lagi mama dan abah mampu urut dada je. Abahnye dah warning nak rotan dia dah kalau buat perangai lagi haha.. Yo yo oo je nak rotan, anak kesayangan abah tuuu hehe..

Ok, sekian cerita sepanjang 11 hari berpuasa ni.. 

Daaa!~



2 comments:

  1. Betulla sis..ada baby tgh membesar ni pk byk kali nk berbuka kat luar selalukan?

    ReplyDelete
  2. bestnye..bilaa nak berbuka puase ngan cik eamy pk ni shaheem...huhu..
    wanie .... ore mano jual cholek kat sadong tu..best ko dop...nati abe balik belayar nak g raso etek eh...hehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...