Tuesday, March 19, 2013

Cerita pasal Saif Shaheem sikit!

Assalamualaikum,

Bismillahirrahmanirrahim.. Semoga terpublishla entry ini hehehe..

Laaama tak tulis satu entry hanya tentang my boy Shaheem kan.. Mehla nak story mory ape kesahnya dia sekarang.

6 Mac lepas,genapla setahun. Alhamdulillah. Udah besor panjang. Boleh tak tadi terpikir nak potty train dia dah? Hahaha sabar sabar. Awal kot lagi.. Tunggu 2 tahunla baru potty train. Tak puas lagi nak pakaikan cd kat Shaheem nih hehehe..

Umo setahun dah layak panggil toddler. So mama dah kena get ready dengan perangai toddler. Dan Shaheem sememangnya dah menunjukkan perangai toddlernya!! Adoi, kalo sehari dia tak buat benda-benda yang boleh menaikkan amarah aku memang tak sah la huhu..

He's a good boy really. Kalau dengan orang yang dia tak kenal atau jarang jumpa, dia jadi pemalu. Elok-elok tengah cergas dia boleh tetiba terlentok di bahu aku, atau tetiba datang sorokkan muka belakang aku. Malu la kununnnnn.. Dulu masa kicik-kicik, bila pergi rumah orang dia diamm je atas riba. Tengok jela anak-anak orang tu main. Tapi sekarangggggg.. Dia pun sama naik!! Tak reti dok diam! Siap boleh rebut mainan orang lagi. Mainan orang tu nakk, mana bleh rebut sesuka hati huhu. Haritu pegi rumah jiran, dia dok pegangla kereta merah ni. Tak lepas-lepas. Sampai nak balik pun tak lepas. Aku nak amik tak bagi. Jiran aku pun cakap, "amik aje lah.. Abang Acap (anak dia umo 3 tahun) dah tak mau dah yang tuu.." Huhu... nasib abang Acap tak nampak Shaheem amik. Kalau dia nampak, mau mengamuk gak tuh hehe.. Shaheem Shaheem.. Dah jadi hak milik dia dahla kereta tu. Pegi mana-mana dok pegang tu je. Sampai tertidur haa main kereta orang huhu..

Nampak kereta kecil warna merah itu?


Kalau jalan-jalan kat luar, dia behave gakla. Dalam kereta duduk diam-diam atas car seat. Dia tidur je selalunya hehe.. Aku tak kuasa nak riba. Sebab kalau riba memang dia tak dok diam! Tapi kalau pegi Tuaran, dekat-dekat tu aku riba ajela. Sebab dekat sangat. Tak sempat dia nak membuas ekeke.. Jalan-jalan shopping complex, letak je dia dalam buggy. Tapi kalau dia boring dia mengamuk gak huhu.. Terpaksa dukung. Berat oo.. Hubby yang selalu dukung. Aku tak larat nak pegang lama-lama. Sebab Shaheem kadang tak dok diam jugak bila dukung. Hmm nyesal tak beli ssc.... Takpelah, next baby beli k :P

Dalam flight balik kampung haritu pun, alhamdulillah Shaheem baikk sangat. Tak meragam.Walaupun memula tu dia tak dok diam jugakla. Sebok nak main leaflet dekat pocket seat tu. Nak bukak meja. Nak amik tu, nak amik ni. Dahla seat sempit. Dia macam restless. Ada gakla dia menjerit-jerit huhu.. Aku dah risau dah takut nanti selama 2jam 30 minit flight KK-KL tu dia akan mengamuk atau buat perangai. Tapi bila dah take off, dia terus tido! Otomatis! Haha.. senang hati. Flight KB-KL pun sama.. Tapi lengan la lenguh memangku dia huhu..

Sempat bercamwhore dalam flight kehkehkeh..
Oopsie muka abah sekerat. Maaf, mama dengan Shaheem je dapat enterpremm :P
Gambar ketiga, tengok Shaheem tido sungguh-sungguh hehe.. Masa tu dah sampai KL dah.. 


Kat kampung haritu, pertama kali dalam sejarah hidup, Shaheem warded hohoho.. Alkisahnya pada suatu hari kat rumah parents in law di Besut, Terengganu, cuaca sangat panas. Maka aku pun togelkan Shaheem. Pakai cd je heh.. Dia macam biasa la main main main.. Then malam tu pukul 7 lebih dia dah tido. Sebelum tido lepas mandi aku perasan ada bintik-bintik merah kat perut dia, macam kena gigit semut/nyamuk. Aku pun sapula TYT. Pukul 9 lebih kot, dia bangun. Dia aktif jugak main. Sambil tu dok garu-garu perut. Tengok macam makin banyakla gatal-gatal tu.. Tunjuk kat mak mertua dia kata kelopak garam kot... Aku pun tak taula nape dia jadi macam ni. Ada gak terpikir dia alergik dengan ape-ape. Dalam fikiran masa tu ingat dia alergik dengan sabun Dynamo. Aku basuh baju dia dengan Dynamo masa kat kampung. Aku pun bukakla baju dia. Tido togel jugak, hanya bercd malam tu. Sebelum tido, gatal-gatal banyak kat area perut dengan kaki je. Dalam pukul 2 pagi, Shaheem nangis-nangis. Masa tu gelap, aku ingat dia nak susu la. Aku bagi susu. Pastu dia nangis-nangis lagi. Aku tukar cd pulak. Sebab ingat punggung dia basah ke ape. Tapi dia still sama. Merengek, menangis, hentak-hentak kaki, guling-guling. Aku pun suruhla hubby bukak lampu. Bila bukak, haaaa barula nampak, dah sampai ke muka dah merah-merah gatal tu! Oh noooo.. panik gakla aku huhuhuhuhuh...

Terusla siap-siap bawak pegi emergency Hosp Jertih. Masuk je dalam bilik kecemasan tu, doc tengok terus cakap, "hah allergic ni... masuk wad!" Huhuhu.. Shaheem kena inject dengan Hydrocort kot nama ubatnya. Tu yang aku dengarla.. Doc tanya Shaheem allergy dengan ape. Sampai sudah aku tak tau.. Serius tak tahu. Sebab Shaheem sebelum ni mana pernah kena macam ni. Tetiba je. Shaheem discharge esok petangnya pukul 5 lebih. Masuk wad sebab Hydrocort tu kena inject 4 dos. So kena habiskan. Shaheem dok dalam wad melasak jugak! Lepas inject tu otomatik bintik-bintik tu sume hilang. Dia pun tak gatal-gatal dah. Legaa.. Tu yang dia melasak tu. Nak berjalan sana sini. Satu wad dia round huhu.. Aku dukung dia menjerit-jerit tak mau...

Gambar 1 .. gedis gedis dengan mama dalam wad hehe
Gambar 2 .. ketiduran selepas kena cucuk jarum kat tangan huhu, jarum untuk masuk ubat. Kuat betul Shaheem meraung. 2 kali inject tapi tak jumpa urat sebab tangan Shaheem terlalu gebu huhu.. Mama tak sanggup nak tengok, tak sanggup nak dengar Shaheem nangis, tapi apakan daya sayang, it's for your own good..
Gambar 3 .. Abah anak ketiduran.. Sama pesen je hehe.. Hubby demam sebenarnya masa ni. Panas sangat. Tapi terpaksa gagahkan diri huhu.. Nasib baik mama sihat walafiat. Kalau mama pun demam sama, tak tahu laaaaa...


Actually esok paginya (sehari selepas keluar wad), Shaheem naik balik gatal-gatal tu huhu.. Pukul 5 pagi pegi emergency. Doc dah tak inject tapi dia bagi ubat makan. Hmm memang tak taula dia alergik dengan ape huhu.. Aku suspect hama kot. Sebab rumah in laws ada banyak burung, ayam.. Mana lah tau nak terkena kan. Donno lah! Yang penting, janganla jadi lagi pasni huhu

Banyak lagi cerita pasal Shaheem ni. Nantila sambung lain kali. Publish yang ni dulu hehehe...

Tata! :D







No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...