Wednesday, February 13, 2013

Diaper Rash & Stripwashing Cloth Diaper using RGD

Assalamualaikum,

Huwaa Shaheem ada diaper rashes..

Aku rasa, ada a few reasons kenapa Shaheem kena rashes:

1. Shaheem sekarang dah heavy wetter. Sangat heavy! Kekadang cd baru je pakai sejam/ 2 jam dah basah lencun. Berat macam ape je.. 

2. CD Shaheem tak stay dry. Sebab tu jugak malam-malam kalau tido dia mesti ek ek ekk.. Tak selesa punggung basah. Bila tukar cd baru, barulaa dia lena tido. Sebelum ni mana penah tukar cd malam-malam.. Direct je pakai cd dari pukul 12 malam sampai dia bangun paginya.. Bila punggung basah, rashes pun mudahla naik.. Pening jugak aku pikir ni macamana nak suruh stay dry eh.. Orang kata cd yang inner suede lebih stay dry dari inner microfleece.. (Petik dari MCDP:  Klu ikut turutan stay dry: 1. Suede Cloth -> 2. Micro/Polar Fleece -> 3. Organic/Natural).... Tapi kenapa aku rasa macam sama je ye? Aku ada banyak je cd inner suede - QQ Baby, Sunnybaby, GG Babies.. Aku lapik jugak liner pureen tu.. tapi Shaheem tak dok diam, nanti liner tu tah ke mana hehe.. Aku ada beli fleece liner tapi tak pernah guna.. Maybe it is time to use it.. Cuba tengok macamana..

3. Aku lambat tukar cd Shaheem. Normally aku pakaikan Shaheem cd 2-3 jam baru tukar. Sometimes bila malas,, 4 jam baru tukar wuwuwu.. Sori Shaheem, silap mama lah tu.. Bum Shaheem terendam dalam air kencing lama sangat...

4. Aku selalu lamabt bilas soiled cd.. Dulu lepas je Shaheem kencing atau poo, aku akan terus bilas cd tu bersih-bersih pastu tos di baldi. Tapi sekarang Shaheem dah tak dok diam. Nanti kalau aku masuk bilik air, dia mesti sibuk mengikut dari belakang. So aku selalula campak-campak je dulu dalam bilik air tu. Malam nanti sebelum tido baru aku bilas.

5. Shaheem dah makan macam-macam so air kencing dia pun lebih power dari biasa hehe..

6. Dah tiba masa untuk stripwash cd.. Hmmm last sekali stripwash kalau tak silap aku bulan 12 haritu kot. Rasa macam kerap pulak aku stripwash ni.. Macamana la orang lain tak perlu stripwash berbulan-bulan and ada yang sampai bertahun tu. Macamana agaknya dia jaga cd eh? Sebelum ni aku stripwash guna cuka+soda bikarbonat ataupu guna dishwasher Sunlight tu. Recently aku ada beli RGD - Rocking Green Detergent

Heard that RGD is a good detergent for daily washing and stripwashing. Ramai kawan yang suggest guna RGD je instead of soda, cuka & sunlight semua tu.. RGD memang agak pricey tapi aku beli yang trial pack tu je.. RM4.70 satu pek kecik.Ok jela beli yang kecik sebab nak guna untuk stripwash je pun. Stripwash hanyalah 2-3 bulan sekali atau lebih daripada tu. Guna pun dalam 2-3 sudu besar je.. Tapi sekarang susah pulak nak cari RGD. Dah sold out. Even dengan Bamboolite.. Nasibla aku sempat beli (bukan dengan Bamboolite, dengan reseller cd lain).. Tapi, aku beli 3 pack, seller letak 1 pack je dalam parcel. Anak main katanya, aiseyyy.. Hopefully cepat-cepatla dia pos balance 2 lagi tu...

Ni cara-cara untuk stripwash cd guna RGD:

In a top-loader:


Dissolve 3 Tbsp of Rockin' Green soap in a washer full of your hottest water (not > 60degC). 
Add all the 'clean' diapers and inserts (i.e. ones that have already been washed free of urine & poo). Ideally not more than 15 sets of diapers per load.
Allow to soak for 30-60 minutes at a minimum. If buildup is bad, leave diapers (non PUL/TPU items) soaking for several hours or even overnight.
Once the soak is finished, launder your diapers as usual, but do not add any extra detergent.
Add a few extra rinses to get rid of any extra suds and gunk. 


 CREDIT Bamboolite


Aku baru rendam 1st batch.. Dalam 10 helai cd. Aku takleh stripwash semua sekaligus, nanti Shaheem takde cd nak pakai pulak hehehe.. So terpaksa la buat batch by batch.. Harapnye lepas stripwash ni tak naikla rashes huhu..

So far aku dok treat rashes yang dah ada tu. Adui pedih je aku tengok. Apa yang aku buat, tukar cd Shaheem every 1-2 hrs. Terpaksala kerap tukar sebab dia kencing banyak dan takmau bum kena kencing lama-lama. Then tiap kali tukar mesti kena basuh bum.. Aku angin-anginkan dulu bum dia sebelum pakai cd baru. Biar dia bogel je dulu hehe... Dah betul-betul kering baru pakaikan cd. Aku letak cream jugak. Aku guna Drapolene.Bubuh je dan tak beralas liner pun cd tu.. Takpelah, nanti aku nak stripwash jugak kan.. Aku letak cream tu pun light light je.. Cepat-cepatla hilang rashes tu.. Kesian anak mama huhuhu...

Ada orang penah tanya, guna cd ni memang konfem ke baby tak kena rashes? Aku mesti jawab tak. Sebab semuanya bergantung pada cara kita jaga cd, kekerapan kita tukar cd.. Jangan cepat salahkan cd pulak kalau anak kena diaper rash hehehe...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...