Wednesday, November 21, 2012

Pray for Gaza

Assalamualaikum,

Korang tengok news tak? Aku tak sanggup sebenarnya nak menonton berita. Especially world news. Tak sanggup nak tengok penderitaan rakyat Palestin. Ya Allah beratnye dugaan buat mereka. 

Sakit sangat hati aku bila tengok anak-anak kecil menjadi mangsa kekejaman Yahudi laknatullah. Badan yang terkulai layu, tubuh yang cedera, darah sana sini.. Allah Allah.. *nak nangis* Bila tengok semua tu terus tengok Shaheem. Terbayang kalau yang terkulai layu tu adalah anak aku.. Terbayang kalau yang cedera berdarah tu saudaraku.. Allahuakbar, tak tertanggung rasanya.. Nauzubillahiminzalik.. Bagaimana keadaan ibu-ibu anak-anak yang tak bersalah tu. Tentu hati mereka sangat cekal. Semangat mereka sangat kuat. Anak mereka syahid. Syurga tempat mereka, insyaallah...

Yahudi tak henti-henti, dengan ego yang sangat tinggi mengatakan mereka tak serang civilians. Dan sekutu-sekutu dorang pun menyokong. Ape ke bodoh bangangnye dorang ni? Children, women, men, tu bukan civilians ke? Konon nak mempertahankan diri daripada serangan Palestin. Apa lah yang rakyat Palestin ada.. Palestin serang dengan lontaran batu dan kau serang dengan lontaran roket dan peluru. Bodoh juga Yahudi ni. Yang pasti mereka ni takut dengan bayang-bayang sendiri. Sanggup membunuh anak-anak kecil sebab bimbang anak-anak ini akan bangkit satu hari nanti untuk menentang mereka. Pengecut dan penakut kan tu. 

Ingat, Allah ada untuk membalas segala perlakuan mereka. Allah ada untuk membela nasib rakyat Palestin yang sekian lama tertindas. Allah ada untuk melindungi rakyat Palestin daripada terus dizalimi. 

Sama-sama kita doakan semua ini akan berakhir. Doakan rakyat Palestin akan hidup bebas. Doakan Yahudi ini akan dilaknat Allah dan akan diberikan seksaan azab yang paling dahsyat......


Senarai Pegawai dan Pemain Pasukan Bola Sepak Kelantan 2013

Senarai Pegawai dan Pemain TRW 2013 [RASMI] :

Ketua Jurulatih/Pengurus: Bojan Hodak
Pen.Pengurus: Wan Badri Wan Omar

Pen. Jurulatih I: Kamarudin Muhammad
Pen. Jurulatih II: Zahasmi Ismail
Jurulatih Penjaga Gol: Ismail Chawalit
Jurulatih Kecergasan: Rueben Jude
Fisioterapi: Zainudin Zakaria
Fisioterapi: Faris Musa
Kit Man: Pok Ronggg

Ketua Pasukan : Badhri Radzi
Pen. Ketua Pasukan : Indra Putra Mahayuddin

1) Shahrizan Ismail
2) Azizi Matt Rose
3) K.Nanthakumar (BARU)
4) Obinna Nwaneri
5) Nik Shahrul Azim
6) Farisham Ismail
7) Zairo Anuar Zailani
8) Shakir Shaari
9) KIV **Tiga Hari Lagi
10) Norfarhan Muhammad
11) Abd. Aziz Ismail
12) Izuan Salahudin (BARU)
13) Faiz Subri (BARU)
14) Zamri Ramli
15) Daudsu Jamaludin
16) Badhri Radzi *Ketua Pasukan*
17) Rizal Fahmi
18) Khairul Izuan Rosli
19) Khairul Fahmi Che Mat (PG)
20) Keita Mandjou (import BARU)
21) Norhadi Ubaidillah (BARU)
22) Tuan Faim *dari Piala Presiden*
23) Indra Putra Mahayuddin
24) Zairul Fitree
25) Aris Zaidi *dari Piala Presiden*
26) *KIV* IMPORT yg bermain dengan negara ranking 100 kebawah.
27) Mijo Dadic (import BARU)
28) S.Subramaniam *Injury ACL*
29) Emmenuel Okine (import)
30) Danny Antwi (import)

**Pemain no.9 dijangka pemain tempatan. Bekas pemenang Piala Malaysia. Pemain no.26 ialah import dr negara ranking 100 keatas. Ghaddar masih dalam rundingan (50%-50%)





**Cilok dari facebook. 





**Saya memang minat bola. Harap maklum :P

Monday, November 19, 2012

My Version of Ayam Penyet

Assalamualaikum,

Petang tadi dah selamat makan ayam penyet buatan sendiri for dinner. WEhe.. Hubby kata menjadi! Dia makan bertambah dan pinggan pun licin. Puas hati la kan hihihi.. Bila hubby suka aku pun suka. Walaupun sebenarnye aku rasa sambal kurang menjadi. Sebab aku blend, tak tumbuk. Bila blend kena buh air sket, kalau tak, blender tak jalan. Aku tak tumbuk sebab takmo tangan panas terkena lada. Kan nak pegang Shaheem. Kesian lak dia kalau terkena panas lada tu.. Next time la try tumbuk pulak.. Mungkin lebih menjadi. Sambal tu aku just blend cili padi (dalam 10 tangkai) ngan tomato sebijik. Bubuhla garam, gula secukup rasa. Aku bubuh jugak ajinomoto. Tapi sikit jela. Niat di hati tak nak letak sebab aku memang tak reti masak buh aji, tapi hubby suruh letak. Katanya nanti lebih umpphhh.. So aku pun bubuhla sikit.. Aku bubuh jugak belacan. Sikitttt je..

Sup pulak, aku rebus ayam 2,3 ketul dengan bawang putih dan halia. Kalau ikut jiran aku, dia kata just rebus air, bawang ngan halia pun dah cukup. Pastu tambahla kiub pati ayam tu. Tapi aku takde kiub tu, sebab tu aku rebus dengan ayam.. Biar ada rasa ayam. Nak rebus kosong dengan halia ngan bawang putih je, rasa macam tak sedap...

Ulam pulak bunga kantan, carrot, terung dan kacang panjang yang aku celor. 

Ayam goreng kunyit biasa. Aku buh jugak tepung jagung nak bagi rasa rangup. Tapi tak rangup pun. Mungkin sebab aku bubuh sikit sangat. Aku ketuk ayam dengan pisau besar tu.. Ketuk ala kadar je, bagi nampak macam terpenyet. Ketuk masa panas-panas.. Kalau kat kedai biasanya ayam besar an, tapi ayam aku ni masa beli kat pasar semalam hubby uruh orang jual tu potong kecik-kecik.. So makan jela yang kecik macam ni. Next time la makan ayam besar punye ehehe


Cubaan pertama buat ayam penyet.
Ala bukan susah pun kan.
Tang sambal tu je kena sedap 


Bila hubby puji kata sedap dan menjadi, harusla senyum sampai ke telinga kannn hehehehehe

Ayam Penyet

Assalamualaikum,

Sape suka makan ayam penyet?? Me me me hehehe..

Ayam penyet ni masakan yang berasal dari Indonesia kan? Kalau salah tolong betulkan. Aku kata asal dari Indonesia sebab masa kat Cyberjaya dulu ada satu restoran ayam penyet ni and ownernya memang orang Indonesia. And student Indonesia pun raaamai yang pegi makan kat situ.. Termasukla aku walaupun aku bukan dari indon huahua...

Suka makan ayam penyet sebab sambalnye pedassss.. Menyengat oo pedas dia. Tu yang sedap tu..

Bila datang Sabah ni, dah lama dah la tak makan sebab tak tau kat mana ada jual. Sehingga la baru-baru ni jiran aku datang bagitau ehehe... Rupa-rupanya kat Alamesra dekat 1Borneo tu ada restoran indon and ayam penyetnye pun buleh tahan sedappp... Aku pun dah termakan hasutan, mengajakla my pumpkin ke sana. My pumpkin tak berapa gemar at first sebab dia tak pernah makan. Tapi dah bini beria ajak kan, dia pun turutla hehehe...

First time pegi, order 2 set ayam penyet. Pehhhhhh sambal dia pedas gileeeeeeeeeeeeeeeee... Dah lama aku tak makan sambal pedas camtu. Hubby makan sampai meleleh-leleh peluh hahaha.. Aku yang tolong lap sebab masa tu sebelah tangan dia dok pegang Shaheem hihihihi... Air hidung sume keluar abes, aku jugak yang tolong lap hahaha...

Balik tu dok teringat-ingat lagi dengan ayam penyet.. Weekend haritu kitorang pergi lagi kikiki.. Kali ni hubby suruh aku makan dulu. Dia pegang Shaheem. Sebab dia kata nanti sambil makan sambil pegang Shaheem, makan takde feel... 

Ni lah nasiknye..
Nasi putih + ayam goreng yang dipenyet-penyetkan, ulam-ulaman & sambal, sup kosong
First time makan haritu sambal dia letak atas ayam. Tu yang pedas gile-gile. 
Second time pergi mintak sambal asing hehehe


Aku makan laju-laju sebab kesian dengan hubby dok telan air liur je hehe.. 

Hubby suka betul makan sampai suruh aku buat sendiri kat rumah. Aaaaa cabaran! Cabaran nak buat sambal dia tuh.. Aku tak reti wuhuhu.. Insyaallah petang ni nak buat. Semoga menjadi ehehehehe

Korang ada resepi sambal ayam penyet tu tak? Share please :)



Thursday, November 15, 2012

Selamat Tahun Baru 1434H



Assalamualaikum,

Selamat menyambut tahun baru :) 

Dah buat azam baru belum? Untuk tahun 1434H ni, aku berazam nak jadi seorang yang bersangka baik. Aku tertarik dengan ayat ni.. aku amik dari Facebook,

"Sungguh beruntung orang yg selalu bersangka baik,
Kerana jiwanya sentiasa damai ,Kerana hatinya sentiasa tenang ,
Kerana fikirannya sentiasa lapang ,dari prasangka yang bukan-bukan"


Aku akui aku ni sebenarnye seorang yang sangat suka fikir bukan-bukan. Kalau nak buat ape-ape mesti akan fikir, ish nanti kalau jadi camni... kalau jadi camtu.. banyak la kalau jadi tu. And kalau jadi yang elok-elok takpela jugak kan, tapi ni selalu fikir kalau jadi yang bukan-bukan. Masalah besar tau bila aku selalu fikir bukan-bukan. Aku jadi kurang yakin, takut nak mencuba, takut takut takut... Hati tu memang selalu sangatla tak tenang. Risau tak bertempat.. 

Cmon wani, ur 27 already la! Nak kena jadi matang sket kan? Kalau sentiasa fikir tak elok je, sampai bila la nak berjaya dalam hidup. Dok takuk lama je la kalau asyik pikir macam ni kan?

Jadi untuk tahun baru Islam ni, aku nak cuba untuk jadi seorang yang bersangka baik.. Insyaallah, doakan aku :)

Korang cuti ke harini? Jangan tanya aku, aku memang hari-hari dok rumah hehehe.. Tapi tak cuti la, keje rumah hari-hari pun kena buat. Hubby duty hari ni. Sedih huhu. Aku cukup tak suka bila dia duty. Bosan! Kalau ada dia blehla nyembang nyembang, blehla manja manja haha.. Minggu ni dia duty direct sebab takde orang kat ofis. Semua ke Tawau. Kalau dia ada kat rumah at least bolehla tolong aku tengok-tengokkan Shaheem sementara aku buat keje kat dapur ke, ngemas-ngemas rumah ke.. Hmm takpelah, dia bekerja demi mencari rezeki buat kami sekeluarga kan. Aku redha! :) Insyaallah weekend nanti akan spend time bersama sepuas-puasnya..

Eh okla, Shaheem dah bangun dan tah pegi mana dah dia haha.. Mesti dah masuk bilik tengah main vacuum. Bunyik baa baa baa dalam tu cakap sorang sorang. 

Esok update lagi hehe.. Tata!

Wednesday, November 14, 2012

Sweet Little Pumpkin

Assalamualaikum,

Huii lamanye tak update blog. Mesti orang ingat blog ni dah lama berkubur kan? Aku sebenarnye memang hari-hari ingat dekat blog ni. Hari-hari ada niat nak update. Tapi mesti ada je halangan bila aku nak menaip. Sibuk melayan Shaheem yang dah banyak akal, sibuk uruskan rumahtangga (masak, ngemas, laundry etc etc) dan sekarang sibuk berbisnes ececece.. Cam besar je bisnes tu ye hehehe.. Serius, sibuk, takde masa huhu.. Paling sibuk melayan Shaheem la. Ni pun kena update laju-laju sebelum dia bangun..

Bisnes.. aah, aku ada buat bisnes online sekarang. Alah kecik-kecik je pun. Jual barang baby. Dan korang tau la kan, barang baby ni raaaaaaaaamai sangat yang jual. Saingan memang maha hebat! Tapi aku berpegang kepada keyakinan rezeki yang Allah akan bagi. Insyaallah, rezeki tu mana-mana pun ada kan? Tak banyak pun takpela. Ada tu dah cukup bersyukur sangat-sangat. Kalau takde sekalipun, insyaallah aku akan lipat gandakan lagi usaha. Allah akan tolong nanti, kan kan? Itu yang aku pegang la. Yang penting rezeki yang aku peroleh tu halal, kerja yang aku buat ni lillahitaala...

Kenapa tetiba buat bisnes ni? Banyak reasons sebenarnye. Salah satunya, sebab tak nak nampak macam aku ni dok rumah sesaje, menghabiskan duit laki je. Apa salahnye kalau aku biakkan duit yang dia bagi tu? hehe.. Alhamdulillah hubby support. Ada hulur duit untuk buat modal. Untung kita kira kemudian ye sayang hihi.. Hubby memang minat berbisnes ni. Tak kira jual ape, dia support je. Dia sendiri pun tengah berbisnes. (Sesape yang nak beli jersey motorcross Scoyco sila email aku hihihi..) Aku berbisnes jugak sebab aku nak nampak macam aku ada duit sendiri. Walaupun tak banyak pun takpela. Aku ada cita-cita. Nak guna duit bisnes tu untuk bayar PTPTN dengan bayar hutang aku ngan mak bapak. Haa besar tak cita-cita. Cita-cita ke angan-angan, aku tak tahu la hehehe.. Tapi tu kalau aku dapat untung riban-riban blehla kot. Tapi ni tak sampai riban pun aku dapat. Takpela, kumpul slow-slow. Mudah-mudahan tercapaila cita-cita ku ini huhu.. 

Jadi, kalau anda sedang mencari barang baby, jemputla ke page FB ku hehe SWEET LITTLE PUMPKIN.
Macam-macam ada! Baju, toys, accessories for baby (crochet hat, headbands), cloth diapers, banyak lagilah. Boleh tengok sendiri. Oh by the way, aku sedang menunggu LIKE yang ke 129. Sape-sape yang like ke129 tu, I'll have special gift for you! For your baby la sebenarnye cos aku jual barang baby kan hehe.. Sekarang 120 like. Haa lagi 9 orang. Cepat-cepat be the 129th likes! :)

Ok, sekian iklan saya hahaha...

Esok update lagi, insyaallah!

****

HOT di Sweet Little Pumpkin!

Crochet Hat
RM28/pc

Ada banyak design lagi, boleh tengok kat sini ya ;)



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...