Thursday, May 31, 2012

Nama Melayu Bila Dijepunkan.....

Assalamualaikum,

Dapat ni dari Facebook. Kelakar gilee hokkay. Berdekah-dekah aku gelak depan laptop. Sampai terjaga anak dari tidur yang lena. Dah mak nye gelak cam gergasi manala tak terjaga hehe...


Jom try test guna nama anak buah aku..

Nur Nazneen Alia - Todoshi Tokaztokukuto Katakika

Khaleeda Hanin - Merikatakukuteka Rikatokito

Hafiy Ariff - Rikalukifu Kashikilulu

Khalis Haikal - Merikatakiari Rikakimekata

Daneen Alissa - Tekatokukuto Katakiariarika

Ahmad Ady Luqman - Karirinte Katefu Tadokerinkato

Ahmad Ady Imran - Karirinte Katefu Kirinshikato

Huahuahuahuahua... Tah papa semua nama...Cuba try test nama sendiri dan nama anak..

Alwani Amalini - Katameitoki Karinkatakitoki

Saif Shaheem - Arikakilu Aririkarikukurin

Hahahahahahaha nama anakkuuuuuu.. Adei sabar jela!

Just for fun ok! hehe

Pesanan Buat Suami

Wednesday, May 30, 2012

Petua Untuk Mendapatkan Anak Kembar

GENETIK - Jika dalam salasilah keluarga kita terdapat pasangan yang mempunyai anak kembar, kemungkinan besar kita juga mampu mendapat anak kembar. Ini kerana trait sedemikian mungkin telah diturunkan kat kita. Trait yang dimaksudkan ialah penghasilan 2 ovum secara serentak dalam satu masa.

UMUR - Perempuan yang berumur 35- 40an dan ke atas, mempunyai potensi yang lebih besar untuk mendapat anak kembar. Pada ketika ini, kebanyakan wanita akan mengambil rawatan untuk kesuburan. Tambahan pula, mereka akan lebih cenderung untuk menghasilkan lebih dari satu ovum semasa proses ovulasi kerana proses tersebut telah terganggu oleh proses perimenopause.

BILANGAN ANAK - Lagi banyak bilangan seseorang individu pernah melahirkan anak, lagi tinggi peluang beliau untuk melahirkan anak kembar selepas itu.

BERAT dan KETINGGIAN - Perempuan yang tinggi atau perempuan yang lebih berat mempunyai kebarangkalian yang lebih tinggi untuk mendapat anak kembar. Info dari kajian saintifik.

DIET - Pengambilan makanan-makanan tertentu yang mengandungi kandungan estrogen yang tinggi mampu meningkatkan kebarangkalian mendapat anak kembar.

PENGAMBILAN FERTILITY DRUG - Atau ubat untuk kesuburan. Pengambilan ubat tersebut meningkatkan kebarangkalian seseorang untuk menghasilkan dua ovum dalam satu proses ovulasi sekaligus meningkatkan kebarangkalian mendapat anak kembar.



Syoknye, bestnye kalau dapat anak kembar kan? Mesti meriah je hidup hehe.. Meriah dengan kerenah 2 orang anak kecik! Macamanala nak menjaganya. Aku jaga Shaheem sorang ni pun dah berpeluh-peluh haha... Aku ada 2 pasang cousin kembar. Cousin pertama anak uncle yang sulung (abang sulung mak aku). Kembar lelaki. Cousin kedua pulak anak mak cik bongsu (adik bongsu mak aku), kembar lelaki dan perempuan. Dua-dua dari belah mak aku sebab ayah aku anak tunggal hehe.. So agak-agak ada chance tak aku nak dapat anak kembar jugak? Hehehe berangans! Tapi kalau Allah nak bagi, aku suka! :D

Tuesday, May 29, 2012

Gambar Kristine Hermosa Mengandung

Aku memang minat gile dengan Kristine Hermosa ni *harap maklum*








Ahhh cun nye dia time pregnant. Glowing betul muka!

Ermm tengok pic pregnant ni, rindu pulak time pregnantkan Shaheem dulu.. Rindu dengan perut buncit, rindu dengan rasa perut gerak-gerak Shaheem tendang hehe... Tapi sabar sabar... Tunggu setahun lagi baru pregnant lagi! Insyaallah :)

Monday, May 28, 2012

Gambar Anak Perempuan Kristine Hermosa & Oyo Sotto

Ingat lagi aku share video kawin Kristine Hermosa yang sweet mweet dulu? 4 bulan selepas kawin dia mengandung dan selamat bersalin dah pun... Yep yep, Kristine Hermosa dapat anak perempuan.. Boleh main-main cinta dengan Shaheem tak?muehehe... Dia bersalin pada 26 Dis 2011. Wah a day after Christmas. Namanya, ONDREA BLISS.. Seberat 2.68kg (alahai teciknye) dan dilahirkan secara normal...

Ondrea bermaksud "strong and courageous." Bliss pula bermaksud, "unmeasurable joy."










Comel kan??? Sebijik muka bapak dia hahaha... Anak perempuan bese camtula kan.. Sama dengan bapak.. Manja pun lebih manja dengan bapak hehe.. Oh ye, Kristine ada anak angkat laki sorang.. Namanya Quiel yang berusia 3 tahun....

Esok aku share gambar Kristine masa pregnant :D

Sunday, May 27, 2012

Video dan Lirik Lagu Rasmi Himpunan Jutaan Belia 2012

Assalamualaikum,

Karnival Himpunan Jutaan Belia tengah havoc kat Putrajaya tu kan. Harini hari last. Tahun lepas aku tak pegi sebab masa tu kat kampung tengah prepare untuk majlis kawin aku (eh 4 Jun dah tak lama dahh :P).. Tahun ni sah-sah la tak pegi kan. Ada anak kecik lagi susah. Aku bukan minat sangat pegi tempat-tempat macam ni. Ramai orang.. restless, menyerabutkan kepala! Time muda mudi dulu sukala kot pegi karnival-karnival ni. Dah tua macam sekarang dah malas dah.. Walaupun aku masih lagi seorang belia (had umur belia ialah 15-30 tahun), biarla belia yang junior-junior tu je pegi. Belia senior duduk rumah ngaji Quran lagi bagos! 

Anyway, haritu dalam TV1 aku ada dengar lagu rasmi Himpunan Jutaan Belia ni.. Best jugakla lagu tu. Lirik dia siap ada campur-campur bahasa lagi.. 

Cuba korang dengar sendiri....


Dalam banyak-banyak bait lirik tu kan.. Aku tertarik dengan satu baris lirik ni..

"Jutaan belia bersama, bersatulah tenaga. Demimu negaraku, 1 Malaysia tercinta.."

Persoalannya di sini, sejak bila pulak Malaysia dah tukar nama jadi 1 Malaysia ni? hehehe....

Lepas ni kalau orang tanya, "Where are you from?" Aku nak jawab, "I'm from 1 Malaysia .." kekeke...

Saturday, May 26, 2012

Thomas & Uber Cup

Assalamualaikum,

Sekarang ni tengah berlangsungnya Thomas & Uber Cup di China. Dah final dah pun. For both Thomas & Uber Cups, Korea Selatan vs China. Tadi sempat jugak aku tengok sekejap final Piala Uber. Perseorangan pertama. Huh hebat betul player China. Apa ntah nama dia ehe.. First set Korea menang. Second set Korea dah nak menang dah, dah mata akhir dah. Sekali China dapat kejar, dapat mata deuce 20-20. And finally China menang terus masuk rubber set. Dah masuk set ketiga, Korea dah penat. China pulak bersemangat. Apatah lagi main depan penyokong sendiri kan.. Menangla dia akhirnya. Huh sengit sengit. Aku kalau tengok badminton mesti rasa gerun. Especially kalau doubles. Huh, takut! Laju betul dorang ni main...

Aku tak nak komen pasal Malaysia yang awal-awal dah bungkus :P

Just nak share asal usul Piala Thomas & Uber ni..

PIALA THOMAS



  • Sebelum ini dikenali sebagai World's Men Team Championship. Pertandingan badminton antarabangsa di antara ahli-ahli Persatuan Badminton Dunia atau Badminton World Federation (BWF).
  • Diadakan setiap 2 tahun semenjak tahun 1982. Sebelumnya setiap 3 tahun.
  • Pertandingan pertama diadakan pada tahun 1948-1949.
  • Semenjak diperkenalkan, Indonesia menang 13 kali, China (hanya mula menyertai pada tahun 1982) 8 kali dan Malaysia 5 kali.
  • Piala ini diperkenalkan oleh pemain badminton England yang terkenal pada tahun 1900 iaitu Sir George Alan Thomas.
  • Malaya negara pertama memenangi Piala Thomas dengan menewaskan Denmark 8-1. Dan menjadi juara bertahan sehingga tahun 1955. Pada tahun 1958, Malaya tewas kepada Indonesia.
Boleh baca lagi di Wikipedia | Thomas Cup

PIALA UBER


  • Piala Uber ialah Piala Thomas versi wanita.
  • Pertama kali diadakan pada tahun 1956-57.
  • Nama piala ini adalah sempena nama bekas pemain badminton England, Betty Uber yang memperkenalkannya pada tahun 1950.
  • China telah memenanginya sebanyak 11 kali, Jepun 5 kali dan Indonesia serta US, 3 kali.

Boleh baca lagi di Wikipedia | Uber Cup


Bila aku baca info ni barula aku tahu Malaysia dulu sebuah pasukan yang hebat sangat sehinggalah Indonesia dan China menjadi kuasa baru dalam dunia badminton ni. Kena plak negara kita tak ramai pemain pelapis. Dok bergantung harap pada sorang pemain je. Last sekali kita menang ialah pada tahun 1992. Tahun ni di China kita awal-awal lagi dah kalah. Tahun 2014 tak tahu lagi main kat mana tapi hopefully akan ada la pemain baru Malaysia yang dapat bawak pulang Piala Thomas ke Malaysia... 

Friday, May 25, 2012

19 Tips Cinta Suami Isteri

Assalamualaikum,

Mari amalkan!



1. Cium tangan suami dan dahi isteri setiap kali sebelum berpisah ke tempat kerja masing-masing.

2. Jika berpisah lebih dari sehari seperti untuk tugasan luar daerah, tambah rutin harian tadi dengan pelukan dan ciuman di bibir.

3. Walau sesibuk mana sekali pun, luangkan masa untuk menelefon pasangan sekurang-kurangnya sekali walau sekadar untuk bertanya apa yang sedang dilakukan.

4. Sentiasa ucapkan kata-kata sayang seperti I love you sepenuh hati sebelum keluar kemana-mana, menamatkan perbualan di telefon dan sebelum tidur.

5. Sentiasa mencari peluang untuk makan tengah hari bersama kerana pastinya ia tiada gangguan anak-anak jika pada hari berkerja.


6. Amalkan bertanya apa yang berlaku sepanjang hari selepas pulang dari kerja sebagai tanda mengambil berat dan memberi peluang pasangan meluahkan perasaan.

7. Luangkan masa untuk berbual tentang apa sahaja dari isu rumah tangga hinggalah politik semasa sebelum tidur.

8. Mudah berbaik jika berlaku sebarang pertelingkahan, jangan biar berlarutan walau untuk satu jam sekali pun apatah lagi berhari-hari.

9. Temani pasangan semasa menonton rancangan kegemaran mereka walau sambil membaca akhbar misalnya kerana apa yang penting ada berada disisi.

10. Jangan sesekali berpisah tempat tidur walau anak sudah berderet atau usia sudah meningkat kerana ia adalah salah satu amalan penting untuk mengeratkan kasih sayang.

11. Amalkan sembahyang berjemaah semasa di rumah, berdoa bersama serta bersalam-salaman selepasnya.

12. Biasakan bergilir gelas atau pinggan semasa makan serta tidak segan atau geli untuk menghabiskan makanan atau minuman isteri atau suami.

13. Sesekali buatlah kejutan seperti membeli hadiah atau kad untuk peristiwa tertentu, memakai pakaian dalam yang seksi atau apa sahaja yang anda tahu pasangan pasti menyukainya.

14. Senda gurau dalam rumah tangga amat penting, ceritalah sesuatu yang kelakar, teka teki atau apa sahaja yang membolehkan anda ketawa bersama.

15. Sentiasa kenang pengorbanan masing-masing seperti susah payah isteri melahirkan anak dan suami yang berkerja keras menyara keluarga.

16. Sesekali tukar gaya penampilan agar ada kelainan serta untuk mengelakkan pasangan merasa jemu.

17. Apa sahaja masalah yang timbul, berterus terang dan berbincang bersama untuk menyelesaikannya.

18. Sentiasa menyimpan tekad untuk menjadi suami/isteri yang baik dalam rumah tangga bahagia kerana fikiran positif akan memudahkan anda mencapai matlamat tersebut.

19. Jika amalan-amalan di atas tidak pernah dilakukan sehingga anda membacanya hari ini, jadikanlah ia sebagai titik permulaan untuk melakukannya tanpa rasa ragu dan malu.

Tuesday, May 22, 2012

Nak Keje Tapi.....

Assalamualaikum,

Harini sembang-sembang dengan mak pasal aku nak balik Sabah 14 Jun nanti. Macam-macamla mak pesan. 

"Rumah tu berhabuk, nanti tukar langsir dengan langsir yang mak bagi. Nipis sikit. Sofa kat rumah tu, lapik dengan kain lain. Cadar ke.. tak pon beli kain bundle kat Tuaran tu.. Pasang jeriji ke net ke dekat beranda rumah tu. Esok Shaheem dah pandai merangkak takut dia pegi kat beranda tuh... Kettle jug dah takleh letak kat meja depan bilik tu. Tukar tempat letak lain. Bahaya bila ada anak kecik ni. Dicapainye nanti... blablablablabla" 

Macam-macam la mak pesan hehehe.. Risau betul Mak Tok nak lepaskan Shaheem dok ngan mama jauh-jauh ye.. Kalau dok dekat boleh Mak Tok monitor. Mak Tok extra risau sebab mama Shaheem ni seorang yang sangat cuai! huhu.. Aku pun risau dengan diri sendiri ni. Mampu ke nak jaga Shaheem.. Kalau mak ada leh relax relax sket hehe.. Dah nak kena handle sendiri dan sorang diri ni rasa macam cuak la pulak "+_+

Tapi sampai bila nak bergantung harap dengan mak atau orang lain kan? Dah anak sendiri, jagalah sendiri! 

Then masa sembang-sembang tadi, mak cakap, "nanti kalau BAKAT buat aktiviti join la.. Bagus tu.." Hah terkejut aku hahaha... Ni mesti sebab masa kat Sabah haritu, AJK Bakat ada datang rumah tengok Shaheem.. Dorang ni memang baik-baik, peramah.. Mak aku suka la hehe... Aku cakap dengan mak, "ala nanti sape nak jaga Shaheem. Bawak dia susah plak. Nak angkut macam-macam. Botol susu, susu, termos.." hehe alasan alasan. Padahalnye bukan satu masalah pun. Dan sebenarnye Shaheem abah dia leh jaga sebab hubby bleh balik awal kalo Bakat ada buat aktiviti.. Hmm memangla aktiviti yang dianjurkan Bakat ni bagus-bagus. Tinggal aku jela.. malas nak bersosial hehehe.... Tengokla macamana mak.. Rajin nanti Wani join heee :D

Dah macam-macam bersembang, tetiba mak cakap sesuatu yang aku pun tak keruan jugak memikirkannya... Mak cakap, "nanti carila keje yang sesuai kat Sabah tu......"

Waaa... keje??? Actually hubby pun penah bagi hint.. Dia penah cakap dengan aku, "survey survey la keje.. mana tahu ada yang sesuai dengan sayang..."

Sobsob bila pikir pasal keje ni memangla buat aku jadi tak tentu arah. Berbelah bahagi dan macam-macamla. Memang aku rasa aku perlu keje nak support hubby.. Yela, gaji hubby takdela besar.. Biasa-biasa aje. Nak hidup tu takleh boros-boros, takleh mewah-mewah. Bersederhana jela.. Aku kena support dia bukan sebab nak hidup mewah tapi untuk hidup lebih selesa. Lagipun sekarang dah ada anak kan.. Belanja tu dah kena lebih.. Shaheem banyak nak kena keluar belanja untuk susu.. Susu Snow tu kat Sabah RM59.90 setin, genapkan RM60 jela.. Shaheem hisap susu seminggu setin.. So dah jadi 4 tin sebulan. Darab dengan RM60 dah kena spend RM240 sebulan untuk susu sahaja. Tak termasuk kos diapers, kos ubat-ubatan kalau sakit dan macam-macam lagila.. Susu tu aku tak berani lagi nak tukar pada yang lebih murah masa Shaheem umur bawah 6 bulan ni. Takut dia cirit birit ke ape. Dah dia ok dengan Snow tu, teruskan jela. Maybe after 6 months baru tukar susu murah sket. Sebab masa tu dia pun dah boleh start makan kan...Then diapers pulak, alhamdulillah aku boleh jimat guna sebab siang hari aku pakaikan Shaheem cloth diaper. Malam jela aku pakaikan Drypers. Belum berani nak pakaikan cd di malam hari. Insyaallah akan cuba satu hari nanti. Insyaallah kalau dapat fully cd, bolehla potong kos untuk diapers tu...

Entahla aku bingung jugak pikir pasal keje ni.. Ada satu benda je yang aku titik beratkan kalau aku nak bekerja.. SAPE YANG AKAN JAGA SHAHEEM? Dan sebenarnye bila pikir kalau keje aku terpaksa tinggalkan Shaheem pada babysitter terus rasa seriau je.. Takut! Tak sanggup! Tak nak! Aku tak nak orang lain jaga anak aku. Especially strangers. Kalau family member tu lainla. Tapi kalau orang yang aku tak kenal ni aku rasa macam takut sangat.. Lagi-lagi kat Sabah ni huhuhu.. Erm masa pregnant dulu, ada la pekerja Filipin ni dok cakap dengan hubby aku (dia member kung fu hubby) dia nak anak yang aku kandung tu sebab dia dah lama kawin tapi tak dapat anak lagi. Dia cakap tu dalam nada bergurau jela... Then one day hubby cakap dengan aku, "Yang, nanti kan kalo kita upah Filipin tu datang kemas rumah kita, jaga baby kita, ok tak?" Hohhhh terus pucat lesi muka aku. Hubby aku ni main-main je kot huhuh.. Aku tak nak bagi dorang jaga! Sebabnya dorang penah cakap nak anak aku kan walaupun dalam nada bergurau. But who knows??. Sekali dia bawak lari anak aku camne? Nauzubillahiminzalik. Mintak jauhla dari benda-benda macam tu.. Aku tak sanggup! Ye aku memang suka pikir bukan-bukan tapi sekarang kan macam-macam benda dah jadi.. Budak kena bawak lari, budak kena dera dengan pengasuh.. Aduh.... Aku tak nak benda ni jadi pada anak aku! Memangla orang kata malang ni tak berbau. Even kalau jaga sendiri pun budak tu boleh jatuh ke ape. Tapi aku rasa tak ralat sangat kalau it happens in front of me. Kalau di bawah jagaan orang lain something happen to my son rasa macam tak best je huhu... Korang paham tak perasaan aku? 

Bila pikir pikir pikir balik, takpelah... Aku tak mau keje! Huhu..unless aku dah balik kampungla. Kat Sabah ni tak maula aku keje.. Biarla aku dok rumah je jaga anak aku sendiri. Hal duit tu takpelah, aku berkorban. Mama tak perlu la nak shopping mopping barang mama. Lagipun aku tak perlu beli ape pun. Baju seluar pakai yang mana ada jela. Anak lebih penting kan? Kalau ada rezeki lebih bolehla, kalau tak, utamakan yang lebih penting. Barang anak pun tak payah nak mengada nak beli benda yang ngarut-ngarut yang mahal-mahal yang lama-lama tak pakai pun. Buat membazir huhu...Utamakan kerperluan daripada kehendak!

Mujurle kat Sabah susah nak pos-pos barang. Kurangla aktiviti shopping online hehehehehehe.. Selamat duit.... Baik simpan buat beli susu Shaheem kan kan kan :)



Eh, working mommies janganla salah anggap pulak dengan apa yang aku cakap ni. Sesungguhnya aku respect mommies yang terpaksa tinggalkan anak untuk bekerja. Tak semua orang bleh buat kan. Aku la tu huhu.. Mak aku pun working mom jugak dulu.. Akak akak aku sume pun working moms. Dorang kuatkan semangat je nak hantar anak-anak kat taska/rumah pengasuh. Aku je yang rasa tak mampu. Mungkin sebab Shaheem masih kecik. Mana lah tahu bila dia dah besar sikit aku pun dah berani nak tinggalkan dia dengan orang lain sementara aku bekerja? Wallahualam. Allah lebih tahu...

Monday, May 21, 2012

I Miss My Other Half

Hubby dah balik Sabah. Actually dia sekarang kat transit, esok baru fly balik Sabah. Ape-ape pun, bila dia tiada di sisi, serta merta hidup ni rasa kosonggg je sobsobsob.. 

Nasib baiklah time aku balik berpantang kat kampung dia pun ada kursus kat Lumut, 2 bulan. Bolehla dia curi-curi masa time weekend tu balik jenguk aku & Shaheem. Dapatla melepaskan rindu sikit-sikit ehehe.. 

Bila dia dah balik Sabah ni aku rasa macam jauhhh sangat dengan dia. Memang jauh pun kan? Merentasi Laut China Selatan. Orang kata takpe teknologi kan ada. Canggih manggih pulak tu. Tapi kitorang takde pun that canggih manggih techno. Nak buat video call tak bleh cos handphone aku dan dia cikai-cikai cap ayam punye je.  Nak berweb cam pulak kat rumah Sabah takde line internet. Broadband aku dah lama tak berbayar. Mentang-mentangla dok kampung ada line streamyx kakak aku, bb tak dipandang ehehe.. Alah kalau ada line tenet pun bukan leh web cam jugak. Sebab laptop aku takde camera! Laptop cap ayam jugekk hehe.. Jadi yang mampu hanyala phone call biasa dan text messaging... Dapat dengar suara pun jadi lah.. Nak tatap wajah, tatap gambo jela.. Sedihnyee!

Aku ni memangla sorang yang takleh langsung berenggang dari hubby. Kalau bleh nak berkepitt je dengan dia 24/7. Tak tahula kenapa. Bila takde dia rasa macam ada benda yang tak lengkap, ada benda hilang. Mungkin sebab aku sayang dia cinta dia sepenuh jiwa aku? Kekadang rasa macam aku ni bukanla seorang isteri yang baik untuk dia. Banyak lagi kekurangan dalam diri aku ni.. Bulan depan dah nak setahun dah kawin tapi aku rasa macam aku belum bagi yang terbaik untuk dia. Except for having his baby la.. Benda lain macam jaga makan minum pakai dia, urusan rumah tangga ape sume tu aku rasa aku fail lagi. Belum cukup sempurna bagi aku. Hubby tak pernah nak komplen tapi mana lah tahu kan? Kekadang rasa beruntung sebab dapat suami yang tak cerewet. Suami yang berdikari. Makan apa pun tak kisah. Baju pun basuh, iron sendiri. Tapi takkanla kita sebagai isteri nak biarkan aje. Mentang-mentang suami tak kisah kita pun lepas tangan. Macam amik kesempatan pulak kan? 

Jadi bersempena dengan nak setahun dah kawin ni aku nak tambahkan ilmu rumahtangga dalam diri ni.. Insyaallah.. Nak belajar masak, nak belajar urus rumah tangga dengan lebih baik. Kata sekarang keje sebagai perngurus rumah tangga kannn ehehe.. Rasa macam nak masuk sekolah balik, amik course ERT tu.. Bleh belajar jahit lagi. Wah wah.. menjadi impian jugak tu nak ada ilmu menjahit.. Heh banyak sangat impiannya tapi satu pun belum terlaksana :P

Ahh ape-ape jelah. Yang penting malam ni aku rindu laki aku (kembali pada tajuk). Huwaaaa... nangis polok bantal. Nasib ada anak. Boleh hilangkan rasa rinduuu :')

Dear husband, I'll see you soon ok! :)



Monday, May 7, 2012

Petua Rumah Tangga Bahagia




Source: https://www.facebook.com/ePetua

1- Sering melakukan kegiatan bersama-sama seperti makan bersama, keluar berjalan berdua-duaan, beriadah dan mandi bersama.

2- Sekiranya ada pergaduhan atau pertengkaran, cuba ingat kembali kenangan manis semasa bercinta dan berbulan madu.

3- Kreatif mencipta suasana yang harmoni dan tenang dalam rumah tangga.

4- Tukar gaya penampilan setelah beberapa ketika untuk mengelakkan jemu kepada pasangan.

5- Sekiranya ada masalah, bawalah berbincang. Jangan bertengkar dan masing-masing menegakkan pendapat sendiri.

6- Fahami dan hayati sifat pasangan dan anak-anak. Suami disifatkan seperti matahari sentiasa panas, isteri bulan; cantik, lembut dan indah dipandang, manakala anak-anak pula umpama bintang iaitu sifatnya sebagai penghibur dalam rumah tangga.

7- Suami isteri perlu mengekalk
an sifat romantis dan sentiasa berhati muda walaupun masing-masing sudah berusia

8- Anak-anak jangan dipaksa mengikut telunjuk dan kehendak ibu bapa tetapi beri mereka pilihan yang sesuai tetapi sentiasa awasi mereka

9- Pastikan sekurang-kurangnya dua waktu sembahyang berjemaah bersama-sama ahli keluarga. Ini untuk merapatkan hubungan dan kemesraan.

Saturday, May 5, 2012

Sebulan Lagi Genap Setahun!

Assalamualaikum,

Sekali lagi nak cakap, cepatnya masa berlalu!! Hehehehe.. sekarang dah Mei. Lepas Mei, Jun. 4 Jun 2012, genap setahun my pumpkin dan aku menjadi suami dan isteri. Tengok ticker kat atas, harini 11 bulan 1 hari kitorang jadi husband and wife. Alhamdulillah... 

Pancaroba amatlah banyak bila dah berkahwin, dah duduk sebumbung. Gaduh-gaduh tu ada. Tapi selalunya tak berpanjangan. Masing-masing dah matang kan... Bila dah berbaik, cuba renung balik kat mana silapnya yang menyebabkan perselisihan faham berlaku. Pastu belajar untuk berubah, belajar untuk memahami dan jangan ulang lagi. Macam tu la baru lebih bahagia kan? Dan ye, saya amat bahagia! Aku bertuah sebab punya suami yang cukup menyayangi aku. Masa aku pregnant, dalam pantang, dia betul-betul jaga aku. Tapi awal-awal tu je dia dapat jaga. 2 minggu lepas bersalin dia kena ke Lumut. Kursus 2 bulan. Dari 19 Mac hingga 9 Mei ni.

Dia dapat balik Lumut selama 2 bulan tu kira rezeki jugakla untuk kitorang. Sebab aku pun balik berpantang di rumah mak aku di Kota Bharu. So at least dia boleh balik weekend jenguk aku dan Shaheem. Setakat ni dah 3 kali kot dia balik? Lupe dah.. Bayangkan kalau dia berada nun jauh di Kota Kinabalu. Mau nangis aku wuwuwu...

Bila balik weekend, tugas hubby ialah... buat susu untuk Shaheem di tengah tengah malam, pastu tido balik hahaha.. Dia selalu cakap, "kalau nak susu order je, abang buat..." Memang bila order dia akan pegi buat tapi tang tido balik tu yang geram tu. Jeles! hahaha..

Dia akan balik ke KK pada 21 Mei nanti.. Aku pulak 14 Jun baru balik KK. Nak balik dengan dia taklehla plak sebab dia guna waran kerajaan. At first dia ingat nak balik dengan tiket sendiri tapi pikir sayang pulak kalau tak guna waran kerajaan tu. Nak beli tiket sendiri pun mahal. Dalam RM129. Nak amik check in luggage lagi. Dah berapa dah kat situ. Aku amik tiket on June sebab hujung bulan Mei tu kan cuti sekolah. Tiket flight KB-KL-KK mahal! Around RM200 huhu.. Tiket June tu RM79 je... So takpelah, biarlah dia balik dulu. Aku dan Shaheem menyusul kemudian. Tak sampai sebulan pun kan dia di KK aku di KB..

Erm by the way, aku tengah pikir ni... 4 Jun tu, dia di KK, aku di KB.. Rasa macam nak buat something special for him.. But then dah duduk jauh ni macamana nak buat? Plan nak arrange flower/chocolate delivery bagi dia ehehe.. Tak sure kat KK ada tak. Nak kena survey dulu.. 

Ingat nak pos kad ke ape jugak. Tapi... korang tau la, pos kat sana hampeh je. Kang tahun depan baru sampai kad tu huhu..

Korang ada idea lain tak? 

Thursday, May 3, 2012

Hidup Sudah Berubah!

Assalamualaikum,

Yes.. hidup aku dah berubah. Berubah menjadi hidup yang sangat indah! :)

Rasa macam baru je semalam family my pumpkin datang merisik.. pastu kawin.. pastu pregnant.. then now anak dah ada depan mata dah.. Huh dalam masa setahun lebih, macam-macam dah berlaku dalam hidup aku..

11 Feb 2011 - Dirisik

4 Jun 2011 - Bertunang & berkahwin

9 Julai 2011 - Disahkan mengandung 4 minggu

6 Mac 2012 - Alhamdulillah selamat melahirkan anak lelaki sulung

Dalam masa yang sekejap, hidup aku dah berubah sepenuhnya! Dulu single mingle.. Suka hati nak buat ape.. Pastu dah ada pakwe, melayan pakwe la pulak hehehe.. Layan jiwang hoho.. Then kahwin. Dah tukar status menjadi bini orang.. Dah ada suami nak kena jaga.. Dah ada suami, pasti ada anak pulak kan.. Dah jadi mak pulak dah... Macam tak percaya je!

Dah jadi mak ni, perangai budak-budak dah kena buang jauh-jauh. Kalau dulu time single, nak bangun pukul 12 tengahari pun takpe. Dah kawin pun aku bangun pukul 12 tengahari jugak haha.. Tapi bila dah ada anak, sometimes, every hours di tengah-tengah malam kena bangun.. Nak membuta sampai tengahari pun dah takleh dahla.. Sekejap anak nak susu. Sekejap anak nak tidur. Sekejap nak kena tukar diapers anak sebab berak etc etc..

Dah ada anak dah tak boleh lengah-lengah masa lagi. Semua benda kena buat dengan cepat. Kalau dulu bila mandi mesti dok dalam bilik air sampai sejam. Sekarang 5 minit pun kira lama dah tu... Kena cepat, takut nanti anak jaga dari tidur, nangis nak susu..... Makan pun kena laju-laju.. Tak tau la kenapa.. anak aku si Shaheem ni, everytime aku nak mandi, aku nak makan, aku nak tidur, dia yang elok-elok tengah lena tidur bleh jaga. Mata dia yang kuyu jadi bulat serta merta. Shaheem saja nak uji ketahanan mama yee... huhuu...

Serius, hidup sudah berubah! But I enjoyed it every moment..

Hidup aku dah lengkap sekarang. Dah ada suami, dah ada anak.. Alhamdulillah. Terima kasih Ya Allah di atas kurniaan-Mu ini....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...