Monday, November 19, 2012

Ayam Penyet

Assalamualaikum,

Sape suka makan ayam penyet?? Me me me hehehe..

Ayam penyet ni masakan yang berasal dari Indonesia kan? Kalau salah tolong betulkan. Aku kata asal dari Indonesia sebab masa kat Cyberjaya dulu ada satu restoran ayam penyet ni and ownernya memang orang Indonesia. And student Indonesia pun raaamai yang pegi makan kat situ.. Termasukla aku walaupun aku bukan dari indon huahua...

Suka makan ayam penyet sebab sambalnye pedassss.. Menyengat oo pedas dia. Tu yang sedap tu..

Bila datang Sabah ni, dah lama dah la tak makan sebab tak tau kat mana ada jual. Sehingga la baru-baru ni jiran aku datang bagitau ehehe... Rupa-rupanya kat Alamesra dekat 1Borneo tu ada restoran indon and ayam penyetnye pun buleh tahan sedappp... Aku pun dah termakan hasutan, mengajakla my pumpkin ke sana. My pumpkin tak berapa gemar at first sebab dia tak pernah makan. Tapi dah bini beria ajak kan, dia pun turutla hehehe...

First time pegi, order 2 set ayam penyet. Pehhhhhh sambal dia pedas gileeeeeeeeeeeeeeeee... Dah lama aku tak makan sambal pedas camtu. Hubby makan sampai meleleh-leleh peluh hahaha.. Aku yang tolong lap sebab masa tu sebelah tangan dia dok pegang Shaheem hihihihi... Air hidung sume keluar abes, aku jugak yang tolong lap hahaha...

Balik tu dok teringat-ingat lagi dengan ayam penyet.. Weekend haritu kitorang pergi lagi kikiki.. Kali ni hubby suruh aku makan dulu. Dia pegang Shaheem. Sebab dia kata nanti sambil makan sambil pegang Shaheem, makan takde feel... 

Ni lah nasiknye..
Nasi putih + ayam goreng yang dipenyet-penyetkan, ulam-ulaman & sambal, sup kosong
First time makan haritu sambal dia letak atas ayam. Tu yang pedas gile-gile. 
Second time pergi mintak sambal asing hehehe


Aku makan laju-laju sebab kesian dengan hubby dok telan air liur je hehe.. 

Hubby suka betul makan sampai suruh aku buat sendiri kat rumah. Aaaaa cabaran! Cabaran nak buat sambal dia tuh.. Aku tak reti wuhuhu.. Insyaallah petang ni nak buat. Semoga menjadi ehehehehe

Korang ada resepi sambal ayam penyet tu tak? Share please :)



2 comments:

  1. the best nasi ayam penyet adalah di selayang mall. please please pergi! :D

    ReplyDelete
  2. makan kat tesco damansara sini..hampeh rasenye...lagi2 tang sup dia..ntah apa2 rasenye..xboleh terima dek tekak..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...