Thursday, August 9, 2012

Main Masak-masak!

Assalamualaikum,

Aku ni tak reti masak. Serius. Kalo nak masak mesti kena call mak kat kampung dulu. Tanya resepi hehe.. Tak pon bukak MyResepi.com. Nak masak senang-senang cam sardin pun aku kena belek resepi dulu hehehe..

Walaupun nak kena check resepi ape sume itu tak membataskan semangat aku nak memasak untuk suami aku. Kekadang masak simple je. Tapi bila tengok suami makan sampai licin pinggan dan bertambah, kembang kempis jap lubang hidung aku. Bangga muahaha...

Tapi kadang-kadang ada jugak yang aku masak hubby tak berapa nak makan. Makan tapi nampak dia macam tak berselera sangatla huhuh.. Aku rasa bukan sebab aku masak tak sedap tapi sebab dia tak berapa gemar masakan tu. Macam gulai ke ape saje yang bersantan dia memang tak makan sangat. Tapi kalau singgang, sup ke memang suke sangat dia. Siap hirup-hirup kuah lagi...

Anyway, bulan puasa ni aku banyak jugakla masak. Jarang nak beli kat luar.. 

Meh meh tengok gambar juadah yang aku masak untuk berbuka hehehehe... Gedik nak share macamla aku masak sedap-sedap ala chef :P

Yang ni aku dah share kot ek haritu. Lupe dah..
Kuih puteri mandi (air tangan hubby), petai, ikan rebus dan budu, sotong celup tepung, gulai ayam, tom yam balance sahur. 

Ayam masak lemak cili api, ikan tongkol rebus goreng, ulam timun dan budu. Satu lagi ikan pisang masak stim. Balance berbuka sehari sebelum tu..

Heh ni untuk aku sorang. Berbuka sorang sebab hubby on duty. Aku malas nak masak beria, masak jela megi goreng basah ni.. Bila bagitau hubby sedih je dia. Dia cakap, "erm sedihnye. Macam abang ni tak mampu bagi isteri abang makan." Muehehehe dia tak tau, bini dia ni yang malas sebenarnye :P

Close up sket. 
Yum yummm

Ni plak sardin masak kicap. Aku makan sorang untuk sahur.
Habis woo seperiuk kecik ni ekekeke


Pucuk paku goreng dengan daging kerbau, sup ayam, telur dadar. Bubur kacang. First time buat bubur kacang. Aku rasa tawar tapi hubby kata dah ok huhuh...

Sayur lemak pucuk paku dan daging kerbau goreng

Ni yang semalam. Kacang panjang goreng dengan telur, singgang ikan tongkol (ikan aya), ikan selayang celup tepung, dan murtabak megi.

First try buat murtabak megi ni hehehe...
Hubby tak berapa gemar so aku habiskan sepinggan :P



Semua juadah kampung je aku masak. Sedap! hehehehe..

Harini aku nak berbuka dengan roti telur je sebab hubby on duty. Pastu ada roti nak kena habiskan sebab dah lebih dari expiry date. Nanti malam-malam sket baru makan nasik kot Ikan singgang semalam ada lagi.

Sekian cerita main masak-masak :)

7 comments:

  1. juadah kampung tu yg membuka selera sbnrnye kan

    ReplyDelete
  2. memang selera kelantan btl lauk2..untung ko dpt org yg sm selera...klo dpt yg mcm aku, sure pening! haha

    ReplyDelete
  3. malas2 pun mcm2 masak..yg penting lauk tue xberulang..tp budu mesti ade erk..

    ReplyDelete
  4. wani, terer nye masak!!! sye ni dah setahun kawen, tak penah masak lagi! hadoi...bile nk pandai ni...

    ReplyDelete
  5. salam, hi, lama dah tak jenguk sini. heheh baru nak aktif balik blogging..

    sedap2 tuh makan..rajin!

    ReplyDelete
  6. gambar pertama tuh?

    ikan bengkok?menakutkan ! :P

    ReplyDelete
  7. wah... rajin nyer.... bestnyer budu...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...