Wednesday, May 30, 2012

Petua Untuk Mendapatkan Anak Kembar

GENETIK - Jika dalam salasilah keluarga kita terdapat pasangan yang mempunyai anak kembar, kemungkinan besar kita juga mampu mendapat anak kembar. Ini kerana trait sedemikian mungkin telah diturunkan kat kita. Trait yang dimaksudkan ialah penghasilan 2 ovum secara serentak dalam satu masa.

UMUR - Perempuan yang berumur 35- 40an dan ke atas, mempunyai potensi yang lebih besar untuk mendapat anak kembar. Pada ketika ini, kebanyakan wanita akan mengambil rawatan untuk kesuburan. Tambahan pula, mereka akan lebih cenderung untuk menghasilkan lebih dari satu ovum semasa proses ovulasi kerana proses tersebut telah terganggu oleh proses perimenopause.

BILANGAN ANAK - Lagi banyak bilangan seseorang individu pernah melahirkan anak, lagi tinggi peluang beliau untuk melahirkan anak kembar selepas itu.

BERAT dan KETINGGIAN - Perempuan yang tinggi atau perempuan yang lebih berat mempunyai kebarangkalian yang lebih tinggi untuk mendapat anak kembar. Info dari kajian saintifik.

DIET - Pengambilan makanan-makanan tertentu yang mengandungi kandungan estrogen yang tinggi mampu meningkatkan kebarangkalian mendapat anak kembar.

PENGAMBILAN FERTILITY DRUG - Atau ubat untuk kesuburan. Pengambilan ubat tersebut meningkatkan kebarangkalian seseorang untuk menghasilkan dua ovum dalam satu proses ovulasi sekaligus meningkatkan kebarangkalian mendapat anak kembar.



Syoknye, bestnye kalau dapat anak kembar kan? Mesti meriah je hidup hehe.. Meriah dengan kerenah 2 orang anak kecik! Macamanala nak menjaganya. Aku jaga Shaheem sorang ni pun dah berpeluh-peluh haha... Aku ada 2 pasang cousin kembar. Cousin pertama anak uncle yang sulung (abang sulung mak aku). Kembar lelaki. Cousin kedua pulak anak mak cik bongsu (adik bongsu mak aku), kembar lelaki dan perempuan. Dua-dua dari belah mak aku sebab ayah aku anak tunggal hehe.. So agak-agak ada chance tak aku nak dapat anak kembar jugak? Hehehe berangans! Tapi kalau Allah nak bagi, aku suka! :D

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...