Thursday, February 2, 2012

Februari Sudah Mari

Assalamualaikum,

Eh Februari sudah? Cepatnye la aihh masa berlalu.. Tak sabar nak tunggu 22 Feb tiba.. Mak dan ayah is coming to town! Yeahhhh.. rindu sangat-sangat. Serius..

Nak beranak tak sabar jugak ke? Well, boleh tak aku nak cakap, aku rasa aku macam dah ready je. In fact tak sabar rasanye nak bersalin.. Sebabnya ialah, doktor cakap baby aku agak besar, around 3.2kg. Walhal sekarang baru 34 minggu! Kalo tunggu betul-betul mature which is on 37 weeks, tah berapa kilo la baby.. Kalo tunggu sampai 40 weeks? Aduhh.. aku imagine 4kg++.. Takutnye kalo baby besar sangat. Sure susah nak deliver normal kan? Doakanla aku ye, semoga dipermudahkan semuanya.. 

Kenapa baby aku bleh jadi besar sangat? Well, aku ada GDM - gestational diabetes melitus. Kencing manis yang ada time pregnant je. Insyaallah lepas bersalin takdela.. Bila ada GDM baby memang bleh jadi besar. Tak tau nape aku ada GDM ni. Aku rasa aku takdela makan manis sangat. Entahla.. maybe sebab family history kan. Masa mak aku ngandungkan aku dulu, mak aku ada kencing manis jugak. Sekarang kena buat Blood Sugar Profile every 2 weeks.. Sedih... Penat woo ulang alik pegi klinik/hospital untuk amik darah. Although amik kat hujung jari je. Penat sebab nak kena puasa.. Bleh minum air masak je.. Lapar tau wuwu... Tapi takpelah. Aku redha. Terima semua ni dengan tabah. Allah nak uji ketabahan aku kan? Sekarang kena betul-betul jaga makan. Manis-manis memang big NO NO. Nasik pun takleh makan banyak sangat.. Susah jugak sebenarnye sebab bila pregnant ni macam-macam ko rasa nak makan. Tapi dah jadi camni, kena tahan jela..... Cayok cayok Wani!! :P

Aku makin malas la sekarang..... Nak masuk dapur malas.. Nak ngemas rumah makin malas.... Tido pun malas.. Sebab bila tido badan mula sakit-sakit.. Kalo ada orang tolong urut syok niiii..... My pumpkin takleh urut.. kang jadi benda lain muahahahaha...

Ok dahla membebel tak tentu hala.. Aku cuma nak cakap, Hello February! Semoga bulan ni bulan yang terindah.. Eh hujung minggu ni Maulidur Rasul kan.. Alhamdulillah, ternyata Februari bulan yang sangat indah :)

Take care all. Enjoy your February!

p/s Kalo baby keluar 29 Februari macamana?? Jeng jeng jengg.. 4 tahun sekali la besday anak ku hahaha..

2 comments:

  1. dulu ain pon GDM gak.. tapi ain amek tuk cucuk insulin sbb x moh bb besau.. tu sbb ain yer bb hanya 2.92 kg jerk.. ni semata2 nak kena beranak normal.. doktor kata kalau bb besar 3.6kg berkemungkinan kena operate.. tu sbb ain sanggup cucuk insulin..

    ReplyDelete
  2. ain nazri
    ermm tula.. kalo dah besar mmg kemungkinan besar kena operate. esp anak 1st.. takpela, saya redha je huhu.. asalkan anak dalam kandungan ni slmt dilahirkan

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...