Saturday, December 31, 2011

Suka Duka 2011

Assalamualaikum,

Jom tengok apa yang dah jadi dalam hidup aku sepanjang tahun 2011 :)

  • 7-10 Januari bercuti di Sabah bersama rakan-rakan 




  • Berjaya turunkan berat badan dari 72kg ke 65kg



  • 21 Januari, abang aku selamat diijabkabulkan dengan isteri pilihan hati :)



  • 11 Februari, majlis merisik aku berjalan dengan lancar :)




  • 28 Februari, mak aku diragut di depan rumah. Bahu mak retak, luka-luka di kaki.. 
  • 4 Jun, aku selamat diijabkabulkan dengan my pumpkin. One of the biggest event in my life :)



  • 9 Julai aku disahkan hamil 4 minggu. Bunting pelamin kehkehkeh.. Alhamdulillah, Allah murahkan rezeki kami suami isteri.




  • Early August, my pumpkin bagitau dia kena draft ke Sabah. Huh, satu tamparan hebat buat aku yang sedang mengandung ni. Dahla lepas kawin dah duduk berjauhan, dia di Lumut aku di Putrajaya. Bulan September dia terpaksa berpindah ke Sabah pulak. Memang satu dugaan untuk kami.....


  • 26 Ogos, aku hantar surat berhenti kerja. Nekad, nak ikut my pumpkin ke Sabah. Tak sanggup duduk berjauhan lagi





  • 17 September, dapat berita yang sangat mengejutkan, anak sepupu aku, Fakrul Amin, meninggal dunia akibat dihempap tiang gol ketika bermain bola bersama rakan-rakan arwah. Berita kematian arwah mendapat liputan meluas daripada media. Sedih sangat arwah dah takde. Arwah memang seorang yang baik. Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya...




  • 15 November, hari terakhir aku bekerja. Sedih sangat nak tinggalkan kawan-kawan. Tapi aku harus dahulukan yang lebih penting. Kenangan bekerja dan bersama rakan-rakan akan sentiasa berada dalam minda..


16 November, bermulalah episod baru dalam hidup aku. Menetap di Sabah bersama suami, berjauhan daripada keluarga dan menjadi seorang suri rumah tangga. It's not easy, tapi aku cuba untuk sesuaikan diri..



Macam-macam dah berlaku dalam hidup aku pada tahun 2011 ni. Suka duka, semua ada. Apa-apa pun, aku bersyukur dengan semua pemberian Allah. Sayang sangat nak tinggalkan 2011, tapi kita tak bleh nak hentikan masa kan? Hidup mesti diteruskan. Tahun silih berganti, macam-macam benda lagi kita nak kena hadapi. Kita hanya merancang tapi Allah yang menentukan segalanya..Terima dengan hati terbuka segala ketentuan Allah ke atas hidup kita. 

Aku berdoa tahun 2012 akan membawa kebaikan, kebahagiaan dan kegembiraan dalam hidup aku dan suami serta keluarga kecil yang bakal kami bina. 

Aku berazam untuk menjadi insan yang lebih baik tahun baru ni. Nak tebus segala kesilapan aku pada tahun 2011, insyaallah.. Pastinya yang dinanti-nantikan pada tahun 2012 ialah kelahiran cahaya mata pertama kami. Semoga semuanya selamat nanti. Doa-doakanla ye :)

Selamat tahun baru!

Wednesday, December 28, 2011

Taman Rekreasi Motung-Lotung, Penampang, Sabah

Assalamualaikum,

Lamanya tinggal blog. Bersawang berhabuk bersepah-sepah dah ni. Meh aku sapu sikit-sikit ehehe...

Cuti panjang krismas haritu korang pegi mana? Aku pegi berkelah! ehehe.. Alkisahnya kawan my pumpkin yang ajak. Kitorang on je la kan. Memang suka jalan-jalan. Especially pergi berkelah di air terjun. My pumpkin la paling suka...

Kitorang ke Taman Rekreasi Motung-Lotung di Penampang. Yang pergi ialah aku & my pumpkin, kawan my pumpkin satu keluarga dan sorang lagi kawan my pumpkin.. Dia macam dah kawin sebab aku tengok 3 jari dah berinai ehe tapi tak bawak wife. Maybe wife kat Semenanjung lagi..

Adat berkelah kena la bawak bekal makanan kan.. Aku in charge bahagian air dan dessert. Nasik wife kawan my pumpkin tu yang buat heee.. Nak suruh aku buat memang fail lah! haha.. Haritu kitorang makan nasik dengan gulai ayam, ayam goreng berempah siap dengan sambal lagi. Pehh sedap, pedas menyengat! Dessert pulak aku buat trifle, beli tembikai sebijik. Air, oren & teh O.. Jadila tu kan. Makanan sume habis. Main air memang buat kita cepat lapar kan?

Anyway, aku tak mandi pon. Dah boyot mana boleh mandi ehehe.. Nak turun bawah kat tempat air pun aku takut. Takut tergelincir. So aku duduk je kat pondok makan kitorang. Jaga daripada gangguan kucing dan anjing huhu... 

Layan gambar dulu eh


Malu bertanya sesat jalan, jadi kita tanya jalan dulu ehe
Masa ni kitorang dok pusing pusing tak tau nak pi mana..
Sesat!

Us, pumpkin & me :) and baby! :D
Kat bawah ni la gambar tempatnya....











Cantik jugakla.. Kawasan sekeliling dijaga dengan elok. Kena la dengan bayaran yang dikenakan untuk masuk. RM2 untuk dewasa dan RM1 untuk kanak-kanak. Er cumanya tandas kot tak berapa ok. Tahla, aku tak jenguk, nampak dari jauh je. Macam tak bersih sangat.. Ada pondok untuk duduk, siap ada meja lagi. Nak bentang tikar pun boleh sebab kawasan dia rata jugak. Nak barbecue pun bleh. Ada barbecue pit, bawak dawai sendiri la..Yang banyak berkeliaran ialah kucing yang comel-comel. Anjing pun ada tapi sekor je kot hari tu. Lepas orang halau terus dia lari...

Air sungai memang jernihhh... Tapi ada tempat dalam. 20meter dalamnya my pumpkin cakap. Kalau tak pandai berenang memang tak boleh mandila kat tempat dalam tu. Berbahaya ok :) Tapi jangan risau, tempat cetek pun ada. Sesuai untuk bawak budak-budak mandi...

Oh ye, nak dijadikan cerita, aku jumpa blogger jugak kat sana heeeeeee.... Aku jumpa Eamy! hehe.. Actually sehari sebelum tu kitorang ada dok bersembang kat facebook cakap nak pegi berkelah esoknya. Tak sangka pulak kitorang perg tempat yang sama. Eamy, thanks eh tego. Saya memang dah tak perasan dah ehe.. Dok sebok memantau sorang pakcik tu mandi, galok sangat macam orang muda ehehehe... Silap tak amik gambar haritu. Kalo tak, boleh tempek kat blog kan kan ehehe.. Next time la. Ada peluang, kita pegi berkelah lagi ok :)

So, korang yang nak datang Sabah, bolehla pergi ke Taman Rekreasi Motung-Lotung ni. Best :)



Thursday, December 22, 2011

My Work Today

Assalamualaikum,

Hahhh.. baru boleh duduk dengan tenang di bawah kipas mengadap laptop berhabuk...

Dah siap buat separuh keje rumah..

Sapu rumah
Cuci pinggan mangkuk
Basuh & jemur baju
Mop lantai dapur

Pheww... sikit je kejenye tapi aku sekarang kan mudah mengah.. buat keje sikit dah semput. Kalau tak buat rasa macam hidup takde hidup je.. Macamana tu? ehehe... Yela, dah jadi housewife, ni la keje keje yang aku kena buat kan. Make sure rumah tangga tak tunggang langgang. Rumah kena bersih, karang husband balik pun tak serabut mata. Kan kan..

Ada reason aku mop lantai dapur harini. Selalunya aku just sapu. Mop pun during weekend je. Malas kan hihi.. Aku mop sebab semalam aku defrost fridge. Fridge tak auto jadinye kenala defrost manually bila tempat sejuk beku tu dah penuh dengan ais... Bila dah defrost, ais akan mencair dan bertakung dalam bekas tadahan air kat bawah fridge tu. Semalam aku keluarkan air dari bekas tadahan tu. Huhh penuh pulak bekas tu. Melimpah-limpah air.. Tertumpahla atas lantai. Grrrrrrr...... Dahla dah tengah malam, aku pun dah tak larat nak mop semalam jugak. So aku letak je kain buruk.

Bangun pagi ni, toww dia, dapur dah bau busuk uhuk uhuk...

Tadi letak Ajax Fabuluso banyak-banyak. Now my kitchen smells like rose ehehehe....

Separuh lagi keje yang nak kena buat:

Kemas dapur - Semalam baru shopping barang dapur. Barang-barang still dalam plastic.
Kemas & cuci fridge
Sapu depan rumah
Masak for dinner! Thinking to cook masak lemak pucuk paku. Yumm yumm
Lipat baju sebakul *__*
Update blog ngehngehngeh...

Tu jela dulu.. Nak gi solat zohor dulu. Taaa~

Monday, December 19, 2011

Deena Dah Terkeluar Dari Masterchef Malaysia :(

Assalamualaikum,

Source
Start malam ni, dah tak berapa nak best dah tengok Masterchef. Sebabnya my friend Deena dah terkeluar! Huhu.. Selalunya, pukul 9pm mengadap Astro Ria sebab nak tengok Deena masak. Nak tengok pencapaian Deena. Nak support Deena. Ni dia dah takde, buat ape tengok lagi? Wuwuwu (over la tu kan ehehe)..

Serius frust. Both of us, husband and wife frust. Semalam siap bertangguh nak dinner. Plan nak makan lepas tengok Masterchef. Semangat tak semangat eheh.. Sekali Deena tersingkir, terussss hilang selera makan huhu.. Tapi makan jugakla. Mana bleh tak makan, laparla anak dalam perut saya nih :D

Ermmm.. bukan rezeki Deena untuk meneruskan perjuangan dalam Masterchef. Aku sokong dia bukan saja sebab dia ni kawan masa sekolah dulu, juga sebab dia memang berbakat. Tiap kali cabaran dia selalu dapat pujian. Berani mencipta resepi baru, makanan selalu sedap-sedap. Siap pernah menang pin kebal lagi. Bukan mudah tu kan?

Semalam tu.. betul jugakla Deena tak jadikan kupang sebagai hero dalam sajian. Rasa manis tu mungkin bagi Deena ok, bagi orang lain tak. Tapi takpelah, Deena pasti jadikan semua tu sebagai pengalaman untuk dia.

Whatever it is Deena, you have made us proud. This is not the end, this is only the beginning. Bak kata Chef Joe, pelajar yang baik akan sentiasa dikenang. Yes Deena, you will always be remembered! :)

Aku benci membaca komen-komen yang bersifat kenegerian di Facebook mengenai penyingkiran Deena ni. Please la. Tolong bersikap lebih matang boleh tak? Tak habis-habis nak cakap benda tak elok tentang orang Kelantan. Adeh geram! Sampai ada yang mention nama ulamak lagi. Pastu kata bergurau. Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata... Sendiri tanggung lah. Hmmm, sabar jelah.............

Sunday, December 18, 2011

MAKANAN KEGEMARAN RASULULAH S.A.W

 Delima – Membersihkan tubuh dari syaitan & bisikan syaitan selama 40 hari.

Air – Minuman terbaik. Jika dahaga hendaklah disedut perlahan-lahan.
Jangan diteguk. Mudah mendapat sakit pada hati.

Minyak Zaitun – Rawatan kulit dan rambut. Melambatkan penuaan, merawat
radang perut.

Cuka – Nabi selalu meminum dengan minyak zaitun (Trend yang popular
di restoran Itali)

Cendawan – Baik untuk mata, perancang keluarga.

Barli – Bagus untuk demam jika dibuat sup.

Kurma – Nabi berkata rumah yang tidak mempunyai kurma adalah sepertita
rumah yang tidak ada makanan.

Buah Tin – Buah dari syurga. Boleh mengubati buasir.

Anggur – Nabi suka buah anggur. Ia membersihkan darah, menguatkan
buah pinggang, membersihkan perut

Madu – Ia adalah makanan segala makanan, minuman segala minuman,
ubat segala ubat. Mengubati cirit birit jika dibancuh dengan air
panas, membuka selera, menguatkan perut, membuang kahak.
Elok diminun waktu pagi dengan air suam.

Tembikai (Segala Jenis) – Nabi berkata wanita mengandung tidak akan gagal
melahirkan anak yang baik dari segi karater dan wajahnya.

Susu – Nabi berkata susu baik untuk membuang panas badan seperti
tangan membuang peluh dari dahi. Menguatkan belakang,
memperbaiki otak memperbaharui pandangan mata, membuang
kelupaan.


Friday, December 16, 2011

Kempunan Nak Makan Nasik Lemak

Assalamualaikum,

Huuuu awal pagi dah buat entry sedih. Dalam Facebook pun aku dah mengadu. Sape yang rasa menyampah baca maafla ye :P

Semalam aku lapar. Lepas makan nasik 2 pinggan pun lapar lagi. Ape cite nih. Aku pun buatla susu se mug, goreng keropok. Tak jadi jugak. Lapar jugak lagi. Minum air masak banyak-banyak. Tak jadi jugak. Last last tido dengan rasa lapar. Tapi tak tido jugak pun. Aku rasa aku asyik terjaga je semalam.

Masa terjaga tu aku dok teringat-ingat nasik lemak yang dijual kat bawah blok rumah. Heh nekad esok pagi lepas subuh tak nak tido, nak pegi beli nasik lemak.

So pagi tadi, seperti dirancang, aku tak sambung tido. My pumpkin cakap biasanya pukul 6.30pg dorang dah start meniaga. Dorang ni ialah isteri-isteri Navy jugak. Rajin betul meniaga eheh... Aku pun turunla pukul 6.30 tadi. Dengan tak mandi, tapi sebelum turun dah check mata, kot kot ada taik mata ekekek..

Turun tangga, dari kejauhan dah nampak gerai. Jalan cepat-cepat tapi masih ayu. Bila dah nak sampai tu aku tak nampak bungkusan nasik lemak atas meja. Ada bekas kuih je. Tapi aku berharap nasik lemak ada di sebalik bekas-bekas tu.

Tapi................. sedihnya, sampai kat gerai, akak-akak kat situ cakap, "ini je yang ada dik. Nasik lemak dah abes. Buat tak banyak. Kuih pun tak banyak jugak...."

Huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....

Rasa macam nak nangis kat situ jugak. Tapi control. Hmm alang-alang dah turun, aku beli jela kuih seringgit.

Balik rumah dengan perasaan yang.... LAPAR!

Terpaksala makan nasik semalam je...

Isk sedihnye :(

Thursday, December 15, 2011

Berperang Dengan Semut. Grrrrrr

Assalamualaikum,

Aku nak lepas geram dengan semut nih. Rumah aku ada baaaaaaaanyak sangat semut. Especially kat dapur. Tapi sebenarnya, the whole house pun ada. Banyak sangat dok merayap kat dinding. Eee sakit sangat hati aku bila tengok semut-semut nih. Aku kekadang rasa seriau je tengok semut banyak-banyak. Geli pon ada eee..

Anyway, aku geram dengan semut kat dapur. Suka sangat masuk dalam jug air!!!!! Bayangkan, ko dah masak air, sejukkan dalam jug sebelum masuk dalam botol. Sekali sehari lepas tu ko tengok, dah ada beratus-ratus ekor semut dok berenang-renang dalam air yang banyak tu. Arghhhhhhh... mana boleh masukkan dalam botol dah kalo ada semut beratus-ratus dalam tu. Nanti jadi bodoh 40 hari!!! Nanti cepat lupa!!!

Aku sakit hati betul bila benda ni jadi. Sia-sia air satu jug tu. Terpaksala buang. Rugi tauu.. rugiiii....

Ini contohnya. Aku snap pagi tadi. Nasib baik tak banyak air dalam jug. Tapi dalam kettle jug elektrik tu ada. Terpaksala aku guna air tu untuk siram pokok huhuhu...







Dia suka merayap kat tepi jug, dalam jug, arghhh gerammmm....

Aku google la nak tau ape sebab semut-semut ni suka sangat dengan air masak. Bukan manis pun air tu. Tak paham betul aku. But I couldn't find any explanation. Instead, aku jumpa thread dekat cari.com.my. Ramai rupanya yang hadapi masalah sama macam aku. Can read the thread here.

Antara tips yang dikongsikan ialah:

1. Buat pulau. Letak jug air tu dalam dulang atau pinggan yang berisi air. Sebelum semut masuk dalam air dalam jug, dia jatuh dulu dalam air dalam dulang tu. (Berapa banyak dalam daaaa...)

2. Letak jug air atas dapur. Sebab dapur berminyak, semut tak suka pergi.

3. Sapukan minyak sapi/butter di sekeliling jug. Permukaan jug jadi licin, semut tak boleh merayap naik.

4. Tabur ubat semut di sekeliling meja tempat letak jug air.


Aku dah buat yang nombor 4. Tapi sehari je semut tak kacau hidup aku. Lepas tu datang balik. Erm nak try tips nombor 1 & nombor 3 lah. Katanya berkesan.

Korang ada tips lain? Meh meh share dengan aku. Tolongla hilangkan stress aku huhuh...

Wednesday, December 14, 2011

Rutin Harian Seorang Suri Rumah

Assalamualaikum,

Suri rumah tu aku le :P

5.00 pagi: Bangun, kejutkan hubby. Solat subuh.
6.00 pagi: Hantar hubby pegi keje depan pintu (Isteri mithali tak aku? haha)

Normally lepas tu sambung tido balik. Bertuah tak aku? Bila bulan mengambang je aku bertukar jadi rajin tak sambung tido. Tapi jarangla ehe :P

10.30 pagi: Bangun. Kehkeh..

11.00 pagi: Sarapan. (Sarapan ape ke mendenye, dah nak lunch ehe...)

Tengahari tu biasanya aku cuci baju, jemur baju, sapu rumah, lap habuk. Memang aku buat hari-hari ni. Sapu rumah tu macam dah wajib sebab lantai rumah tiles, warna putih pulak tu. Senang nampak sampah especially rambut sape-tah-kalo-bukan-aku-punye atas lantai. Hangin betul melihatnya. Terpaksala terbongkok-bongkok sapu lantai hari-hari.

Lepas tu melepak depan tv tengok cerita masak-masak kat channel 703 or 702. Suka tengok Top Chef! Sambil tengok tv, online jugak sesambil. Itu pun kalo internet laju. But normally line macam hampeh je..

Petang, around 3pm, siap-siapkan bahan untuk masak dinner. 

4pm sementara tunggu hubby balik, lipat baju depan TV..

By 5pm, dinner is ready. But normally I only served to hubby after solat Maghrib dalam pukul 6.30pm.

7pm - tengok Tentang Dhia! :P

8pm to 11pm, tengok TV dengan hubby. Cerita yang kitorang selalu tengok, Masterchef Malaysia, cerita Tamil, sports etc etc... Aku layan jela cerita hubby nak tengok. But Masterchef tu memang both of us suka tengok. Nak tengok Deena heeeeee~

11pm -  tido0o0oooo.. Sometimes tido awal lagi. Tengokla kalo penat sangat ke ehem ehem ke hahahaha..

So that's it. Rutin harian aku... Hari-hari buat benda sama. Duduk sorang-sorang kat rumah bila husband pegi keje memangla sangat bosan. Tapi aku suka. Suka sebab dapat uruskan rumah, dapat masak untuk suami... I enjoyed it very much. Nanti bila our darling baby dah keluar, I will be more occupied I guess. Nak kena uruskan anak lagi. Dah takleh bangun lewat la kan??? Hehehe... 

I am happy with my life now. Alhamdulillah...

Tuesday, December 13, 2011

Hubby's New Interest

Assalamualaikum,

Eh ehh lamanya tak update blog yang ni ekeke.. Selalu dok update blog pregnancy je.. 

Howdy y'all? Aku sihat alhamdulillah. Esok ada checkup kat KKIA Tuaran. Nak kena buat MGTT! Minum air gula sebabnya mak aku ada kencing manis. Jadinye, aku pon kenala buat test nak tau aku ada kencing manis jugak tak. Harap-harapnya takdela eh? Malam ni start pukul 10 dah kena puasa. Huuuu.....

Ermm ape cite eh.. Haa cite pasal hubby lah! :D

Hubby ada moto baru!!

Demak DTM 150
Moto idaman kalbu dia
Tinggi macam kuda
Sebelum beli moto nih dia ada tanya aku dulu. Ape-ape pun kena tanya mem dulu kan ahaha.. Bagusnye sayang saya nii... Kat kedai pon berapa kali dia dok tanya, "Yang ok tak? Boleh tak?"

Aku ok je asalkannnn, bulan-bulan dia masih ada duit simpanan dan duit emergency.. Duit simpanan tu penting. Navy nih keje sampai umur 40 je. Lepas 40 dah pencen, kena cari keje lain. Kalau takde duit simpanan susahla kan? Duit emergency pulak in case la, kereta rosak ke, rumah bocor ke, nak beli ape-ape yang emergency, sekurang-kurangnya ada duit spare. Takdela nak kena pinjam duit orang ataupun terpaksa keluarkan duit simpanan..

Alhamdulillah, suami aku nih, memang seorang yang menitik beratkan hal kewangan. Aku percaya dia memang boleh urus kewangan dia dengan baik. So takpela, tak jadi masalah. Aku pun bagi la dia beli.. Seronok bukan main dia ehehe.. Maklumla dah lama dah nak moto nih. Sebelum kawin lagi. Selalu dok mms kat aku gambar moto motorcross. Dah kawin dia bawak aku pegi kedai moto tunjuk sendiri yang mana dia nak... Kat Sabah ni dia jumpa lagi, dan alhamdulillah, duit pun dah ada sikit, bolehla beli...

Satu sebab dia beli moto ni kat Sabah ialah dia nak kan nombor plate Sabah or to be specific, nombor plate Sandakan, SS.. Nama dia kan? hehehe.. Memula ingat nak SS xxxx B. B tu Besut. Tapi B dah lama lepas. Then nak SS xxxx N. N tu Navy. Dah lama lepas jugak. Lepas tu nak SS xxxx W. W tu Wani. Aku la tu ehe.. Tapi tak dapat jugakkk.. Sebabnya sekarang nombor plate Sandakan SS xxxx P. P pun P lahhh.. P can be Pumpkin kan?? Haaa.. Pumpkin pun ok hihihi...

Satu lagi sebab dia beli moto ni sekarang ialah, dia kata nanti bolehla buat kenangan. Bila baby kami dah besar, boleh cakap kat dia, "Moto ni, abah beli masa mama tengah mengandungkan anak abah ni la..." Hehehe pandai aje dia nak amik hati aku!

To my dearest pumpkin, jaga elok-elok motor ni ye. Mahal ni hohoh... Hati-hati masa bawak moto ni pegi keje ke pegi mana-mana. Nanti tambahla bakul, senang nak bubuh sayur kalo pegi pasar ekekeke...


Friday, December 9, 2011

My First Attempt Cooking Curry

Assalamualaikum,

Aku nak bagitau korang secara jujur dan ikhlasnya nih, aku tak reti masak ekekeke..

Serius. Ala masak simple simple bolehla. Masak air, masak megi, goreng telur, goreng sayur, goreng ayam, goreng ikan, sup ayam, sup sayur. tom yam.. Bolehla.. Tapi nak masak kari ke, gulai-gulai ke, yang ada santan santan nih memang aku tak reti huahuahua.. Sebabnye.. aku tak penah try buat ehehe.. Inila padahnya kalo malas, duduk jauh dengan mak pulak. Kalau duduk dekat dengan mak bolehla belajar kan. Ni dari muda remaja dok jauh takleh nak cakap apela. Kena pulak pemalas kan hihihi...

Tapi memandangkan dah kawin, dah jadi bini orang ni, takleh follow dahla yang malas dan tak reti tu. Kenala masak jugak kan? Habes laki aku nak makan ape kalo tak masak. Cumanya, aku ni dikira sangat beruntung sebab my pumpkin makanan kegemaran dia budu dengan petai dan ulam-ulam je kehkeh.. Kalo ada dua benda ni, segala jenis gulai ke kari ke memang dia tak pandang. Beruntung tak aku? Tak payahla susah-susah nak masak gulai kan kan..

Tapi tapi... aku rasa tak boleh jugakla. Takkan laki aku nak makan budu je hari-hari. Pastu takkan nak makan sup sayur je hari-hari..Dia dahla dah kurus, kang makin kurus lak.. So kenala belajar jugak masak kari nih..

Kelmarin, aku tryla masak kari. Kari udang dan sotong hihi... Dah tu je yang ada dalam peti sejuk. Aku main campak je. Tumbuk bawang putih, bawang merah dan halia. Pastu tumis. Pastu masuk rempah kari. Santan aku guna yang dalam kotak. Main masuk je, tak tau banyak mana. Santan kotak ni pekat berkrim. Makanya kari aku pun pekat berkrim jugakla. Lantakla ahahaha...

Dah siap, hidangla untuk my pumpkin makan malam. Aku dah agak dah dia mesti makan sikit je kari tu sebab dia request nak makan budu ngan petai jugak. Cehh.. Makanya memang sikit betulla dia makan. Aku yang beria-ia dok makan.. Beria-ia sebab takut tak abes, membazir! Huhu...

Sudahnya, memangla tak habis. Masuk dalam peti ais....

Semalam aku perangatkan balik. Sayang oi. My pumpkin tak nak makan takpela, aku bleh makan huhu... Kebetulan semalam ada Challenger Muay Thai Finale. Lama jugak, 2 jam. Aku dah lapar-lapar dah. Nasib baik my pumpkin ada beli roti canai segera. Terus aku pegi goreng, makan dengan kari tak abes tuh ehehe.. Sedap jugak hihi.. My pumpkin pun ada la jugak jamah. Sedap dia cakap. Tak taula tu amik hati ke ape hihi..

Aku punye yang ada gula tu hihihi...
My pumpkin masa ni tengah syok sangat tengok Challenger Muay Thai...
Tu yang tak terusik lagi roti canai dia
Amacam kari aku tuh?
Ada rupa kari jugakla kan haha..

My pumpkin selalu cakap dengan aku, jangan kecik hati kalo dia tak makan gulai yang aku masak. Bukan tak sedap tapi sebab dia memang kurang makan. Dia pun cakap tak payahla masak semua ni. Dia tak nak aku susah-susah. Aku tak amik hati pon sebab aku memang tahu dia tak makan. Even masa kat kampung, kat rumah mak mertua aku, dia makan nasik dengan budu je. Kalau ada gulai atau kari memang dia tak pandang. So aku dah paham. Itu yang dia suka. Takpela abang, yang penting perut abang kenyang, sayang pun suka :)

Thursday, December 8, 2011

Nak Keje Ke Tak Nak?

Assalamualaikum,

Aku tengah bengong ni. Tak tau nak keje ke nak jadi full time housewife and bila dah ada baby nak jadi stay at home mom je.. 

Bila tanya hubby, dia suruh aku decide sendiri. Dia memang ada suruh aku cari keje kat Sabah ni. Tiap-tiap hari uruh aku google keje kosong kat Sabah. Dia suruh aku cari keje sebab dia kesian aku kebosanan kat rumah sorang-sorang.

Hmm memangla sekarang ni aku bosan tak tau tahap ape. Hari-hari buat benda sama je. Suka memangla suka tapi bosan jugakla. Nak tunggu hubby balik rumah tu haih lamanye rasa.

Lepas tu aku pikir pulak, sekarang duduk sorang memangla bosan. Bila dah ada anak nanti sure tak menang tangan nak jaga anak. Terus tak sempat nak bosan bosan. Kalau aku keje, nanti anak nak tinggal kat sape? Aku tak kenal sape kat Sabah ni huu.. Rasa macam susahnye nak percayakan orang yang aku tak kenal untuk jaga anak aku nanti..

So how?? Kalau keje bleh jugak tambahkan income kami sekeluarga. Tapi nanti anak nak tinggal kat sape?




My Last Day in WKESP

Assalamualaikum,

Pfffttt cerita basi hehehe.. Last day aku kat company terchenta nih dah lama dah, 15 November yang lalu....

Hari-hari dok teringat nak buat satu entry pasal ni tapi entahle, bila nak type je mesti ketiadaan mood ataupon internet slow nak mam...

Mehla aku cerita sikit.. Ini tempat pertama aku keje after graduate. Akak aku yang bagi resume kat HR. Akak aku memang dah keje kat company ni dah lama dah. HR panggil aku pegi buat test Sub Editor. Peh soklan susah gile. Terbukti la English aku tak berapa tereris hahaha.. Fail! So tak boleh jadi Sub Editor. Then pergi pulak interview Production Editor. First time pegi interview weh. Tah pape je rasanya. Yang interview pula speaking ala Mat Saleh. Peh power. Terasa diri ni kerdil hoho... Tak dapat jugak. HR kata dorang KIV dulu aku. Heh takde maknenya KIV, tak dapatla tu maksudnye ehehehe...

Then the next day HR call lagi. Dorang kata ada satu keje contract. 3 bulan je. As a Procurement. Aku masa tu cam heh ape tuu.. Nak menyebutnye pun aku tak reti apatah lagi nak buat keje tu. Tapi aku cakapla, ok je. I don't mind. Contract pun jadi laa.. So aku pun pegila interview. Masa interview tu boss tanya, "Are you good in Excel?" Time interview kena cakap sume pandai kan, so aku cakapla pandaii.. Sebenarnye tak pon hahahah....

Alhamdulillah, I got the job. Masa tu bulan September, tahun 2008. Aku ganti sorang colleague aku yang cuti maternity. Kejenye ialah liaise dengan printer kat Australia. Company ni publishing company. Mencabar jugak kejenye sebab aku kena familiar dengan products company and orang production pun selalu rujuk aku for printing ni. Kena la belajar, kena ada ilmu la kan. Takkan nak ajar orang ajaran sesat wuwuwu. Tak pasal-pasal rosak product company aku. Contract abes bulan 12.

Alhamdulillah lagi, Allah murahkan rezeki aku, although contract aku dah abes, company tu offer aku untuk keje lain. Jadi Administrative Support untuk US team. Starting January 2009, waktu keje aku ialah 5.30 pagi hingga 3 petang. Aku terima offer tu. Dapatla beli Cik Bibab... Keje odd hours ni mencabar jugak. Nak kena adjust waktu tido dan waktu bangun tido. Stress tak payah cakap. Keje admin memang dasyat. Some more aku takde experience langsung. Tapi aku redah je. Anggap je ni benda baru untuk aku belajar..Bukan senang nak dapat peluang macam ni kan...

Aku keje as Admin Support for 1 year++. April 2010, company offer aku keje lain pulak heh... As Supply Chain Assistant - keje sama aku buat memula dulu. Maybe aku tak sesuai buat keje admin kot ehehehe.. Aku accept offer tu. So dari April sampaila November lepas, aku buat keje Procurement/Supply Chain ni.

Honestly, aku suka keje kat sini. Masa nak tender tu berat hati jugak. Tapi aku fikirkan masa depan aku, masa depan anak aku. Sampai bila nak berjauhan dengan suami kan? Tempat isteri kan bersama suaminya. So takpela, aku berkorban. Memang gaji aku dapat kat company tu  banyak jugak, cukup untuk bayar hutang, cukup untuk aku belanja, tapi takpela, duit bukan keutamaan... Aku cekalkan hati ehehe.. Dah tak bleh berbelanja lebih macam dulu dah. Berpada-pada saja...

Masa last day aku dah pesan kat member member opis, jangan nak buat farewell ape sume sebab aku kompem akan nangis. Aku takmo nangis depan dorang, malu weh! Masa farewell untuk ex boss Admin aku pon aku nangis gile gile, apatah lagi farewell untuk aku. Huwaa sure nangis meraung-raung. Aku ni kan kuat nangis. Kena pulak time ngandung ni. Jiwa sensitif terlampau-lampau.

Tapi, member aku nih degil. Dibuatnye jugak farewell. Tapi kantoi ehehe.. Sebabnya masa dorang tengah kumpul-kumpul kat reception area, aku pegi sana. Walhal dorang tak ready pun lagi hihihi...

Ape-apepun, thanks sangat korang sebab buat aku nangis on that day. Cehs memalukan! But it was a moment yang aku takkan lupakan sampai bila-bila. Thanks for all the gifts :)

With Order Management Team.
Selalu jugak keje dengan dorang bila nak order barang.
Masa duduk Level 3 dulu banyak jugak buat aktiviti dengan dorang :)

My beloved team!
Masa aku mula-mula masuk tahun 2008 dulu, they are my team mates.
Macam-macam benda jugak buat dengan dorang. Indoor & outdoor.
I miss you all so much! :(

HR Team :)

Teddy bear pertama saya! Serius, saya tak penah ada teddy bear hehe

Gifts I received that day.
Thanks all soo much!

Jacq. Diala yang aku ganti masa maternity leave tu ehehe..
My sifu, my sister, my friend.
Dia baaaaanyak bagi barang baby kat aku.
Thanks a lot Jacq!

Some of the production's peeps yang aku selalu deal with.
Selalu kena kejar dengan aku sebab lambat clear product hihi..
 Last but not least, inilah orang yang aku sayang sangat-sangat. She's my bestfriend! Di ofis, luar ofis. Banyak yang kitorang share together. Dia banyak sangat tolong aku. Aku pun tak mampu nak balas. Timah, semoga Allah balas jasa baik Timah pada Wani. Wani sayang Timah sangat-sangat! :)

Mmmuahh, miss u love u!
Dalam botol kat bawah ni ada mesej dari colleagues aku. The wishes are all very meaningful. Nasib baik tak nangis masa baca hehe.. Mug pulak dari team aku. Ada gambar semua team mates tapi ramai yang dah takde. Yang tinggal, kitorang berempat kat atas tadi je...

Aku yang pakai baju hijau tuh. Gedik! haha
Gambar masa awal-awal join :D

I missed working in WK so much. Moga-moga ada lagi rezeki aku untuk keje kat sini lagi. Insyaallah :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...